הדיירים: בני זוג בשלהי שנות ה-40 לחייהם – אשת שיווק ויזם – ושתי בנותיהם (15 ו-18).

הבית: בית בראשון לציון שנבנה בשנות ה-90 המאוחרות בשכונה של בתים פרטיים זהים. שטחו הבנוי 220 מ"ר. קומת הכניסה כוללת ממ"ד, שירותי אורחים וחלל ציבורי וקומת המגורים כוללת ארבעה חדרי שינה, שני חדרי רחצה, אזור שירות ומרפסת קטנה שאליה יש יציאה גם מחדר ההורים. בנוסף יש עליית גג.

עוד בערוץ עיצוב הבית: 

החזון: כשנכנסתי לראשונה לבית מיד נתקלתי בשלוש מדרגות היורדות מאזור המטבח ופינת האוכל אל הסלון וחוצות את קומת הכניסה לרוחבה. נזכרתי בבית ילדותי ש"התהדר" בדיוק באותן שלוש מדרגות ועוד כשהייתי ילדה נראו לי מיותרות. ייתכן שכבר אז הן הציתו בי את ה"פשן" למקצוע.

הבתים בשכונה נבנו על פי אותה תוכנית, בסגנון מיושן ובעייתי שבו נבנו בתים רבים בשנות ה-80 ואף עד תחילת המאה ה-21. המדרגות במרכז החלל נתפסו כמאפיין יוקרתי ומרשים ובפועל יצרו שני מפלסים באותה קומה, מופרדים אחד מהשני ומנותקים אף מהגינה. בעיות נוספות בבית, שגם הן מאפיינות את הבנייה המיושנת, היו קירות מעוגלים, נישות וגומחות לא פונקציונליות, הנמכות גבס מגושמות באמצע החלל שנוספו עם השנים לטובת מיזוג אוויר ושני עמודים במרכז החלל.

המטבח, שנתחם על ידי שלוש המדרגות וקיר נמוך, היה קטן וצפוף. הדיירים רצו אי עם כיסאות בר וכן פתרון לצפיפות ולמחסור במשטחים לעבודה ולהנחת חפצים. שולחן האוכל עמד מול המטבח ואי אפשר היה לפתוח אותו מכיוון שנחסם על ידי הקיר הנמוך ושלוש המדרגות. הדיירים, שאוהבים מאוד לארח בימי שישי ובחגים, ביקשו למצוא לכך פתרון.

הם חשו שמבנה הבית גורם למחנק, חוסר זרימה ומיעוט אור טבעי. הם הרגישו שהוא אינו מתאים להם ולאורח חייהם, ואף שקלו לעבור. הם רצו בית מואר, בהיר, רך ומזמין שנותן תחושת שייכות וזרימה  וחיבור בין פנים הבית לחוץ.

משך השיפוץ: כחצי שנה משלב התכנון ועד הכניסה לבית. השיפוץ בפועל נמשך כ-3.5 חודשים.

עלות השיפוץ: כ-1.2 מיליון שקל, כולל שיפוץ מלא של קומת הכניסה והמגורים וכן החצר, לרבות תכנון מחדש, עיצוב, פירוק ובנייה, עבודות אינסטלציה וחשמל, שיפוץ מלא של חדרי הרחצה, ריצוף קומת הכניסה ופרקט עץ בקומת המגורים, חלונות אלומיניום ותריסים חשמליים בכל הבית, מערכות מיזוג אוויר מותאמות, נגרות מלאה בכל הבית כולל מטבח, חדרי רחצה, נגרות בחדרי השינה ושני חדרי ארונות וכן ריהוט ואבזור מלא של הבית לרבות פריטי אמנות ושטיחים.

החצר הפכה לחלק אינטגרלי מהבית

המדרגות בוטלו על ידי יישור הקרקע והגבהתה, כולל החצר העוטפת את הבית. הפתחים הוגדלו כדי לתת לאור הטבעי לשטוף את הבית והם ויוצרים רצף בין החוץ לפנים. הנמכת מיזוג האוויר המרכזית המגושמת בוטלה ובמקומה הותקנו שתי מערכות מיזוג אוויר מרכזי, אחת מעל הארונות הגבוהים במטבח והשנייה באזור הסלון. את שני העמודים הקונסטרוקטיביים שעמדו לצדי המדרגות אי אפשר היה כמובן להוריד, אך הם חופו בבריקים בגוון אפור בהיר והמגבלה הפכה ליתרון.

המטבח: המטבח תוכנן מחדש מסביב אחד העמודים. נוספו לו משטחי עבודה וחזיתות הארונות נצבעו בצביעה אפוקסית בגון שמנת עם נגיעה אפרפרה. אי בצבע חאקי רך עם משטח אלון מבוקע הותקן צמוד לעמוד. סביב האי ניצבים ארבעה כיסאות בר מעץ מלא ומעליו הותקנו מנורות מברזל מושחר.

בית ברשלצ, עיצוב שלומית גליקס, מטבח
המטבח תוכנן מחדש מסביב אחד העמודים | צילום: עודד סמדר
בית ברשלצ, עיצוב שלומית גליקס, מטבח
צילום: עודד סמדר
בית ברשלצ, עיצוב שלומית גליקס, פינת אוכל
העמודים הפכו ממגבלה ליתרון | צילום: עודד סמדר

פינת האוכל: בפינת האוכל הצמודה למטבח הוצב שולחן מעץ טיק מלא וגושני, שאפשר להגדיל במטר נוסף וסביבו הוצבו שישה כיסאות מרופדים.

בית ברשלצ, עיצוב שלומית גליקס, סלון
בקצה הסלון יש פינת אוכל עם שולחן שאפשר להגדיל | צילום: עודד סמדר
בית ברשלצ, ג, עיצוב שלומית גליקס, סלון
צילום: עודד סמדר

הסלון: הסלון מוקם מחדש בצדו המערבי של הבית ובמקום החלונות הותקנו דלתות זכוכית במסגרות בהירות. הגוונים שנבחרו הם בהירים, רכים, ומאירים. בסלון הוצבו ספה גדולה, ספת שזלונג נוספת מפנקת וכורסה נוחה. הקירות נצבעו בלבן ונתלו עליהם ציורים של אמנים ישראלים, בהם אריק ונטורה ויעל דרייזן. במרכז הסלון הונח שטיח וינטג' בצבע חאקי ולמרגלות הכורסה, לצד הקמין, הונח שטיח משי עתיק.

בית ברשלצ, עיצוב שלומית גליקס, פינת אוכל
סלון בהיר ומואר | צילום: עודד סמדר
בית ברשלצ, עיצוב שלומית גליקס, סלון
החצר הפכה לחלק אינטגרלי מהבית | צילום: עודד סמדר
בית ברשלצ, עיצוב שלומית גליקס, סלון
צילום: עודד סמדר
בית ברשלצ, עיצוב שלומית גליקס, סלון
צילום: עודד סמדר
בית ברשלצ, עיצוב שלומית גליקס, סלון
הפתחים הוגדלו כדי לאפשר כניסת אור טבעי | צילום: עודד סמדר
בית ברשלצ, ג, עיצוב שלומית גליקס, סלון
צילום: עודד סמדר

החצר: במערך הריהוט הנוכחי מתאפשרת יציאה נוחה לחצר, שבקיץ וימי החורף השמשיים מתפקדת כחצר אינטגרלית ורציפה עם פנים הבית. החצר הוגבהה וחופתה בדק איפאה. שביל הגישה החיצוני, המקשר בין הכניסה הראשית לחצר האחורית, חופה אף הוא בדק, ובו שלוש המדרגות היורדות בהדרגה לחזית הבית הנמוכה.

בית ברשלצ, עיצוב שלומית גליקס, חוץ
צילום: עודד סמדר
בית ברשלצ, ג, עיצוב שלומית גליקס, חוץ
צילום: עודד סמדר

>> רוצים עוד? עשו לייק ל-living בפייסבוק

סגירת מעגל

חדר השינה של ההורים: לחדר ההורים צורף חדר השינה השלישי בקומה, ששימש לפני השיפוץ כחדר אחסון. החדר הנוסף הוסב לחדר הרחצה ובו מקלחון מרווח וארון כיור רחב. הרצפה חופתה באריחים מאוירים והקירות חופו באריחים גדולים ובהירים ובשליכט עדין בצבע אפרפר-בז'. החדר ששימש כחדר הרחצה של ההורים הוסב לחדר ארונות מרווח. החדרים נצבעו בגוונים בהירים עם נגיעות של אפור, חאקי וצהוב. בחדר השינה הונחו שטיח עתיק בגוני ירוק-חאקי, כורסה בצבע שמנת ושידת איפור בצבע חאקי.

בית ברשלצ, עיצוב שלומית גליקס, חדר שינה
חדר השינה של ההורים | צילום: עודד סמדר
בית ברשלצ, עיצוב שלומית גליקס, חדר רחצה
חדר הרחצה של ההורים | צילום: עודד סמדר
בית ברשלצ, עיצוב שלומית גליקס, חדר רחצה
צילום: עודד סמדר

חדרי הבנות: חדרי השינה של הבנות נותרו במיקומם המקורי ואובזרו בריהוט בהיר ובאקססוריז באפור וסגלגל מעושן. חדר ששימש כחדר שירות הפך לחדר ארונות משותף. חדר הרחצה שלהן רוצף אריחים אפורים. האמבטיה הוחלפה במקלחון גדול. גומחה פינתית נסגרה והותקנו בה מדפים מעץ אלון המשלימים את ארון הכיור הבהיר עם משטח העץ.

בית ברשלצ, עיצוב שלומית גליקס, חדר ילדים
חדרה של אחת הבנות | צילום: עודד סמדר
בית ברשלצ, ג, עיצוב שלומית גליקס, חדר רחצה
חדר הרחצה של הבנות | צילום: עודד סמדר

במדור הקודם: שיפוץ מוגבל עם תוצאות ענקיות

לכל הכתבות במדור בשיפוץ

פריט אהוב: כחובבת אמנות בכלל ואמנות ישראלית בפרט, מאוד חשוב מבחינתי להלביש את הבית בפריטי אמנות וספרות. אמנות משקפת את האישיות שלנו ומכניסה אופי ונשמה לבית. בבית הזה בחרנו מספר פריטי אמנות ישראלית, בהם שני ציורים יפהפיים של הצייר אריק ונטורה.

טיפ: באמצעות תכנון ושיפוץ נכון אפשר להפוך גם בתים מיושנים ובעייתיים שאינם עונים על הצרכים ואורח החיים כיום, לבתים נוחים, מפנקים, עדכניים ומלאי קסם.  

בית ברשלצ, עיצוב שלומית גליקס, לפני שיפוץ
הבית לפני השיפוץ | צילום: צילום ביתי
בית ברשלצ, עיצוב שלומית גליקס, לפני שיפוץ
המדרגות יצרו שני מפלסים | צילום: צילום ביתי
בית ברשלצ, עיצוב שלומית גליקס, לפני שיפוץ
פינת אוכל קטנה וצפופה | צילום: צילום ביתי
בית ברשלצ, עיצוב שלומית גליקס, לפני שיפוץ
צילום: צילום ביתי

שלומית גליקס תכנון ועיצוב פנים

דבר המעצבת: נהניתי מאתגר תכנוני שמאפיין בתים רבים בישראל והזכיר לי את בית ילדותי. זה היה סוג של סגירת מעגל. פגשתי משפחה שמחה, חמה ומגובשת והקשר שלי איתה נמשך גם אחרי השיפוץ. שמחתי מאוד שבתהליך התכנון הצלחתי להביא את הזוג לקבל החלטה תכנונית משמעותית ואמיצה, שנראתה להם בתחילת התהליך לא מוחשית או אפשרית. אני שמחה מאוד לראות את ההנאה והכיף שלהם מהתוצאה.