הדיירים: זוג הורים ושני ילדים בוגרים, סטודנטים. בני הזוג עצמאים ועובדים מהבית.

הבית: בן 26 שנה וממוקם באחד מיישוביי השרון. גודלו כ-180 מטר בנוי בשטח של כ-650 מטר. בשל אילוצי המגרש, מבנה הבית הוא צר (שישה מטר רוחב) וארוך (13 מטר) וכולל קומת כניסה, קומת חדרי שינה וגלריה שהוסבה ליחידת דיור.
הבית היה מוזנח ומיושן, והמטבח קטן וצר. הגג עשוי אסבסט, ושפריץ על קירותיו החיצוניים. החלוקה הפנימית השרתה אווירת מחנק וחדרי השינה היו קטנים מדי. עם זאת, הפוטנציאל היה רב וסביבת הבית כפרית ושקטה.

כניסת הבית (יח``צ: שי אפשטיין)
ברוכים הבאים | יח``צ: שי אפשטיין

החזון: הנוף הנשקף מחלונות הבית וגינתו הגדולה והשופעת עצי פרי ותיקים, היו אחת הסיבה העיקרית לרכישתו על ידי הדיירים החדשים. החזון היה לשלב את הגינה והנוף בחלל הפנימי, ליצור בית בסגנון ים תיכוני טוסקני או פרובאנסי, שמשתלב בהרמוניה עם השדות והפרדסים.

הדרישות: הקו המנחה בתכנון ועיצוב הבית היה להכניס הרבה אור טבעי, באמצעות פתיחת חלונות רחבים. כמו כן, להגדיל את המטבח ולהפוך אותו נוח לעבודה - מכיוון שבני הזוג מאוד אוהבים לארח.

קולט אדים במטבח (יח``צ: שי אפשטיין)
אי מצופה עץ גושני במרכז המטבח | יח``צ: שי אפשטיין
מטבח לפני שיפוץ (צילום: תומר ושחר צלמים)
מבט למטבח לפני: צפוף ולא נוח | צילום: תומר ושחר צלמים

הדיירים ביקשו ליצור חלוקה מחודשת של חדרי השינה וחדרי הרחצה; לעצב סוויטת מגורים לילדים הבוגרים, ולתכנן חדר הורים גדול ומאוורר, המרוחק מחדרי השינה האחרים, עם חדר רחצה מרווח ומואר הפונה אל הנוף. בנוסף, לעצב פינות עבודה לכל אחד מבני הזוג. וכל זאת, תוך שמירה על גבולות המעטפת ללא תוספות של שטחים.

משך השיפוץ: 8 חודשים.

עלות השיפוץ: כ-750 אלף שקלים, שכללו הריסה ובניה של פנים הבית לצורך חלוקה מחודשת. החלפת התשתיות, החשמל והאינסטלציה. החלפת המטבח וחלק נכבד מהריהוט בבית (לא כולל שיפוץ הגינה).

תיאור כללי: גרם המדרגות שבקומת הכניסה הועבר ממקומו לצד השני של הבית - דבר שאפשר את חלוקת הכניסה בצורה שונה. בהתאם לכך הוזזה דלת הכניסה לבית ושירותי האורחים, והמטבח הוגדל ונפתח.

הזזת מיקום המדרגות אפשרה חלוקה מרווחת של קומת חדרי השינה ויצירת חדר רחצה לכל סוויטה. יצירת פינת טלוויזיה, מאחר ואין טלוויזיה בחדר המגורים ובחדר השינה.

אלישבע צור מבט לגרם מדרגות (צילום: שי אפשטיין)
גוף תאורה מיוחד בגרם המדרגות | צילום: שי אפשטיין

כמו כן, כל החלונות והיציאות לגינה הורחבו, ואור וירק נכנסו לבית. התריסים בקומת הכניסה הוחלפו לתריסים חשמליים. ובקומת חדרי המגורים נוספו תריסי עץ שהתכתבו עם המראה הכפרי. גג האסבסט הוחלף בגג רעפים ובגינה המוצלת, מוקמו מספר פינות ישיבה שמתאימות לכל עונות השנה.

המטבח: שינוי מיקום המדרגות הפך את המטבח ואת פינת האוכל למרווחים יותר ומוארים, והעניק תחושה של מרחב לקומת הכניסה למרות המבנה הצר. המטבח עוצב בסגנון כפרי עם קווים נקיים בצבע שמנת. הארונות עשויים מעץ מלא, ואי גדול במרכזו עם פלטה מעץ אלון צרפתי.

הסלון: אל חדר המגורים יורדים בשתי מדרגות. הסלון שטוף שמש ומשקיף לגינה המרווחת. וילונות רומים מפשתן בשתי קומות ובשני גוונים, נבחרו לחלונות, ושטיח בעבודת יד בצבע שמנת נפרש על רצפת העץ מאלון גושני.
הספה שנבחרה בצבע פשתן, ושתי כורסאות יחיד רחבות ונוחות בצבעים ירקרקים. בפינת הסלון הוצבה כורסה עתיקה מבית אמא שרופדה מחדש בבד ארוג עם הדפס רימונים, המשתלב עם שולחן פינתי מצופה באריחי קרמיקה מאוירים. השנדליר, גם הוא מבית אמא, משלים את אווירת הפרובאנס.

שולחן סלון (יח``צ: שי אפשטיין)
חלונות ענק מכניסים את הגינה לסלון | יח``צ: שי אפשטיין
אלישבע צור פינת אוכל (צילום: שי אפשטיין)
צבעים בהירים ושימוש בחומרים טבעיים. מבט לפינת האוכל | צילום: שי אפשטיין

מדרגות: בסמוך לגרם המדרגות בקומת הכניסה, ניצבת שידה חומה מעץ אורן המשמשת לאחסון, ולצדה כורסה יפה בצבע אפרפר ושטיח קילים צבעוני.
המעבר לקומה השנייה נעשה באמצעות גשר אשר בקירותיו נבנו ארונות לאחסון, ובהם ארון החשמל והמיזוג מרכזי.

גוף תאורה מיוחד עם אהילים מזכוכית בצורת פרח, משתלשל מקומת הגלריה עד לחלל המדרגות שבקומת הכניסה. המנורה בסגנון רטרו מודרני עוצבה גם היא על ידי המעצבת, כמו רוב הרהיטים בבית.

שידה חומה (יח``צ: שי אפשטיין)
שידת אחסון לצד המדרגות | יח``צ: שי אפשטיין
אלישבע צור כיסא נדנדה לבן (צילום: שי אפשטיין)
וחדר טלוויזיה נעים | צילום: שי אפשטיין

חדר השינה של הורים: חדר מרווח מלא אור ואוויר עם פריטי ריהוט בגווני שמנת. שטיח טלאים תפור משאריות שטיחים בגוון אפור מעניק חמימות ואינטימיות. בחדר מרפסת תלויה מעץ שפונה לנוף משגע של שדות פתוחים ופרדסים. נחל לניקוז מי גשמים עובר למרגלות הבית ובחורף הוא מתמלא במים זורמים.

תקרת החדר - גג משופע שמתחיל בגובה של חמישה מטר וחצי. ארובת הקמין עוברת דרך חדר השינה ומחממת את כל החדר בימים קרים.

חדר הרחצה: כל חדרי הרחצה בבית מחופים ומרוצפים באבן חליל. בחדר הרחצה של ההורים ניצב ארון אמבטיה מעץ מלא שעוצב לצורכי הדיירים, והוא כולל יחידת מגירות פרקטית לאחסון. מעל הכיור תלויה מראה אובלית עתיקה.

אלישבע צור חדר שינה 2 (צילום: שי אפשטיין)
שטיח טלאים ומרפסת תלויה בחדר השינה | צילום: שי אפשטיין
שידה לבנה 2 (יח``צ: שי אפשטיין)
כולל שידה לבנה ותקרה גבוהה | יח``צ: שי אפשטיין
חדר רחצה (יח``צ: שי אפשטיין)
ארון מעץ, כמובן, ומראה אובלית עתיקה | יח``צ: שי אפשטיין

עליית הגג: עליית הגג הפכה לדירה קטנה וקסומה עבור אחד הילדים. היא כוללת סלון עם מטבחון, מרפסת קטנה וחדר שינה עם חדר רחצה. מיטה זוגית מברזל, כוננית אחסון צבועה בטורקיז, שולחן כתיבה מעץ מלא ופינת ישיבה.

הגינה: שיפוץ ושיקום הגינה נעשה בשלב מאוחר יותר על ידי בעלי הבית, ללא תכנון גינה מחודש, כדי לשמר את הצמחייה הוותיקה והמיוחדת.

בגינה צמחייה ארץ ישראלית מגוונת, עצי פרי הדר, מנגו גוויבה ועץ פקאן שמצל על הגינה. הכניסה לבית היא דרך שביל משופע בצמחייה פראית. במרכז החצר, גזיבו מעץ שנשתלו סביבו מטפסים ובו ניצב שולחן קפה וכיסאות שנצבעו בצבעי טורקיז. לכל זה נוספה, בריכת נוי לדגים עם שושנות מים.  התאנה.

פינת אוכל בחצר (יח``צ: שי אפשטיין)
פינת ישיבה בחצר | יח``צ: שי אפשטיין
ספסל מעץ (יח``צ: שי אפשטיין)
וספסל לנוח | יח``צ: שי אפשטיין
חצר (יח``צ: שי אפשטיין)
פנינה בחצר | יח``צ: שי אפשטיין
בריכת דגים לפני שיפוץ (יח``צ: שי אפשטיין)
ובריכת דגים לנוי | יח``צ: שי אפשטיין

דבר המעצב: less is more ולכן לא שולבו אלמנטים כבדים בעיצוב הבית כמו עמודים מקושטים, קירות עמוסים וכו'. כל הבית נצבע בגוון זהה, כולל המטבח והדלתות, דבר שיצר תחושה רגועה ונעימה. כל הרהיטים והמטבח מעוצבים ומיוצרים מעץ מלא וצבועים בצביעת יד. הבית מזמין וחמים, וכל מי שמגיע להתארח, רוצה להישאר.

אלישבע צור חזית הבית (צילום: שי אפשטיין)
הגיע הזמן ללכת הביתה, תודה על הכנסת האורחים | צילום: שי אפשטיין

עיצוב פנים: אלישבע צור
אדריכל: ריקרדו כלב
תכנון ריהוט וביצוע: אלישבע צור
סטיילינג לצילום: רינת אברומוביץ
צילום: שי אפשטיין

במדור הקודם: הבית המואר במודיעין
לכל הכתבות במדור בשיפוץ

מעצבים ודיירים, יש לכם בית שעבר שיפוץ ואתם רוצים להציג אותו במדור? כתבו לנו