קוטג'ים טוריים שמנסים להרוויח שטח באמצעות מבנה מפלסים, הם בבחינת נוסחת תכנון מוכרת, אשר אפיינה גם את הדירה התל אביבית שעיצובה המחודש הופקד בידי המעצבים דנה קושמירסקי ואושרי אבירם. "החלל התפרש על לא פחות משבעה מפלסים אך ללא כל קשר עין בין מפלס למפלס, והתחושה הייתה של סגירות, אפילו דחיסות כלשהי", הם מספרים על הדירה הממוקמת בקצה גוש טורי מסוג זה.

דירת קוטג', שלון קומות
זרימה בין המפלסים. דירת קוטג' תל אביבית | צילום: עודד סמדר

יוצאים לחורשה

"הבית פונה אל שטח פתוח עם חורשת אקליפטוס, "אולם  הנוף הירוק כמעט ולא בא לידי ביטוי בתכנון המקורי", מוסיפים המעצבים. בהליך הפרוגרמה שקדם לתכנון לא הציבו הדיירים החדשים, משפחה עם שני ילדים בוגרים, דרישות מיוחדות מעבר לרצון רגיל במרחב נוח למגורים ואירוח, ובמסגרת זו שחדרי הילדים יהיו חללים מרווחים עם חדרי רחצה צמודים שיאפשרו להם ליהנות מפרטיות וטריטוריה עצמאית משלהם. תחושת הסגירות ששרתה בחלל והעובדה שהבונוס הירוק לא נוצל דיו, הביאו את דנה ואושרי לגיבוש קונספט תכנוני שנועד לייצר פתיחות מקסימלית, הן בתוך החלל פנימה, והן בקשריו עם החוץ.

דירת קוטג', סלון
סלון מול החורשה | צילום: עודד סמדר
דירת קוטג', סלון ספות
דירת קוטג', סלון ספות | צילום: עודד סמדר

מכיוון שמבנה המפלסים היה בבחינת נתון בלתי ניתן לשינוי", הם מסבירים, "המטרה הייתה לפתוח אותו ככל שאפשר ולייצר כמה שיותר זרימה בין המפלסים על מנת שקשרי המבטים ביניהם יטשטשו אותו. במקביל, אך מתבקש היה לפתוח את החלל גם אל החוץ כדי לנצל את מראה הטבע הנשקף סביב, ואגב כך לייצר המשכיות והעצמה של תחושת המרחב ככלל" .

תהליך השיפוץ כלל הסרת מחיצות פנים בחללים הציבוריים, חידוש תשתיות והתקנת מערכות חדשות כבית חכם, וכן פריצת פתחים חדשים, ובכלל זה הוספת מרפסות, כך שמכל מפלס ניתן יהיה ליהנות מקשר עם החוץ - אם באמצעות גישה ישירה, ואם באמצעות פתח גדול החושף אותו. ואמנם, בחלל של אחרי השיפוץ התחלפה הסגירות בפתיחות מזמינה: נוף חורשת האיקליפטוסים נחשף כבר מדלת הכניסה, וכך גם ניתן להישיר מבט אל חללי המפלסים המצויים מעל ומתחת.

דירת קוטג', מטבח
מטבח ופינת אוכל במפלס הכניסה | צילום: עודד סמדר
דירת קוטג', פינת אוכל
גישה ישירה אל החוץ | צילום: עודד סמדר

סוויטה לכל דייר

מפלס הכניסה הוא מרחב המכיל בשטחו את אזורי המטבח ופינת האוכל, שלכל אחד מהם נוספה יציאה אל החוץ: פתח גישה שנפרץ בפינת האוכל, ומרפסת דק שתוכננה ביציאה מהמטבח כפינת חמד נעימה המשמשת גם כפינת אוכל חיצונית. המפלס התחתון הוא מפלס סלון עם יציאה אל חלקת גינה ואף בו נפרץ פתח נוסף - צדדי, ומהלך מספר מדרגות מטה ממנו ממוקם חדרו של הבן, שתוכנן כסוויטה מרווחת הכוללת חדר רחצה צמוד.

דירת קוטג', מבט מקומת המרתף
הצצה מהסלון שבקומת המרתף אל פינת האוכל | צילום: עודד סמדר

מעל מפלס הכניסה ישנו מפלס סלון נוסף בו שודרגה מרפסת קיימת על ידי החלפת המעקה במעקה זכוכית שאינו חוסם את מראה החורשה, והמפלסים העליונים הם מפלסי חדרים: מפלס בו ממוקמת סוויטה של הבת + מרפסת,  מפלס יחידת הורים המתהדר בפתח גדול, ומפלס עליון הכולל יציאה לגג ומשמש כחדר עבודה. כל פתחי הבית הותקנו במסגרות פרופיל בלגי לבן, והפתיחות החדשה שנוצרה גובתה בחומריות תמציתית ופלטת צבעים רגועה על מנת ליצור המשכיות הרמונית ושקט ויזואלי: ריצוף באריחי דרמה גדולים בגון בז'-אפרפר, קירות לבנים, עבודות נגרות בקו נקי וגון לבן, ותאורה המתקבלת מגופים שקועים ופסי תאורה.

דירת קוטג', דלת כניסה גובה
דלת עץ כבדה | צילום: עודד סמדר
דירת קוטג', מדרגות גובה
מדרגות לקומת החדרים | צילום: עודד סמדר

דנה ואושרי: "הכוונה הייתה ליצור מארג ביתי שעומד במבחן הזמן, שקל להכיל אותו ונעים להיות מוכל בתוכו, וברוח זו נבחרו גם פריטי ריהוט בקווים מודרניים-קלאסיים, ללא אלמנטים דרמטיים שעלולים להפר את ממד המרחב ואת הזרימה הפתוחה".

דירת קוטג', חדר רחצה אמבט
אמבט פרי סטנדינג | צילום: עודד סמדר
דירת קוטג', חדר רחצה גובה
מראה שנותנת תחושה של הכפלת החלל | צילום: עודד סמדר

שני סלונים לאירוח

בבית שתרבות אירוח היא חלק מאורח החיים, שני הסלונים משרתים את בני הבית בנוחות, ומאפשרים גם להורים וגם לילדים הבוגרים לארח את חבריהם בו זמנית באין מפריע. שני החללים הינם חללים מסוגננים ומפנקים המצוידים במערכת סראונד-קולנוע, ולכל אחד מהם ייחוד משלו: הסלון התחתון שנפתח אל הגינה מעט "קז'ואלי" יותר בחזותו ובעיצובו שזורות נגיעות צבעוניות, ואילו הסלון העליון בו משתלב קמין אינטגראלי מאופיין בחזות אינטימית יותר, כאשר את מקום היציאה לגינה תופס נוף צמרות האיקליפטוסים הנשקף מבחוץ.

דירת קוטג', תכנית קומת כניסה ומרתף
להרוויח שטח באמצעות מבנה מפלסים. תכנית קומת כניסה ומרתף | צילום: עודד סמדר
דירת קוטג', תכנית קומה א' וגג
טריטוריה עצמאית לכל ילד. תכנית קומה א' וגג | צילום: עודד סמדר

המטבח שבקומת הכניסה מעוצב על טהרת הגון הלבן, ובמרכזו ניצבת יחידת אי עם משטח עץ קומבה מחורץ לאורכו בגימור אפוקסי עם מעט ברק. היחידה, שההסבה אליה היא משני עבריה, משמשת את בני הבית גם כשולחן אוכל לצרכי יומיום, ובמזג אוויר נאה הם יכולים ליהנות מביחד משפחתי בפינת האוכל החיצונית שבמרפסת הדק.

כמו האזורים הציבוריים, כך גם כל אחד מהחללים הפרטיים טופל בקפידה להשגת נוחות מרבית, והדגשת תחושת המרחב הייתה מוטיב מרכזי בעיצוב. כך, למשל, בחדר הרחצה של יחידת ההורים חופה מלוא שטחו של אחד הקירות במראה המייצרת אשליה של חלל כפול בגודלו, כאשר יחידת הכיור המרחפת כמו מגיחה מתוכה ומשלימה את החזות האוורירית. "נצמדו לרעיון האוורור והפתיחות גם בכל פרט ופריט ששילבנו בבית, כדי שהתחושה תהיה מרווחת" מסכמים דנה ואושרי את תהליך השיפוץ, שאכן הצליח לצקת לחלל תוכן חדש ולהעניק למה שהיה, למעשה, סוג של Town House  טיפוסי, איכויות של בית פרטי לכל דבר.

דירת קוטג', חוץ כניסה
פתיחות מזמינה | צילום: עודד סמדר

הכתבה פורסמה לראשונה במגזין "בית ונוי"

אחת מעל כולן: וילה יפהפייה בכרמל
כך גורמים לדירה להיראות גדולה הרבה יותר