הדיירים: בבית מתגוררת משפחה צעירה, הורים בשנות ה-30 לחייהם, ושלושת ילדיהם בני 8-3. בעלת הבית עובדת בתחום השיווק ובעלת חוש טעם מעולה. בעל הבית עוסק בתחום התשתיות, ומתוקף עבודתו כסוג של אינטגרטור, קיבל על עצמו, באופן טבעי, את תפקיד המפקח העליון של הפרויקט. אנחנו, משרד האדריכלים קורנגוט אדלר, ניהלנו את תהליך התכנון כולו ואת ביצועו, עד לפרטים הקטנים. 

הדירה: הבית, שנבנה לפני כ-12 שנים, ממוקם ביישוב רגוע ושלו בלב השרון, ברחוב שקט ופסטורלי. שטח המגרש כ-480 מ"ר ושטחו של הבית כ-180 מ"ר בשתי קומות, עם גג רעפים אדום. אופי החללים, אופי העיצוב ומצב חומרי הגמר של הבית הצריכו שיפוץ כוללני לכל חלקי הבית, שיפוץ מעטפת. הבית, הממוקם ברחוב שקט ופסטורלי, הוא חצי מדו-משפחתי שנבנה בבנייה חזרתית על פי דגם שחוזר רבות ביישוב. את הבית מקיפה גינה מטופחת עם אזורי משחק לילדים, אזורי אירוח, מקלחון רחצה, ועצי פרי ונוי. בקומת הקרקע נמצאים החללים המשותפים, חללי היום: סלון, פינת אוכל, מטבח, שירותי האורחים וממ"ד המשמש כחדר משחקים. במפלס העליון נמצאים החללים הפרטיים: שלושה חדרי ילדים, סוויטת הורים, חדר רחצה כללי ופינת משפחה במבואת החדרים.

החזון: בביקורנו הראשון בבית עלתה מיד תחושת הניתוק של פנים הבית מן הגינה וכן מחסור במרחב, שנבע מחלוקה קשיחה בין הפונקציות השונות. כאדריכלים, הבנו מיד את אופיים המיושן של החומרים והצבעים שגרם לתחושת כבדות ומלנכוליה. חזון התכנון האדריכלי היה ליצור בית נעים, מודרני, מואר ופתוח, המשתף את החוץ והפנים ומייצר זרימת חלל בין הפונקציות.

אדלר קורנגוט, כניסה
דלת פיווט גדולה, עשויה ברזל מפרופיל בלגי | צילום: שרון צרפתי

משך השיפוץ: הפרויקט התקדם בקצב מהיר מאוד והסתיים בתוך כארבעה חודשים וחצי מיום שנכנסו הלקוחות למשרדנו. הודות ללקוחות שידעו להבדיל בין העיקר לטפל והצליחו לקבל את ההחלטות בתוך לוחות הזמנים הצפופים של הפרויקט הצלחנו לקצר מאוד את הזמנים.

עלות השיפוץ: עלות הפרויקט הכוללת הייתה כ-400 אלף שקל. סכום זה כלל את עלות הקבלן הראשי, שביצע את עבודות ההריסה, הבנייה, החשמל, האינסטלציה, האיטום, הריצוף, החיפוי והצבע. כמו כן, המחיר כלל החלפת חלונות אלומיניום במפלס הכניסה בחלונות אלומיניום בלגי שחור, החלפת מערכת אזעקה והחלפה של מערכת מיזוג אוויר ומיקומה בחלל הגג כדי לשפר את הגובה בחלל המגורים. בסכום זה נכללו גם חומרי הגמר, המטבח, עבודות הנגרות ומסגרות האומן, התאורה, הגינון, משטחי המטבח וחדרי הרחצה.

אדלר קורנגוט, חוץ
תפיסה אדריכלית של שילוב פנים וחוץ | צילום: שרון צרפתי
אדלר קורנגוט, חוץ
צילום: שרון צרפתי

עוד בערוץ עיצוב הבית:

הגינה: השיפוץ התמקד כמעט כולו בפנים הבית ובגינה. בכניסה למגרש נשתלה גינה קדמית קטנה ונעימה. בשל לחץ לוחות הזמנים והתקציב החלטנו לא להוסיף שטחים למבנה, ואף להפך: מרפסת סגורה נפתחה, והוגדרה בגינה פינת ישיבה מקסימה. את קירות המבנה, שהיו צבועים בגוון אפרסק צבענו בצבע אפרפר בהיר. הצבע הבהיר יצר בבת אחת הדגשה יפה של הצללים ושל הגיאומטריה המקורית הנאה של הבנייה החזרתית ביישוב.

הכניסה: דלת הכניסה הפונה לרחוב, היא דלת פיווט (ציר עליון-תחתון) גדולה ועשויה ברזל מפרופיל בלגי. היא הורחבה ותוכננה במיוחד כדי ליצור מבט עם עומק עד לגינה המשתרעת מאחור, ונצבעה בשחור, כצבע פריטים רבים בבית. דלת הכניסה מובילה למבואת כניסה קטנה, שאליה פונים המטבח, הממ"ד המשמש כחדר משחקים, שירותי האורחים והמזווה שמיקמנו בחלל שמתחת למדרגות.

כדי לממש את חזוננו לשיפוץ, פתחנו את החלל בקומת הקרקע ונשארנו עם מעטפת הבית במצב נקי. אמנם, מיקומן העקרוני של הפונקציות לא השתנה, אבל פתיחת פתחים חדשים במעטפת המבנה ושבירת מחיצות פנים אפשרו הרחבה וניצול מלא של השטח עבור פונקציות אלו. כדי להגיע לאווירה הרמונית וחמה, נבחרה לפרויקט סקלת צבעים וחומרים שכללה בעיקר שימוש בצבע הלבן, בעץ אלון טבעי ובברזל שחור. מפלס הכניסה רוצף בפרקט אלון טבעי בהיר ונעים.

אדלר קורנגוט, מטבח
פונקציונלי בצורת ח' | צילום: שרון צרפתי
אדלר קורנגוט, מטבח
המטבח. המקרר שוקע בתוך ארון ייעודי | צילום: שרון צרפתי
אדלר קורנגוט, מטבח
חלונות גדולים אל החוץ | צילום: שרון צרפתי
אדלר קורנגוט, שולחן אוכל
. | צילום: שרון צרפתי
אדלר קורנגוט, שולחן
שולחן האוכל. תוכנן ועוצב במיוחד, והורכב בידי אב המשפחה | צילום: שרון צרפתי

המרפסת: גג רעפים אטום לחלוטין במרפסת מנע כניסת אור לפינת האוכל ולסלון. הרסנו את גג הרעפים ומיקמנו פרגולה נעימה ומוצלת. כל התריסים בקומת הקרקע בוטלו ובמקומם התקנו צלונים חיצוניים חשמליים. הצללה בצלון חיצוני מאפשרת שליטה על כמות האור והאוויר הנכנסים בצורה מיטבית להבדיל מתריס המאפשר מצב פתוח/סגור בלבד.

אדלר קורנגוט, סלון
ספריית הברזל גם היא בעיצוב האדריכלים | צילום: שרון צרפתי
אדלר קורנגוט, סלון
צילום: שרון צרפתי
אדלר קורנגוט, סלון
צילום: שרון צרפתי
אדלר קורנגוט, סלון
צילום: שרון צרפתי
אדלר קורנגוט, סלון
מיקום ויטרינת היציאה למרפסת הועתק | צילום: שרון צרפתי

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

המטבח: רצינו ליצור מטבח פונקציונלי, מרווח, פתוח לסלון ולפינת האוכל, שיהיה מרכז חיי המשפחה. המטבח תוכנן בצורת האות ח': על דופן אחת המקרר והכיור שפונה לעבר הרחוב. ממול דלפק גדול ורחב המתאים לחמשת בני הבית, וביניהם, על משטח נוסף, ממוקמים הכיריים. ארונות המטבח המודרניים צבועים בצבע לבן במרקם מט ומשטח העבודה עשוי קוריאן לבן מדוקק. בשל טבעו של הפרקט הטבעי לספיגת שומנים ופגיעות מכניות, רוצף אזור המטבח בפורצלן אפרפר.

צמוד לדלפק המטבח קיים עמוד שהיה אבן נגף בתכנון. העמוד הקונסטרוקטיבי, שלא ניתן היה להזיזו, ניצב באמצע המטבח המתוכנן. שינוי תכנון המטבח יצר, למעשה, לימונדה מהלימון ובאמצעות עיבוי העמוד לכל רוחב הדלפק, יצרנו נישה שבה מיקמנו יחידת מיזוג אוויר אנכית המספקת אוויר ממוזג למטבח ולפינת האוכל. מצדו השני של העמוד תוכנן ארון נישה בגמר עץ אלון ובו ממוקמים, באופן סמוי, המיקרוגל ותא לאחסון נוסף. בעלי הבית הדגישו בפנינו את רצונם שהמקרר לא יבלוט מקו המטבח. בשל עומקו של המקרר (כ-85 ס"מ), היה צורך ביצירת נישה מיוחדת בגב אזור המקרר. דלפק הישיבה משמש גם כשטח אחסון רב ובו ממוקמים גם ריכוז התקשורת והאודיו וידאו של מפלס הכניסה. הצנרת המתאימה הוכנה מראש, וכך שחררנו את התכנון ואפשרנו גמישות במיקום מכשירי האודיו-וידאו.

בין דלפק הישיבה והיציאה לגינה מוקמה פינת האוכל. הקרבה למטבח מאפשרת נוחות מרבית בהגשה אל שולחן האוכל ופינויו, והסמיכות לחצר החיצונית ופתיחת הוויטרינה הגדולה אליה מאפשרות אור, אוויר ותחושת חלל גדולה ונעימה לסועדים. הקירות והמטבח נצבעו בלבן ותוכננו בקווים ישרים ורגועים. כניגוד, הותקנו חלונות אלומיניום בלגי שחור, במראה מודרני עם רפפות צל נאספות בצבע שחור.

אדלר קורנגוט, סלון ומדרגות
המדרגות. חופו בפח ברזל שחור טבעי ומכופף | צילום: שרון צרפתי
אדלר קורנגוט, מדרגות
צילום: שרון צרפתי
אדלר קורנגוט, מדרגות
צילום: שרון צרפתי
אדלר קורנגוט, מדרגות
מתחת לגרם המדרגות מוקם ארון אחסון | צילום: שרון צרפתי

הסלון: נמצא בהמשך ציר הכניסה ובצד פינת האוכל. הבעיה העיקרית של חלל הסלון הקיים הייתה חוסר בהגדרת החלל. מכיוון שהיציאה למרפסת המקורית הייתה מאחת מדופנות הסלון ומול דופן זו מוקמה הטלוויזיה, הגדרת החלל הייתה לא טובה והמרווחים הדרושים למעבר הותירו מקום קטן ומוגבל למיקום הספות ושולחן הסלון. בתכנון החלל מחדש העתקנו את מיקום ויטרינת היציאה למרפסת לאזור פינת האוכל (במקום מהסלון) והשארנו בסלון חלון גדול ורחב במקומה. בכך, הגדרנו את תחום הסלון והגדלנו את השטח האפקטיבי למיקום הספות, שולחן הקפה וספריית הטלוויזיה.
בנוסף, החלפנו את מעקה המדרגות הישן בקיר רחב שמגיע עד למדרגת הביניים (פודסט) ומצד אחד תוחם את חלל הסלון ומצד שני מאפשר מבט אל גרם המדרגות וממנו. בסלון מיקמנו יחידת מיזוג אוויר אנכית נוספת, ובעזרת עיבויי גבס במקומות הנכונים יצרנו נישה עבור ספריית הברזל השחורה שתוכננה ויוצרה בייצור מיוחד. הספרייה מאופיינת בקווים דקים ובחללים מרווחים, ומשמשת את המשפחה לאחסון ולנוי.

אדלר קורנגוט, ילדים
פינת הרביצה בקומה העליונה. נקודה משפחתית | צילום: שרון צרפתי
אדלר קורנגוט, ילדים
צילום: שרון צרפתי

המדרגות הקיימות היו עשויות טרצו מיושן וסדוק. נמנענו מפירוק המדרגות, וכניגוד לאווירה החמה של הפרקט, חיפינו אותן בפח ברזל שחור טבעי ומכופף, בגמר לכה הנעימה מאוד למגע. הרעיון לחיפוי בברזל, היכול להרתיע לקוחות, הגיע מבעלת הבית שמאוד אהבה את הרעיון של שימוש בחומר ובניקיון שהוא משדר. מתחת לגרם המדרגות מיקמנו ארון אחסון עמוק המשמש גם מזווה למטבח.

אדלר קורנגוט, ילדים
חדרי הילדים. האם עיצבה את כולם | צילום: שרון צרפתי
אדלר קורנגוט, ילדים
צילום: שרון צרפתי
אדלר קורנגוט, ילדים
צילום: שרון צרפתי
אדלר קורנגוט, ילדים
בהתאם לטעם של כל ילד | צילום: שרון צרפתי
אדלר קורנגוט, ילדים
צילום: שרון צרפתי

המפלס העליון: המדרגות מגיעות אל מבואת חדרים במפלס העליון, שם נותרו הפונקציות הקיימות: שלושה חדרי שינה לילדים, סוויטת הורים וחדר רחצה כללי. אולם גם כאן היה לנו חשוב לייצר יתרון תכנוני באמצעות הקטנה וצמצום של חללים. וכך, על ידי הקטנת אחד מחדרי השינה, יצרנו פינת משפחה אינטימית במבואת חדרי השינה, הכוללת מרבץ כריות צבעוניות וטלוויזיה, המזמינה את בני המשפחה למנוחה, לרביצה ולמשחק.

בתכנון עשינו שימוש בחלל גג הרעפים עבור מערכת מיזוג האוויר, ובאמצעות התקנת המאייד בתוך חלל הגג, הצלחנו לבטל הנמכת תקרה גדולה שהייתה קיימת במבואה. המפלס העליון רוצף בפרקט אלון טבעי, וחדרי השינה והרחצה עוצבו בחן רב על ידי בעלת הבית בקווים מודרניים ורכים. תכנון התאורה בחדרי השינה מספק כמה חלופות להארת החדר, לפי השימוש והצורך המשתנים. על ידי השינוי בתאורה המלאכותית, אשר מטבעה ניתנת לשליטה קלה, המשתמש יכול להתאים לעצמו את האווירה, ובכך להאריך ולשפר את השהייה בחדר השינה. לעיצוב חדרי הרחצה נבחרה סקלת צבעים רגועה ובהירה עם שימוש בפורניר אלון ובמשטחי קוריאן לבן. ליצירת מראה נקי ואלגנטי המקלחונים שוקעו בתוך חריץ בקיר ותוכננו נישות שימושיות.

אדלר קורנגוט, רחצה
צילום: שרון צרפתי
אדלר קורנגוט, שירותים
. | צילום: שרון צרפתי

דבר האדריכלים: הפריה הדדית מדהימה והביטחון של הלקוחות בנו כמעצבים הביאו אותנו לנסות, לחדש ולייצר אלמנטים שלא עשינו עד כה. כך קיבלו הלקוחות, בסופו של תהליך, בית מאוד מיוחד התפור למידותיהם, לצרכיהם ורצונותיהם. בתכנון יצרנו כר עיצובי נוח לחיים של המשפחה עם הילדים. חפצים שמלווים את המשפחה זמן רב כתמונות אשר נתלו על הקירות, ושטיח פרסי עתיק, יכלו לקבל כבוד ראוי יחד עם חפצים ופרטי ריהוט חדשים. השיפוץ התבצע בעיצומה של תקופה אישית לא קלה לבני המשפחה. בהתחלה חשבו שלא יוכלו להתפנות לשיפוץ ושאולי יהיה עליהם לדחות את המועד, אך לבסוף החליטו שדווקא בשל כך ולמרות הכל הם מעוניינים להמשיך. בעלי הבית ידעו כי יצטרכו לבלות זמן רב בבית והחליטו ליצור את המקום והסביבה השקטה והנעימה ביותר עבורם בזמן הקצר ביותר האפשרי. במאמץ משותף והתגייסות שני הצדדים, הפרויקט הסתיים בהצלחה רבה בזמן קצר מאוד.

טיפ: קנייה ובנייה של בית היא, לרוב, העסקה הגדולה ביותר בחייהן של רוב המשפחות בארץ. לכן כדאי להתייעץ עם אדריכל בכל נושא התכנון עוד טרם השלמת העסקה. סקר מצא שבתכנון בית פרטי על הלקוח לקבל כ-5,000 החלטות: מקניית הנכס ועד להחלטה על גובה תליית התמונה שעל הקיר. לעתים ההחלטות יתקבלו במהירות ולעתים בייסורים רבים. אנו האדריכלים רואים את תפקידנו כמנהלי התהליך בדיאלוג עם הלקוח, הקבלנים, הספקים, הרשויות וכל מי שנקרה בדרך. התהליך הזה מתחיל באמון, וההרגשה שהלקוחות סמכו עלינו ונתנו לנו יד חופשית לעיצוב ולתכנון ביתם היא מדהימה ומעצימה.

פריט אהוב: שולחן האוכל - הבנו יחד שאנחנו רוצים רגליים מברזל, אלכסוניות בנטייה פנימה, ושהפלטה האופקית צריכה להיות מעץ אך לא כבדה מדי (מכאן החלוקה לשניים). הוצאנו תוכניות והדמיה למסגר ולנגר, ובעל הבית, שניצח בכישרון רב על המקהלה, הרכיב והתקין את השולחן הסופי. ביום ההרכבה הוא התקשר אליי והיה מאושר עד הגג. המעורבות של הדייר בפרטי הפרויקט, עד רמת ייצור השולחן, הייתה חשובה ותרמה לייחודיות העיצוב ולקשר של הדייר לבית.

הפריט השני הוא חדרי השינה שעיצבה בעלת הבית. לתוך חדרי השינה שאנו תכננו הביאה בעלת הבית המון חום ורגש, לפי האופי והצרכים של כל ילד: מדפים ללגו אצל הילד או פינת אוספי בובות אצל הילדה. הכל נעשה בדיוק לפי האהבות והרצונות של הילדים, כמו שרק אמא יודעת.

אין תמונה
במהלך השיפוץ
אדלר קורנגוט, לפני השיפוץ, צילום ביתי
הסלון לפני השיפוץ | צילום: שרון צרפתי
אדלר קורנגוט, לפני השיפוץ, צילום ביתי
המטבח לפני השיפוץ | צילום: שרון צרפתי
אדלר קורנגוט, לפני השיפוץ, צילום ביתי
לפני השיפוץ | צילום: שרון צרפתי
אדלר קורנגוט, לפני השיפוץ, צילום ביתי
לפני השיפוץ | צילום: שרון צרפתי
אדלר קורנגוט, לפני השיפוץ, צילום ביתי
לפני השיפוץ | צילום: שרון צרפתי
אדלר קורנגוט, לפני השיפוץ, צילום ביתי
לפני השיפוץ | צילום: שרון צרפתי
אדלר קורנגוט, לפני השיפוץ, צילום ביתי
לפני השיפוץ | צילום: שרון צרפתי
אדלר קורנגוט, לפני השיפוץ, צילום ביתי
החצר לפני השיפוץ | צילום: שרון צרפתי
אדלר קורנגוט, לפני השיפוץ, צילום ביתי
החצר לפני השיפוץ | צילום: שרון צרפתי

אדריכל קורנגוט אילן, אדריכל אדלר יניב, אדלר קורנגוט אדריכלים

לכל הכתבות במדור בשיפוץ 
במדור הקודם: דירת גן סקסית בחיפה