פנטהאוז חלי ישראלי, כניסה גובה
מטבח וסלון, היפרדו | צילום: ליאור שניידר
פנטהאוז חלי ישראלי, כניסה סוס
הרווחנו פינה נוספת | צילום: ליאור שניידר
הדיירים:
עורכת דין (מקבלת לקוחות גם במשרד הביתי), מתכנת מחשבים וילד בן שנה.

הדירה: פנטהאוז אשר ממוקם בקומה האחרונה של מגדלי דנקנר החדשים בישוב אזור, גודלו כ-150 מטרים וגודל המרפסת כ-50 מטרים נוספים.

החזון: הלקוחות רכשו דירה ששימשה כדירה לדוגמא בבניין חדש, כלומר היא נרכשה כשהיא מאובזרת ומרוהטת במלואה. הדירה הייתה מעוצבת ומרוהטת בסגנון מודרני שלא תאם את טעמם והעדפותיהם. בני הזוג ביקשו להפוך את הדירה לבית ולייצר עד כמה שניתן תחושה כפרית, ביתית ונינוחה. הם רצו שאנשים שיעלו עד לקומה ה-17 בבניין ולפתע ירגישו שהם נכנסו לבית פרטי עם גינה קטנה. הכיוון היה להפוך את הבית לכפרי-ישראלי חם, אך עדיין לשמור על קווים צעירים, פרקטיים ומזמינים.

משך ועלות השיפוץ: השיפוץ ארך כחודשיים ועלה כ-300 אלף שקלים, שכללו טיפול מקיף במטבח (כולל החלפת חזיתות ומשטח עבודה), פרקט חדש בכל הדירה, קיר בריקים גדול ומרשים, אבזור וריהוט חדש בכל הדירה (כולל תכנון ועיצוב של חדר השינה ושל חדר ג'ימבורי) וטיפול במרפסת כולל ריהוט חוץ ותוספת פרגולה.

תיאור כללי של השיפוץ: כל הנמכות הגבס בסלון וקיר הטלוויזיה המודרני פורקו. כל חזיתות המטבח הוחלפו, כולל האי ומשטח העבודה שהוחלף לבוצ'ר, והמשטח העליון שהיה עשוי מזכוכית. כל הרהיטים בבית נמכרו למעט מיטת התינוק ושידת ההחתלה, ועיצבתי ריהוט חדש מלא וכן את כל חפצי הנוי וההומסטיילינג.

פנטהאוז חלי ישראלי, סלון ספרים
לעבור אזור חיוג ברגע. הסלון החדש | צילום: ליאור שניידר
פנטהאוז חלי ישראלי, סלון חלון
להשלמת המראה הכפרי. וילונות הויטרינה | צילום: ליאור שניידר
פנטהאוז חלי ישראלי, סלון
קיר בריקים עדין ונעים למגע | צילום: ליאור שניידר

רצפה רצפה, אבל על הקיר

האלמנט המרכזי בסלון היה קיר טלוויזיה גדול עם שידת טלוויזיה תלויה ושקועה בגבס. הקיר פורק ואת מקומו תפס חיפוי בריקים (א.א. קרמיקה, נמל תל אביב) מרשים וקצת שונה מהרגיל, בזה שלקחנו אבן טרוורטין דקה מאוד (שבעצם משמשת ביומיום לחיפויי רצפה, בעיקר רצפת חוץ), חתכנו אותה במידה והפכנו אותה לבריקים. קיבלנו קיר בריקים שנותן תחושה עדינה וגם נעים למגע. זה אפשר לנו לחפות קיר גדול מאד ועדיין לשמור על איזון בחלל ללא הכובד המתלווה לבריקים אמיתיים מפירוק.

בנוסף עוצבו רהיטים חדשים בגלריה לרהיטים, כשהבדים הנכונים נבחרו בקפידה, ואת הספה המרכזית (שנרכשה ב"גלריה" בתל אביב) בחרנו לחפות בעור בשל נוחות הניקיון בבית עם ילד וכלב. גופי התאורה שהיו שקועים בתקרת הגבס שפורקה הוחלפו בגופים מזכוכית קריסטל בדוגמת קערה הפוכה, אשר שיוו לסלון מראה ייחודי ונותנים תאורה שוטפת וחמה.

בין המטבח לסלון קיים קיר ארוך שעליו נתלתה מראת קריסטל ענקית. את מקומה של המראה תפסה קונסולה מעץ וקיר תמונות בגדלים שונים ובתפזורת שנרכשו בשוק הפשפשים. הקיר יוצר בו זמנית גם הפרדה בין המטבח לסלון וגם מעניק פינה חמה נוספת.

המקרר שכבר לא שובר שורות

המטבח הפתוח הוא לב הבית. בעלת הבית היא בשלנית מעולה והזוג מרבה לארח על בסיס קבוע. המטבח המודרני השחור-מבריק שהיה קיים בדירה לא תאם את צרכי הבית ואופי האירוח של בני הזוג. בעלת הבית רצתה לעצב את המטבח מחדש ולהחליפו לגמרי, אבל הצלחתי לשכנע אותה שניתן להסתפק בשינוי חזיתי והחלפת האי בלבד כדי להשיג את האפקט המבוקש ולהפוך אותו לנגיש, חם ובסגנון כפרי-קל. כל חזיתות המטבח השחורות הוחלפו בחזיתות בצבע קרם בהיר בגימור כפרי. משטח השיש וחיפוי הקיר שהיה עשוי מזכוכית הוחלפו אף הם באבנים חומות בהירות ובמשטח בוצ'ר מעץ אלון צרפתי מבוקע.

פנטהאוז חלי ישראלי, מטבח
בסגנון כפרי-קל. המטבח החדש | צילום: ליאור שניידר
פנטהאוז חלי ישראלי, מטבח משקל
משטח בגימור כפרי | צילום: ליאור שניידר
פנטהאוז חלי ישראלי, מטבח עוגיות
מי גנב את העוגיות שבמטבח? | צילום: ליאור שניידר
פנטהאוז חלי ישראלי, מטבח מדפים
פינת ההודעות החשובות | צילום: ליאור שניידר

במרכז המטבח עמד מקרר כסוף שבלט מאוד מקו הארונות ונראה כמעט מכל כיוון בבית. המקרר נמכר ובמקומו נקנה מקרר חדש בעומק 60 ס"מ שאינו שובר את קו הארונות וחזיתו עשויה זכוכית בצבע שתואם את החזיתות החדשות. האי שהיה אי ישיבה בלבד הוחלף באי יותר פרקטי עם המון פתחי אחסון משני הכיוונים. מעל האי נתלו גופי תאורה ייחודיים בניפוח זכוכית ידני (מהסטודיו של אשר אטדגי בפלורנטין).

פנטהאוז חלי ישראלי, פינת אוכל גובה
שוברת את הרצף הסטנדרטי. פינת האוכל | צילום: ליאור שניידר
פנטהאוז חלי ישראלי, פינת אוכל
נורות פחם לאווירה חמה | צילום: ליאור שניידר

בפינת האוכל המקורית היה שולחן עגול ולבן שלא נתן פתרון הולם לאירוח מלא. במקומו עוצב שולחן מלבני מעץ אלון מבוקע. סביב השולחן מוקמו גם כסאות וגם ספסל זוגי, ששובר את הרצף הסטנדרטי והידוע של פינת אוכל. מעל השולחן עוצבו ונתלו שני גופי תאורה פעמוניים גדולים עם נורות פחם לאווירה חמה.

בטן-גב בחדרי השינה

הזוג לא התחבר למיטה שהגיעה עם הדירה ולא אהב אותה, לכן נרכשה מיטה חדשה גדולת מימדים עם מסגרת רחבה מעור. גב המיטה חופה בטפט נעים שמשרה אווירה רגועה ונינוחה. בצדיה עוצבו ונתלו מהתקרה גופי תאורה המשמשים גם לקריאה וגם לדקורציה. מצד ימין נתלתה מראה עם מסגרת מחוררת מעץ שנותנת העצמה של תחושת גודל ואורך לחדר. החלונות התחדשו בווילונות לבנים שמקנים תחושה רכה ומזמינה.

פנטהאוז חלי ישראלי, חדר שינה גובה
הוחלף לגמרי. חדר השינה | צילום: ליאור שניידר
פנטהאוז חלי ישראלי, חדר שינה מיטה
טפט שמשרה אווירה נינוחה | צילום: ליאור שניידר
פנטהאוז חלי ישראלי, חדר שינה מיטה גובה
וילונות רכים ומזמינים | צילום: ליאור שניידר
פנטהאוז חלי ישראלי, חדר רחצה גובה
להשלמת המראה הכפרי. חדר הרחצה | צילום: ליאור שניידר

בחדר התינוק היה קיר שלם של וילון בדוגמת פסי אורך בצבעים חזקים מאוד, אשר יצר תחושת רעש של חדר משחקים ולא של חדר שינה לתינוק שאמור להשרות רוגע. החדר עוצב במוטיב עדין של ים: הווילון הרועש הוסר, החדר נצבע בצבע אחיד ונעים, ועל אחד מקירותיו הונח טפט עם דוגמת שרטוטי סירות. נרכשו מוטיבים שקשורים לים אשר נתלו מעל מיטת התינוק כגון גלגל הצלה, עוגן וכד'. התאורה המקורית הוחלפה בתאורה עדינה ונעימה והחדר יוצר תחושה יותר שלווה.

פנטהאוז חלי ישראלי, חדר תינוק
כמו בים, כמו בלב הים. חדר התינוק | צילום: ליאור שניידר
פנטהאוז חלי ישראלי, איור קיר
שוטי שוטי ספינתי | צילום: ליאור שניידר

חדר הבלגן: מכיוון שמדובר בדירת חמישה חדרים ולזוג ילד אחד, נוצר חדר לא מוגדר אליו התנקז כל הבלאגן של הבית והוא הפך לחדר אחסון רב שימושי ולא מסודר. בתחילה רצינו להפוך את החדר לחדר משחקים לילד, ותוך כדי שיחות צץ הרעיון ללכת עד הסוף ולתת לנסיך הקטן ג'ימבורי פרטי משלו. הרצפה והקירות חופו במזרוני פעילות מצופים עד לגובה 1.2 מטר ונרכשו אלמנטים מתאימים (תמיד ניתן להוסיף עוד על פי שלבי ההתפתחות של הילד).

פנטהאוז חלי ישראלי, חדר משחקים ילדים
ג'ימבורי פרטי משלו. חדר המשחקים של הילד | צילום: ליאור שניידר
פנטהאוז חלי ישראלי, חדר משחקים כללי
וישחקו הילדים לפנינו | צילום: ליאור שניידר
פנטהאוז חלי ישראלי, חדר משחקים
אפשר להוסיף אלמנטים בכל שלב | צילום: ליאור שניידר

חדר העבודה והתחביב: עם הכניסה לדירה, מיד בצד שמאל, נמצא חדר העבודה המשמש את בעלת הבית לעבודה וקבלת לקוחות, ובעלה משתמש בו כחדר תחביב בו הוא מניח את אוסף הגיטרות המרשים שלו. כל הריהוט בחדר הוחלף: נרכש בשוק הפשפשים שולחן עבודה חדש בסגנון הסבנטיז, שהינו דו-צדדי ומאפשר לשני בני הזוג להשתמש בו בנוחות. אוסף הגיטרות ניתלה באמצעות מתלים מיוחדים על הקיר על מנת לשמר אותן טוב יותר ולתפוס כמה שפחות שטח רצפה בחדר. התוצאה היא שילוב של חדר עבודה עם חדר תחביב משותף לשני בני הזוג.

פנטהאוז חלי ישראלי, חדר גיטרות שולחן
זהו החלק של העבודה | צילום: ליאור שניידר
פנטהאוז חלי ישראלי, חדר גיטרות גובה
וזה חלק התחביב | צילום: ליאור שניידר
פנטהאוז חלי ישראלי, חדר גיטרות ספרים
והם מתקיימים זה לצד זה | צילום: ליאור שניידר

חצר פרטית בקצה המגדל

המרפסת הענקית הייתה מחופה באריחי גרניט פורצלן סטנדרטיים עם רהיטי קש שדהו בשמש ללא שום הצללה. המרפסת כמעט ולא הייתה בשימוש והדיירים רצו להפוך אותה לחלק בלתי נפרד מהבית, ולתת תחושה של "חצר" ממש כמו בבית פרטי צמוד קרקע.

בתחילה הייתה מחשבה להחליף את הוויטרינה של המרפסת בוויטרינה מפרופיל בלגי להשלמת המראה הכפרי הרצוי. הצלחתי לשכנע את הדיירים שבאמצעות וילונות נכונים ניתן להשיג את התחושה הרצויה ולהימנע מהחלפה מיותרת והוצאה מהותית נוספת.

מיד ביציאה מן הסלון דרך הוויטרינה הונח משטח דשא סינתטי איכותי שמכסה כשני שליש משטח המרפסת ונותן תחושה של יציאה לחצר. קיר המרפסת שמול הוויטרינה חופה גם הוא בבריקים מטרוורטין ונתן תחושה של המשכיות עם פנים הבית. נרכש ריהוט גן קליל בצבעי טורקיז שמחים, מיטת שיזוף ופופים לרביצה. בשליש הנותר של המרפסת הוגדר אזור ברביקיו ואירוח ושם הונחו פלטות עץ בשיטת הקליק-קלאק, שמייצרות דק מרשים וקל להנחה ולפירוק. עליו הונח שולחן אוכל חדש מעץ טיק שיכול לעמוד בשמש ובפגעי הטבע, כאשר מצדו האחד הוא משמש כספסל ובצדו האחר ניצבים כיסאות.

הריצוף: בכניסה לבית בלט חיפוי הרצפה באריחי גרניט פורצלן בהירים במידה 60X60, שלא החמיאו לסגנון החדש של הבית ולא השתלבו אתו. על הריצוף הונח פרקט אלון רב שכבתי, בכל אזור הכניסה והמעברים, כולל המטבח. חיפוי הרצפה החדש חימם ונתן פלטפורמה נכונה ונעימה לדירה.

דבר המעצבת: אני מתחברת באופן אישי לסגנון הזה, שאני קוראת לו כפרי-ישראלי, ונהניתי לחבר אנשים לבית שלהם ולתת להם תחושה שהם באמת בבית. ביני ובין הזוג נוצרה כימיה מידית ויחסי אמון שאפשרו לי לעבוד ביד חופשית ולהתבטא בצורה הטובה ביותר. נהניתי במיוחד מתהליך ריהוט ואבזור הבית ומסיבובי החיפושים אחר הפריטים הנכונים, השיטוטים המשותפים בשוק הפשפשים ובמקומות נוספים.

פנטהאוז חלי ישראלי, מרפסת פוף
כמו בעמק. המרפסת החדשה | צילום: ליאור שניידר

טיפים: "עשה לך חדר ג'ימבורי בבית", או במלים אחרות: אל תתקבעו על הנורמה. אם יש לכם חלל פנוי ואפשרות לכו עד הסוף עם החלום שלכם. זה יכול להיות חדר מדיטציה, חדר מוזיקה או חדר ג'ימבורי לתינוק.

"כל בית צריך מרפסת פעילה": לא בונים היום בתים בלי מרפסות ובאורח פרדוקסלי המרפסות הופכות למעין סרח עודף שכמעט ולא עושים בו שימוש. זה היה המקרה גם בפרויקט הזה, ומדובר במרפסת של 50 מ"ר! מאז השיפוץ המרפסת הפכה ללב הלא רשמי של הבית ובני המשפחה מבלים בה את מרבית זמנם במשחק, ביצירה ובאירוח. במדינה בה יש מזג אוויר נוח תשעה חודשים בשנה, זה אפילו מתבקש.

עיצוב: חלי ישראלי מעצבת פנים

במדור הקודם: דירה בצפון תל אביב עם סלון מרחף
לכל הכתבות במדור בשיפוץ