עמית אנוך, מהנדס תוכנה במיקרוסופט ישראל מרכז ופיתו (צילום: נתנאל טוביאס)
צילום: נתנאל טוביאס

למרות שחלפו מאז כבר חמש שנים, אני זוכר את היום שבו הגעתי לראיון עבודה ראשון במיקרוסופט כאילו היה אתמול. ראיתי דגל גאווה קטן, ומיד הבנתי שהגעתי למקום הנכון.

ה-buzz words הכי נפוצות היום בחברות הן: גיוון, שיוויון, הכלה ושייכות (DEIB), כי כולם כבר הבינו ומחקרים כבר הוכיחו, שככל שאוכלוסיית העובדים מגוונת ויש מקום לריבוי השקפות עולם, כך החברה מצליחה יותר. החוכמה היא איך לעשות את זה נכון. אז הנה כמה טיפים:

  1. הכל מתחיל מלמעלה

    ככל שההנהלה תומכת ומעודדת גיוון אנושי בחברה, כך התרבות הארגונית שמתגבשת היא פתוחה ומאפשרת ביטוי לשלל סוגי דעות, אמונות, העדפות ואהבות.

  2. דברו בשפה שלי

    שפה היא לרוב המקום הראשון שבו מרגישים את ההבדל בין הדרה להכלה. לכן מומלץ להקפיד על שילוב כלל האוכלוסיות בטקסטים שנאמרים או נכתבים בעבודה. (באותה מידה, חשוב להימנע מביטויים פוגעניים)

  3. עדכנו את סביבת העבודה

    מומלץ לבחון את סביבת העבודה דרך "עדשה" של האוכלוסיות שאותן רוצים לשלב, ולראות היכן ניתן להגביר הכלה. דגל הגאווה הקטן שראיתי במקרה, עשה מבחינתי את העבודה, יש מגוון שלם של  צעדים  שניתן לעשות.

    מיקרוסופט ישראל (צילום: יחסי ציבור,  יח"צ)
    מיקרוסופט ישראל מרכז ופיתוח | צילום: יחסי ציבור, יח"צ
  4.   הסבירו

    כולנו לפעמים "עיוורים" לנקודות שיוצרות הדרה של אחרים, לכן אל תתביישו "לחנך". הסבירו את המהלכים שאתם עושים להגברת תחושת השייכות של העובדים. ועשו זאת בעקביות ולא רק פעם בשנה.

  5. קהילה זה כוח

    חברות רבות מקימות בתוכן קהילות שונות כדי לאפשר לאנשים להרגיש בנוח ב"קבוצת השווים" שלהם. במיקרוסופט, לצד התא הגאה GLEAM, יש גם  קהילת נשים וקהילת עובדים דתיים שפועלים כל השנה.

  6. שת"פ עם מומחים

    מאחר שלארגונים אין את כל הידע הנדרש להכלת אוכלוסיות, היעזרו  באנשי מקצוע. ישנן עמותות וגופים רבים שישמחו להדריך אתכם.

  7. זהו את נקודות הכאב

    לכל אוכלוסיה יש את הצרכים שלה ואת הקשיים שלה, ברגע שמתחברים למקומות האלה ומנסים לסייע בהם, אנשים מיד מרגישים שרואים אותם. שהם שווים. למשל, בקהילת הלהטב"ק קושי מוכר הוא הצורך בתהליך פונדקאות כדי להקים משפחה. זה תהליך מורכב מאד עוד לפני שמגיעים לצד הפיננסי שלו. במיקרוסופט מציעים מענק של 60 אלף ₪ לכל עובד לסיוע בתהליך פונדקאות, מהלך שסחף אחריו חברות רבות שאימצו את ההטבה.

  8. שלבו את כל העובדים

    נכון שאמרתי שהכל מתחיל מלמעלה, אך תחושת הכלה ושייכות לחברה ניתן להשיג רק כאשר כלל העובדים רתומים לנושא. לכן חשוב לשלב את כל העובדים בפעילויות.

  9. תזרמו עם יוזמות

    אין העצמה וקבלה כמו הקשבה לעובדים והגשמת יוזמות שלהם. לדוגמה: עובד מיקרוסופט יזם פרויקט להכשרת אנשים מהקהילה הטרנסית לעבודה בהייטק, והחברה נותנת לו תמיכה מלאה.

  10. גוונו את קבלת ההחלטות 

    חברות רבות נוטות לשכוח שציבור הלקוחות שלהן הוא מגוון, ובסוף יש מישהו בצד השני שהוא אחר מכם. לכן, המלצה חמה: שלבו מגוון אוכלוסיות בשולחן קבלת ההחלטות. 

גיוון אנושי הוא כבר מזמן לא רק ערך מוסרי אלא גם פשוט צורך עסקי. יש כל כך הרבה פעולות קטנות שניתן לעשות שיוצרות הבדל אדיר לבני האדם שעובדים לצידכם, כל מה שצריך זה נכונות.

עמית אנוך הוא מהנדס תוכנה בחברת מיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח