הדיירים: זוג הורים פלוס שלושה ילדים, בת 11 ותאומים בני 9. האב בעל סטודיו לאדריכלות ועיצוב פנים, האם עוסקת בנדל"ן בארצות הברית.

הבית: בית חדש שנבנה בשכונת דניה בחיפה, שבתיה הקיצוניים נושקים לפארק הכרמל. הבית נהנה מנוף פתוח ומרהיב של הרים וואדיות של הפארק. ניתן לראות גם את חוף הים ואת מפרץ עתלית היפה. כאשר רכשנו את המגרש היתה עליו צמחייה כה סבוכה שלא יכולנו להיכנס אליו אפילו רגלית. את הפוטנציאל הנופי יכולנו רק לדמיין. למרות זאת הבית תוכנן כך שהנוף הוא חלק מרכזי בהוויה של החיים בבית.

שטח הבית כ-240 מ"ר. בנוי על חלקה משופעת מתחת למפלס הרחוב ומונה שתי קומות - קומת מגורים עליונה, שדרכה נכנסים לבית, וקומת שירות תחתונה. הבית צופה דרומה אל נוף טבע פראי של פארק הכרמל, וכמו רבים מהבתים הבנויים באזורים הרריים, מתמודד עם האתגרים שמציב מגרש משופע. הבית בנוי משני גושים קונזוליים בצבע לבן המונחים על גבי גוש אפור המאונך כלפיהם. הגוש הלבן השמאלי מכיל את החלל הציבורי. הגוש הלבן הימני הוא הסוויטה שמאחוריה נמצאים יתר חדרי השינה. השימוש במבנה הקונזולי השיג שתי מטרות - האחת היא הארכת קומת המגורים מבלי לחרוג מדרישות התב"ע. השנייה היא הצללה על הרחבה המרוצפת בגינה. 

חזית (צילום: איתי אבירן)
לא בזבזני בשטח בנוי אך מספיק מרווח | צילום: איתי אבירן
חצר (צילום: איתי אבירן)
חייבים להתייחס לתכנון האדריכלי ואל עיצוב הפנים כאל מקשה אחת | צילום: איתי אבירן
גינה (צילום: איתי אבירן)
בנוי על חלקה משופעת מתחת למפלס הרחוב | צילום: איתי אבירן
B-House (צילום: איתי אבירן)
מתמודד עם האתגרים שמציב מגרש משופע | צילום: איתי אבירן

דרישות הדיירים:

1. בית שיהיה לא בזבזני בשטח בנוי אך מספיק מרווח שיכלול חדר לכל ילד, חדר משפחה וחלל ציבורי נעים ומרווח.

2. הרבה שטחי אחסון סגור שיאפשר לדיירים הבלגניסטים מטבעם לשמור על בית מסודר.

3. אתגר תכנוני – תוכנית בית שטוח – הבית בנוי בחלקה משופעת למדי. תוכנית בניין ערים של חיפה מכתיבה כי גג המבנה לא יהיה הרבה מעל פני הקרקע הטבעית (כדי שצמרות העצים יהיו גבוהות מהבתים ויישמר הצביון של בתים טובלים בירק). כתוצאה מכך נאלצים בדרך כלל מתכננים המעוניינים בבית מרווח לחלק את השטח על פני כמה קומות, ולכן כמעט כל הבתים בשכונה בנויים בקומות או מפלסים. דרישת הדיירים היתה כי למרות האילוצים הנ"ל, החיים בבית יתנהלו בקומה אחת ללא צורך בשימוש במדרגות בתוך הבית (בתוך הבית יש אמנם מדרגות אך הן יורדות לקומת המסד בה יש רק אזור שירות של מחסנים וממ"ד. בפועל יורדים לשם רק אחת לכמה ימים). 

4. מיצוי מלוא פוטנציאל הנוף הנשקף מהבית. הבית תוכנן כך שהנוף פארק הכרמל נשקף מהסלון, מפינת האוכל, מהמטבח ומסוויטת ההורים. 

5. חשיבה עתידית על נגישות לבעלי מוגבלויות. בבית שולב פיר למעלית עתידית אשר ניתן יהיה להגיע באמצעותה ללא מדרגות ממפלס הרחוב אל שתי הקומות של הבית. כדי להגיע אל המעלית צועדים על גשר ואז ניתן לרדת אל הסלון ואל קומת המסד בה נמצא חלק הגינה הגדול ביותר.

6. אופטימיזציה של גובה רצפת קומת המגורים בין מספר דרישות מנוגדות: גובה מקסימלי עבור תצפית אל הנוף מעל גגות הבתים השכנים במורד המדרון; רצון שלא להסתיר את הנוף לבתי השכנים במעלה המדרון; מעט מדרגות גישה מהרחוב אל דלת הכניסה לבית; גינה שטוחה ונגישה. לשם כך בוצע פיתוח שטח הכולל גינה בשני מפלסים עיקריים: מפלס עליון, אליו ניתן לצאת מקומת המגורים דרך המטבח ודרך חדר המשפחה, ומפלס תחתון המשרת את הקומה התחתונה. במפלס הגינה העליון אזור אירוח הכולל פינת אוכל חיצונית, מנגל, ערוגת ירק ותבלינים. מפלס הגינה התחתון חובק את הבית מדרום וממזרח. הוא כולל מדשאה, עצי פרי ונוי, מקלחון חיצוני וטרמפולינה. 

מרפסת (צילום: איתי אבירן)
נושקים לכרמל | צילום: איתי אבירן
מבט מלמעלה (צילום: איתי אבירן)
בנוי משני גושים קונזוליים בצבע לבן המונחים על גבי גוש אפור המאונך כלפיהם | צילום: איתי אבירן

עוד באתר לעיצוב הבית:

צל בקיץ, שמש מפנקת בחורף

הכניסה: ממפלס הרחוב ניתן לראות בעיקר את הגוש העליון של המבנה הכולל חניית כלי רכב ושער כניסה להולכי רגל. כאשר עוברים מבעד לשער ניתן להמשיך ישר על גבי גשר אל פיר המעלית העתידית או לפנות ימינה ולרדת במדרגות המובילות מטה אל מפלס הגינה העליונה וקומת המגורים. בפוסענו בשביל המוביל אל דלת הכניסה אנו חולפים על פני גינת ירק משמאל, פינת אוכל חיצונית משמאל ואזור "על האש" מימין. מימיננו ערוגה הכוללת בין היתר שלושה עצי אדר נשירים המיועדים לספק צל בשעות אחר הצהריים של הקיץ ושמש מפנקת בחורף, כמו גם מראה פיסולי של עץ ערום שאני אוהב. האורחים העומדים בפני דלת הכניסה זוכים להצצה אל הנוף מימין.

החלל הציבורי: בנוי בצורת האות L. כולל את פינת האירוח, את פינת האוכל ואת המטבח. ניתן לצאת למרפסת. לקבלת תחושה אוורירית, בחלל זה התקרה מעט יותר גבוהה (3.25 מ') מיתר אזורי הבית הפרטיים. כבר בכניסה הנוף שחקן מרכזי.

הסלון: במוקד פינת הישיבה הסלונית קיר הכולל קמין, אחסון לציוד האודיו וידאו ומסך טלוויזיה. בשלב התכנון ראינו בעיני רוחנו כיצד נשב בחורף מול האח המבוערת, בחוץ קר וסוער ובידינו כוס סיידר מהבילה.

פינת האוכל: מפינת האוכל ניתן להציץ אל עומק הבית דרך הקיר העשוי מקטעים. ניתן לראות את הספרייה שבחדר המשפחה ואת המסדרון.

המטבח: בין חלל האירוח לבין המטבח תוכנן דלפק גבוה אשר מצד אחד מסתיר את הבלגן במטבח ומצד שני מאפשר מטבח פתוח עם קשר בין העומדים בו לבין היושבים בחלל האירוח. הדלפק מאוד פונקציונלי. הוא מכיל מגירות לתיוק דואר של בני הבית, מקום לתיקים, לנעליים ועוד. בתוך המטבח שולחן לארוחות יומיומיות. משתמשי המטבח נהנים מנוף היקפי משלושה צדדים.

כניסה (צילום: איתי אבירן)
במוקד פינת הישיבה הסלונית קיר הכולל קמין, אחסון לציוד האודיו וידיאו ומסך טלוויזיה | צילום: איתי אבירן
סלון (צילום: איתי אבירן)
החלל הציבורי בנוי בצורת האות L | צילום: איתי אבירן
וילה בכרמל (צילום: איתי אבירן)
ראינו בעיני רוחנו כיצד נשב בחורף מול האח המבוערת | צילום: איתי אבירן
נוף (צילום: איתי אבירן)
הנוף הוא חלק מרכזי בהוויה של החיים בבית | צילום: איתי אבירן
פינת אוכל (צילום: איתי אבירן)
מפינת האוכל ניתן להציץ אל עומק הבית דרך הקיר העשוי מקטעים | צילום: איתי אבירן
מבט מהמטבח (צילום: איתי אבירן)
מטבח פתוח עם קשר בין העומדים בו לבין היושבים בחלל האירוח | צילום: איתי אבירן

המסדרון: המסדרון בבית נבנה כציר מרכזי ומשמעותי. הוא מוביל אל חדרי השינה ואל חדר המשפחה. בקצה המסדרון מוקד עניין בצורת חלון גדול מן הרצפה עד התקרה. המסדרון אמנם ארוך אך כדי שלא יבזבז שטח, חלקים ניכרים ממנו משמשים פונקציות נוספות. הוא חולק את שטחו עם חדר המשפחה, עם פינת מחשב, עם ארון כביסה/שירות גדול, עם ארונות מעילים, תיוק ומשחקים. על מנת ליצור עניין, רצף תקרת המסדרון נקטעת באמצעו על ידי התקרה הגבוהה של חדר המשפחה. גם בחורף כאשר כל התריסים סגורים, מהווה המסדרון מקור אור יום הבוקע מהחלון שבקצהו ומהסקיילייט שבחדר המשפחה.

חדר המשפחה: או "חדר ה-XBOX", כפי שהילדים מכנים אותו, מהווה מוקד ההתרחשויות בחלק הפרטי. פתוח אל המטבח ואל המסדרון. בצדו האחד ויטרינה גדולה ליציאה לגינה העליונה ולפינת האוכל החיצונית. בצדו השני ספרייה גדולה. מעל הספרייה סקיילייט צר ומאורך אשר כאמור שופך אור יום נעים על הספרייה והמסדרון גם כאשר כל התריסים מוגפים. על הקיר תלויה מסגרת עץ שייצרתי ובתוכה תלויות תמונות תערוכה מתחלפת של צילומים על גבי תיל כביסה ואטבי עץ.

סוויטת הורים: פונה כמובן אל הנוף. יש בה מרפסת קטנה ואינטימית, וחדר ארונות מרווח המוביל אל חדר הרחצה. בין חדר השינה של הסוויטה לבין חדרי הילדים חוצצים חדר הארונות וחדר הרחצה של הסוויטה ובתוך כך מייצרים הפרדה אקוסטית ורעיונית.

הגינה: אל הגינה הגדולה אפשר להגיע מתוך הבית או ישירות מבחוץ דרך גרם מדרגות מתכת קונזוליות. כאן יש מדשאה גדולה, רחבת אירוח, עצי פרי ונוי, טרמפולינה ומקלחון עם נישה לשמפו תחת מדרגות המתכת.

חדר תרבות (צילום: איתי אבירן)
חדר התרבות. מוקד ההתרחשויות בחלק הפרטי | צילום: איתי אבירן
ספריה (צילום: איתי אבירן)
צילום: איתי אבירן
מרפסת (צילום: איתי אבירן)
צילום: איתי אבירן
סקיילייט (צילום: איתי אבירן)
מעל הספרייה סקיילייט צר ומאורך אשר כאמור שופך אור יום נעים | צילום: איתי אבירן
חדר שינה (צילום: איתי אבירן)
סוויטת ההורים כוללת מרפסת קטנה ואינטימית | צילום: איתי אבירן
חדר שינה גובה (צילום: איתי אבירן)
צילום: איתי אבירן
מסדרון גובה (צילום: איתי אבירן)
צילום: איתי אבירן
מיטה (צילום: איתי אבירן)
חדר הרחצה | צילום: איתי אבירן
חדר רחצה (צילום: איתי אבירן)
צילום: איתי אבירן

כיף לחיות וכיף להתגאות

דבר המעצב: נהניתי מכל רגע בתכנון ועיצוב הבית. מלכתחילה נתנה לי אשתי חופש מלא לתכנן ולעצב, ולה שמורה הזכות להתלונן בסוף. מובן ששום בר דעת לא יסתבך כך, ועל כן שיתפתי רבות את אשתי וילדי בתכנון. עם זאת כאשר אתה מתכנן עבור עצמך, ההתלבטויות הרבה יותר קשות מאשר בעבודת תכנון ועיצוב עבור לקוחות. ללקוחות אני נותן כמה אופציות מצוינות לבחור ביניהן, מייעץ, מסביר יתרונות וחסרונות אך בסופו של דבר הם אלה שצריכים להחליט.

טיפ: על מנת לקבל בית מוקפד ומוצלח חייבים להתייחס לתכנון האדריכלי ואל עיצוב הפנים כאל מקשה אחת. כבר בתכנון הראשוני חובה לדעת היכן ואיזה רהיט יעמדו בכל נקודה בחלל אילו גופי תאורה יהיו וכו'. רק כך יתקבל חלל פונקציונלי ואסתטי שבאמת כיף לחיות בו וניתן להתגאות בו.

פריטים אהובים: ספרייה בחדר המשפחה – בוצע על ידי "נגריית אשר" בחיפה על פי תכנון שלי; צמד כורסאות בסלון – טולמנס; מסגרת העץ עם הצילומים התלויים על גבי חוטי תייל ואטבי כביסה – בקצת יצירתיות דקורציה לקירות יכולה להיות גם DIY פשוטה וזולה; שולחן אוכל בסלון – קו נקי וקלאסי. נקנה בשנת 2003 מבית העיצוב טיטאן ומלווה אותנו מאז. 

ריהוט גן (צילום: איתי אבירן)
מדשאה גדולה, רחבת אירוח, עצי פרי ונוי, טרמפולינה ומקלחון | צילום: איתי אבירן
חצר מרוצפת (צילום: איתי אבירן)
הצללה על הרחבה המרוצפת בגינה | צילום: איתי אבירן
מבט לנוף (צילום: איתי אבירן)
לראות גם את חוף הים ואת מפרץ עתלית היפה | צילום: איתי אבירן
תכנית (צילום: איתי אבירן)
התוכנית | צילום: איתי אבירן
תכנית קומת מגורים (צילום: איתי אבירן)
תוכנית קומת מגורים | צילום: איתי אבירן
חזית מערבית (צילום: איתי אבירן)
חזית מערבית | צילום: איתי אבירן
_OBJ

אורן בירן סטודיו לאדריכלות ועיצוב פנים

במדור הקודם: דירה בוהמיינית בלב ת"א
לכל הכתבות במדור בשיפוץ