שינה היא אולי הנושא הכאוב ביותר להורים טריים, אבל לא רק הם מתמודדים עם בעיות שינה ועם לילות לבנים; גם פעוט או ילד עם הרגלי שינה גרועים - עלולים לגרום להוריהם להסתובב במהלך היום טרוטי עיניים. "ההבדל בין תינוקות לילדים הוא גדול: אצל הילדים, הקשיים טמונים בדרך כלל בהרגלים לקויים שהקנו להם ההורים", אומרת נעמה סבג-שמש, מומחית בהקניית אינטליגנציה רגשית והרגלי שינה לגיל הרך ובעלת המרכז "אינטליגנציה הורית".

אין תמונה
מומלץ לא להכניס את הילד למיטת ההורים

כמה שעות צריך ילד בן חמש לישון?

"ילד שיש להוריו קושי בהצבת גבולות יתקשה להירדם לבדו", מסבירה סבג-שמש. "בעבודתי עם הורים אני מוצאת שהסיבות העיקריות לקשיים מגיעות מחוסר נוכחות הורית, כשבעקבות כך יש רצון לפצות את הילד. במצב כזה אין גבולות ברורים ואז בעיה קטנה הופכת לגדולה. מאוד חשוב להיות עקביים, להתנהל באופן הדרגתי, וכך להחזיר את הסדר על כנו".

על פי המלצות המומחים, תינוקות בני 3 עד 11 חודשים צריכים לישון כ-14 שעות בלילה; ילדים בני שנה עד שנתיים – 12 שעות; ובני שלוש עד חמש – 11 שעות. במציאות הם ישנים בממוצע בין שעה לשעתיים פחות מהמומלץ. מגיל שנה וחצי והלאה מנוחה אחת באמצע היום מספיקה בדרך כלל. מגיל ארבע רוב הילדים מוותרים על שנת הצהריים.

עםז זאת, מחקר של אגודת השינה האמריקאית מצא כי 69 אחוז מהילדים לא ישנים מספיק. אפילו אם הילד ישן רק שעה אחת פחות מהדרוש, הוא כבר חשוף לבעיות כמו אגרסיביות, קשיי ריכוז, זיכרון חלש, השמנת יתר והיפראקטיביות.

אל תחכו שהילד יהיה עייף מדי

"המחשבה שאם נעייף את הילדים הם ישנו יותר טוב היא רק מיתוס", מבהירה סבג-שמש. "חשוב שהילדים ילכו לישון בשעה הנכונה, כשהם לא ערניים אך גם לא עייפים מדי. ילד שלא זוכה לשינה לה הוא זקוק לא יהיה רגוע, ולכן יתקשה להירדם בלילה ויזדקק לעזרה.

"טקס ההרדמה צריך להיות מוגדר ובשעות קבועות. כשיש אילוצים אחרים יש לשנות את המצב בצורה הדרגתית, כדי לא להקשות על הילד. שגרת ערב טובה תכלול ארוחת ערב מסודרת, אמבטיה כייפית, כניסה לחדר להלבשה והקראת סיפור. בגיל מוקדם יותר אפשר גם לתת בקבוק לפני השינה".

לדבריה, "חשוב שילד יילמד להירדם לבד עוד מהיותו תינוק, אחרת הוא יתקשה לחזור לישון בכל התהפכות ובכל מחזור שינה. גם ילד שלא רכש את הכישורים האלה כתינוק יכול ללמוד אותם, וצריך לעשות זאת בהדרגה. אני לא מאמינה בשיטות חמש הדקות למיניהן המחנכות דרך בכי ונטישה. זה מזעזע בעיניי, פוגע באמון בין ההורה לילד ופוגע בתחושת הביטחון שלו".

איך ללמד את הילד להירדם לבד? השיטות רבות, והשורה התחתונה צריכה להיות שבסופו של דבר, ילד ער שוכב לבד במיטה ומצליח להירדם. הכי פשוט - לשבת ליד הילד במשך דקה או שתיים, ואז לתת לתת נשיקה, לאחל לילה טוב ולצאת מהחדר; לאט לאט הילד יתרגל להירדם לבדו.

חשוב מאוד לראות את הדברים מנקודת המבט של הילד, להבין מה עומד מאחורי ההתנהגות שלו, ולתת לו מענה ותמיכה הולמים. בכך תיפתר הבעיה לטווח הארוך מבלי ליצור בעיה חדשה. אפשר לבצע את התהליך בצורה הדרגתית. חשוב להתאים את ההשכבה לסגנון ההורות – כך אפשר לבצעה בעקביות.
כיוון שתהליך לימוד ההשכבה הוא מתיש, כדאי שייעשה בשיתוף שני בני הזוג לסירוגין. יש להפגין נחישות, אהבה, חום וסבלנות. אם נשדר לילד שאנחנו חסים עליו כי אנו מונעים ממנו משהו, התהליך יהיה קשה יותר. אך אם נבצע את ההשכבה תוך אמונה מלאה בהצלחתה, התהליך יהיה קצר ומוצלח.

התעוררות באמצע הלילה: מה עושים?

ההתעוררויות הליליות הן רבות כאשר שגרת ההשכבה והתגובה להן אינה נכונה. כאשר תלמדו להגיב נכון,  הילד ילמד להרדים את עצמו שוב. חשוב לזכור ששעת הלילה אינה זמן למשחקים או פינוק; תנו לילד מענה ספציפי בהתאם לבעיה שהוא מעלה, אם זה בקשה לכוס מים, פחד ממפלצת או כל דבר אחר.
כאשר מדובר במצב שאינו שגרתי חשוב לגשת ולבדוק אם הילד מרגיש טוב.
בגילאים של גמילה ייתכן שהילד צריך לשירותים.

"בסביבות גיל שלוש הילד סובל מפחדים רבים – חושך, מפלצות, החשש להיות לבד", מפרטת סבג-שמש. "אני מאמינה בהכנה רגשית של הילד לכל מצב, ובמתן הסברים דרך דוגמאות – המחזות או סיפורים שמעבדים את הנושא. ילדים מפנימים את התוכן וזה עוזר להם. מתן שם לרגש ולמצוקה יכולים להקל משמעותית על הבעיה".

לא להכניס את הילד למיטת ההורים

הורים רבים נבהלים מכך שהילד עלול להעיר את אחיו במיטה הסמוכה, ולכן חשוב ללמד את שני האחים לחזור לישון גם בסיטואציה כזו. אם הילד המעיר יבין שיש לו כוח, ואמא ואבא מפחדים שיעיר את אחיו ולכן תמיד ייענו לבקשותיו – אתם בבעיה. ברגע שיבין שאין למניפולציה הזאת משמעות, ניתן יהיה לפתור את הבעיה מהר יותר.

ילד ישן (צילום: Valua Vitaly, Istock)
אם מציבים גבולות, הילד לומד להירדם לבד | צילום: Valua Vitaly, Istock

ומה לגבי ילדים שרוצים לישון רק במיטה של אבא ואמא? "רוב הילדים מגיעים למיטת ההורים מתוך רצון לקרבה ומגע", אומרת סבג-שמש. "יש ילדים שלא מבלים מספיק עם ההורים ולכן הם מחפשים את תשומת הלב בלילה, יש שמפחדים ויש שזו אצלם בעיה התנהגותית, בשל חוסר בסמכות הורית ובהצבת גבולות ברורים. חשוב להחזיר את הילדים למיטתם בלי הרבה דיבורים ובלי לוותר. כמובן שאם אם הלינה המשותפת נעשית מתוך בחירה, זה בסדר".

טיפים נוספים לשנת לילה טובה:

• אווירה מתאימה. כבו את כל האורות בחדר הילדים. אור, אפילו קטן, גורם לגוף להאמין שעכשיו יום, ולפיכך הוא יוצר פחות מלטונין – הורמון המטפל בעייפות. אם הילד מבקש להירדם עם מנורה קטנה, זכרו לכבות אותה, או שאפשר לקנות אחת עם טיימר שנכבית בעצמה.
• חדר מסודר. השתדלו שהחדר יהיה מסודר וכיפי עבור הילד ושיהיו בו דברים מיוחדים עבורו ושבחר בעצמו, אבל הקפידו שהצעצועים לא יהיו בהישג יד בזמן ההשכבה.
• ארוחת ערב מתאימה. חשוב לתת לילדים ארוחת ערב מזינה ומשביעה ולא מתובלת או כבדה מדי. עצה: תנו לילדים בננה כקינוח; יש בה ריכוז גבוה של פוטסיום, מגנזיום וסרוטונין, חומרים המרגיעים את המוח. עוד מאכלים מרגיעים: חמאת בוטנים או לחם עם דבש.
• למדו את הילדים טכניקות נשימה. לפני השינה בקשו מהם לשכב על הגב ולעצום עיניים, והנחו אותם לנשום עמוק, כשהבטן מתמלאת ועולה בכל נשימה. כמה דקות כאלה יכולות להרגיע מאוד.
• כיסוי עיניים. הרבה ילדים מתלהבים מלחבוש כיסוי עיניים לפני השינה, והוא עוזר להם להירדם. זכרו להסיר אותו לאחר שנרדמו.
• מסאז' מפנק. לא רק תינוקות יכולים ליהנות מעיסוי מרגיע לפני השינה, גם לילדים יותר גדולים מגיע; מסאז' עוזר לגוף הקטן לעבור ממצב של עוררות למנוחה.

>> ואיך גומלים את הפעוט מחיתולים? קבלו מדריך