כמה נחמד זה כשיוצא מחקר שמסיר את אחת מאלפי הדאגות שגודשות דרך קבע את הלב ההורי? הורים לפעוטות בגילאי הגמילה הגדולה, הלא היא הגמילה מחיתולים, יודעים שכמות הגישות לנושא רבות ומבלבלות, ושתמיד מדברים על 'התזמון הנכון', שאם מקדימים אותו, או מפספסים אותו, יהיו לכך השלכות מרחיקות לכת, כשהחמורה בהן היא דלקות במערכת השתן, ואף נזקים לכליות. ובכן, מחקר המגיע מבית ספר אמריקני לרפואה קובע כי כל שיטות ותזמוני הגמילה השונים אינם משנים או יוצרים בעיות באותה מערכת, וניתן להירגע.

ילדה יושבת על סיר (צילום: Maya23K, Istock)
אל תשאלו כל הזמן אם הם צריכים פיפי | צילום: Maya23K, Istock

"העיקר לא ליצור טראומה לילד"

על פי ראש צוות החוקרים, ד"ר ג'וזף ברון, אורולוג ילדים ומרצה בבית הספר לרפואה על שם ווד ג'ונסון בניו ג'רזי, בין אם ההורים נוטים בגישה קשוחה או רכה, בהתחלה מוקדמת או מאוחרת, אין לכך השפעה בריאותית על המשך חיי הילד. "אל תיתפסו על הדרך בה כדאי לעשות זאת, מה שבאמת חשוב זה להתחיל בין 27 ל-32 חודשים, אבל גם זה לא קריטי. הכי משמעותי זה פשוט לנהל את הגמילה בדרך שמתאימה לכם, ולדאוג שהיא תתבצע. מדובר לנושא שהדיון בו תמידי וארוך, ולכל בעלי הדעות, המקדימים והמאחרים, הקשוחים והרכים, יש טיעונים טובים להציג, כל עוד מצליחים להגיע בשיטות הללו לתוצאות".

המחקר התפרסם בכתב העת האמריקני המקצועי 'רפואת ילדים קלינית', ובמסגרתו השוו החוקים שיטות שונות של גמילה בכ-200 ילדים בני 4-12. למרבית הילדים, 147 מתוכם, לא היו בעיות במערכת השתן לאחר הגמילה. ליתר הילדים היו יותר 'תאונות', צורך רב יותר לרוקן את השלפוחית ודלקות שונות בדרכי השתן, אך לאף אחת מהשיטות או התזמונים לה היה 'יתרון' בהקשר הרפואי, ואף שיטה לא יצרה יותר בעיות פיזיולוגיות. "השיטה פחות חשובה", מסבירה האורולוגית ד"ר קריסטין קוזקווסקי שלקחה חלק במחקר. "חשוב לשים לב שלא יוצרים סביבה ואווירה טראומטית סביב הנושא. כל עוד ההורים לא מגיבים לנושא בשליליות וזוכרים שיהיו לכל ילד תאונות ובריחות. צריך לזכור שגם כשההורים עושים את העבודה הכי טובה בנושא, יש ילדים שתמיד ימתינו עם הפיפי עד לרגע האחרון, וזה דבר שכן יכול ליצור בעיות בדרכי השתן ודלקות".

החוקרים הציעו מספר טיפים להורים שמתמודדים עם גמילה:

  • חפשו את סימני המוכנות – הבעת עניין בשירותים, התעוררות ממנוחה עם חיתול יבש, יכולת לבצע הוראות פשוטות, יכולת להוריד ולהרים מכנסיים ותחתונים, התראות ורבליות או בעזרת סימנים אחרים על צורך להתפנות.
  • הניחו סיר קטן ליד השירותים, ומדי פעם כשנראה לכם שהילד צריך פיפי, הושיבו אותו כמה דקות.
  • אם הילד מתנגד, אל תלחצו. מלחמת עקשנויות משני הצדדים תוביל לתהליך מתיש להורים ולילד. כדאי לעשות הפסקה של כמה שבועות ואז נסו שוב.
  • בתקופת הגמילה נסו להמנע מלשאול את הילד כל הזמן אם הוא צריך פיפי או מעוניין לשבת על הסיר.
  • אם הילד בין ארבע ומעלה ועדיין מתקשה בשליטה על צרכיו ערבו את רופא הילדים בעניין.

>> רוצים חדשות עדכניות בנושא הורות? הצטרפו לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים"

>> איך הולך לכם עם הגמילה, לא משהו? קבלו 8 בעיות נפוצות ודרכים לפתור אותן