ילדה מחזיקה טבלת כדורים (צילום: velkol, Istock)
סלקו מהבית תרופות שפג תוקפן | צילום: velkol, Istock

מה עושים כשהילד בולע תרופה למבוגרים או חומרי ניקוי רעילים? המקרה המבהיל של הפעוט שבלע בטעות תרופה לחולה סכיזופרניה שהושארה על השולחן - מזכיר שוב כמה חשוב להרחיק תרופות מילדים. לא  משנה כמה תסבירו ותזהירו, ברגע שהילד יראה קופסה מעניינת על השולחן, הוא יסתקרן וירצה לחטט בה.
גם אם אתם מקפידים בדרך כלל לנעול תרופות ומוצרי ניקוי בארונות הגבוהים, מספיקה פעם אחת שתשכחו להחזיר את האנטיביוטיקה למקרר, כדי שהפעוט ימצא אותה וחלילה ישתה מתכולתה. מה עושים במקרה כזה?

ד"ר רונן מוסרי, מומחה ברפואת ילדים, מגיש מספר הנחיות:

יש ספק - אין ספק. גם אם אתם לא בטוחים בדיוק מה הילד בלע וכמה, כדאי לפנות במהירות המרבית לחדר המיון (לנסוע או להזמין אמבולנס). מהרגע שמגלים, הזמן הוא מרכיב מאוד משמעותי, כי לגבי תרופות שניתנות בבליעה – ברגע שהן נבלעות עד הרגע שהן משפיעות ומגיעות לדם, נפתח חלון זמן מוגבל יחסית. לכן, כדי למנוע את הספיגה של התרופה בדם יש לטפל במקרה במהירות. כמה זמן? זה יכול לקחת בין חצי שעה, לשעה, תלוי בסוג התרופה. בכל מקרה, לא כדאי להתעכב על התלבטויות אם עדיף ללכת לרופא המטפל או למוקד רפואי כלשהו.

לא לגרום להקאה. האם להורים יש מה לעשות בזמן שמחכים למד"א או בדרך לבית החולים? לצערנו, אין הרבה מה לעשות בזמן זה מלבד לפנות את הילד בדחיפות לטיפול. גרימת הקאה מכוונת במקרים כאלה עשויה להיות מסוכנת. בעבר היו משתמשים בגרימת הקאה גם בבתי החולים, אבל זה משהו שעשוי להיות מסוכן, במיוחד אם מדובר בתרופות שמורידות את מצב ההכרה כמו כדורי שינה או תרופות מטשטשות בהן הילד עשוי להיחנק מהקיא. זה לא משהו שהייתי ממליץ עליו אוטומטית.

אל תשכחו: לפני שיוצאים מהבית יש לאסוף את כל הכדורים שהיו באזור של הילד, לשים בתוך שקית ולהביא אותם. לא כדאי לבזבז זמן ולהתחיל לחשב כמה כדורים הוא בלע, אלא רק לאסוף הכול ולהשאיר לצוות בבית החולים לעשות את ההערכה. לצוות הרפואי ניסיון בהערכת מספר התרופות שהילד לקח – אם זה כדור אחד, שלושה או עשרה.

דרכי הטיפול בבית החולים. מתן הטיפול תלוי במשך הזמן שחלף מרגע הבליעה; בשלב הראשוני, ינסו בבית החולים לרוקן את תוכן הקיבה או להשתמש בפחם פעיל שסופח את שאריות התרופה ומונע ספיגה בדם. בשלב השני, ברגע שהתרופה כבר נספגה בדם, הטיפול יתמקד בתופעות הלוואי וטיפול בתופעות ההרעלה של התרופה. הילד יאושפז בהתאם לטיפול. לאחר מכן יבדקו אם יש צורך בהשגחה. כמובן שזה תלוי גם בסוג התרופה – לבלוע כדורים לטיפול פסיכיאטרי זה יותר חמור מאשר כדורים נגד צינון. לכל מקרה מבצעים הערכת רעילות.

משקל גוף. חשוב לזכור שמשקל הגוף של ילדים הוא קטן יותר, ולכן הם מושפעים מאותה תרופה הרבה יותר ממבוגרים. גם בליעה של אקמול, לכאורה תרופה לא רעילה מאוד, עלולה להיות רעילה יותר בקרב ילדים.

האם יש הבדל במתן הטיפול אם הילד בלע כדור אחד או עשרה?
בהחלט כן. הצוות עושה הערכה של הרעילות – מספר הכדורים המשוער שהילד בלע מול משקל הגוף שלו ומתאימים את הטיפול. אם הוא נטל הרבה מאוד כדורים, הוא יקבל כדור מונע וייתכן אף שיאושפז ליממה או שתיים בבית החולים.

האם יש הבדל במתן הטיפול כשמדובר בילדים גדולים יותר, נניח בגיל שמונה עד עשר?
לא, עקרונות הטיפול הם זהים. המטרה היא להקטין את המגע של החומר הפעיל עם הגוף ולטפל בחומר שכבר נספג. הבעיה העיקרית כאן היא המניעה - ילדים גדולים יותר יכולים בקלות רבה להגיע למקומות גבוהים ולפתוח קופסאות. הם יכולים, למשל, למצוא משהו כזה בבית של סבא וסבתא ולחשוב שזה סוכריות. ולכן חשוב להסביר להם שכדורים ותרופות הם רעל ושאסור להתקרב ולפתוח.

מה עושים אם הילד הכניס משחה רפואית לפה או בלע תוספי תזונה?
גם משחה היא תרופה ועלולה להיות רעילה. אם מדובר במקרה גבולי, כשאנחנו מתלבטים אם בכלל היה אירוע ואם מה שהם נטלו רעיל, כדאי להתקשר למרכז לרעלים ולברר. במידת הצורך, הם יפנו אתכם לקבלת טיפול בבית החולים. לגבי תוספי תזונה: צריך להתייחס אליהם כתרופה, כי אם נוטלים מינון גבוה, הם עלולים להיות רעילים. ויטמין A, לדוגמה, במינונים גדולים, יכול לגרום לתופעות לוואי רציניות. במקרה של תוסף תזונה, חלון הבטיחות וחלון הזמן בו אפשר לטפל יהיה גדול יותר מאשר בתרופות רגילות.


אמצעי זהירות שיש לנקוט בבית

• העדיפו תרופות באריזות עם מכסה וסגר בטיחותיים, המקשים את פתיחתם על ידי ילדים.
• אחסנו תרופות במקום גבוה ונעול, ללא אפשרות גישה לילדים קטנים.
• הקפידו להשאיר תרופות באריזתם המקורית. בשום אופן אין להעבירם לאריזות של מזון ולבקבוקי שתייה.
• הפרידו לחלוטין בין מקום אחסון תרופות למקום האחסון של מזון ושתייה.
• מיד בתום השימוש בתרופות סגרו את המיכלים היטב.
• אין לצרוך תרופות בנוכחות ילדים.
• אין להציג תרופות בתור ממתקים כדי לשכנע את הילדים לקחתן.
• הרחיקו ארנקים ותיקים בהם אתם נוהגים להחזיק תרופות מהישג ילדם של ילדים.
• סלקו מהבית תרופות שאינן בשימוש או שפג תוקפם.
• לעולם אל תתנו לילד לשחק עם אריזות של תרופות.

חובה לכל הורה: מדריך וידאו החייאת תינוקות

העצות באדיבות ארגון בטרם
להתייעצות ומידע נוסף התקשרו למכון הארצי למידע בהרעלות, הפועל 24 שעות ביממה: 04-8541900