הדיירים: זוג הורים עם שני ילדים. האם מעצבת הפנים סורנה כפיר, האב יועץ ארגוני. הבת בטיול בניו זילנד אחרי שירות צבאי, הבן תיכוניסט הלומד לבגרויות.

הדירה: ממוקמת מול פארק הירקון ומשקיפה על הנהר ועל הים, חולשת על שתי הקומות האחרונות של בניין תל אביבי שעבר שיפוץ הכולל חיזוק ותוספת בנייה במסגרת תמ"א 38. לפני השיפוץ היה לבניין מראה תל אביבי נפוץ ולא מלבב של טיח מתקלף ושלל מעקות וחלונות. שטח קומת הגג הוא כ-90 מ"ר, ומקיפה אותה מרפסת רחבה. שטח קומת הילדים התחתונה הוא 65 מ"ר. המפלס העליון נוצל לפונקציות של מטבח וסלון, חדר שינה וחדר עבודה.

סורנה כפיר, סלון ומרפסת
חלוקת פנים לא הותירה מרחב מבוזבז והפכה את החסרונות והמגבלות החוקיות ליתרון עיצובי | צילום: גלית דויטש
סורנה כפיר, כורסת פרפר
החיבור לנוף נעשה באמצעות חלונות ענק | צילום: גלית דויטש

עוד באתר לעיצוב הבית
הבתים עם הנוף הכי יפה בישראל
25 אמבטיות שיגרמו לכם לבזבז את כל המים החמים

החזון: הנוף הוא חלום שהתגשם, אבל חלומות לא מתגשמים בלי פשרות – שטח בנוי מצומצם יחסית, מפלסים, מעלית שנוספה לבניין ופיר הבטון שלה גורע מהחלל. מבנה הבניין המקורי בשני מפלסים (חצאי קומות) נמשך גם לתוך הדירה החדשה, ויצר הפרשי גובה משמעותיים בין החללים. נוסף למפלסים חצו את השטח קירות בטון של מעלית שנוספה לבניין. נתונים לא פשוטים אלו הרתיעו רוכשים פוטנציאליים קודמים, אך חלוקת פנים מעניינת וייחודית שאינה מותירה מרחב מבוזבז הפכה את החסרונות והמגבלות החוקיות ליתרון עיצובי. התכנון היה פונקציונלי וקשוב בדיוק להתנהלות ולסגנון החיים ברמה הכי יומיומית. המרקמים, החומרים והצבעים מתחברים למראות מהחלונות הגדולים שנפתחו לנוף. נעשה שימוש בצבעי ירוק, צהוב, זהב, תכלת, עץ, גרניט, אבן וברזל.

סורנה כפיר, סלון
השולחן עשוי משני ספסלי בר שקוצרו | צילום: גלית דויטש
סורנה כפיר, פינה אהובה 2
המעקה למפלס התחתון הוא ספרייה מצד הסלון | צילום: גלית דויטש
סורנה כפיר, טלוויזיה
הרצפה חופתה אריחים שנראים כמו בטון | צילום: גלית דויטש

משך השיפוץ: בניית הדירה והמשך שיפוץ הבניין ארכו כשנה וחצי.

עלות השיפוץ: הדירה נרכשה מקבלן בעסקה אחת וכללה את כל תשתיות החשמל והמים, חומרי הגמר, ריצופים וחיפויים, אלומיניום, מיזוג. המפרט הטכני בחוזה הותאם לתוכנית הרצויה והחומרים עצמם נבחרו תוך כדי בנייה באופן עצמאי על ידי המעצבת והונחו בהתאם לתוכנית פריסה מפורטת ומורכבת.

סורנה כפיר, פינת אוכל
כל פינה נוצלה בחכמה | צילום: גלית דויטש
סורנה כפיר, פינת אוכל גובה
הכלים התלויים יוצרים דינמיות | צילום: גלית דויטש
סורנה כפיר, פינה אהובה
מדפי אחסון מברזל | צילום: גלית דויטש
סורנה כפיר, קיר צהוב גובה
שילוב של פריטים יקרים לצד זולים יוצרים קומפזיציה מעניינית | צילום: גלית דויטש

תיאור כללי של השיפוץ: החומרים שנבחרו היו טבעיים ובצבעים ניטרליים. את החיים מעניקים הפריטים השונים, הטקסטיל, התמונות והשימוש בשבלונה צבעונית. נעשה שימוש נרחב בטכניקות עיצוב המשפרות את תחושת המרחב, כמו פתיחת חלונות גדולים וחיבור לנוף, מראות במיקומים המשקפים ומכניסים את הנוף פנימה, תאורת אווירה שפותחת את המקום, צביעה ייחודית המחברת קירות ותקרה, חומרים החוזרים במינונים שונים בין הקומות ויוצרים זרימה ותחושה דינמית של חלל הרמוני ולא סטטי ומנותק (למשל, אותו עץ שימש למעקה המדרגות ולדק במרפסת). המטבח, הארונות ומדרגות המפלסים תוכננו כך שאינם מכבידים על השטח הבנוי המצומצם. לשולחן האוכל נמצא מקום רק במרפסת, ואי המטבח משמש לארוחות יומיומיות. כמו כן שולבו ארונות אחסון למלוא הגובה, ופונקציות כפולות כמו מעקה שהוא גם ספריית מדפים.

גופי תאורה תורמים מאוד לעיצוב ולאווירה בבית. כאן שולבו גופי תאורה במגוון סגנונות, כל חלל זכה לתאורה מותאמת. תאורה נסתרת יוצרת אור זהוב על תקרת המטבח הירוקה בלילה, מאירה את חיפוי פסיפס הזכוכית הכחול במקלחת ההורים, את קיר האבן בעיבוד גס ושרוף של שירותי האורחים או שוטפת את בד הווילונות.

סורנה כפיר, מסדרון גובה
. מבט למסדרון "צביעה ייחודית המחברת קירות ותקרה" | צילום: גלית דויטש

סלון: מאחר שלא היה מספיק שטח המאפשר מבואה וכניסה הדרגתית, הכניסה היא ישירות לסלון. מצד שני, אין באמת צורך בהדרגתיות כי המבט נמשך מיד לנוף בחוץ. הספה בסלון היא ספת רי"ש עם הפניה לחוץ, מרופדת בבד בהיר ומעט מבריק. שולחן הסלון מורכב משני ספסלי בר שרגליהם קוצרו והם במנח התואם את הספה. כך הפך השולחן למודולרי ויכול לזוז בהתאם לצרכים.

מהסלון יש מהלך מדרגות לקומת הילדים, והמעקה משמש מצד הסלון למידוף לספרים וחפצים. ההעמדה הזו גמישה ואינה מכבידה על הפינה, ובשפה העיצובית מקושרת עם מעמד הטלוויזיה. בהמשך הסלון היציאה למרפסת כוללת סלון חוץ , ספה מהדירה הישנה שרופדה בבד המתאים לחוץ. האזור הציבורי של הסלון והמטבח רוצף באבן אפורה הדומה לבטון אך יוצרת מראה חמים וקלאסי יותר. האפור משמש צבע נייטרלי מצוין כרקע לצבעי קירות ולטקסטיל צבעוני ומתחבר מעולה לעץ הדק שבמרפסות הפתוחות הממשיכות את השטח הבנוי.

סורנה כפיר, מדרגות
המעבר לקומת הילדים | צילום: גלית דויטש
סורנה כפיר, מחיצת מטבח
חלל פרטי שמאפשר להם להתבטא ולהתפרע | צילום: גלית דויטש
סורנה כפיר, מטבחון, גובה
חיפוי באריחים תלת ממדיים יוצר תחושת מרחב במטבחון של הילדים | צילום: גלית דויטש

מטבח: המטבח מופרד מהסלון בקיר שהוא למעשה קיר מעלית הבניין שנוספה. מוקמו מדפי ברזל צרים הממשיכים מעבר לפינה בשחור ולבן, והם משמשים לפריטים ותמונות ויוצרים זרימה ומעבר חלק לחלל השני. המטבח מנוצל בכל שטחו, ללא אביזרי פרזול יקרים ופינות מתות. כלי מטבח ואביזרים שימושיים יוצרים מראה חי ודינמי.

חדר השינה וחדר העבודה: מאופיינים בניגודיות של שחור ולבן. לחדר השינה ולחדר העבודה נבחר ריצוף חום כהה שוקולדי, כמעט שחור. מצעי המיטה הבהירים בחדר השינה נותנים את הטון ומאירים את החלל, וארון בגדים לבן למלוא הגובה מתאחד עם הקיר. למקלחת ההורים שתי דלתות ושני כיורים, נוח להתארגנות בזוג ללא הפרעה זה לזה וגם יחד. חדר העבודה נועד לאחסון מסמכים וגם לפגישות עם לקוחות. שולחן עבודה מזכוכית משקף את הרצפה ולא גוזל משטחה.

סורנה כפיר, חדר סגול גובה
וילון שקוף בחדר הבת | צילום: גלית דויטש
סורנה כפיר, חדר ילדה גובה
וסגול קטיפתי על הקירות | צילום: גלית דויטש

קומת הילדים: מיקום הילדים בקומה נפרדת היה פועל יוצא מהנתונים של השטח, אך התברר כמוצלח ונכון למשפחה עם ילדים מתבגרים הנהנים מפרטיות ועצמאות. בקומה מטבחון וחדר טלוויזיה. אזור הילדים מאפשר גם להתפרע, לצאת מהאזור הבטוח ולתת לאישיותם לבוא לידי ביטוי - צביעה אמנותית עם שכבת צבע פנינה מחזיר אור, קירות ותקרה בצבעוניות עזה, גוונים מתחלפים בארון המטבחון שגולש ברי"ש חיצונית מעבר לפינה, חיפוי האריחים התלת ממדיים יוצר תחושת מרחב יפה, וספה ישנה שרופדה מחדש בגוונים תואמים לחלל. בחדר הבת שני החלונות אינם זהים בגודלם. נצבעה מסגרת אפורה (צבע האלומיניום) המאחדת אותם ברוחב ונתלו וילונות מבד אורגנזה שקוף מחליף צבעים, המאחד בתוכו כחול וסגול מהסביבה. על הקירות הסגולים והכחולים נתלתה קומפוזיציה מגוונת של תמונות וכרטיסים שונים שיוצרת מראה מגניב בהוצאה מינימלית.

סורנה כפיר, חדר
מי צריך יותר? הצצה לחדר הבן | צילום: גלית דויטש
סורנה כפיר, חדר ונוף
לקום בבוקר עם נוף לירקון. חדר הבן | צילום: גלית דויטש
סןרנה כפיר, פינת עבודה, גובה
סקאלת גוונים כחולים | צילום: גלית דויטש

מרפסת: היה ברור שהיתרון של הדירה הוא בפתיחות שלה לחוץ, ולכן על המרפסת להיות המשך של האזור הציבורי. שטח המרפסת מאפשר "סלון חוץ" וגם "מטבח חוץ", הכולל גריל וכיור מאוחדים במשטח נירוסטה ובסמוך לו פינת האוכל. ערוגות גינת המרפסת בוצעו על ידי מומחים לגינות גג, והצמחייה ממשיכה את קו הריצוף כמו בבית פרטי על אדמה. בשונה מקווי תכנון הפנים הישרים והנקיים, הצמחייה הוגדרה בקווים מעוגלים ומתאפשרת לה צמיחה חופשית וטבעית, כדי להכניס פיסת טבע אותנטית יותר.

סורנה כפיר, חלון חדר שינה
חדר השינה של ההורים מאופיין בניגודיות של שחור ולבן | צילום: גלית דויטש
סורנה כפיר, חדר ומרפסת
המרפסת היא חלק מהחלל | צילום: גלית דויטש
סורנה כפיר, מקלחת הורים גובה
שתי דלתות ושני כיורים בחדר הרחצה | צילום: גלית דויטש

צריך לדעת ממה להיפרד

דבר המעצבת: מיקום הדירה נתן לי השראה, והאילוצים יצרו פתרונות יצירתיים כך שמקצועית האתגר היה מספק ומרגש. העבודה נעשתה ממקום של בשלות מקצועית, טעם מגובש וביטחון בהחלטות, ולשמחתי ניתנה לי ההזדמנות לממש זאת. הייתי מגדירה את הסגנון כאקלקטי ומעט תעשייתי. קוסמים לי דברים בסיסיים, לא מלוטשים ומושלמים. מדפי ברזל לא מלוקקים, רצפת אבן עם פגמים וצבעים שונים. לרוב אני לא אוהבת לקנות פריטי מעצבים יקרים, כי אז מרגישה שזה של מישהו אחר, ומעדיפה לתת חיים ונוכחות למשהו שהוא מפתיע במיקום שלו, נגיד לצבוע מבפנים כלי זכוכית פשוט ולמקם על מדף מאשר לקנות איזה אגרטל מפוצץ ויקר. לעשות שימוש שונה ומפתיע במשהו ישן, לרפד רהיט ולשנות את הפונקציה שלו.

סורנה כפיר, קיר דקורטיבי
פטרנים, צבעים וגיאומטריה במסדרון | צילום: גלית דויטש
סורנה כפיר, קיר גובה
שימוש חוזר בצבעי ירוק, צהוב, זהב, תכלת, עץ | צילום: גלית דויטש

טיפים: אל תחשבו תמיד ברמת המיקרו, אלא רחב יותר, או יותר נכון עמוק יותר לתוך עצמכם. אפשר ליצור ממה שקניתם לאורך השנים משהו מעניין ושונה שהוא אישי, וצריך לדעת גם ממה כדאי להיפרד, איך לשלב ומה לחדש. הסוד הוא קומפוזיציה של צבעים, חומרים והעמדה של הדברים, ליצירת אמירה שהיא שלכם. אל תחששו מצבע, כי קל מאוד לתקן אם זה לא מוצלח. גם לא חייבים קיר שלם צבוע בצבע אחיד. כדאי לצאת מהקופסה ולהעז. הרעיונות העיצוביים והפתרונות הם לא פרועים בהגדרה, אלא משהו שהדירה מזמינה - האור בה, הכיוונים, האישיות שלכם, כל אלה מזמנים את המראה והאווירה החד פעמית של הבית.

סורנה כפיר, כיור, גובה
תכנון פונקציונלי וקשוב להתנהלות ולסגנון החיים. חדר השירותים | צילום: גלית דויטש
סורנה כפיר, שירותים גובה
המרקמים, החומרים והצבעים מתחברים למראות מהחלונות הגדולים שנפתחו לנוף | צילום: גלית דויטש

אם לקחתם מעצב שאהבתם את העבודות שלו ונוצרה כימיה, כדאי לאפשר לו חופש ליצור ולשמור על ראש פתוח. המעצב מתכנן את הבית שלכם ולא את שלו. התהליך הוא בדו שיח מתמשך, והוא רואה את התמונה המלאה שלכם אולי קשה לדמיין.

פריט אהוב: קיר הטלוויזיה בסלון והקיר צהוב-זהב במטבח. בשניהם הקומפוזיציה שנבחרה מפריטים שונים (פשוט וזול לצד מיוחד ויקר) מכל מיני מקומות יצרה משהו נעים ונכון. שילוב בין צבעוניות נועזת לניקיון מאופק.

סורנה כפיר, ריהוט מרפסת
הספה רופדה מחדש והוצבה בסלון החיצוני | צילום: גלית דויטש

רשימת מכולת:
ספת הסלון: 12,000, שקלים, לה די אה קווה, תל אביב
שידת קיר: 1800 שקלים "טולמנס אאוטלט"
שולחן עבודה: 3500 שקלים חפצים, נווה צדק, תל אביב

סורנה כפיר, הבניין לפני גוגל ארת'
הבניין לפני השיפוץ | צילום: גלית דויטש
סורנה כפיר, בניין אחרי
אחרי: כולל תוספת בנייה | צילום: גלית דויטש


תכנון ועיצוב: מעצבת הפנים סורנה כפיר
הבית של סורנה כפיר יהיה פתוח לקהל הרחב במהלך הסופ"ש במסגרת אירועי "בתים מבפנים" הנערך ברחבי תל אביב. לפרטים נוספים היכנסו לאתר 

כותבות הכתבה, הילה עפרי וסיון איינהורן, מעצבות פנים בעלות סטודיו לעיצוב H a n d S  
לדף הפייסבוק של הילה וסיון

 במדור הקודם: נחשו איפה הותקנה דלת הסתרים בבית הזה?
לכל הכתבות במדור בשיפוץ