"דיאלוג זורם עם לקוחות מגובשים שיודעים להגדיר את רצונותיהם הוא ללא ספק אחד הדברים שמקלים את תהליך התכנון וגורמים גם לו לזרום מהר וטוב", אומרת האדריכלית ענת קרטיס, כשהיא מתייחסת בדבריה לבית הדו קומתי שתכננה למשפחה עם ילדים קטנים באזור המרכז. המגרש שיועד לבנייה היה מאופיין במתאר ארוך וצר שחלקו האחורי הסתיים במדרון תלול, ובתוך כך הציב בפני קרטיס שתי אפשרויות - יצירת בית במבנה מפלסים מדורג עם גינה קטנה, ולחלופין מילוי המדרון לקבלת פני שטח ישרים. בבחירה בין השתיים ניצחה אופציית המילוי, אשר לדברי קרטיס אפשרה לה להיענות לבקשת הלקוחות לבית מואר ובהיר וליצור מבנה שבו קומת הכניסה והגינה הגדולה חולקות מפלס אחד על כל היתרונות הגלומים בכך: קשר ישיר בין חוץ ופנים, התנהלות ותנועה נוחות בתוך הבית פנימה, וכן השגת אזור נעים לאירוח חיצוני ומרחב משחק נגיש לילדים.

ענת קרטיס
גרם המדרגות ממוקם מול דלת הכניסה כנקודת אמצע החוצה את חלל הקומה | צילום: עודד סמדר
ענת קרטיס
פתחים גדולים, פריטי ריהוט אקלקטיים ותאורה מגוונת | צילום: עודד סמדר

עוד בערוץ עיצוב הבית:

פתחים רבים להכנסת אור

בשל מבנהו הצר של המגרש, אשר הכתיב זרימת חלל אורכית, מוקמה דלת הכניסה לבית בחזית צדית, השוברת-מרככת מבנה פנימי מוארך ומאפשרת פרישת חלל רוחבית ויצירת חלל ציבורי הנחלק לשני אזורים: אזור הכולל את המטבח, ואזור הכולל את אזורי הסלון ופינת האוכל. היות ואזור הסלון צפוני וחשוך יחסית, אפשרה חלוקה זו להאירו באמצעות פתחים רבים העוטפים אותו בשקיפות ומחדירים לחללו אור ממזרח ומדרום, כך שהוא נהנה מתאורה טבעית במהלך שעות היום. דגש על החדרת אור יום כחלק משמעותי בתכנון ניכר גם בקומת המרתף, שבה מוקמו הפתחים בכיוון דרום נוסף על חצר אנגלית גדולה, ויותר מכל באופן תכנונה של דלת הכניסה: דלת עשויה פרופיל בלגי שחור תחומה במסגרת זכוכית שקופה שאף היא מחדירה אור ממזרח לדרום, ובה בעת מייצרת מופע אסתטי המקדם את פני הבאים.

הדלת, כמו גרם המדרגות הניצב בקו ישר מולה, חוצים את קומת הכניסה לשני האזורים, כאשר באזור המטבח נכללים גם חדר של אחד הילדים ושירותי אורחים שתוכננו בצמידות אליו תוך שילוב פונקציה של מקלחת המשרתת אותו כיחידה פרטית נוחה. בקומה העליונה תוכננו שלושה חדרי ילדים נוספים וסוויטת הורים מרווחת.

ענת קרטיס
פינת האוכל משלבת שולחן עץ בעל רגל מאסיבית וכיסאות בהירים | צילום: עודד סמדר
ענת קרטיס
ספרייה שחורה בקווי עיצוב נקיים מכסה את פני שטחו של הקיר | צילום: עודד סמדר

חמים אך לא עמוס

העדפת הדיירים לבית חמים עם זיקה למראה כפרי תורגמה לשפת עיצוב שאותה ניתן להגדיר כבעלת ניחוח "כפרי לייט"- מכילה אלמנטים המתקשרים לסגנון, אך עם זאת חפה מכל עומס ומשמרת אווריריות, ניקיון ומראה בהיר. הפתחים הרבים נתונים בפרופיל בלגי בגון שמנת עם חלוקות אופקיות ואנכיות לתוספת עניין; לריצוף כלל אזורי הבית משמש אלון מגוון; והקירות נצבעו בגון רך ממשפחת גווני החאקי שמשתלב עם נוכחות העץ לכדי חמימות נעימה. התאורה בחלל מגוונת, כוללת גופים מסוגים שונים - שקועים, צמודי קיר ודקורטיביים ברוח הסגנון, וחלק נכבד מפריטי הריהוט עבר עם הדיירים מביתם הקודם בשילוב השלמות חדשות של פריטי טקסטיל ואמנות.

אזור הסלון ופינת האוכל מאופיין במראה מסוגנן ונינוח כאחד, הנשען על שילובים דוגמת שולחן אוכל עגול עשוי עץ עם מעמד מסיבי שלו צוותו כיסאות בהירים וקלילים יותר למראה, או פינת ישיבה עם ספה בהירה ומזמינה עתירת כריות צבעוניות, צמד כורסאות עם זיקה לסגנון עתיק ושולחן קפה מעוצב כארגז משאות שחור. הגון השחור ככלל שזור במראה הבהיר ומיוצג כאן בעיקר באמצעות ספרייה גדולה ומרשימה שבוצעה ייעודית בעבודת נגרות. הספרייה, שעוצבה בקווים נקיים, מכסה את כל פני שטחו של הקיר כשהיא מכילה בתוך גם את מסך הטלוויזיה ומעשירה בנוכחותה הדומיננטית את חזות החלל. בקיר מולה שילב העיצוב את אחד האלמנטים המייצגים את הרוח הכפרית יותר - קמין עצים מצופה אבן אפורה שמעליו תלויה עבודת צילום שנושאה חובר לאווירת החלל.

במטבח, הממוקם בחלקו השני של האזור הציבורי, שולט גון שמנת עם חזיתות צבע בתנור, כאשר גם כאן משתלב עיצוב פנלים חמים התואם את האפיל הכפרי עם גופי תאורה גדולים עשויים מתכת במראה עכשווי שמלווים את יחידת האי הניצבת במרכז החלל.

ענת קרטיס
מבט מאזור הסלון לעבר המטבח הצופה אליו ונצפה ממנו | צילום: עודד סמדר
ענת קרטיס
המטבח: חזיתות בגון שמנת ויחידת אי מרכזית מלווה בגופי תאורה גדולים | צילום: עודד סמדר

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

חזות בהירה בשילוב שחור

את גרם המדרגות המוביל לקומה העליונה מלווה מעקה ברזל שגונו השחור מתכתב עם עיצובה של דלת הכניסה שמולו, ומדגיש את נגיעות הגון שנשזרו בחזות הבהירה בעיקרה. סוויטת ההורים שבקומה זו פונה אל החזית הקדמית, ושטחה כולל חדרי רחצה וארונות, וכן מרפסת קונזולית קלה, שנוכחותה, לדברי קרטיס, מרככת מעט את מתארו הקובייתי של הבית. מהמרפסת, המשלבת קונסטרוקציית מתכת וריצוף עץ, ניתן להשקיף אל הרחוב, והיציאה אליה נעשית דרך דלתות זכוכית גדולות המאפשרות להשקיף אל הנוף הפתוח גם מחלל החדר עצמו. כמו שירותי האורחים שבקומת הכניסה, שעוצבו בשילוב שיש שחור, כך גם חדר הרחצה המפנק של סוויטת ההורים מגלם את שילובי הגון השחור שמופיע כאן בריצוף שבוצע מאריחי גרניט פורצלן ובמשטח יחידת הכיור, וגוף תאורה מעוצב כעין אשכול קריסטלים נוסך ממד אלגנטי-עתיק משהו למראה.

מרחב החוץ המשתרע ביציאה מהסלון מאפשר לכל בני הבית ליהנות משהייה בו, אם כאזור אירוח עבור ההורים ואם למשחק עבור הילדים, כשהוא חותם חלל ביתי נעים העונה לצורכי המשפחה ומותאם לה במדויק כמו כפפה ליד.

ענת קרטיס
סוויטת ההורים. דלתות זכוכית גדולות המאפשרות להשקיף אל הנוף הפתוח | צילום: עודד סמדר
ענת קרטיס
חדר הרחצה המפנק של סוויטת ההורים מגלם את שילובי הגון השחור | צילום: עודד סמדר
ענת קרטיס
תוכנית קומת קרקע | צילום: עודד סמדר
ענת קרטיס
תוכנית קומה א' | צילום: עודד סמדר
_OBJ 

תכנון ועיצוב: אדריכלית ענת קרטיס

במדור הקודם: ההשראה המיוחדת לבית בשבי ציון
לכל הכתבות במדור בית ונוי