רבים מהפעוטונים מנוהלים כיום בבתים שכורים. חוק חדש, המכונה חוק הפעוטונים, ועומד בפני קריאה שלישית בכנסת, נועד לשים סוף למצב שבו כמעט כל אחד יכול לפתוח גן בבית. אולם החשש הגדול הוא שההוצאות הגדולות להתאמות הנדרשות שדורש החוק, לא יאפשרו לאף אחד לעשות זאת.

התייקרות של מאות שקלים

מדובר בגני ילדים המיועדים לפעוטות בגיל 0 עד 3. כדי להתאים את הגנים הקיימים לדרישות החוק יצטרכו בעליהם להשקיע עשרות אלפי שקלים.

דן קשטנטובסקי, גנן ילדים, מודיעין: "בגן שלנו כל הורה משלם 2,150 שקל. אני מעריך שעם כל השינויים ועם כל המניפולציות שנצטרך לעשות בבית, כדי להכשיר את הגן בהתאם לחוק החדש, כל הורה יצטרך לשלם לפחות 3,200-3,300 שקל".

במסגרת החוק החדש, יצטרכו הגננים והגננות לעבור השתלמויות ולהיות ערוכים להגיש עזרה ראשונה לילדים, שזהו דבר חיובי כמובן, אך גם להתאים את המבנה לילדים, משמע לבנות ממ"ד, להנמיך את השירותים להתאים דלתות ולחונות ועוד. ארגוני הגנים השונים טוענים כי הדרישות הללו אינן הגיוניות.

חנן דגן, מנכ"ל איחוד גני הילדים: "אני רוצה פיקוח וצריך פיקוח, אבל בתוך הפיקוח הזה, צריך לעשות את ההתאמות והאיזון בין טובת הילד, טובת הגן וטובת ההורה".

"המדינה תסייע במימון"

כבר 400 בעלי גנים חתמו על עצומה בטענה שזהו גזר דין מוות עבורם. בארגונים מסבירים כי רבים מהגנים ייסגרו ואלה שישרדו יצטרכו להעלות מחירים. לפי חישוביהם ההתייקרות הצפויה היא 600 שקל בחודש במסגרות הציבוריות, ו-1,500 שקל במסגרות פרטיות.

ח"כ זבולון אורלב, יוזם חוק הפעוטונים: "ילדים רבים מופקרים כיום בגנים לסכנות פיזיות וגם סכנות חינוכיות. אני לא רוצה שיעלו מחרים ולא שייסגרו, וגם המדינה תצטרך להכניס את היד לכיס כדי שהמסגרות האלה יוכלו להתקיים".

>> מה אפשר לעשות אם מציקים לילד בגן