"התכנית המקורית הייתה לבצע בבית שיפוצון קטן, אך בפועל הוא הפך לתהליך מתגלגל שכלל גם תוספת בנייה, ולמעשה, התנהל כמו בנייה חדשה לכל דבר", מספרת מיכל ינאי על המטמורפוזה שעבר הבית שרכשו היא ובן, בעלה, ברמת השרון. הבית הישן שניצב על מגרש ששטחו 350 מ"ר, היה אמנם דו קומתי, אך קטן מידי לצרכיהם כמשפחה עם שני ילדים קטנים. "מכיוון שהבנייה הוותיקה באזור מאופיינת באיכות טובה, החלטנו ללכת עליו, מתוך ידיעה שנוכל לעשות שימוש בנתוניו הקיימים כבסיס לשיפוץ", מספרת ינאי, אשר צללה לתוך התהליך בכל רמ"ח אבריה ותפקדה בו על תקן קבלן ותיק ומיומן.

את תכנון המעטפת החדשה וחלוקת מרחב הפנים ביצעה האדריכלית דנה אוברזון, והמשך התהליך, עיצוב הפנים, הופקד בידיו של האדריכל איל בר, כאשר הפרוגרמה שהגדירה מיכל הייתה פשוטה: "רצינו בית זורם, חם ואישי, שיענה על הצרכים ויוכל להכיל אותנו בנוחות ובכיף. לא יומרני בשום צורה, ולא מנקר עיניים".

מיכל ינאי, כניסה
כאן גרים בכיף. נכנסים דרך החצר הקדמית | צילום: עודד סמדר

עוד באתר לעיצוב הבית:

 עכביש מעל שולחן האוכל

הבית שלאחר השיפוץ נחשף כמבנה בקנה מידה ידידותי, מחופה טיח אקרילי בהיר, וחצר קטנה המשלבת משטח דק וחיפוי כפיסי עץ ממוקמת בחזיתו הקדמית מזמינה להיכנס פנימה. הכניסה לחלל הפנים חושפת מרחב מואר ופתוח, המאפשר להישיר מבט לעומקו ואף מעבר לכך, לנוף השדות המשתרע בהמשך.

קומת הכניסה מכילה את החללים הציבוריים, ואופן חלוקתה מייצר מארג מושכל של פתיחות והגדרה כאחד: האזורים השונים מוגדרים בבירור, ובה בעת מקיימים ביניהם קשרי עין ישירים ומשמרים ממד זורם ונעים. מימין לדלת כניסה רחבה עשויה במבוק ממוקם חדר משפחה, משמאלה המטבח הפתוח, והיישר מולה נמשך ציר אורכי המוביל אל הסלון ואל גרם המדרגות המוליך אל קומת המגורים העליונה. בדרכו לסלון חולף הציר על פני ממ"ד ושירותי אורחים מעברו האחד, ועל פני פינת האוכל, הממוקמת בהמשך המטבח תוך יצירת רצף נוח עמו.

מיכל ינאי, הירינג
הכניסה לחלל הפנים חושפת מרחב מואר ופתוח | צילום: עודד סמדר
מיכל ינאי, סלון פתוח
קומת הכניסה מכילה את החללים הציבוריים | צילום: עודד סמדר
מיכל ינאי, חלון בסלון
פתחים גדולים מחדירים את מראה הגינה והרחבה פנימה | צילום: עודד סמדר
מיכל ינאי, סלון
קורת ברזל חשופה במרכז התקרה | צילום: עודד סמדר

חלל שנוסף לשטח הבית במסגרת השיפוץ תוכנן כחלל גבוה ומרשים, ונתחם בוויטרינות יציאה לרחבת יציאה חיצונית המייצרות חזית שקופה דרכה נגלית גם הגינה האחורית. גרם מדרגות, שמיקומו הועתק מקדמת החלל פנימה לעומקו, מוביל אל קומת המגורים הזורמת כציר מעבר אורכי, רחב ונוח. קיר נמוך התוחם את צדו האחד מאפשר להשקיף מטה אל פינת האוכל, ומשני קצותיו ממוקמים החדרים: יחידת הורים מרווחת עם מרפסת הצופה אל נוף השדות בקצהו האחד, שני חדרי ילדים בקצהו השני, וחדר רחצה נדיב ממדים שמשמש אותם במרכזו.

מסגרתו החומרית של הבית נקייה בעיקרה, אך רחוקה מלהיות מינימליסטית. ריצוף באריחי טרצו אפורים וקירות לבנים מהווים כאן רקע נוח להכלת אלמנטים, פריטים וחפצים המגלמים אהבות והעדפות של דייריו ורוקמים חלל חמים בעל גון אישי. התאורה משלבת גופים מסוגים שונים, דוגמת גופים שקועים המדגישים קווי מתאר וצירי מעבר, פסי צבירה עם ספוטים וגופים דקורטיביים במיקומים ממוקדים, דוגמת גוף תאורה ענק המשתלשל מעל שולחן פינת האוכל - גוף שחור דמוי עכביש מרובה זרועות, שממדיו הגדולים משתלבים היטב בחלל הגבוה תוך יצירת עניין ונוכחות מרשימה במיוחד.

מיכל ינאי, מטבח
משטחי אבן קיסר אפורים במטבח | צילום: עודד סמדר
מיכל ינאי, מיכל
עיצוב בצורת האות ר' | צילום: עודד סמדר
מיכל ינאי, פינת אוכל
משטח עשוי במבוק ביחידת האי | צילום: עודד סמדר
מיכל ינאי, פינת אוכל וחצר
פינת אוכל פרקטית לבית עם ילדים קטנים | צילום: עודד סמדר
מיכל ינאי, גוף תאורה
שולחן קליל למראה וכיסאות בצביעת ווש | צילום: עודד סמדר

המטבח הפתוח הוא חלל מרווח ונוח, שפתיחותו כלפי מרחב הקומה מותירה את הנמצאים בו בעניינים. יחידת כיור ויחידת קיר גדולה הניצבות זו לזו ב-90 מעלות מנסחות את עיצובו בתצורת האות ר' שבמרכזה ניצבת יחידת אי גדולה המשמשת לאחסון, כמשטח עבודה וכדלפק אכילה. את תצורת ה-ר' מדגישים ממעל פסי תאורה במבנה זהה, וצבעוניות החלל משלבת חזיתות בגימור צבע בתנור בגון לבן שבור, משטחי אבן קיסר אפורים, ומשטח עשוי במבוק ביחידת האי, שמופעו החמים מתכתב עם גונה של דלת הכניסה הסמוכה. את פינת האוכל שבהמשך המטבח, בחרה מיכל לעצב כך שתהיה "פרקטית לבית עם ילדים קטנים" כדבריה, וחזותה האוורירית אכן משלבת שולחן קליל למראה וכיסאות בצביעת ווש שאינם מועדים לפורענות הטף.

מיכל ינאי, מסדרון
הקומה העליונה מרוצפת בפלנקים של עץ אלון בגון מעושן | צילום: עודד סמדר
מיכל ינאי, חדר ילדים
חדר שינה ססגוני לילדים | צילום: עודד סמדר
מיכל ינאי, בובות
ועוד חדר משחקים | צילום: עודד סמדר

הסלון, הנגלה מאזור המטבח-פינת אוכל במבט אלכסוני כלשהו, מתהדר בפתחים גדולים המחדירים את מראה הגינה והרחבה פנימה, ופרט מעניין בחללו הוא קורת ברזל חשופה במרכז התקרה. הקורה המשמשת כתמיכה קונסטרוקטיבית חלופית לעמודים שהוסרו במסגרת השיפוץ, נותרה במופעה החשוף במתכוון, כשעליה הותקן פס צבירה עם ספוטים המספקים תאורת אווירה כללית לחלל האקלקטי שחזותו מוקפדת ונינוחה כאחד. קמין אינטגרלי הנטמע בקיר גומחות המאכלסות ספרים וחפצי נוי; עבודות אמנות; ופריטי ריהוט בסגנונות שונים, משתלבים לכדי מרחב המגלם זיקה כלשהי לסגנון אתני ולרוח רומנטית ובה בעת חמים ונכון להכיל חיים משפחתיים בגובה העיניים.

כמו פינת האוכל, כך גם חלל הסלון חובר ישירות לרחבת הישיבה החיצונית, המשמשת, למעשה, כסלון נוסף, רק חיצוני. שטחה תחום ביציקת בטון עליונה (הנתמכת על ידי עמוד פלדה בודד) הממסגרת אותו וכמו משלימה את מתאר הקומה, ואף מהווה תמיכה לפרגולה חכמה המספקת הצללה נדרשת - מערכת המשלבת מסגרת אלומיניום ושלבים הניתנים לסבסוב בהנעה חשמלית. לריצוף הרחבה נבחרו אריחים מצוירים, ופינת ישיבה מעוצבת הניצבת בשטחה ומזמינה להתרווח בתוכה מדגישה קשרי חוץ-פנים הדוקים וטשטוש גבולות בין שני המרחבים.

מיכל ינאי, חדר שינה
יחידת ההורים השוכנת בקדמת הקומה | צילום: עודד סמדר
מיכל ינאי, חדר רחצה
אזור רחצה מרווח | צילום: עודד סמדר

חלל משחקים חינני

הקומה העליונה מרוצפת בפלנקים של עץ אלון בגון מעושן, והקשר הנשמר עם קומת הכניסה נוסך בה תחושת פתיחות ואווריריות. תכנונה, המשמר מידה ראויה של סמיכות והפרדה בין יחידת ההורים וחדרי הילדים, אמנם הועיד חדר לכל ילד, אך כרגע בשל גילם הרך הם חולקים חדר אחד והשני משמש אותם כחדר משחקים. חדרם, המשותף נכון לעכשיו, הוא חלל ספוג חן ילדות, שעוצב בהתאמה ייעודית לגילם ולמינם - בן ובת - על בסיס עץ צבוע לבן עם שילובי טקסטילים ואביזרים משלימים בגווני פסטליים רכים, כוורוד, תכלת, סגול וירקרק. יחידת ההורים השוכנת בקדמת הקומה מעוצבת כחלל מפנק ומוקפד בו משתלבים אזור רחצה מרווח וכן מרפסת קטנה המאפשרת ליהנות מנוף הסביבה ומתחושת חוץ גם כשנמצאים בגובה.

מיכל ינאי, פינת מחשב
קיר של תמונות בפינת העבודה | צילום: עודד סמדר

הבית ככלל, מגלם יחס מאוזן בין גודל המגרש לבין השטח הבנוי, ולמרות שהגינה הסובבת אותו אינה גדולה אופן תכנונה מייצר תחושה שמדובר במרחב גדול מזה שקיים בפועל. עצי פרי, רצועת צמחייה משתרעת, חלקת דשא ואף ערוגת ירק וחלקת צמחי תבלין שבני הבית מטפחים בקפידה, עוטפים את הבית בנוכחות ירוקה, ומשלימים את האיזון הנעים המאפיין אותו - מעוצב ומסוגנן, אך לא על חשבון תחושת חמימות נינוחה, ובעיקר מספק את הנוחות והכיף שהוגדרו מלכתחילה.

מיכל ינאי, גינת ירק
יוצאים לחצר ועוברים בגינת הירק | צילום: עודד סמדר
מיכל ינאי, שש בש
צמחי תבלין עוטפים את הבית בנוכחות ירוקה | צילום: עודד סמדר
מיכל ינאי, חצר
רצועת דשא קטנה | צילום: עודד סמדר
מיכל ינאי, סלון בחצר
ותחושה של מרחב | צילום: עודד סמדר

סטיילינג: דינה דור
תכנון אדריכלי: אדריכלית דנה אוברזון
גימור ועיצוב פנים: אדריכל איל בר
קרדיטים: תכנון ועיצוב גינה: "פרח משוגע" | פרקטים ודשא מלאכותי: "כרמל פרקטים ושטיחים" | אריחים מצויירים: "דור וצורי" | פינת ישיבה חוץ: "לה-גן" | מקלחון ומראה "א.א.מראות" | ריצוף מקלחות ואביזרים סניטריים: "חלמיש" | משטחים: "אבן קיסר" | וילונות: "נוסבאום" | מיטה: "עמינח" | נגרות ומטבח: "אלפנט" | תאורה: ״אברהם אסברג״ | קמין: "אורטל" | גוף תאורה פינת אוכל: "קמחי תאורה" | פינת אוכל וסלון: "קסטיאל as is" |מפתחים: ״קליל״, ״אלום רענן״ | דלתות פנים: לנדאו |חדר ילדים : ״עצמל׳ה״ | רפרפות חיצוניות: ״סוברה״ | ורגולה חשמלית: ״פרומט״ | ריצוף טרצו: ״אלוני״ | משטח דק: ״הום סנטר״ | דלת כניסה ״רשפים״ | צבע וטיח ״נירלט״ | ספי חלון: "שיש דן" | תאורת לד ומפסקים דקורטיביים: "ניסקו" | ליטוש טרצו: "ידיד ליטושים".

 

הכתבה פורסמה במגזין "בית ונוי"