טל גוטהילף, שולחן אוכל תמונות, צילום יעל גולן
שולחן האכל היה פעם שולחן עבודה | צילום: יעל גולן
הדיירים: אב, פרופ' לביולוגיה באוניברסיטת תל אביב ושניים מתוך שלושת ילדיו. הבת סטודנטית והבן בחטיבת הביניים.

הדירה:  נמצאת בשכונה במעוז אביב, באחד מבנייני השיכון שתוכננו בשנות ה-50 על ידי משרד האדריכלים רכטר-זרחי-רכטר. לאחרונה עבר הבניין הרחבה בשתי החזיתות, דרומית וצפונית. בחזית הצפונית נוסף חדר ובחזית הדרומית נוספה מרפסת. במקור היא הייתה דירת שלושה חדרים שכללה סלון, שני חדרי שינה, מטבח קטנטן וחדר שירותים אחד, בו חלון האוורור פנה אל המטבח.

הדירה לאחר ההרחבה בנויה משני אגפים. באגף הדרומי סלון, פינת אוכל, פינת עבודה ומטבח, ובאגף הצפוני שלושה חדרי שינה, הול רחב ושני חדרי שירותים. הדירה, כ-100 מ"ר, מרווחת ומוצפת אור, עם שתי מרפסות. האחת של חמישה מ"ר, צמודה לחדר השינה של האב ומרפסת של 14 מ"ר היוצאת מהסלון.

טל גוטהילף, סלון טלוויזיה, צילום יעל גולן
שני כיווני אוויר והרבה אור | צילום: יעל גולן
טל גוטהילף, סלון כיסא נדנדה, צילום יעל גולן
מהסלון יש יציאה למרפסת הדרומית | צילום: יעל גולן

החזון: דירה חמה ומשפחתית, פרקטית, מוארת ומאווררת, מעוצבת עם שיק, אך לא מנקרת עיניים. מרפסת צמודה לחדר השינה. מאחר והדירה בעלת שני כיווני אוויר בלבד הייתה גם דרישה למציאת פתרון שיאפשר סירקולציה של אוויר ברחבי הדירה וכניסת אור טבעי. כמו כן, היה צורך למצוא מקום לפסנתר (שעדיין לא נרכש, אבל בתכנון) וכן  פינה מרווחת למכונת כביסה, מייבש ומשטח לקיפול כביסה. לבעל הדירה היה חשוב שתהיה פינת עבודה, כחלק מהחלל הציבורי.

משך השיפוץ: ארבעה חודשים, כולל ההרחבה.

עלות השיפוץ: 400 אלף שקלים, לא כולל מעטפת הרחבה חיצונית. פנים הדירה נהרס כליל וכן חלק נכבד מהמעטפת החיצונית,  לטובת ההרחבה.

טל גוטהילף, מטבח מהסלון, צילום יעל גולן
החלל המרכזי בנוי כלופט | צילום: יעל גולן
טל גוטהילף, פינת עבודה, צילום יעל גולן
פינת העבודה בין הסלון למטבח | צילום: יעל גולן

העלות כוללת: תכנון, עבודת קבלן, שבירת כל הקירות בדירה (כולל הריסת קיר בטון באורך של 5 מטר וחיזוק התקרה בקורות פלדה) בניית קירות חדשים וספסל בטון תלוי באורך 4.5 מטר, תשתיות חדשות של מים, ביוב וחשמל, חלונות מפרופיל בלגי, ריצוף מרפסות וחדרי רחצה, פרקט איכותי, כל אביזרי האינסטלציה, מערכת מיזוג אוויר מרכזית, עבודות גבס, סוככי שמש, תאורה, ואת כל עבודות הנגרות בדירה הכוללות: מטבח, ארונות אמבטיה, מדפים וארונות קיר בכל החדרים שבוצעו על ידי עופר קישרי המצוין מנגריית ספיר, בתכנון שלנו.

תיאור כללי של השיפוץ: עבודת התכנון הייתה מאוד מאתגרת בשל אילוצים רבים, כמו קיר בטון שחצה את הדירה לאורכה ויצר חללים צרים וארוכים, שני כיווני אוויר בלבד, תכנון מיקומי אינסטלציה תוך התחשבות בתכנון הפנימי של שאר הדירות בבניין ששופצו במקביל.

חלוקת הפנים תוכננה מחדש. קיר הבטון שחצה את הדירה הוסר ברובו והתקרה חוזקה בקורות פלדה אימתניים בפיקוח צמוד של קונסטרוקטור. הסלון והמטבח עברו מהצד הצפוני לצד הדרומי וחוברו למרפסת החדשה, חדרי השינה עברו לצד הצפוני, חדרי השירותים קיבלו את המקום הנכון להם וכן הלאה.

טל גוטהילף, מטבח תלייה, צילום יעל גולן
מטבח תלוי בצד אחד וספסל תלוי בצד השני | צילום: יעל גולן
טל גוטהילף, שולחן אוכל כיסא, צילום יעל גולן
קערות קרמיקה בעיצוב אישי של בת משפחה | צילום: יעל גולן

עבודת השיפוץ המורכבת שנעשתה כאמור, במקביל להרחבה החיצונית של כל הבניין, הצריכה שיתוף פעולה מלא בין כל המעורבים בפרויקט. כיוון שלדירה שני כיווני אוויר בלבד, הצורך בתאורה טבעית וזרימת אוויר היה נדרש. כדי לפתור את הבעיה תוכננו חלונות (מפרופיל בלגי בצבע הקיר) בחלק העליון של כל קירות הבית, כך שנוצרה זרימה של אוויר מצפון לדרום. בנוסף נכנס הרבה אור וכבונוס, מכל זווית בדירה רואים את צמרות העצים הירוקים שנמצאים מצפון ומדרום.

טל גוטהילף, שידת כניסה מגירות, צילום יעל גולן
קיר לבנים ממוקם בין החלל המרכזי לאגף החדרים | צילום: יעל גולן
טל גוטהילף, מסדרון, צילום יעל גולן
חלון שמעביר אור מהסלון לחדר השינה | צילום: יעל גולן
טל גוטהילף, מסדרון מתלה, צילום יעל גולן
מתלה דקורטיבי במסדרון | צילום: יעל גולן

חלל ציבורי בסגנון לופט

חלל ציבורי: סלון, מטבח, פינת אוכל ופינת עבודה בחלל הבנוי בסגנון לופט. מצד אחד ספסל בטון תלוי ומהמצד השני מטבח תלוי. כל הרהיטים בדירה הובאו בזמנו מארצות הברית, שם שהתה המשפחה מספר שנים, למעט שולחן סלון חדש שנקנה באיקאה (1,100 שקלים) וכיסאות עץ לפינת האוכל שנקנו בפיק אפ (250 שקלים לכיסא). גופי התאורה נקנו בדרום תל אביב ובאיקאה למעט האהיל בפינת אוכל - עבודת יד של המעצבת. מהסלון יש יציאה למרפסת שצופה לחורשת עצים ומרוצפת באבן גלוסקא בהירה.

כל הארונות בדירה, כולל ארונות המטבח, עשויים מ-MDF טבעי ו-MDF  ירוק (העמיד למים) צבועים בלכה אקרילית שקופה.

טל גוטהילף, קרש גיהוץ, צילום
פינת כביסה מדוגמת ליד שירותי האורחים | צילום: ניב קלדרון
טל גוטהילף, קרש גיהוץ, צילום
כולל משטח לקיפול כביסה | צילום: ניב קלדרון
טל גוטהילף, שירותים חדר שינה, צילום
ארונית תלויה מעץ במבוק | צילום: ניב קלדרון

חדר כביסה: הול מרווח מחבר בין חדר השינה של הבן לאמבטיית ילדים/אורחים. בהול מכונת כביסה ומייבש מוסתרים בתוך ארון אחד לצד השני ומעליהם משטח לקיפול כביסה. בצמוד יש ארון שירות שתוכנן כך שיכיל חומרי כביסה וניקוי, שואב אבק וכ"ו.

חדרי השינה של הילדים: חדר השינה של הבת כולל מיטת פוטון, שידה עתיקה (גם היא הובאה מארצות הברית), ארון קיר, וילונות לבנים שנוזלים עד לרצפה ובלגן גדול. בחדר של הבן עיצוב חם ורגוע, משולב בצבעי פסטל, והוא כולל מיטת פוטון, פוף זוגי כתום, ארון קיר ופינת עבודה מרווחת, לה צורף כיסא עתיק.

טל גוטהילף, חדר ילד פוף, צילום
חדר השינה של הבן | צילום: ניב קלדרון

חדר השינה של האב: לחדר צמודה מרפסת מרוצפת באבן גלוסקא בצבעי תכלת וירוק פסטלים ודלתות ויטרינה מפרופיל בלגי בהיר. בנוסף, צמוד חדר רחצה מרווח. החדר עצמו נזירי יחסית וכולל מיטה זוגית וארון קיר בלבד בצבע ירוק עם ידיות ייחודיות עשויות עור.

חדרי הרחצה: בשני חדרי הרחצה, הן של האב והן של הילדים/אורחים, מרצפות מצוירות שעולות לאורך הקיר, ארונות תלויים וטוש גדול ונוח, לדרישת בעל הבית.

טל גוטהילף, חדר שינה ארון, צילום יעל גולן
ארון בגדים עם ידיות מעור | צילום: יעל גולן
טל גוטהילף, חדר שינה ספר, צילום יעל גולן
סיפור לפני השינה | צילום: יעל גולן
טל גוטהילף, חדר רחצה אב
חדר רחצה מרווח | צילום: ניב קלדרון
טל גוטהילף, חדר שינה שירותים, צילום יעל גולן
גם כאן המרצפות המצוירות משחקות תפקיד | צילום: יעל גולן

דבר המעצבות: זה היה אחד הפרויקטים היותר מורכבים, מאתגרים ומהנים שנטלנו בהם חלק. למדנו המון תוך כדי ולמדנו בעיקר להעיז. הדיירים נתנו לנו יד חופשית (במסגרת האילוצים התקציביים כמובן) והיו עם ראש פתוח לאשר פתרונות לא קונבנציונאליים. העבודה עם אנשי המקצוע השונים הייתה הרמונית, והאווירה הטובה שנוצרה בשטח הקרינה ללא ספק על התוצאה הסופית.

טיפ: כימיה טובה בין הלקוח למעצב ובין המעצב לבעלי המקצוע - והשאר כבר יסתדר מעצמו . במקרה הזה, אחת המעצבות היא בת הזוג לשעבר של בעל הבית ובתור שכזו היא מכירה טוב את צורכי הלקוח ואת רצונותיו וטעמו האישי ואף קיבלה אישור לעשות כמיטב הבנתה. התוצאה השביעה את רצון כולם.

טל גוטהילף. ארון קיר
ארון קיר במסדרון | צילום: ניב קלדרון

פריט אהוב: שולחן פינת האוכל, במקור שולחן עבודה צר עם מגירות שנקנה ביארד סייל בארצות הברית בעשרה דולר. בעל הדירה הוסיף לו מסגרת מעץ על מנת להגדיל אותו לאורך ולרוחב. הפורניר שציפה אותו קולף ומתחתיו התגלו קורות עץ יפהפיות שלוטשו ונצבעו בלכה מט שקופה. התוצאה משמחת. רוב הרהיטים והפריטים בדירה נאספו במשך השנים בהרבה תשומת לב ואהבה ובעלי ערך סנטימנטלי רב לדיירים.

טל גוטהילף, מרפסת, צילום יעל גולן
ונוף פתוח לחורשה | צילום: יעל גולן

אדריכלות ועיצוב פנים: טל בהיר-גוטהילף ומלי ימין, 050-5966047

הדירה תוצג במסגרת "בתים מבפנים" בתל אביב (2-4.5) וכן במסגרת פסטיבל "בתים פתוחים" במעוז אביב (שבת 4.5).

 

במדור הקודם: איך משפצים בית בזמן שדייריו גרים בו
לכל הכתבות במדור בשיפוץ

מעצבים ודיירים, יש לכם בית שעבר שיפוץ ואתם רוצים להציג אותו במדור? כתבו לנו