אין תמונה
"שמחתי שלא חסרו לה איברים". לי יאדי מין

בזמן שכל ילדי הגן ישירו "עשר אצבעות לי יש", הילדה לי יאדי מין, בת שנה וחצי מיאנגון שבבורמה, עשויה למצוא את עצמה מעט מבולבלת. ללי יאדי יש שש אצבעות בכל יד ושבע בכל רגל, בסך הכל 26 אצבעות, ובקרוב יהיה לה דבר נוסף: תואר רשמי מספר השיאים של גינס לשנת 2012, בו היא כנראה תופיע תחת ההישג "האדם בעל מספר האצבעות הגדול בעולם".

מחלה גנטית נדירה

השיאנים הנוכחיים בתחום הם שני ילדים הודיים, פרנאמיה בן החמש ודבנדרה בן ה-15, שלשניהם יש 12 אצבעות ידיים ו-13 אצבעות רגליים, ובסך הכל 25. מרחק אצבע אחת מלי יאדי הקטנה. אצל רוב השיאנים בתחום, מקור התופעה הוא במחלה גנטית הנקראת פולידקטילי, או בעברית: ריבוי אצבעות. בכ-90 אחוזים מהמקרים זהו הביטוי היחידי של המחלה, שמופיעה אחת ל-500 לידות בממוצע, ואין לה תופעות מסוכנות. האצבעות הנוספות הן בדרך כלל בלתי שימושיות, והמחלה היא תורשתית, כשלאדם שסובל ממנה יש סיכוי של 65 אחוזים להעביר אותה לצאצאיו.

הוריה של לי יאדי מרוצים מאוד מהסיכוי להיכנס לספר השיאים של גינס. "אם בתי באמת תופיע בספר אהיה מאוד מאושרת", אומרת האם, פיו מין מין סו. "זו היתה הפתעה כשהיא נולדה וגיליתי שיש לה אצבעות מיותרות, אבל שמחתי, כי לפחות לא חסרו לה איברים, אלא היה לה עודף. זה היה השכן שלנו, שביום ההולדת שנה של לי יאדי הציע שארשום אותה לספר השיאים. לא חשבתי על זה קודם". ללי יאדי אחות גדולה, בת שלוש וחצי, ולה מספר נורמלי של אצבעות.

גם בארץ זה קורה

"אנחנו נתקלים בלא מעט מקרים של ריבוי אצבעות", אומר פרופסור מוטי שוחט, מנהל מכון רפאל רקנאטי לגנטיקה, מרכז רפואי רבין. "זוהי תופעה שמתקנים אותה בניתוח אחרי גיל שנה, מאחר שבשנת החיים הראשונה לא נהוג לנתח. מאוד תלוי אם האצבע הנוספת מופיעה לצד האגודל או לצד הזרת: אצבעות בצד האגודל מעידות על סוגים שונים של תופעות גנטיות, בעוד לאצבעות שמופיעות בצד הזרת לרוב אין בעיות נוספות.

"זה אולי נראה מעט מפחיד, אבל במקרה הזה, מדובר בבעיה קטנה. יש צורות קלות, בהן מופיע רק מין חוט נוסף ליד הזרת, ולפעמים מופיעה אצבע שלמה. הגן יכול להופיע בתוך המשפחה בצורות שונות, וגם להתקיים אבל לא להופיע, כך שחלק מהאנשים כלל לא יודעים שיש להם את הגן הזה".

>> נדיר: עורה מתקלף כשהיא נפצעת