סדנת בישול (צילום: תמר טל)
כן, לא כולם יודעים אלו מחיות ילדים יאהבו. המנחה יעל טל (משמאל) עם אמהות בסדנא | צילום: תמר טל

אני זוכרת בדיוק את הרגע שבו אחות טיפת חלב אמרה לי שאפשר להתחיל לתת לדניאלה מוצקים. האמת, תסריט לא פשוט קפץ לי לראש. מה נותנים לה לאכול? איך מכינים? איך אדע אם היא אלרגית למשהו? ואם היא לא תאהב? ובתור אחת שאין לה ניסיון מי יודע מה בבישול, תהיתי האם המטבח שלי הולך להתמלא בשאריות צהובות-כתומות של מרק עוף שלא הצליח.

סדנת בישול 5 (צילום: תמר טל)
איך מצליחים לדחוף להם בצל בלי שירגישו? תשובה בהמשך | צילום: תמר טל

אבל לא ויתרתי על הרעיון מראש. קניתי פירות וירקות אורגניים, רכשתי בלנדר מוט, מכשיר אידוי, סיר אידוי, ועוד גאדג'ט משוכלל אחד שמשלב את כל הפונקציות יחד. באמת שניסיתי, אך לא נרשמה התלהבות. התגובות של הקטנה, היריקות וכל המחיות שמצאו את מקומן על הרצפה, גרמו לי להרים ידיים.

גם הטובים מתקשים

משם הדברים רק התדרדרו. נמנעתי מלבשל בעצמי וחוסר ביטחון מוחלט השתלט עלי בכל דבר שקשור לתזונה של הקטנה. בהתחלה הסבתא סיפקה פתרון מעולה בצורת קופסאות פלסטיק מלאות בכל אבות המזון. בהמשך היה זה הגן שסיפק את רשת ההגנה, וארוחות הערב אצלנו בבית היו מורכבות בעיקר מחביתה, גבינה, ירקות, טוסט או פסטה. מעולם לא עלה הרעיון לנסות להכין  קציצות דגים או סינייה לארוחת הערב.

דניאלה שמש (צילום: תומר ושחר צלמים)
לא תגובה סימפטית במיוחד. דניאלה שמש עושה פרצוף לאוכל של אמא | צילום: תומר ושחר צלמים

ואז התגלגלתי לסנדת "הורים מבשלים" של יעל טל, טבחית קונדיטורית ויועצת קולינריות, בעלת רזומה שכולל עבודה תחת השף חיים כהן במסעדת "קרן", עבודת קונדיטוריה ב"אידלסון 10" והקמת התפריטים של ה"בליקר" בהרצליה ורשת בני הקפה "הסטריטס" בת אביב. השינוי המקצועי של טל הגיע לאחר הולדת בתה אלה (היום כמעט בת 4). מתברר שגם ניסיון של שנים במטבח לא תמיד עוזר לתחושת חוסר האונים כאשר נדרשים להתחיל "טעימות". גם היא תהתה ממה מתחילים, איך מרסקים, ואיך גורמים לקטנה לאכול.

אבל עבודת מחקר שלה שכללה בישולים, אפיות וטעימות, הובילה לשינוי. היא גילתה שהשד לא כל כך נורא, זה אפשרי ואפילו כיף, ואת הידע והניסיון שלה החליטה להעביר להורים נוספים. היא פנתה לחברתה, שרית עטיה, מומחית לתזונת ילדים, ויחד הן בנו סדנאות בישול להורים שמחולקות לשלושה חלקים. כל סדנא נמשכת כשלוש שעות במטבחה הפרטי של יעל, והן מתאימות בדיוק לאותם הורים שחוששים מהמטבח, לאלו שהבישול לקטנים מבלבל ומלחיץ אותם, וגם להורים שרוצים לשדרג את הארוחות בבית.

"מנה ראשונה" היא למעשה הסדנא הראשונה, והיא עוסקת במעבר למוצקים: מה אסור, מה מותר, אלרגיות, מתי כדאי לתת מה ולמה, שילובים, מחיות מומלצות וטחינות.
הסדנא השנייה נקראת "ביס ראשון", היא מתחילה במחיות וממשיכה למתכונים שמתאימים לכל המשפחה.
הסדנה השלישית "הורים מבשלים" מתאימה להורים לילדים מעל גיל שנה, ובה הם יכולים ללמוד איך בשעתיים של עבודה בשבוע אפשר להכין אוכל לכל השבוע.

סדנת בישול (צילום: תמר טל)
אוכל איכותי ומזין ניתן להכין באותה פשטות כמו חימום שניצל תעשייתי בתנור. יעל טל | צילום: תמר טל

הרעיון שעומד מאחורי הסדנאות הוא ניסיון להצית כיוון מחשבה חדש בכל מה שקשור לתזונת הילדים שלנו. המסר: אוכל איכותי ומזין ניתן להכין באותה פשטות וקלות של חימום שניצל תעשייתי בתנור. חזרה לבישול מסורתי, ריח התבשילים בבית, חומרי גלם טריים ובריאים, ארוחה סביב השולחן הם חלק מהרעיונות שמובילים את היוזמה ומועברים להורים בזמן המפגש.

הכל מתחיל בהורים

בתחילת הערב, שרית התזונאית מסבירה להורים רעיון פשוט ובסיסי: תינוקות שיגדלו בבית פתוח לטעמים שבו אוכלים אוכל מגוון ובריא, יהפכו לילדים שלא מפחדים מאספרגוס או נבטים בצלחת. האחריות היא עלינו ההורים - אנחנו מכניסים ממתקים לתוך הארון, יש לנו במקרר שתייה ממותקת ואנחנו אלו שבוחרים להכין חביתה כל ערב. ככל שנתחיל בשינוי מוקדם, כך נצליח לבנות לילדים שלנו תפריט בריא ומזין בקלות.

סדנת בישול 3 (צילום: תמר טל)
גם מרק עוף אפשר לשדרג | צילום: תמר טל

אחרי שהפנמנו את זה עברנו למטבח. אבא לתינוקת, זוג לשלושה ילדים, שתי אימהות לקטנים בשלב הטעימות ואנוכי קשרנו סינרים וניגשנו לעבודה. פתחנו את הפרקטיקה במאכל הפופולרי ביותר בשנתו הראשונה של התינוק - מרק עוף. אני חייבת לציין שכאשר שפית מכינה מרק עוף הוא לפתע מקבל קסם. שמחתי לדעת שהפלאשבקים של הילדה שלי מכוסה במרק הטחון שהכנתי לה לא הצליחו להרוס את החוויה. מסתבר שקיימת דרך להכין את המרק בצורה טעימה. נשבעת. טעמתי! טריקים של טבחית מקצועית שכוללים סחיטה של תבלינים ובישול לפי הסדר עושים את כל ההבדל. מינימום מאמץ ויש לכם ארוחת צהריים מזינה לכל השבוע.

סדנת בישול 4 (צילום: תמר טל)
טריקים של שפית שכוללים סחיטה של תבלינים ובישול לפי הסדר עושים את כל ההבדל | צילום: תמר טל

סיימנו עם המנה העיקרית ועברנו להכין מחית חדשה ומפתיעה. חשבתם שהשילוב של בננה ותפוח הוא השילוב הכי קולינרי שניתן להגיש לתינוק? כדאי שתכירו את מחית הסלמון והאבוקדו. היא קלה להכנה, מזינה, בריאה וסופר טעימה. הכנו בסדנא גם סלט סלק ולמדנו על הדרך טריק קטן לדחוף בצל לקטנים (מגרדים אותו בפומפייה והצבע הסגול של הסלק מעלים כל זכר), בטטה קוביות (להיט שכבר נוסה בבית וזכה להצלחה), קציצות דגים בתנור וסינייה עם בשר כבש.

סדנת בישול (צילום: תמר טל)
מסתבר שילדים דווקא עשויים לאהוב סלק | צילום: תמר טל

לסיום, הכנו קינוחים: תפוחים בתנור, קינוח שבהחלט יכול להתאים לקטנטנים, וקרם פטיסייר עם תותים שיכול להחליף בקלות מעדן וניל (ייקח לכם פחות זמן להכין אותו מאשר לרדת למכולת).

סדנת בישול 7 (צילום: תמר טל)
ויש גם קינוחים מיוחדים לילדים | צילום: תמר טל

בין שלל המתכונים, טל גם שמחה לספר לנו חוויות וטיפים מניסיונה: כיצד ניתן לעודד את הילדים לנסות מאכלים חדשים, מדוע כדאי לשתף את הילדים בהכנה, איך עגבניה, מלפפון וטונה הופכים לסירה על צלחת, וכיצד אבוקדו חתוך הופך לטבעות של נסיכה. הסוד טמון כמובן בהגשה ובהשקעה שלנו.

אגב בדף הפייסבוק של "הורים מבשלים" תוכלו למצוא מתכונים וטיפים שמתעדכנים מידי יום.
הנה כמה דוגמאות מתוך בסדנא:

סלמון מאודה ואבוקדו

סדנת בישול (צילום: תמר טל)
סלמון ואבוקדו, איך לא חשבנו על זה קודם? | צילום: תמר טל

דגים מהווים חלק חשוב בהמלצות לתזונה נכונה ובריאה עבור הילדים. הם עשירים בחלבון איכותי ומהווים מקור טוב לוויטמינים ומינרלים רבים. בנוסף, רבים מהדגים עשירים בחומצות שומן מסוג אומגה 3, החשובה לגדילה והתפתחות. הרגילו את הקטנים לאהוב דגים כבר מהביס הראשון. הנה מתכון פשוט להכנה:

מרכיבים (לשתי מנות):

50 גרם סלמון טרי
חצי אבוקדו
חצי לימון
חצי כפית מיונז (לא חובה)

סדנת בישול (צילום: תמר טל)
בניגוד לבישול, תהליך האידוי לא פוגע בערכים התזונתיים של התבשיל | צילום: תמר טל

אופן ההכנה:

1. מניחים את הסלמון בסיר אידוי ומאדים במשך 15 דקות. לאחר מכן, מכבים את האש ומשאירים את הסיר מעל האדים לחמש דקות נוספות. מוציאים את הסלמון הטרי מהסיר ומקררים מעט.
2. מכניסים לקערה את הסלמון עם האבוקדו ומוסיפים 2-3 טיפות לימון.
3. טוחנים בטוחן ידני עד שמתקבלת משחה חלקה. אפשר להוסיף מיונז.

נשמר 2-3 ימים במקרר.

בטטה קוביות

סדנת בישול 2 (צילום: תמר טל)
גם הילדים יכולים להכין איתכם את מתכון הבטטות | צילום: תמר טל

הבטטה שייכת למשפחת הפחמימות בתפריט ולא לירקות, אך מכילה את היתרונות התזונתיים של הירקות. הבטטה, כמו הגזר, עשירה בבטא-קרוטן, פיגמנט רב עוצמה הידוע ביכולתו להילחם במחלות. בטא-קרוטן משמש כמקור לוויטמין A החיוני לראייה, לשמירה על תפקוד תקין של מערכת החיסון ולגדילה תקינה. זוהי מנה מהירה וקלה שהקטנים מאוד אוהבים לעזור בהכנתה. המנה יכולה לשמש כתוספת או כנשנוש.

מרכיבים (כ-6 מנות):

3 בטטות
2 כפות שמן זית
מלח

סדנת בישול 1 (צילום: תמר טל)
בטטה מסייעת בשמירה על מערכת החיסון | צילום: תמר טל

אופן ההכנה:

1. מקלפים את הבטטות ושוטפים במים.
2. חותכים את שתי קצוות הבטטה כך שיהיה ניתן להעמיד אותה, חותכים גם את הצדדים ויוצרים מלבן. משכיבים את הבטטה על הדופן הארוכה וחותכים פעמיים או שלוש לאורכה. כל מלבן שנוצר חותכים שוב לאורך, ואת הרצועות שנוצרו חותכים לקוביות.
3. שמים את הקוביות על נייר אפייה בתבנית. מוסיפים שמן זית ומעט מלח ומערבבים בידיים (משהו שהקטנים מאוד אוהבים לעשות).
4. מכניסים לתוך תנור שכוון לטמפרטורה של 180 מעלות ואופים כ-20 דקות או עד שנועצים סכין בקוביות ורואים שהן רכות (אבל לא מדי).
נשמר במקרר 3-4 ימים.

קציצות דגים בתנור

סדנת בישול 6 (צילום: תמר טל)
לא כל אחד יודע איך להכין קציצות כמו שצריך | צילום: תמר טל

מרכיבים (ל-6-7 קציצות):

200 גרם דג טרי קצוץ או טחון. מומלץ בס, דניס או לוקוס
2 כפות פטרוזיליה קצוצה
2 כפות כוסברה קצוצה (לא חובה)
עגבניה אחת קלופה חתוכה לקוביות קטנות
3 כפות פירורי לחם
2 כפות מיץ לימון
מעט מלח

_OBJ

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל-180 מעלות ומכינים צלחת עם 3 כפות פירורי לחם לציפוי.
2. בקערה אחרת מערבבים את הדג, עשבי התיבול, העגבניה, הלימון, פירורי הלחם והמלח. מרטיבים את הידיים ויוצרים קציצה.
3. ציפוי הקציצה: ביד אחת מחזיקים בקציצה וביד השנייה זורים פירורי לחם. הופכים את הקציצה בעדינות וזורים פירורי לחם על הצד השני.
4. מניחים בתבנית עם נייר אפייה. מכניסים לתנור לעשר דקות, הופכים ואופים עוד 7 דקות.
נשמר יומיים במקרר.

>> לאכול מול הטלוויזיה? ממש לא! 8 הרגלי אכילה גרועים שאתם מעבירים לילדים