בית שנבנה לפני 30 שנה בשכונת דניה שבחיפה נרכש על ידי משפחה שזיהתה את הפוטנציאל הטמון בו. "הבית שיקף את הסגנון שרווח בתקופה בה נבנה והיה כהה ודחוס משהו בשל פתחיו הקטנים", מספרת האדריכלית יעל דיילס-בכר, שהופקדה על תכנונו המחודש. "על מנת לשוות לו חזות עכשווית ולהתאימו לדרך החיים של המשפחה, שילדיה הבוגרים נזקקים לטריטוריות פרטיות, נדרש לבצע בו שיפוץ מקיף כולל תוספות בנייה".

דניה, סלון בריכה (צילום: רונן קוק)
חזות עכשווית לבית הישן | צילום: רונן קוק
דניה, סלון ספות (צילום: רונן קוק)
פתיחות בין החוץ לפנים | צילום: רונן קוק

תוספות בנייה בשלוש חזיתות

המבנה המקורי כלל קומת כניסה, פטיו חיצוני וקומת גלריה, ועל בסיס הצרכים שהוגדרו ונתוני השטח גיבשה דיילס-בכר קונספט תכנוני חדש: "הכוונה הייתה ליצור כמה שיותר פתחים שייצרו דיאלוג עם החוץ, וכמה שפחות מחיצות פנים כדי לייצר מרחב זורם ואוורירי. מטבע הדברים, היות והתהליך נדרש להתחשב בתנאים קיימים שחלקם בלתי ניתנים לשינוי, הוא היה מורכב קונסטרוקטיבית, ולמעשה שינה את מרכז הבית ואת תכנית הגגות".

בשלב הראשון הוסרו מחלל הפנים כל המחיצות והאלמנטים התומכים, למעט מספר עמודים הכרחיים שלהם יועד תפקיד בתכנון החדש. לאלמנטים קונסטרוקטיביים שהוסרו, כמו למשל קורה שהנמיכה את תקרת המטבח, תוכננו חלופות ותוספת הבנייה בוצעה בשלושה מוקדים: בחזית הקדמית שהורחבה כלפי הרחוב; בחזית אחורית-צדדית בה נוסף לבית ממ"ד; ובאזור שגבל עם הפטיו החיצוני. הפטיו למעשה סופח לחלל הפנים, ותוך ניצול גובה התקרה שנוצר הורחב גם שטחה של הגלריה העליונה, כך שהיא נמשכת בהתאמה עד קו המעטפת החדש ומזכה את החלל בשטח מגורים שלא נחשב באחוזי הבנייה.

דניה, סלון שטיח (צילום: רונן קוק)
חלל ציבורי מרווח | צילום: רונן קוק

דניה, סלון אח (צילום: רונן קוק)
מרחב זורם ואוורירי | צילום: רונן קוק
קומת הכניסה בבית שלאחר השיפוץ היא מרחב מואר ואוורירי שחזיתו נפתחת לכיוון הגינה. בעברו האחד יש אזור פרטי שמכיל יחידת הורים ושני חדרי ילדים, ועברו השני הוא חלל ציבורי מרווח שמאחד בשטחו סלון מונמך בכשלוש מדרגות מהקומה כולה (כפי שהיה במקור), מטבח ופינת אוכל. מיקומה של פינת האוכל נקבע בשטח החדש שהתווסף עם סיפוח הפטיו וגרם המדרגות שמוביל לקומת הגלריה, אשר מיקומו הועתק ממרכז החלל. "הפטיו היה מקור אור משמעותי בתכנון הקודם, ותקרה רגילה הייתה מחשיכה את המטבח הממוקם בסמוך. הבחירה בקירוי השקוף נועדה להבטיח שהאור הטבעי ימשיך לחדור פנימה". ואמנם, נוכחותו של הפטיו-לשעבר נוסכת עניין ייחודי ומשרה אווריריות על החלל כולו, כסוג של תחושת חוץ שנשמרה.

את האלמנטים שנותרו רתמה דיילס-בכר לטובת התכנון החדש, כמו למשל עמוד תומך בחלל המגורים שבמיקומו מייצר הגדרה כלשהי בין אזור הסלון ואזורי המטבח ופינת האוכל, ואף משמש בסיס תומך לקמין ברזל שמפיץ את חומו גם מעלה. אלמנט אחר שטופל במסגרת זו היא התקרה המשופעת שזורמת מטה מקומת הגלריה. בתכנון המקורי היא נקטעה בשל מבנה גומחות עם חלון עליון שהיה בסלון. בתכנון החדש המשיכה דיילס-בכר את השיפוע עד ויטרינות היציאה לגינה, ואף הדגישה אותו באמצעות התקנת תקרת גבס כפולה שנוצלה גם להשקעת תאורה.

דניה, פינת אוכל מבט (צילום: רונן קוק)
תודה לפטיו הישן | צילום: רונן קוק
דניה, פינת אוכל (צילום: רונן קוק)
תחושת חוץ שנשמרה | צילום: רונן קוק

 יש מקום לבריכה

באזור הפרטי שבקומת הכניסה ממוקמות שתי סוויטות של הילדים וכן יחידת ההורים, שבמסגרת השיפוץ הונמכה מעט (בדומה לסלון) על מנת ליצור גישה ישירה אל הגינה האחורית ואל בריכת השחייה שנבנתה בה. הממ"ד שנוסף לבית שולב בשטחה המרווח (הכולל גם חדר רחצה מפנק) כשהוא משמש כחדר ארונות נדיב ממדים, והחלל כולו אכן נפתח אל נוף הגינה.

דניה, חדר שינה (צילום: רונן קוק)
יחידת ההורים שהנומכה | צילום: רונן קוק
דניה, חדר שינה שטיח (צילום: רונן קוק)
וכעת כוללת יציאה לחצר | צילום: רונן קוק
דניה, חדר רחצה (צילום: רונן קוק)
חדר רחצה צמוד | צילום: רונן קוק
דניה, שירותים גובה (צילום: רונן קוק)
בניחוח מוקה | צילום: רונן קוק

גרם המדרגות המוביל אל קומת הגלריה עוצב בקו אוורירי המשלב קונסטרוקציית ברזל רתומה לקיר ומדרכי עץ אלון צרפתי לבן. במיקומו החדש, בצמוד לקיר פינת האוכל, הוא אינו תופס כל נפח מיותר אלא רק יוצק עניין אסתטי. הקומה עצמה מכילה שתי סוויטות ילדים נוספות, שביניהן מקשרת פינת הסבה/טלוויזיה משותפת, ובהמשך לה זורמת הקומה כמעבר גלריה פתוח הצופה מטה אל קומת הכניסה. לאורך המעבר יש יציאה למרפסת החזיתית ובסופו, כתוצר של ניצול חלקו הגבוה של הגג המשופע, תוכנן חדר נוסף המשמש כחדר עבודה.

דניה, מבט מלמעלה שולחן (צילום: רונן קוק)
מבט מלמעלה | צילום: רונן קוק
דניה, סלון מבט מלמעלה (צילום: רונן קוק)
הזכוכית מבטיחה שהאור הטבעי ימשיך לחדור פנימה | צילום: רונן קוק

לריצוף החלל נבחרו אריחי אבן טרוורטין עם מילוי שקוף ליצירת מראה אחיד והומוגני, וגווני מוקה, שחור ולבן שבור מצטרפים כאן להרכב צבע שמוביל את שפת החלל. זה מתחיל, למעשה, כבר במעטפת - בגוון המוקה של טיח חיפוי החוץ ושל מסגרות האלומיניום בפתחים. בתוך הבית מופיע שילוב של גוונים בגרסאות שונות, החל מעיצוב המטבח שנשלט על ידי מוקה בגימור שלייף לק מבריק, וכלה בפריטי הריהוט, הטקסטיל והתאורה. במינון מדוד מאוד שזורות במארג המאופק גם נגיעות אדומות כתוספת של עניין שונה. תאורת החלל משלבת בין גופים שקועים לבין גופים דקורטיביים מסוגננים, כדוגמת גוף אופקי שמלווה את יחידת האי במטבח, מנורה שעומדת בפינת הישיבה בסלון, ויותר מכל מנורה שחורה ומרשימה בממדיה הגדולים אשר משתלשלת מעל השולחן בפינת האוכל.

כמו החלל הציבורי, כך גם החללים הפרטיים טופלו בקפידה תוך שילוב של נגרות ייעודית שתוכננה על ידי דיילס-בכר בדרך להשגת נוחות ועיצוב עכשווי מסוגנן. בחזותו החדשה מציע הבית רווחת מגורים נעימה שמשלבת באורח מושכל בין פרטיות מתבקשת לבין פתיחות המזמינה הימצאות ביחד, ובכלל זה, גם הנאה משהייה בגינה המטופחת. למרות שטחה הקטן יחסית היא עוצבה כמרחב מפנק שכולל בריכה מוקפת דק עץ, פינת ישיבה ופינת בר.

דניה, בריכה (צילום: רונן קוק)
מרחב קטן ומפנק | צילום: רונן קוק

צבע, אקססוריז ויצירתיות: כך משפצים חדר שינה ב-24 שעות ו-8,000 שקלים
כורסה שעברה בירושה, תמונות מרחבי העולם ושידות מנדלה בבית של איילת