ילדה יושבת על סיר (צילום: Maya23K, Istock)
לפני שהם יישבו לבד, נסו להכניס אותם לאוויר | צילום: Maya23K, Istock
"לחופה אף אחד לא מגיע עם חיתול", אומרות הסבתות והן צודקות, ובכל זאת אם חשבתם שגמילה מחיתולים זה פשוט להוריד את החיתול וזהו – אז תנו לי לחדש לכם. ברוב המקרים ממש לא. נכון, אנחנו לא שולחים את הילד שלנו לאוניברסיטה ללמוד להיגמל מחיתולים. אבל אנחנו בהחלט דורשים ממנו ללמוד להקשיב לאיתותי הגוף שלו, לעצור את הפעולה שעד עכשיו הייתה אוטומטית, להתאפק ולחכות עד שיגיע לסיר או לשירותים ורק אז לשחרר את הצרכים שלו – את כל זה הוא מעולם לא עשה.

אז כמו בהרבה תהליכים אחרים, גם כאן כהורים תפקידנו לא מסתכם בלהחליט שנפרדים מהחיתול. אנחנו נדרשים להדריך את הקטנטנים שלנו, לאפשר להם להתנסות, לטעות וללמוד. לחזק אותם ולעודד. להאמין שהם מסוגלים ולסמוך עליהם.

נשמע קצת מורכב פתאום?  זה די פשוט למען האמת. זה רק דורש הכנה מראש גם שלנו וגם של הפעוטות שלנו. כך שאם אתם חושבים להיפרד מהחיתול בפסח, עכשיו זה זמן מצוין להתחיל! איך עושים את זה? הנה כמה טיפים להניע את התהליך.

עשו לו היכרות נעימה עם הצרכים שלו – בפעמים הקרובות כשאתם מחליפים את החיתול, הראו לו את הפיפי ואת הקקי שלו ותאמרו לו שעוד מעט הוא כבר יהיה גדול מספיק וילמד לעשות פיפי וקקי בשירותים כמו אבא ואמא.

אמנו אותו כבר מעכשיו לומר לכם מתי צריך להחליף חיתול – כשאתם מריחים או מרגישים שצריך להחליף, במקום לשאול "עשית קקי?" פשוט תאמרו "בוא נחליף, עשית קקי. נסה להגיד לי כשאתה עושה כדי שאחליף לך ויהיה לך נעים". וכשהוא יתחיל לומר לכם תשמחו ותראו לו שזה עוזר לו להרגיש נעים יותר.

תראו לו איך אתם עושים בעצמכם – תתחילו לספר כשאתם הולכים לשירותים ותציעו לו לבוא לראות איך אתם עושים. אין כמו דוגמא אישית והרי הוא ירצה בוודאי להיות כמו אבא או אמא.

תנו לו להתנסות – עוד לפני שמתחילים גמילה חשוב שתאפשרו לו את ההתנסות בשירותים או בסיר. אני ממליצה להתחיל עם סיר כי זה פחות מאיים (מותאם לגודל הגוף שלו) ומאפשר לו להיות עצמאי ולשלוט במה שקורה.

קראו ספרים על גמילה – ישנם היום לא מעט ספרים שמכינים לקראת התהליך, מלמדים על הגוף ועל הצרכים ומסבירים על הפספוסים הצפויים ובכך מכינים את הפעוט שלכם לקראת מה שצפוי לו.

עודדו אותו להיות עצמאי – תנו לו להביא בעצמו את החיתול לפני שמחליפים, לזרוק את המלוכלך לפח, לשטוף ידיים בעצמו ותאמרו לו עד כמה זאת התנהגות בוגרת. כל ילד רוצה להרגיש גדול ובוגר, כשתתחילו להראות לו עד כמה הוא כזה הוא רק ירצה להמשיך ולפתח את העצמאות שלו. 

גמילה מחיתולים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
שלום חמוד, זו האסלה. אתם מוזמנים להכיר | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מהו הגיל הנכון והטוב להתחיל?

מומלץ להתחיל בסביבות גיל שנתיים. אז כבר רוב הילדים פיתחו את יכולות ההבנה הנדרשות ואת היכולות הרגשיות להתמודד עם היפרדות מהצרכים ולהתמודד עם אימון חוזר לצורך הצלחה. ובגיל שנתיים רוב הילדים רוצים להיות עצמאיים ולעשות הכל בעצמם כחלק מתהליך ההתפתחות שלהם וזה זמן מצוין לאמן אותם בעשיית צרכים עצמאית.

ממליצה בחום לא לחכות עם זה מעבר לגיל שנתיים וחצי כי אז כבר צרכים נוספים באים יותר לידי ביטוי, כמו הצורך בשליטה וגדלים הסיכויים למאבקי כוחות (שעשויים להתבטא גם בגמילה ממושכת).

זכרו – גמילה מחיתולים זהו תהליך של למידה וכמו בכל תהליך כזה – לכל ילד הקצב שלו. עם הכנה מראש אתם מגדילים את הסיכויים של ילדכם להצליח ללמוד בזמן קצר יותר ולחוות את התהליך בצורה חיובית ומצמיחה.

*דפנה גרייס היא מדריכת הורים וצוותי חינוך, מחברת "המדריך לגמילה מחיתולים".. לקבלת המדריך לגמילה מחיתולים במתנה – היכנסו

עוד במשפחה: 

>> הילדים שהם קופי ההורים שלהם
>> ילדים הם לא כרטיס הביקור שלנו, אז תפסיקו לנסות להיות הורים מושלמים

>> ילדה בת 5 הצילה את חייה של אמה