בכל שיפוץ של בית קיים עולה שאלת המינון בין שימור הקיים לבין חידוש ושינוי, על מה להתעקש ועל מה לוותר. השאלה הזו היתה חזקה במיוחד בשיפוץ הבית הזה במודיעין של משפחת קסטן-קידר, שאיבדה את אב המשפחה, סא"ל דולב קידר, במבצע צוק איתן. יחד עם בת זוגו מיכל הם גידלו בבית הזה שלושה ילדים וחיו בו כ-11 שנה. כשנה לאחר האסון, עלה במיכל הרצון לחדש את הבית, "לפנות חלק מהזיכרונות כדי לייצר מקום לחיים חדשים. לשמור על חלק מהבית הישן, כפי שהיה, ועדיין לעשות אותו אחר", היא מסבירה. תמונות וחפצים בעלי ערך סנטימנטלי שולבו בעיצוב החדש, לצד צבעוניות מרעננת ואווירה פתוחה ומשפחתית, המאפשרים לבני המשפחה לזכור את דולב ועם זאת להמשיך הלאה ולחיות את חייהם.

מיכל קסטן-קידר02, בית שמח עם הרבה צבע (צילום: אבי מורג)
בית שמח עם הרבה צבע | צילום: אבי מורג

"לכולנו היה רצון שיהיה כאן בית שמח, וקיבלנו מסר מאוד ברור ממיכל שהיא רוצה להכניס צבע הביתה. יש בה יצירתיות ואופי מאוד פתוח ואפילו פרוע. בכל פעם שאני חשבתי שאני אמיצה, היא שחררה עוד צעד קדימה", מספרת יעל עצמון-לוי, שעיצבה את הבית יחד עם עדי טל-יוסף. "בסיבוב הקניות הראשון שלנו בחרנו את ספת הקטיפה הירוקה שבסלון, ואז היא הבינה שהיא יכולה להשתולל איתי", מוסיפה מיכל. הצבעוניות הייחודית של הבית בולטת כבר מדלת הכניסה הצהובה, שמשמאלה חדרון קטן עם מקום להוריד נעליים ומעילים וחדר כביסה שבו לוקר אישי לכל ילד. "זה בית שחיים בו, עם שלושה ילדים ושני כלבים. רוב החיים מתנהלים בקומת הקרקע, וכך לכל ילד יש את המקום שלו בלי שיצטרכו לעלות לחדרים למעלה בשביל כל דבר", מסבירה עדי.

מיכל קסטן-קידר01, לפנות מקום לחיים חדשים (צילום: אבי מורג)
לפנות מקום לחיים חדשים | צילום: אבי מורג
מיכל קסטן-קידר08, ספריית המתכת משמשת גם כמעקה (צילום: אבי מורג)
ספריית המתכת משמשת גם כמעקה | צילום: אבי מורג
מיכל קסטן-קידר03, לוקר אישי לכל ילד (צילום: אבי מורג)
לוקר אישי לכל ילד | צילום: אבי מורג
מיכל קסטן-קידר04, חדר העבודה בממד שופץ (צילום: אבי מורג)
חדר העבודה בממד שופץ | צילום: אבי מורג
מיכל קסטן-קידר05, שולחן עבודה שמתאים לכל בני המשפחה (צילום: אבי מורג)
שולחן עבודה שמתאים לכל בני המשפחה | צילום: אבי מורג

עוד בערוץ עיצוב הבית:   

"דמיינתי את הילדים נהנים במטבח"

מימין לדלת הכניסה תוכנן מחדש הממ"ד כחדר עבודה שיכול לשרת את כל בני המשפחה. חלון גדול הפונה אל הגינה מזמין להיכנס פנימה אל חלל המגורים, שבו התעקשו המעצבות להגדיל את הפתחים עד כמה שאפשר על מנת לקבל תחושה שהבית ממשיך החוצה, מעבר לגבולות שלו.

החלל המואר רוצף כולו בחיפוי אפוקסי בהיר ונבחר אלומיניום לבן במראה נקי. מימין נחשפים למטבח שעוצב בשיתוף לירז בן ישי, ובו שולבה טקסטורה טבעית של עץ בירץ' עם גוון ירקרק בחלוקה א-סימטרית. חדר המזווה הקיים נפתח על מנת להרחיב את מרחב העבודה במטבח, והעמוד הקונסטרוקטיבי שולב באי החדש. "בפגישה הראשונה מיכל אמרה שלא מחליפים את המטבח והיא לא רצתה אי. היא הגישה לנו עוגיות שבתה מאיה אפתה, וכשחזרתי הביתה כדי לתכנן אופציות דמיינתי את מאיה משתמשת באי, את הילדים נהנים במטבח ואת מיכל נהנית ומחייכת מהסיטואציה. הכנתי אופציה עם אי והתאהבתי בה", מפרטת עדי. בצד של האי שפונה לפינת האוכל תוכננו מדפים פתוחים עם קוביות פלח מברזל שחור (נגרות: עץ כנעני). "לפני השיפוץ עמד כאן, מול פינת האוכל, פסנתר עם תמונות של דולב. כשראיתי את התכנון של המדפים הנמוכים, בגובה של השולחן, היה לי ברור שהתמונות יעברו למדף הזה", מוסיפה מיכל.

מיכל קסטן-קידר06, טקסטורה טבעית וגוון ירקרק במטבח (צילום: אבי מורג)
טקסטורה טבעית וגוון ירקרק במטבח | צילום: אבי מורג
מיכל קסטן-קידר09, מרכז תשומת הלב של הבית (צילום: אבי מורג)
מרכז תשומת הלב של הבית | צילום: אבי מורג

אלמנט מרכזי בעיצוב ותוספת משמעותית לצבעוניות שלו היא ספריית המתכת שבין הסלון לגרם המדרגות. לפני השיפוץ עמדה כאן ספרייה של אמא של מיכל, ולמרות שבהתחלה היא היתה אמורה להישאר במקומה, הוחלט להחליפה. היא שופצה, נצבעה והוסבה ליחידת אחסון בפינת המשפחה שבקומה העליונה. הספרייה החדשה מתפקדת גם כמעקה ויוצרה על ידי סטודיו Fe. "כשעולים ויורדים במדרגות יש חוויה של הספרייה, שרואים ולא רואים דרכה, היא נושמת ואוורירית וזה המקום המרכזי בבית מבחינת תשומת הלב. בכל בית יש משהו אחד שהוא המוקד, והספרייה מושכת את העין מיידית", מפרטת עדי.

מיכל קסטן-קידר10, ספרייה נושמת ואוורירית (צילום: אבי מורג)
ספרייה נושמת ואוורירית | צילום: אבי מורג
מיכל קסטן-קידר11, בסיבוב  הקניות הראשון נרכשה ספת הקטיפה הירוקה (צילום: אבי מורג)
בסיבוב הקניות הראשון נרכשה ספת הקטיפה הירוקה | צילום: אבי מורג
מיכל קסטן-קידר14, כל חדרי השינה קיבלו מייקאואבר (צילום: אבי מורג)
צילום: אבי מורג
מיכל קסטן-קידר13, חפצים בעלי ערך סנטימנטלי כמו השידה והשטיח שולבו (צילום: אבי מורג)
חפצים בעלי ערך סנטימנטלי כמו השידה והשטיח שולבו | צילום: אבי מורג

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

"אחרי שקורה משהו רע, מחפשים פיצוי"

הסיפור האישי של מיכל וילדיה היה נוכח לכל אורך התהליך וניכר שנרקמה מערכת יחסית מיוחדת בינה לבין המעצבות. "אחרי שקורה משהו רע, מחפשים פיצוי כלשהו, גם אם הוא חומרי. כאשר מדובר בבית זו אווירה שמחלחלת אליך ולמשפחה. בהתחלה לא היה לי כוח וחשק לשיפוץ, עדי ויעל היו נפלאות וקיבלו אותי גם כשלא היה לי מצב רוח, לגמרי הבינו וידעו איפה להתחשב ולנוח ואיפה לתת דחיפה קטנה", מספרת מיכל. "בחוויה שלי מיכל מאוד התמסרה, וזו ההצלחה של הפרויקט הזה מבחינתי. התפקיד שלנו הוא למקסם ולהביא לידי ביטוי את מה שהיא אוהבת, עם טביעת אצבע שלנו. אני לא מאמינה בלהנדס לקוח, אלא לפתח אותו ולהתפתח איתו ביחד, וזה שיתוף הפעולה האידיאלי", מוסיפה יעל.

מיכל קסטן-קידר14, כל חדרי השינה קיבלו מייקאואבר (צילום: אבי מורג)
כל חדרי השינה קיבלו מייקאואבר | צילום: אבי מורג
מיכל קסטן-קידר15, מתעסקות עם זכרונות (צילום: אבי מורג)
מתעסקות עם זכרונות | צילום: אבי מורג
מיכל קסטן-קידר16, תהליך של ליקוט החפצים והאביזרים (צילום: אבי מורג)
תהליך של ליקוט החפצים והאביזרים | צילום: אבי מורג
מיכל קסטן-קידר17, נגיעה של צבע בחדר השינה (צילום: אבי מורג)
נגיעה של צבע בחדר השינה | צילום: אבי מורג

שיטוטים רבים בחנויות הובילו לבחירת האביזרים, לצד שימוש בחפצים קיימים שהכתיבו את הקו העיצובי. בפינת המשפחה למשל שבקומה העליונה נמצא שטיח צמר כתום שהיה בבעלות סבתה של מיכל. לצדו הוצבה הספרייה הקודמת, שעברה הסבה ליחידת אחסון צהובה, ואלה הכתיבו את הצבעוניות של החלל.  כל אחד מחדרי השינה קיבל מייקאובר אישי. החלל רוצף בפרקט ודלתות הפנים הוחלפו. תמונות משפחתיות מקשטות את אחד הקירות בחלל המשותף, תמונות נוספות מצאו את מקומן בחדר השינה ובחדר הרחצה של מיכל. "ידענו שאנחנו מתעסקות עם זיכרונות. זה היה בכל פגישה, היו שיחות ודמעות, הגענו לארוז ולפרוק ארגזים והשתדלנו להפעיל הרבה רגישות, למצוא את המינונים הנכונים ואת המיקומים הנכונים לכל דבר".

מיכל קסטן-קידר18, פינה לאירוח בחדר השינה של הבת (צילום: אבי מורג)
פינה לאירוח בחדר השינה של הבת | צילום: אבי מורג
מיכל קסטן-קידר19, הרבה שטחי אחסון (צילום: אבי מורג)
הרבה שטחי אחסון | צילום: אבי מורג
מיכל קסטן-קידר20 (צילום: אבי מורג)
צילום: אבי מורג
מיכל קסטן-קידר21 (צילום: אבי מורג)
צילום: אבי מורג
מיכל קסטן-קידר22, חדר הבן (צילום: אבי מורג)
חדר הבן | צילום: אבי מורג
מיכל קסטן-קידר23, חדר הבת הקטנה (צילום: אבי מורג)
חדר הבת הקטנה | צילום: אבי מורג
מיכל קסטן-קידר24 (צילום: אבי מורג)
צילום: אבי מורג
מיכל קסטן-קידר25 (צילום: אבי מורג)
צילום: אבי מורג
_OBJ_OBJ

יעל עצמון לוי עיצוב והום סטיילינג
עדי טל יוסף - Adi Ben Ishay תכנון ועיצוב פנים 

במדור הקודם: מרחב של שקט פנימי ומשפחתי בהוד"ש
לכל הכתבות במדור בשיפוץ