"בקשת הפרטיות של הדיירים היתה משמעותית ביותר בשיקולי התכנון", מספרים האדריכלים גיא וליקסון ודודי עזוז על הבית העכשווי ונקי הקווים שבמבט מן הרחוב אכן אינו מסגיר את עצמו וחושף חזית אטומה יחסית. אך רמז כלשהו לבאות, לאופן המקורי שבו תורגמה הבקשה ולמתחולל בתוכו פנימה, יכול לספק מפל מים הניגר על פני הקירות הצמודים לדלת הכניסה, ומתנקז לבריכת נוי בתצורת ר' הממוקמת בסמוך אליה ועוטפת את פינת הבית.

בית עם בריכה בקומה העליונה (צילום: אלעד גונן)
בקומה העליונה: מבט אל היציאה למרפסת, דק העץ והבריכה | צילום: אלעד גונן
בית עם בריכה בקומה העליונה (צילום: אלעד גונן)
.חזיתו הקדמית של הבית מפל הניגר על הקירות ומשבצות בשטח החוץ | צילום: אלעד גונן

מקור המפל המפתיע הוא במיקומה המפתיע לא פחות של בריכת שחייה בקומה העליונה - בריכת גלישה, שלהבדיל מבריכות מסוגה שמנתבות את המים לתעלה היקפית צמודה מפנה אותם מטה לבריכת הנוי, תוך יצירת עניין שונה וסוג של תנועה על פני קיר המעטפת. "המיקום הלא שגרתי של הבריכה היה סוג של פנטזיה שהגדירו הדיירים במסגרת הפרטיות המבוקשת, וככזה הוא משתלב עם הרצון שלנו לייצר עבורם מענה המאחד נוחות מגורים וייחוד אסתטי", אומרים וליקסון ועזוז על הבית, שמתארו זורם כמשחק מישורים המייצר מקצב דינמי של גילוי והסתרה, ובו משתלבות מרפסות קונסוליות שחורות  "המעטפת מגלמת, למעשה, את הנוסחה של צורה עוקבת פונקציה, היות שהיא התגבשה כתוצר ישיר של מיקום פונקציות הפנים שהותאם לבקשות הדיירים בפרוגראמה".

בית עם בריכה בקומה העליונה (צילום: אלעד גונן)
החזית האחורית: שקיפות, רחבת ישיבה חיצונית מרוצפת דק עץ, וקמין חיצוני במרכז מדשאה מטופחת | צילום: אלעד גונן
בית עם בריכה בקומה העליונה (צילום: אלעד גונן)
רמז לבאות בפינת האוכל: פתח שקוף בחלקו העליון של הקיר חושף את דופן הבריכה ואת מימיה הכחולים | צילום: אלעד גונן

עוד באתר לעיצוב הבית:

קמין כמדורת השבט

התכנון המהודק שגיבשו וליקסון ועזוז מתחיל כבר בשטחי החוץ הסובבים את הבית: המרחב הקדמי מחופה כעין משבצות שחמט שבתוכן משתלבים משטחי דשא רך, אבני בזלת, חלוקי נחל, חיפויי עץ ועוד, ובגינה האחורית, במרכז מדשאה מטופחת, ניצב קמין חיצוני המהדהד תחושה של מדורת השבט.

בניגוד לאטימות היחסית של החזית הקדמית, קומת הכניסה נפרשת כחלל המאופיין בפתיחות, ושטחה מכיל אזור ציבורי ואזור פרטי. באזור הציבורי, שלמעט אזור המטבח נחשף כחלל גבוה מאוד תחום בוויטרינות גדולות הקושרות אותו אל הגינה האחורית, מרוכזות הפונקציות המשותפות, והאזור הפרטי זורם כמעבר רחב ונוח שלאורכו ממוקמים שירותי אורחים, מעלית, חדר ילדים, חדר רחצה המשמש אותם ויחידת הורים מפנקת בסופו. את ההפרדה בין שני האזורים מייצר קיר התוחם את עברו האחד של גרם המדרגות, אך קיר זה אינו מגיע לעומק החלל ולוויטרינות התוחמות אותו, אלא מסתיים סמוך אליו, כשהוא מותיר גם שם גישה לאזור הפרטי, בקרבת הכניסה ליחידת ההורים ולמהלך גרם המדרגות היורד לקומת המרתף. בתוך כך, לצד ההפרדה המתבקשת בין שני האזורים נשמר ביניהם קשר כלשהו, ונקודת קשר נוספת מגלם גם פטיו שנוצר בנקודת מפגש בין מישורי המעטפת - פטיו ששקיפותו חוברת לשקיפות חזית הוויטרינות, והוא מטפס מקומת הקרקע עד הקומה העליונה, נצפה מהסלון, מגרם המדרגות ואף מחדר השינה.

בית עם בריכה בקומה העליונה (צילום: אלעד גונן)
חלל המגורים: גבוה ואוורירי, ומקושר לגינה האחורית באמצעות ויטרינות גדולות | צילום: אלעד גונן
בית עם בריכה בקומה העליונה (צילום: אלעד גונן)
התמונה הצבעונית המעטרת את הקיר מצניעה מאחוריה מסך טלוויזיה: בלחיצת כפתור היא "זזה" ימינה וחושפת אותו | צילום: אלעד גונן
בית עם בריכה בקומה העליונה (צילום: אלעד גונן)
ריצוף באריחי שיש אפורים, קירות לבנים, וסטוקו מבריק בקיר גרם המדרגות, שצדו השני תחום במחיצת זכוכית | צילום: אלעד גונן

חומרים שגולשים ממישור למישור

קומות הבית הנוספות הן קומת המרתף מכילה חדר קולנוע, אזור משחקים, חדר רחצה וממ"ד, ובחצי מפלס מעל קומת הכניסה תוכננה סוויטה הכוללת גישה פרטית מהמעלית, חדר רחצה מפנק בשחור ולבן ומרפסת גדולה הצופה אל נוף הגינה האחורית. סוויטת מאסטר נוספת תוכננה גם בקומה העליונה, כשהיא נהנית מגישה ישירה אל המרפסת רחבת הידיים וכמובן אל הבריכה המשתלבת בשטחה ומפרטיות מלאה, באורח המדמה שהייה באתר נופש. "הסוויטות הנוספות", מסבירים וליקסון ועזוז, "תוכננו מטעמי נוחות - לאירוח למשל, ובעיקר מטעמי גמישות עם מבט לעתיד, לזמנים שהילדים הרכים שעתה חולקים חדר משותף יגדלו, ו/או במידה וההורים יחליטו להשתכן בקומה העליונה אגב, מאותו הטעם של מבט לעתיד שילבנו בתכנון גם מעלית".

בית עם בריכה בקומה העליונה, גובה (צילום: אלעד גונן)
גרם המדרגות: קונסטרוקציית ברזל ומדרגות עץ כהות דרכן ניתן להציץ אל הגינה והפטיו | צילום: אלעד גונן
בית עם בריכה בקומה העליונה, גובה (צילום: אלעד גונן)
פודסט ביציקת בטון הנדסית נדמה כקובייה מרחפת, ופסי תאורה בתחתית המדרגות משרטטים משחקי אור על הקיר | צילום: אלעד גונן

מופעו של החלל נקי-עכשווי ונשלט בעיקרו על ידי פלטת צבעים המשלבת גוני לבן, אפור ושחור. הוויטרינות הגדולות נתונות בפרופילי אלומיניום לבנים שחלקם ממלאים גם תפקיד קונסטרוקטיבי, והשקיפות המשתלבת בינות לקירות הלבנים נוסכת בהם ממד מעודן. כניגוד תחושתי לעידון זה שיווה התכנון לחלל הפנים תחושה של גרעין חזק, הבאה לידי ביטוי באמצעות המשכיות חומרית - חומרים שכמו גולשים ממישור למישור, ממאוזן למאונך וממפלס למפלס, ואכן מעצימים בכך את נוכחותם, דוגמת אריחי הריצוף שמחפים גם את הקיר במהלכו התחתון של גרם המדרגות. לריצוף נבחרו אריחי שיש גדולים בגון אפור, הקירות הלבנים משמרים מראה חלק למשעי, וקיר גרם המדרגות נצבע בסטוקו המדמה שיש לבן, מבריק וחלק מאוד.

בית עם בריכה בקומה העליונה (צילום: אלעד גונן)
המטבח שבקדמת החלל. מעוצב בתצורת ח', נוח לעבודה ומשופע בחללי אחסון | צילום: אלעד גונן

קובייה מרחפת

עברו השני של גרם המדרגות תחום במחיצת זכוכית שקופה המתנשאת מרצפה לתקרה, והגרם עצמו תוכנן כשילוב של קונסטרוקציית ברזל ומדרגות עץ כהות מאוד, שהמרווחים הנשמרים ביניהן מאפשרים הצצה לפטיו ולגינה המצויים מאחוריו. הפודסט של המפלס האמצעי עשוי יציקת בטון הנדמית כקובייה מנותקת מרחפת, ובתחתית המדרגות ולאורכן הותקנו פסי תאורה אשר בשעות החשיכה משרטטים משחקי אור על ברק הקיר ומשווים לגרם כולו חזות של אלמנט פיסולי מואר. גונן הכהה של המדרגות מתכתב עם תעלות תאורה שחורות שהותקנו בתקרת החלל הציבורי תוך יצירת סוג של דיגום גראפי, וגופי התאורה האחרים הינם גופים מינימליסטיים צמודי קיר המשלחים אלומות אור עיליות ותחתיות, וכן גוף תאורה שחור בעיצוב כיפתי גדל מידות ורב נוכחות המשתלשל מעל שולחן פינת האוכל.

בית עם בריכה בקומה העליונה (צילום: אלעד גונן)
יחידת ההורים: חבוקה בשקיפות הוויטרינות, צופה אל הגינה ואל הפטיו ומרוצפת בפרקט חמים | צילום: אלעד גונן
בית עם בריכה בקומה העליונה (צילום: אלעד גונן)
חדר הרחצה ביחידת ההורים. חלל מרשים מרוצף עץ ומחופה בפסיפס שחור | צילום: אלעד גונן

פריטי הריהוט והנוי ששולבו בחלל אינם רבים, וכולם נבחרו בקפידה מסוגננת כשהם חוברים למופעו הנקי ומשמרים את אווריריותו, ובה בעת שוזרים בו נקודות של צבעוניות עזה וחומרים טבעיים. אחת מנקודות הצבע היא יצירת אמנות גדולה וססגונית המעטרת את הקיר ומתבררת גם כפתרון יצירתי להצנעת מסך טלוויזיה גדול - לחיצת כפתור, התמונה נוסעת לימין והמסך נגלה. הקפדה על פרטים לצד דגש על נוחות ואסתטיקה הם ככלל מאפייניו של עיצוב הפנים, שרבים מהאלמנטים המשתלבים בו  עוצבו ייעודית על ידי וליקסון ועזוז. כך, לדוגמה, יחידת אחסון מסוגננת הניצבת בקצה המיטה ביחידת ההורים ומשמשת כספסל לאחסון, ובתוכה מוצנע גם מסך טלוויזיה לשליפה בעת הרצון, או כיור עשוי קוריאן שעוצב ייעודית כשוקת גדולה בחדר הרחצה המפנק שנכלל בשטחה - חלל מרווח מחופה בפסיפס שחור, שבשטחו משתלב אמבט בנוי שקוע שהוטמע כחלק מהקונסטרוקציה של הבית. חדר הרחצה של הילדים עוצב בהתאמה לגילם כחלל צבעוני ועליז, והמטבח הממוקם בקדמת החלל הציבורי, עוטה גוון לבן, משופע בחללי אחסון נוחים ובמרכזו ניצבת יחידת אי גדולה המשמשת את בני הבית כשולחן אוכל בחיי היומיום.

בית עם בריכה בקומה העליונה, גובה (צילום: אלעד גונן)
חדר הרחצה העליז של הילדים עם אריחי חיפוי המשלבים דמויות מעולמם | צילום: אלעד גונן
בית עם בריכה בקומה העליונה, גובה (צילום: אלעד גונן)
שירותי אורחים בעיצוב דרמטי כהה עם טוויסט של מראה אלכסונית | צילום: אלעד גונן

בריכה בתוך בריכה

פרט מעניין באזור המגורים הוא פתח שקוף שנפרץ בחלקו העליון של קיר פינת האוכל, וכמו הפטיו המהווה נקודת קשר בין חללים, כך גם הוא מהווה נקודת קשר עם הקומה מעליו, כאשר מבעד לזיגוג האוטם אותו נגלים דופן הבריכה וקרן שמש מסוננת החודרת למימיה הכחולים. עם זאת, קשה עדיין לדמיין ו/או להפנים את מלוא התמונה המרשימה שנחשפת מקצה גרם המדרגות, כאשר בתוך דק עץ משתלב שטיח מים כחול נפרש היישר מול העיניים וכמו נושק למרחב שמאחוריו. מטבע הדברים המפגש הישיר עם האופק אינו אלא אשליה הנגזרת מהעובדה שמעקה הבריכה תוכנן בגובה נמוך בכ-1.5 מ' מקו המים כשהוא תוחם מעבר המשתרע מאחוריה, כך שהוא אינו נראה אך לגמרי קיים ומבטיח בטיחות מלאה.

כריצוף למעבר משמש מדרך מתכת מחורר, אשר מרווח ניתוק בינו לבין דופן הבריכה מאפשר למים לזלוג דרכו מטה אל בריכת הנוי שבכניסה. וליקסון ועזוז: "למעשה, תכנון הבריכה היה פשוט בעיקרו, אך הביצוע היה כרוך במורכבות מבנית, הן בכל הקשור לחוזק קונסטרוקטיבי מותאם לנשיאת העומס, והן בכל הקשור למניעת נזילות. לצורך זה התכנון בוצע כבריכה בתוך בריכה, תוך יצירת מעטפת כפולה עם אוויר באמצע". כך, עם הגינה הירוקה שחוברת לקומת הקרקע, עם חלל הפנים העונה במדויק לצרכים, וכמובן עם הבריכה המיוחלת בקומה העליונה, הושלם תכנון הבית כחוויית מגורים נעימה הטומנת בחובה הגשמת פנטזיה ומעניקה לדיירים את הפרטיות שכה חשובה להם.

בית עם בריכה בקומה העליונה (צילום: אלעד גונן)
ריצוף המעבר מחורר, ודרכו גולשים המים על קירות הבית ומתנקזים אל בריכת הנוי שבכניסה | צילום: אלעד גונן
בית עם בריכה בקומה העליונה (צילום: אלעד גונן)
בשעות החשיכה: נוף וקסם של מרחב פרטי באתר נופש יוקרתי | צילום: אלעד גונן
_OBJ

תכנון ועיצוב: V STUDIO, אדריכלים גיא וליקסון ודודי עזוז       

קרדיטים: קבלן מבצע: ערן שריקי; גינון: אורי אלון; תאורה: "קרן אור"; ריצוף: "מודי"; מסגרות: ארז תליו; נגרות: ארז, נגר בכפר; חיפויים ואביזרים סניטאריים: "מודי"; בריכה: איילון הנדסה

הכתבה פורסמה במגזין "בית ונוי"

במדור הקודם: הדירה התל אביבית שמוקפת מחיצת עץ
לכל הבתים של בית ונוי