השאלה המאתגרת הזו עמדה בפני האדריכלים קלמנס אליארד ומארק סירבין (Clemence Eliard and Marc Sirvin) ממשרד האדריכלים SML Agence בצרפת, והפתרון היצירתי שנקטו מוכיח שאין חלל שלא ניתן לנצלו ולהפוך אותו ליעיל ושימושי.

תוכנית הדירה יוצאת הדופן היתה תוצאה של חיבור כמה דירות שנרכשו במהלך השנים - דירות השוכנות אמנם באותו בניין, אך ממוקמות בקומות שונות. הבעלים, שהתגורר במקום זמן מה, רצה לתכננן מחדש ולעצבו כך שיהפכו לחלל אחד שיכלול גם משרד ביתי.

בהחלטה עקרונית החליטו האדריכלים להתייחס לחלל כאל מגדל גבוה שבו לכל קומה יהיה ייעוד שונה: חדר אמבטיה בקומת הקרקע, מטבח ואזור המגורים בקומות הראשונה והשנייה, משרד ביתי ומלתחה בקומה השלישית, וחדר שינה כלופט אינטימי וקטנטן במפלס הרביעי והעליון.

מטפסת לגובה בפריז  (צילום: Hervé Abbadie)
חזית מזמינה ומטופחת בכניסה לבניין | צילום: Hervé Abbadie
מטפסת לגובה בפריז  (צילום: Hervé Abbadie)
מדרגות מעוצבות כמקבץ קוביות עץ מובילות לקומה השנייה | צילום: Hervé Abbadie
מטפסת לגובה בפריז  (צילום: Hervé Abbadie)
חדר אמבטיה בקומת הקרקע | צילום: Hervé Abbadie
מטפסת לגובה בפריז  (צילום: Hervé Abbadie)
פינת מטבח מינימליסטית בקומה השנייה | צילום: Hervé Abbadie
מטפסת לגובה בפריז  (צילום: Hervé Abbadie)
חדר מגורים כולל שולחן בר לישיבה | צילום: Hervé Abbadie
מטפסת לגובה בפריז  (צילום: Hervé Abbadie)
גרמי המדרגות הצרים עוצבו כך שלא יתפסו נפח בחלל ויהוו אלמנט עיצובי | צילום: Hervé Abbadie

עוד באתר לעיצוב הבית:

חלון שמשמש כשעון מעורר

הפונקציות השונות מקושרות ביניהן באמצעות גרמי מדרגות תלולים מאוד דמויי סולם, והאור החודר מסקיילייט שבגג מספק תאורה טבעית לכל חלקי הדירה, ובכלל זה לקומת הקרקע הממוקמת בחלקה האחורי של חצר הבניין.

הדירה, על כל ארבעת מפלסיה, משתרעת על שטח של 25 מ"ר בלבד, ובתוך כך נדרשה חשיבה מוקפדת על כל פרט ופרט על מנת לנצלו באופן יעיל - הן מבחינת שטח והן מבחינת מקורות האור. כך, לדוגמה, אחד הפתרונות היצירתיים היה שילוב רשת מתכת המשמשת כרצפת המשרד, כשהיא מאפשרת לאור המגיע מהסקיילייט לחדור דרכה לכל החלל שמתחתיה. מה שהנחה את עבודת האדריכלים היה תכנון מינימליסטי ופשוט, וכדי להימנע מחללים חשוכים נבחרו חומרים אווריריים ובהירים. הדירה, על כלל משטחיה, נצבעה בלבן, למעט אלמנטים עשויים מתכת ואלמנטים עשויים עץ שנשארו בצבעם הטבעי, אשר אגב כך יוצרים קונטרסט מעניין.

גרמי המדרגות עוצבו כך שלא יתפסו נפח רב בחלל ונותרו שימושיים על אף היותם תלולים מאוד, ואף הארונות ועבודות הנגרות האחרות משתלבים היטב בתוך המבנה מתוך חשיבה על ניצול מקסימלי של כל סנטימטר. חדר השינה, הממוקם כאמור בראש המגדל, משמש כמקום מפלט אינטימי ותופס את מרבית השטח. ממש מעל המיטה ממוקם פתח הסקיילייט, שמטבע הדברים משמש שעון מעורר המאותת על זריחת החמה ויום חדש שהחל.

מטפסת לגובה בפריז  (צילום: Hervé Abbadie)
רשת מתכת משמשת כתקרת המטבח וכרצפת המשרד הביתי | צילום: Hervé Abbadie
מטפסת לגובה בפריז  (צילום: Hervé Abbadie)
פתח סקיילייט משופע הממוקם מעל המיטה מספק אור לכל חללי הקומות שתחתיו | צילום: Hervé Abbadie
מטפסת לגובה בפריז  (צילום: Hervé Abbadie)
צילום: Hervé Abbadie
מטפסת לגובה בפריז  (צילום: Hervé Abbadie)
צילום: Hervé Abbadie
_OBJ_OBJ

תכנון: Clemence Eliard and Marc Sirvin; משרד האדריכלים SML Agence, צרפת

במדור הקודם: כשהקירות הלבנים הם קנבס
לכל הבתים של בית ונוי 

הכתבה פורסמה במגזין "בית ונוי"