סביר להניח שאיש אינו רוצה לגור בבית חרושת אלא אם הוא אינו נראה ככזה, וזהו אכן סיפורו של הבית שתוכנן עבור משפחה בעיר גנט בבלגיה - בית מודרני השוכן במבנה ששימש בעברו כסדנת נפחות ונגרייה. את תכנון הפרויקט, המכונה Bomastraat, על שם הרחוב שבו הוא נמצא, ביצע משרד האדריכלים הבלגי NU Architectuur, כקונספט ייחודי המשלב שמירת אלמנטים מקוריים עם תעוזה של פתרון לא שגרתי בעליל - שילוב מכולות. במסגרת שמירת הקיים נכללו חזית הבית המחופה לבנים אדומות, חלק מגגו השקוף למחצה של המבנה ששימש את המפעל, חלקים מרצפת הבטון, ואף חלל הפנים הגדול נותר כשהיה כשהוא משלב קונסטרוקציה של עץ, מתכת ובטון.

עוד באתר לעיצוב הבית: 

בית בבלגיה
חזית הבית המחופה לבנים אדומות נשמרה כפי שהיתה במקור | צילום: Stijn Bollaert
בית בבלגיה, גובה
צילום: Stijn Bollaert
בית בבלגיה
החצר הפתוחה. שתי המכולות המוצבות זו על גבי זו מהוות יחידת לינה נפרדת | צילום: Stijn Bollaert

מי אמר שקירות הם קבועים

ההחלטה האדריכלית היתה לא לחלקו לאזורים וחדרים באמצעות מחיצות או קירות, אלא להותירו במלוא פתיחותו כשהיה, כאשר את פתרון החלוקה מספקות שלוש מכולות. "הבית תוכנן כפילטר שקוף בין שני חלקיו, הקדמי והאחורי, שמחלק למעשה את החלקה לשניים. העיקרון הקלאסי שלפיו קירות הם האלמנטים קבועים ואילו דלתות זכוכית הן האלמנטים הניידים עובר כאן היפוך, ולפתיחת דלתות יש השפעה מיידית על החלל", מסבירים האדריכלים. 

הקונסטרוקציה של הבית גלויה. העמודים הלבנים והדקים אוחזים את החלק הבנוי מעץ. חיפוי הקירות החיצוניים כולל הדלתות עשוי מרעפים בגוון אפור טבעי ללא כל ציפוי, כך שכאשר הם נרטבים בגשם הם עוטים גוון כהה ומראה ייחודי וקטיפתי.

המבנה פונה לכיוון דרום, ולו גינה תחומה בקיר וחלל מקורה למחצה של מה שהיה פעם הסדנה, וכך, כשנכנסים דרך השער מגיעים לחלל המרכזי, שהוא חללה הגדול של הסדנה המחופה בגג המקורי. שלוש המכולות הוצבו במיקומים אסטרטגיים בצד הפונה לרחוב, מתוך כוונה לייצר חללים קטנים בתוך החלל הגדול, כשהן משמשות כמקום אחסון, כמו גם כמקום לינה לדיירים, השוכן מעל שער הכניסה.

בית בבלגיה
מבט מהמטבח אל חלל הכניסה לבית | צילום: Stijn Bollaert
בית בבלגיה
המטבח המעוצב כשילוב של עץ ירוק, נחושת ובטון, פונה לכיוון החצר האחורית ותחום בקיר זכוכית המחדיר פנימה | צילום: Stijn Bollaert
בית בבלגיה
פריטי ריהוט מינימליים וכוננית עץ מצופה פורמייקה בגון אלון כהה מאוד שחלק ממנה מנוצל לשמש גם כמדרגות | צילום: Stijn Bollaert

בטון שנותר מהמבנה המקורי

בכניסה לבית ניצבת מכולה צהובה המשמשת כמבואה ומובילה את הבאים למרכז חלל המגורים, ואילו שתי המכולות האחרות הוצבו זו על גבי זו כשהן מקושרות ביניהן באמצעות מדרגות ברזל לולייניות וגשר של פסי ברזל והופכות ליחידת לינה נפרדת.

בתוך המבנה נגלים חללי מגורים מוארים ומאווררים, הודות לקירות זכוכית שקופים - טריפלקס המבטיח בידוד מצוין - ולדלתות שעם פתיחתן מאפשרות אוורור טוב לחלל כולו. חלל המגורים מכיל בשטחו מטבח, פינת אוכל ואזור סלון, והוא מרוצף בבטון מוחלק שחלק ממנו, כאמור, נותר מהמבנה המקורי.  

פריטי הריהוט בו מינימליים, ונקודת מיקוד בו מהווה כוננית ספרים עשויה עץ מצופה פורמייקה בגון אלון כהה שחלק ממנה מנוצל לשמש גם כגרם מדרגות. אלמנט מרכזי נוסף בחלל הוא קמין, אשר לצד נוכחותו והחימום שהוא נוסך משמש גם כאלמנט הפרדה בין אזור המגורים והמטבח. עיצובו של המטבח משלב עץ ירוק, נחושת ובטון, וחללו הפונה לכיוון החצר האחורית תחום בקיר זכוכית המחדיר פנימה שפע של אור יום טבעי, ובתוך כך הופך את הישיבה בפינת האוכל המרווחת לנעימה במיוחד וטובלת בשמש.

בית בבלגיה
החלל המרכזי הוא חלל הסדנה המקורה בגג המקורי. מימין נראית המכולה הצהובה שמשמשת כמבואת כניסה | צילום: Stijn Bollaert
בית בבלגיה
העיקרון הקלאסי לפיו קירות הם האלמנטים קבועים ואילו דלתות זכוכית הן האלמנטים הניידים עובר כאן היפוך | צילום: Stijn Bollaert
בית בבלגיה, גובה
לחיפוי הקירות החיצוניים, כולל הדלתות, משמשים רעפים בגוון אפור טבעי ללא כל ציפוי | צילום: Stijn Bollaert

מעצם העובדה שהוא משמיש חלל ישן מציג הפרויקט תפיסה ירוקה, הבאה לידי ביטוי גם באלמנטים המשולבים, דוגמת בידוד איכותי, הן כזה ששולב בקירות, והן כזה המושג בזכות זיגוג הטריפלקס שכולל שלושה לוחות זכוכית,  הבטחת אוורור מאוזן, ושימוש ברפפות ובחופות פלסטיק ירוקות בחלקו הדרומי של המבנה להצללה וכמענה לחום הרב שמגיע מצד זה.

החלל החיצוני הראשון מבין השניים משמש כגינה וכאזור משחקים וכן כאזור עבודה. האזור החיצוני השני נוצר באמצעות חצר אחורית סגורה ותחומה בשטח הנמצא מתחת לסככה ופונה אל עבר הבית. התחושה הנוצרת היא של חדר ללא גג והיא בולטת בכל אזורי החוץ.

בימי הקיץ, כשכל דלתות הבית פתוחות, אין הפרדה נראית לעין בין השטח המחופה לרחוב ולחצר האחורית, ובהתאם לרעיון התכנוני דלת שנפתחת בצורה דרמטית אכן משנה את כל מבנה החלל המעניין והלא שגרתי.

בית בבלגיה
בית בבלגיה | צילום: Stijn Bollaert
בית בבלגיה
בית בבלגיה | צילום: Stijn Bollaert

תכנון ועיצוב: משרד האדריכלים NU Architectuur

במדור הקודם: כל פנטהאוס צריך מרפסת
לכל הבתים של בית ונוי 

הכתבה פורסמה במגזין "בית ונוי"