חג הפסח הוא גם חג הטיולים: הילדים בחופשה וצריך לחשוב איך להעסיק אותם, ולמען האמת, גם לכם בא לנצל את הזמן ומזג האוויר המצויין לבילוי בחיק הטבע. אז כדי שתדעו בדיוק לאן ללכת, בלי להתברבר או להתאמץ (חלילה) יותר מדי, מצאנו 10 מקומות מושלמים לפיקניק קטן עם ילדים. נא להכין בקבוקי מים, כובעים, קרם הגנה וסלסלה מלאה בכל טוב, וקדימה, האביב מחכה לכם.

יער בארי

אין תמונה
אפשר גם להביא את האופניים מהבית ולצאת לטיול קצר. יער בארי בשיר הפריחה
יער בארי משתרע על פני כ-11,000 דונם בנגב המערבי, בחבל הבשור, מדרום לצומת סעד. בשמורה קיים אתר ההתיישבות הראשון של קיבוץ בארי הסמוך ("נחאביר"), מכרות גופרית, מפעל גופרית נטוש מימי המנדט הבריטי, אנדרטה לחללי אנז"ק ממלחמת העולם הראשונה, ומבנים בריטיים לאחסון תחמושת ממלחמת העולם השנייה. כמו כן, קיים מסלול אופניים מלאכותי ("הבור").

מה תראו שם? אם תמהרו תוכלו עדיין ליהנות מהפריחה המדהימה שמכסה את היער כולו באודם כלניות. בנוסף, ביער בארי ניתן לראות את מטע האגבות הראשון שניטע בנגב. האגבות הינם צמחים בשרניים שמגיעים לגובה של 5 מטרים.
למה נוח עם ילדים? אם הילדים עייפים מרוב מצות ובמבות, תמיד אפשר לעשות מסלול עם הרכב שכן קק"ל הכשירה באזור מסלול נסיעה לכל סוגי הרכב. ניתן לעשות מסלול של כשעתיים בדרך מתקני המים וכן ליהנות מתצפית על מצוקי הלס של נחל גרר. אין ספק שאחרי ביקור בבארי בעונת פריחת הכלניות, אין ילד שלא יזכור את המילה "אדום".
איך מגיעים? מכביש צומת סעד-רעים (כביש 232), בין סימני 38-39, נוסעים לכביש אספלט המסומן באדום.

שמורת חוף השרון

טיולים בשרון: צוק על חוף ים בשרון (צילום: אור גץ)
יש גם מסלול הליכה אם תרצו. הגן הלאומי חוף השרון | צילום: אור גץ
יש סיבה שאומרים שאנשים לא שמים לב למה שנמצא מתחת לאפם. בין מרכזי הקניות ההומים של געש ושפיים נמצאת לה שמורת טבע מדהימה המשתרעת מאזור רשפון ועד וינגייט. השמורה מהווה בית גידול נדיר לצמחים רבים ובהם אירוס הארגמן. בשמורה תמצאו בעלי חיים שונים כמו צבאים.

מה תראו שם? נוף יוצא דופן של קו חוף ארוך ומשגע שקשה למצוא בכל מקום אחר בארץ, פריחה עונתית של אירוס הארגמן, כלניות, נרקיסים ועוד. ייתכן ויתמזל מזלכם לראות חיות בר.
למה נוח עם ילדים? המסלול בחלקו בעלייה אבל הוא לא קשה ומשפחות רבות מגיעות למקום ליהנות מהטבע ולקנח עם פיקניק טוב ביציאה מהשמורה. ילדים יהנו מהנוף הנפלא כמו גם מתחרות מציאת כלניות ואירוסים. כמו כן, אפשר לסיים את היום גם בכניסה לים, אולם חשוב לדעת שהכניסה לכלבים אסורה.  
איך מגיעים? ממתחם הקניות הגדול של געש-שפיים פונים לכיוון הים ליד החנות של צומת ספרים, עוברים כיכר, הכביש מתחלף בדרך עפר וממשיכים בעקבות השילוט לכניסה לשמורה. בסמוך לחוף הים, פונה דרך העפר שמאלה אולם יש להמשיך ישר עד להגעה.

בית גוברין

בית גוברין (צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים)
מבוך של מאות מערות. בית גוברין | צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים
הגן הלאומי שמשתרע על פני כ-5,000 דונם, שוכן בלב שפלת יהודה, אזור גבעות שבנויות בעיקר מסלעי קירטון אשר השאירו את חותמם על המקום. בתקופות קדמוניות בני האדם חצבו מאות מערות באזור לשימושים שונים ומגוונים: מחצבות, מערות קבורה, מחסנים ובתי מלאכה ועוד, ובאזור נחצבו מאות מערות, חלקן כמערכות מורכבות ומרשימות מאין כמותן, שיוצרות מבוך ענק של אולמות וחללים גדולים מתחת לפני הקרקע. במקום הגבוה בבית גוברין מתנשא תל מרשה בו שכנה עיר ביהודה.

מה תראו שם? ביקור בבית גוברין מתאים לכל המשפחה – אלה שמחפשים יום בטן-גב ונפנוף קל של המנגל יהנו להם במקום בזמן שחובבי הטרקים יוכלו לצאת למסלולי טיול מרתקים במקום אשר משלבים ארכיאולוגיה והיסטוריה. מה שכן, אסור לפספס את מערת הקבורה הצידונית, האמפיתיאטרון היחיד בארץ הפתוח לקהל.
למה נוח עם ילדים? איזה ילד לא אוהב מערות?
איך מגיעים? מכביש 1 עוברים לכביש 38 לכיוון בית שמש. חולפים את בית שמש עד שמגיעים כ-20 ק"מ אחרי לצומת נחושה שם פונים ימינה לקיבוץ בית גוברין (כביש 35). משם פונים שמאלה בצומת גוברין.

עיינות תלם

עיינות תלם (צילום: רשות הטבע והגנים)
מקום מוצל לפיקניק. פינת ישיבה בעיינות תלם | צילום: רשות הטבע והגנים
בינות הבתים של מבשרת ציון, שמחוץ לירושלים, שוכן לו נחל חלילים. המקום הידוע בשמו הערבי "עויון תולמא" הינו שם של קבוצת מעיינות הנובעים באזור בו נחל לוז נפגש עם נחל שורק. עיינות תלם הינו חלק משביל ירושלים, נתיב באורך 38 ק"מ.

מה תראו שם? עם בוא הקיץ השביל מתמלא עצי תאנה אשר מובילים לאתר עתיקות חורבת המוצה אשר משקיף על ירושלים. בהמשך מגיעים למערת חלילים כשלאורך המסלול נראה רקפות, כלניות, מינים של סחלבי וציפורי שיר רבות. בין המפגש של נחל שורק ונחל לוז נמצא שרידים של מושבה יהודית קטנה (בית-תלם) ובית משאבות השוכנים בסמוך לעיינות תלם. המעיין המרכזי מוקף קירות ועצי תאנה, רימון וגפן.
למה נוח עם ילדים? הטיול הרגלי אינו קשה וילדים יהנו מהמסלול הכולל מערה, מעיינות, צמחייה שונה וחיות בטבע.
איך מגיעים? מכביש 1 (ירושלים-ת"א) פונים במחלף הראל לכיוון מבשרת ציון. חולפים את קניון הראל ובכיכר הראשונה פונים ימינה (רחוב ברוש) ואז שמאלה (רחוב השלום). חונים באזור בית הספר השלום והמסלול מתחיל בירידה מחלקת השדה שמצפון לבית הספר.

נחל אלכסנדר

טיול עם ילדים: נחל אלכסנדר (צילום: Kippi70)
הצבים כבר מחכים לכם. נחל אלכסנדר | צילום: Kippi70
הנחל שאורכו 32 ק"מ זורם מהרי השומרון ועד לים התיכון כשרובו מרוכז בעמק חפר. בנחל אוכלוסייה חשובה של צב רך. בנוגע לשם המקום ישנה מחלוקת, שכן יש שחושבים שהמקום נקרא על שם המלך החשמונאי אלכסנדר ינאי בעוד אחרים טוענים שהמקום נקרא על שם בעל קרקעות עשיר וסוחר אבטיחים. אלה רק הצבים שיודעים בוודאות.

מה תראו שם? מגשר הצבים תוכלו לראות (אבל לא להאכיל!) את הצבים. מחרבת סאמרה נזכה לראות תצפית של האזור כולו שמתמלא באביב בפרגיות, צבעונים, נוריות וכלניות.
למה נוח עם ילדים?
המסלול הוא קל ומתאים לכל המשפחה. הילדים יהנו לראות צבים וכן מטיול לאורך הנחל.
איך מגיעים?
ניתן להגיע מכביש 2 או מכביש 4. תחילת המסלול היא בגשר הצבים שם יש להשאיר את הרכב והסיום הוא בשפך נחל אלכסנדר לים. ניתן להגיע באוטובוס מספר 25 לכיוון נתניה.

שבע הטחנות (חלק מהירקון)

טיולי משפחות: שבע טחנות (צילום: מכון אבשלום)
ברווזים מסתובבים באופן חופשי. מתחם שבע הטחנות | צילום: מכון אבשלום
אתר היסטורי מהתקופה העותמנית השוכן על גדות נחל הירקון בו פעלו לפחות 11 זוגות של אבני ריחיים אשר הונעו בכוח מימיו של הירקון. המקום נקרא על שם שבע מהטחנות שפעלו במבנה המערבי באתר.

מה תראו שם? חלק מאבני הריחיים הטוחנות ומבני טחנות הקמח עוד עומדים על תילם. בנוסף, ניתן לראות שרידי גשר רומי, סכר אבנים וגשר עץ שעובר מעל המים. האיזור שופע פינות לפיקניק וברווזים.
למה נוח עם ילדים? המקום נוח לטיול עם עגלה ומאפשר לעשות פיקניק אביבי במדשאות. הילדים יהנו במיוחד מהברווזים שמסתובבים בחופשיות במקום. מתאים מאוד לטיול קליל כאשר אין כח לנסיעה ארוכה מחוץ לגוש דן.
איך מגיעים?  ניתן להגיע ממגרשי החנייה של גני יהושוע או מרחוב רוקח 84 ברמת גן.

גן לאומי כתף שאול בגלבוע

טיולים בצפון: תצפית על עמק יזרעאל
נוף עוצר נשימה לכל עמק יזרעאל
כתף שאול הינו החניון המרכזי בגלבוע וממנו מומלץ לטייל לכיוון הר שאול ולהשקיף על תצפית יוצאת דופן של עמק חרוד ומרחבי הגליל והגלעד.

מה תראו שם? נוף עוצר נשימה של האזור השופע בריכות מים, יישובים קטנים ומרבדים של צבעוניות אביבית. כמו כן, תוכלו לראות אנשי אקסטרים על גלשני רוח ומצנחי רחיפה.  
למה נוח עם ילדים?
אפשר ליהנות מטיול רגלי וכן מפיקניק עם נוף מהמם בתצפית שם גם נמצאים מתקני שעשועים עבור הילדים.  
איך מגיעים?
מצומת יזרעאל יש לפנות על פי השילוט לדרך נוף גלבוע (כביש 675).

גן לאומי ושמורת טבע ארבל

תצפית על שדות וכרי דשא מצוק ארבל
חיות בר ונוף מדהים. הר ארבל
הר ארבל מתנשא לגובה 181 מטרים מעל פני הים והוא משקיף על הגולן, החרמון והכנרת. במקום עובר נחל ארבל ובו נובעים כמה מעיינות. בגן ישנן מערות רבות שנוצרו בתהליך טבעי ובהמשך נחצבו בתקופות פרהיסטוריות. בחלקו הצפוני של מושב ארבל נמצאים גם שרידי בית כנסת עתיק מהמאה ה-4 לסה"נ.

מה תראו שם? פרט למקורות המים, מערות ושרידי בית כנסת המקום מלא בבעלי חיים ביניהם שפן הסלע, צבי, צבוע מפוספס, חזיר בר, נמייה ועוד כשבעל החיים הנודע בשמורה הינו שבלול קטן שנקרא "סגורית הארבל". לכבוד האביב מתכסים המדרונות בפריחה של כלנית מצויה, צבעוני ההרים, תורמוס ההרים בכחול ועוד.
למה נוח עם ילדים? הביאו כדור לשחק עם הילדים ונסו לחפש בעזרתם בעלי חיים.
איך מגיעים? מכביש טבריה-צומת גולני (77) , פונים בצומת כפר חיטים לכביש 7717 וימינה בפנייה למושב ארבל. לפני הכניסה למושב לוקחים שמאלה ונוסעים כ- 3.5 ק"מ עד האתר.

נחל תנינים

נחל תנינים (יח``צ: דורון ניסים)
בשנת 1912 ניצוד התנין האחרון, אז אין ממה לחשוש. נחל תנינים | יח``צ: דורון ניסים
בתקופה הפרסית, במאה ה-4-5 לפנה"ס, הייתה במקום עיר בשם "עיר התנינים" ששרידיה נראים במקום. וכשם העיר והנחל, בעבר ניתן היה למצוא בנחל לא מעט תנינים, אולם אין מה לחשוש שכן בשנת 1912 נצוד באזור התנין הידוע האחרון בארץ ישראל. 

מה תראו שם? בשמורת נחל תנינים ניתן לראות את שרידיו של סכר שנבנה בסוף התקופה הרומית ותחילת התקופה הביזנטית. בנחל וסביבתו עולם חי וצומח מגוון: צבי נחלים ושפמנונים במים, אגמיות ועופות מים וצמחיית מים כמו קנה, שנית גדולה ופטל קדוש.
למה נוח עם ילדים? המסלול קצר וניתן לשבת לארוחה קלה או פיקניק בקרבת המים. הטיול מתאים למשפחות עם ילדים קטנים, אפשר לראות דגים במים, ואם יש מזל אפילו שפמנונים.
איך מגיעים? לאחר שעוברים את צומת פארדיס על כביש 4 ממשיכים ועוברים את פסי הרכבת. משם פונים ימינה לכיוון מושב בית חנניה ועוקבים אחר השילוט לשמורה.

חוף דור הבונים

חוף הבונים (צילום: ליאור אבולעפיה)
אחת מרצועות החוף היפות בארץ. חוף הבונים | צילום: ליאור אבולעפיה
רצועת החוף הזאת, מהיפות בארץ, עוצבה על ידי הרוח וגלי הים שהיכו במשך שנים רבות על גבעות הכורכר שלאורכה. בחוף בעלי חיים מיוחדים ביניהם חופית, טחבית סלעים, בלוט ים ועוד. כמו כן, על גבעות הכורכר מצויה צמחייה העמידה לרוחות החזקות ולרסס מי הים. במקום מסלול מעגלי ואורכו כשעתיים ומסלול קווי שנמשך 4 שעות.

מה תראו שם? קו חוף יפהפה ונקי, מגוון רחב של חיות ביניהם שועל החולות וסרטנים וכן מגוון של צמחים ביניהם חבצלות החוף, נר הלילה, קורנית מקורקפת ועוד.
למה נוח עם ילדים? הילדים יוכלו למצוא סירות דייגים לאורך החוף כמו גם בעלי חיים וצמחים משונים. אפשר להיכנס גם למים מה שיכול להיות כיף במיוחד ביום דביק.
איך מגיעים? נוסעים על כביש החוף, יורדים במחלף עתלית או בצומת פורדיס ונכנסים אל כביש מספר 4. ממשיכים עד פניה אל קיבוץ הבונים. נוסעים לפי השלטים אל חוף הים (מקיפים את הקיבוץ מצד צפון).   

*תודה לרשות הטבע והגנים על הייעוץ המקצועי

>> רוצים עוד טיפים? תעשו לייק לעמוד הפייסבוק שלנו

>> לבד עם הילדים? 10 מקומות שווים לבלות איתם