הדיירים: זוג צעיר עם תאומים, בן ובת, בני שנה וחצי. האם פסיכולוגית, שביקשה לעצב לה חדר ללקוחות בבית, האב עובד הייטק.

הדירה: בית פרטי בהרצליה, 140 מ"ר על פני קומה אחת, בשכונת נווה עמל הוותיקה והמתחדשת. המבנה המקורי של הבית היה מאוד מאתגר, מכיוון שמדובר בבית "תלת משפחתי", כך ששתיים מהחזיתות שלו הן קיר משותף עם בית פרטי אחר.

נווה עמל, כניסה
מבואת הכניסה היא חלק מהחלל הציבורי רחב הידיים | צילום: אילן נחום
נווה עמל, שידה
בעלי הבית ביקשו בית מרווח, בהיר ומואר | צילום: אילן נחום

הבית נבנה בשנות ה-50, ועבר לא מעט שינויים, תוספות וחלוקות במהלך השנים. כשהתחלנו את השיפוץ הבית היה בנוי טלאי על טלאי, עם מסדרונות קטנים ומבוכים, עם חללים קטנים וחשוכים. חלקים נרחבים של הבית, כמו חדרי הרחצה או המטבחים לא שופצו מאז הוקם בשנות ה-50.

החזון: בעלי הבית ביקשו בית מרווח, בהיר ומואר. היה חשוב להם שהבית יהיה חם ומזמין, שתהיה בו נוכחות עדינה של צבע, שייתן תחושה של שלווה ונינוחות. ביקשו שחדר הילדים יהיה כיפי ומהנה.
הפרוגרמה כללה סלון, מטבח ופינת אוכל בחלל ציבורי משותף, ובו גם פינה לפסנתר, חדר להורים, שני חדרי ילדים וחדר עבודה שישמש כקליניקה, חדר רחצה ושירותי אורחים, וכן אזור שירות.

משך השיפוץ: עבודת התכנון ארכה כשלושה חודשים והשיפוץ כארבעה חודשים.

נווה עמל, פסנתר
הפסנתר כחלק מההוויה היומיומית של הבית | צילום: אילן נחום

עלות השיפוץ: השיפוץ עלה כ-480 אלף שקלים. בתקציב זה נכללות כל עבודות השיפוץ של הבית: חלקן בתיקון התשתיות (חיזוק קורות הגג, פירוק אסבסט מהגג, יציקת רצפה בחלק מהחללים ועוד) וחלקן בעבודות השיפוץ עצמו. התקציב כולל גם את עבודות העיצוב (התכנון, הריהוט, הנגרות, גופי התאורה) ואת עבודות הדק והגינה.

מדובר בהרבה כסף, אבל בסכום יחסית נמוך לשיפוץ בהיקף זה. הרבה כסף נדרש לטיפול בתשתיות של הבית והחצר, בדק ובגינה. רוב הרהיטים בבית נרכשו בחנויות מאוד נגישות ותמהיל נכון של הפריטים כאלו עם חפצים ייחודיים יצר מראה שלם תוך הקפדה על מסגרת תקציב מהודקת.

תיאור כללי של השיפוץ: הבית עבר שיפוץ קומפלט. במסגרתו חולקו החללים מחדש, כאשר השארנו את הקירות התומכים של הגג (על פי הנחיות מהנדס) ואת המעטפת החיצונית, וטיפלנו בכל יתר החללים. איחדנו את החדרים הנפרדים לחלל ציבורי רחב ידיים עם כניסה מרווחת ויציאה לחצר הבית. האזור הפרטי חולק למאסטר הורים, חדר ילדים ענק (בעתיד ניתן יהיה לחלקו לשני חדרים על ידי הוספת קיר אמצעי), חדר רחצה לילדים, שירותי אורחים וחדר עבודה עם כניסה נפרדת.

בבית הוחלפו כל החלונות ונפערו חלונות בגג הרעפים, בכדי להאיר ולאוורר את החללים הפנימיים. שמנו דגש על מקומות אחסון ועל חדר שירות שיקלו על ההתנהלות בבית למשפחה.

נווה עמל, פינת אוכל
חזיתות המטבח והבדים הפרחוניים מייצגים את הסגנון הכפרי | צילום: אילן נחום
נווה עמל, סלון
קווים מודרניים בספה, במדף או בשידת המדיה | צילום: אילן נחום

הסטייל: כשהכפרי פוגש את המודרני

נכנסים אל הבית דרך הגינה והדק, שחודש בעבודות השיפוץ. דלת הכניסה הענקית (205*270) הייתה אחד המאפיינים המקסימים של הבית מההתחלה, אך הייתה סגורה באלומיניום אטום, שמנע כניסת אור לפתח המקסים. החלפנו אותו בפרופיל אלומיניום בלגי בגוון אפור אבן המשובץ בזכוכית סבתא. הזכוכית המדוגמת מאפשרת שילוב של כניסת אור ופרטיות.

הכניסה: מבואת הכניסה היא חלק מהחלל הציבורי רחב הידיים. במבט הראשון ניתן לראות ולחוש את הסלון, המטבח ופינת האוכל, יחד עם מבט אל הגינה. הריצוף הוא גרניט פורצלן דמוי אבן בגדלים משתנים (חזי בנק).  מצידה הימני של המבואה כניסה לקליניקה, ארון מעילים ותיקים שקוע בתוך נישה ייעודית (איקאה, הנישה נתפרה לפי מידת הרהיט), ביניהם תלויה תמונת דמויות צבעוניות מעץ של פאו ברזיל. מבואת הכניסה מובילה גם אל שירותי האורחים. לצד דלת הכניסה שידת עץ צבוע (פאו ברזיל גם היא) להנחת מפתחות ופריטי דואר, ומעליה מראה.

נווה עמל, כיור
שירותי האורחים מרוצפים באריחי גרניט פורצלן מצוירים | צילום: אילן נחום

שירותי האורחים: השירותים ממוקמים בסמוך לכניסה ולקליניקה מרוצפים באריחי גרניט פורצלן מצוירים, ומאובזרים בכיור קוריאן צהוב מונח שבעלת הבית אהבה מאוד וביקשה שנשלב. שמחנו להיענות לבקשתה.

הסלון: הסלון והמטבח נמצאים בחלל אחד, המופרד באמצעות קיר נמוך התוחם כל חלל בנפרד אך מאפשר קשר עין ומשפחתיות, תחושה של מרחב ואוויר – נקודות שהיו חשובות לבעלי הבית. על הקיר הנמוך מדף מפורניר אלון. בסלון ספת ר' אפורה, הפונה לשידת מדיה וטלוויזיה, כורסת יחיד ותיבת עץ משופצת על גלגלים, שמשמשת כשולחן סלון. דלתות הזזה מובילות אל הדק ומשם אל החצר, גם הן שובצו בזכוכית סבתא.

הסטייל הכללי של הבית שואב את השראתו מהסגנון הכפרי, אבל משחק איתו וקורץ לו. אלמנטים כפריים יותר - כמו חזיתות המטבח והבדים הפרחוניים - פוגשים קווים מודרניים בספה, במדף או בשידת המדיה, ומתובלים בצבעוניות עזה יותר ושמחה יותר. התוצאה היא אישית, שונה וייחודית לבית הזה – תמהיל של סגנונות ליצירת אווירה נעימה ומזמינה. גופי התאורה גם הם מערבים שני סגנונות שונים. גופים מודרניים בקו נקי (קרן אור איצ'ה, קיבוץ גלויות) וגופים בסגנון רומנטי עתיק (אורל תאורה, וולפסון). ביחד, הם תורמים עוד נדבך לעושר הטקסטורות בחלל.

נווה עמל, מזרן
חציו משמש כאזור שינה, קריאה והתכרבלות | צילום: אילן נחום
נווה עמל, חדר משחקים
וחציו כאזור משחקים | צילום: אילן נחום

המטבח: המטבח רחב הידיים בצורת ח' וצבעו תכלת. פינת האוכל הריבועית עשויה פורניר אלון והיא מוצבת בהמשך לשיש. באירועים מיוחדים ניתן להרחיק אותה מהשיש ולהרחיב את השולחן לאירוח. כסאות עץ צבועים לבן וכריות מושב באווירה כפרית משלימים את פינת האוכל.

ממול למטבח פינת הפסנתר. לבעלי הבית היה חשוב מיקומו של הפסנתר, שיהיה חלק מהחלל הציבורי ומההוויה היום יומית של הבית. בקיר האחורי של נישת הפסנתר טפט בגוון ירוק זית עם דוגמה גיאומטרית (גולדשטיין), ובצידו נישה לספרים ולחוברות תווים.

נווה עמל, חדר רחצה לבן
חדר רחצה לבן לילדים | צילום: אילן נחום

חצי חדר לשינה, חצי למשחקים

מקצה המטבח ופינת הפסנתר יוצא מסדרון המוביל אל החלק הפרטי של הבית, המכיל את מאסטר ההורים, חדר הילדים, חדר הרחצה וחדר השרות.

חדר הילדים: חדר עצום בגודלו – כ-35 מ"ר, שכן הוא מורכב משני חדרי הילדים העתידיים יחדיו. כיום חציו משמש כאזור שינה, קריאה והתכרבלות וחציו כאזור משחקים. בעתיד, כשיחליטו ההורים להעניק לכל אחד מהילדים חדר משלו,  ניתן יהיה להפריד בין החללים באמצעות הקמת קיר גבס והוספת דלת. תכנון החשמל לחדרים תומך באופציה זאת מראש.

על אחד הקירות באזור השינה הודבק טפט של המעצבת הבריטית אורלה קילי בחצי גובה. מעליו נצבע הקיר בצבע ירוק ופרופיל דקורטיבי של שירן מפריד ביניהם. מרבץ התכרבלות של מזרן וכריות נתפר בהזמנה אצל הרפדית אביבית פורת (בדים: בדולינה, דנדו, בדים למעצבים) והוא משמש פינת סיפור ופינוק למשפחה. באזור המשחקים הבלטה בגבס שמקורה בתכנון ארון חדר השינה ונצבעה כתום, סקייליט שמיועד להאיר את החדר, שהוא פנימי, וחתיכות מהטפט שמוסגרו ונתלו על הקיר.

נווה עמל, חדר שינה מיטה
אווירה רומנטית רכה ושקטה בחדר השינה | צילום: אילן נחום
נווה עמל, אמבטיה
מקלחון ואמבטיה בחדר ההורים | צילום: אילן נחום

חדר רחצה ילדים: עוצב בגוונים בהירים וטבעיים. ריצוף דמוי קורת עץ, חיפוי וקירות לבנים וסקייליט בתקרה שומרים על תחושה של ניקיון וטהרה.

חדר ההורים: סוויטת ההורים מורכבת מחדר שינה, אזור ארונות שמשמש כמבואה לחדר הרחצה וחדר רחצה. בחדר השינה שאפנו לאווירה רומנטית רכה ושקטה. שהחדר יהווה מפלט של רוגע בסוף יום עמוס. המיטה נשענת על הקיר המשותף לבית השכנים. הנישה בו הייתה קיימת לפני השיפוץ, ואנחנו הפכנו אותה, באמצעות טפט, מדף עץ צבוע ותאורה - למדף ספרים ואלמנט שנותן את התחושה המזמינה והנעימה של החדר.

בחדר הרחצה של ההורים הותקנו גם מקלחון וגם אמבטיה, לבקשת הלקוחות. ריצוף צהוב עם שטיח מצויר נותן את הצבעוניות בחדר, שפרט לו חופה באריחים לבנים. גם ארון הכיור התלוי בצבע לבן (איציק ורועי). גם כאן, סקייליט בגג הרעפים מוסיף אור ואוויר.

החצר: הגינה שמקיפה את הבית הייתה בשיפוע חד מצד אחד לצידו השני. במחשבה משותפת הוחלט ליצור שני מפלסים מיושרים – דק עץ במפלס רצפת הבית שיהווה המשך ישיר ורציף לחלל המגורים, וגינה עם דשא וצמחייה במישור הכניסה לחצר. גרם מדרגות רחב ידיים מוביל מאחד לשני. הפרגולה שהייתה בכניסה לבית לפני השיפוץ הוחלפה באחת חדשה, מעץ גושני בשילוב מוטות במבוק ואדניות בבסיסה (דוד עיצובים בעץ).

נווה עמל, מדרגות
פרגולה מעץ גושני בשילוב מוטות במבוק ואדניות | צילום: אילן נחום
הבית של א-א (13)
שני מפלסים מיושרים | צילום: אילן נחום
נווה עמל, כניסה (2)
דק עץ במפלס רצפת הבית שיהווה המשך ישיר ורציף לחלל המגורים | צילום: אילן נחום

דבר המעצבות: אנו שתי מעצבות המנהלות משרדים עצמאיים וחוברות לפרויקטים משותפים מפעם לפעם. החיבור המרובע, שתי מעצבות וזוג לקוחות יצר דינמיקה חיובית ומפרה, והבית שקרם עור וגידים בתהליך משותף, הוא לתחושת כולם הרמוני ומלא שמחה.

טיפ: כשנכנסים לשיפוץ של בית ישן יש לקחת בחשבון שרב הנסתר על הגלוי, ולהיערך ברמת התכנון וברמת התקציב לטיפול מקיף בתשתיות הבית.

1
המבנה המקורי של הבית היה מאוד מאתגר. התכנית לפני | צילום: אילן נחום
1
המעטפת החיצונית נשמרה והחלל חולק מחדש. התכנית אחרי | צילום: אילן נחום

פריט אהוב: הטפט של אורלה קילי בחדר הילדים, שהוא גם שובב ועליז ועם שיק על-גילי. הוא היה יקר יחסית, אבל היה שווה את ההשקעה.

נווה עמל, מעצבות
החיבור המרובע, שתי מעצבות וזוג לקוחות יצר דינמיקה חיובית ומפרה. רוני ברטל וליאת עברון | צילום: אילן נחום

תכנון ועיצוב: רוני ברטל וליאת עברון
צילום: אילן נחום

במדור הקודם: השיפוץ של השיפוצניקית
לכל הכתבות במדור בשיפוץ

מעצבים ודיירים, יש לכם בית שעבר שיפוץ ואתם רוצים להציג אותו במדור? כתבו לנו