זיו ארביב (צילום: אלבום פרטי)
זיו ארביב. מי צריך לשלם את המחיר? | צילום: אלבום פרטי

זה לא כל כך נעים לראות גן סגור. בלא מעט גנים ההרשמה לשנה הבאה אפילו כבר נסגרה, אך ל-11 פעוטות לקויי ראיה ועיוורים מאזור נתניה ועד מטולה אין כלל פתרון.

בדצמבר 2017 הודיע בית חולים בני ציון בחיפה על סגירת מעון "עופרים" שנמצא בתוך בית חולים. זהו מעון יום שיקומי המטפל בילדים עם לקויות ראייה עד עיוורון ונותן שירותים מקצועיים כגון פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, קלינאית תקשורת וליווי פסיכולוגי.

ממשרד הרווחה נמסר להורים שייפתח מכרז להפעלת מעון חדש בתחילת חודש פברואר. אלא שמכרז כזה לא נפתח עדיין.

אחת האימהות שמנסות להבין מה יקרה לבנה בשנת הלימודים הבאה היא אדר ארביב, בת 29 מפרדס חנה. בנה בן השנה, זיו, סובל ממחלה נדירה ברשתית העין. שדה הראייה שלו מוגבל ל-20 עד 30 אחוז.

בחודשים האחרונים, ההתעסקות היחידה של אדר היא להבין איפה תהיה המסגרת של זיו בספטמבר הקרוב. למרות התכתבויות אינסופיות עם עובדת סוציאלית, מפקחת של משרד הרווחה, עמותות, עובדות המעון וגורמים במטה השירות לעיוור, היא לא זוכה לתשובות. הדבר היחיד שנאמר לה הוא שבימים הקרובים ייפתח מכרז. אלא שהזמן קצר, והמכרז יבוטל, ככל הנראה.

"כוונת משרד הרווחה נכון להיום היא לא לגשת לוועדת מכרזים וסוג של לתפור את המכרז כרגע למעון יום שיקומי אחר שאינו מתמחה בטיפול בלקויי ראיה ועיוורון , לפתוח את המכרז ולאחר כמה חודשים לכאורה להעביר לארגון שיזכה במכרז", היא אומרת בשיחה עם mako. "כולנו יודעים שבדרך כלל זמני היא רק הגדרה ועם הזמן הופך לתמידי . זה לא הוגן מצד משרד הרווחה, לשגע את הילדים ואותנו ההורים בתיזוזים בין מעונות, זה פשוט לא עובד ככה. מדובר בפעוטות עד גיל 3 שקשורים מאוד לצוות הקיים היום ושזקוקים ליציבות וודאות".

זיו נוסע בכל בוקר מפרדס חנה לחיפה, מרחק של 45 דקות לכל כיוון. "מאוד כואב לי לשלוח אותו כל בוקר", היא אומרת. "מה שהפעוטות האלו צריכים שיתנו להם את הכלים להתמודד ולא מעון יום שיקומי שלא מתאים לצרכים שלהם. אני לא יודעת איך זיו היה מתפקד אם הוא היה בגן רגיל או בגן שלא היה נותן לו את הכלים האלו. בנוסף לכך גנים אחרים לא רוצים לקחת אחריות על הבן שלי. מתייחסים לזה כאל משהו מדבק".

ממשרד הרווחה נמסר: "מזה שנים מפעיל בית החולים בני ציון מעון שיקומי לפעוטות עיוורים וליקויי ראייה באזור חיפה והצפון.

לפני מספר חודשים הודיע בית החולים למשרד באופן חד צדדי על החלטתו לסגור את המעון בסוף שנת הלימודים (אוגוסט 2018).

עם קבלת ההודעה נערך המשרד למציאת מפעיל מחליף ובימים הקרובים יפורסם מכרז תחרותי כמחויב בחוק, לבחירת מפעיל מעון יום שיקומי חדש, שיחל את פעילותו כבר ב-1 בספטמבר, כך שלכל הפעוטות יינתן מענה חלופי בשנת הלימודים הבאה".

מהמרכז הרפואי בני ציון נמסר: "ראשית, ליבנו עם ההורים והילדים.

ולעצם העניין: אגודת הידידים (לא בית החולים), שלקחה על עצמה פרויקט קהילתי בבניין שרכשה לצורכי בית החולים, היא זו שחתומה על ההסכם עם משרד הרווחה שאמור להסתיים בסוף אוגוסט, והיא זו שמנהלת את ההתנהלות הכספית מול משרד הרווחה. ומשכך, היא זו שהודיעה לקראת סיום החוזה ובשל העובדה שפחת מספר הילדים בגן וגם לנוכח העובדה שזה זמן רב לא עודכנה ההקצבה ממשרד הרווחה, היא תשמח לחתום על חידוש חוזה אם יעודכנו התנאים הכספיים.

במצב הנוכחי, אגודת הידידים מממנת חלקית את פעילות הגן דבר שאיננו בסמכותה.

נכון להיום, משרד הרווחה עדיין לא פרסם מכרז ולנוכח המצב, לא נותרה בידי אגודת הידידים בררה וכמתחייב, הודיעה לעובדים שייתכן ותיאלץ לסגור, אלא אם משרד הרווחה יעדכן את ההקצבות.

במקביל, אגודת הידידים מצויה במו"מ עם עמותה המעוניינת לקבל לידיה את ניהול הגן בשלב הראשון במתקן שמוחזק לצורך מטרה זו על ידי אגודת הידידים. גם העמותה הזאת ממתינה לפרסום המכרז של משרד הרווחה כדי לדעת אם תוכל לעמוד בתנאים הכספיים הנדרשים.

יובהר, התקציב הוא של משרד הרווחה!".