אין תמונה
אז איפה העוגה? דץ ודצה ב"טיף וטף"

למרות שכבר לא מעט שנים אי אפשר להקליט עליהן, ומכשיר הוידיאו הביתי מזמן הלך לעולמו, רובנו ממשיכים לקרוא לכל הסרטים המיועדים לילדים "קלטות".
אולי זו הנוסטלגיה, אולי העובדה שגם פורמט הדי.וי.די בדרך החוצה - מה שבטוח, רבים מאיתנו גדלו על קלטות הילדים האלה, ומגדלים בעזרתן את ילדינו. כמו בכל ז'אנר, גם בעולם התוכן המוקלט לילדים יש כוכבים, ומי שזכה להשתתף בקלטת נצחית שכזאת, גם הוא יישאר צעיר לנצח.

קבלו רשימת קלטות נצחיות, שלא משנה כמה שנים עברו מאז צולמו, פשוט מסרבות להיעלם מהשטח. ובמקרה ששכחנו משהו, אתם מוזמנים לטקבק את הקלטות שבלעדיהן פשוט אי אפשר לגדל ילדים.

פים פם פה: אגדה קלאסית ומושקעת

שנת יציאה: 1999
בהשתתפות: סופי צדקה, טוביה צפיר.
מה בתוכנית: הקלטת מבוססת על מופע באותו שם שיצא במקביל, ומביאה את סיפורו של ענק שיוצא לארץ האגדות במטרה למצוא את הנסיכה שלו, ובדרכו עובר דרך כל אגדות הילדים המוכרות והאהובות. את השירים והתסריט כתבה מיכל חזון והלחנים המצויינים שייכים לנורית הירש. הצמד הנשי הזה אחראי גם ללא מעט קלטות קאלט נוספות, ביניהן 'דיג דיג דוג' (1,2,3), 'פים פם פה בארמון הקסמים', ועוד.
במבחן הזמן: בגלל שנושא הקלטת הוא אגדות קלאסיות, הקלטת נשארה רלוונטית. יותר מזה: דווקא היום, כשטוביה צפיר הוא כוכב ילדים לוהט מאי פעם, איפשהו בין סבא טוביה לטובי דובי, אפשר להכיר לילדים בקלות גם את פים פם פה, אחת מהפקות הילדים היותר מושקעות שצולמו פה.

בלי חיתולים: פיפי פרס

שנת יציאה: 1998
בהשתתפות: חני נחמיאס, אודיה קורן.
מה בתוכנית: הקלטת הזאת תישאר חיה ובועטת עד שכל ילדי ישראל יהיו גמולים מחיתולים. הקלטת הייעודית, פרי מחשבה גאוני של סמדר שיר ונורית הירש ממלאת צורך שמתעורר בכל הורה לילד. נקודה. חני נחמיאס היא הגננת בגן ילדים שמתחיל ב"מבצע גמילה מחיתולים," ובהדרכתה אנו מתלווים אל הילדה מיכל שעוד קצת מתקשה להשאר יבשה. הקלטת מכילה מושגים בלתי נשכחים כמו "פיפי פרס", "קנו לי תחתונים עם פתח של בנים" ו"גם אנחנו הגדולים היינו עוללים בחיתולים", ונותנת גם לילד וגם להורה ליווי בתקופת הגמילה הרטובה והמייאשת.
במבחן הזמן: העובדה שהיא קצרה, ואיננה הקלטת המבריקה או המושקעת ביותר מבין קלטות הילדים, נסלחת בזכות חני נחמיאס האלופה, והעובדה שמדובר בקלטת שמשתמשים בה לתקופה מוגבלת בלבד, בדיוק כמו חיתולים. רגע מצחיק: לפני כותרות הסיום מבטיחה סמדר שיר לרוכשי הקלטת המקורית שיקבלו בסוף התהליך תעודת בי.איי – בוגר אסלה.

טיף וטף: ד"ש לדצים

שנת יציאה: 1997
בהשתתפות: ארנה ומשה דץ.
מה בתוכנית: שירים שכתבה סמדר שיר והלחין משה דץ, אותם שרים דץ ודצה, וכמה ילדים. מדובר בהצלחה ענקית, ועם הצלחה כזאת אי אפשר להתווכח. בקלטת הזאת הופיעו לראשונה כמה מהשירים שאף גננת לא מצליחה להעביר יום בלעדיהם, כולל להיט הלהיטים ואולי השיר המושר ביותר במסיבות ילדים בישראל: "איפה העוגה?"
קצת קשה להאמין שעד שנת 97' הסתדרנו בלעדיו.
במבחן הזמן: הקלטת נשארה רלוונטית ואפקטיבית גם 14 שנים לאחר יציאתה. מי שיותר התקשו לעמוד במבחן הזמן פה הם דץ ודצה עצמם. ולכו תספרו עכשיו לילדים שלכם שדצה כבר ממש לא רוצה את העוגה של דץ.

אצבעות: פשטות מנצחת

שנת יציאה: איש שם בשנות התשעים.
בהשתתפות: אפרת רייטן, פזית נוני, דני בסן ושרי בז'ז'ינסקי.
מה בתוכנית: שירי משחק סביב נושא האצבעות, דקלומים ומשחקי הפעלה מאת ליאורה שלזינגר, נורית הירש, מיכל חזון. קלטת לגילאים הנמוכים יותר בסקאלה, שמעודדת הורים וילדים לשחק ביחד, ושרבים מהדקלומים בה הפכו לנכס צאן וברזל אצל מיטב גננות ישראל.
במבחן הזמן: פשטות שמנצחת. אולי היא לא מפורסמת כמו אחרות ברשימה, אבל מי שמכיר אותה יגיד לכם שמדובר באחת הקלטות הכיפיות לצפייה עם הילדים.

פיטר פן – המחזמר: שרים עם ר' של פעם

שנת יציאה: 1989
בהשתתפות: חנוך רוזן, חני נחמיאס, ששון גבאי, צחי נוי, חיה סמיר.
מה בתוכנית: מדובר בצילום של ההצגה פיטר פן בבימויו של אורי פסטר, אותו פסטר שחזר לאחרונה לתודעה עם 'לה לה לנד'. ההצגה, שהיתה אחת הפקות התיאטרון המושקעות ביותר לתקופתה, הביאה לנו את חנוך רוזן מרחף על פני כל הקהל, ושירים נפלאים כמו "הלילה הוא חייב להגיע, הוא חייב לבוא". קלטת הילדים הזאת היתה פופולרית מאוד בתקופת הוידיאו, ועשתה קאמבק מפתיע בשנים האחרונות כשהופיעה בהוט וי.או.די.
במבחן הזמן: חוץ מהשירה בר' המצחיקה של פעם, מדובר במפגן יכולת מרשים ביותר של כל המשתתפים, ובייחוד של ששון גבאי כקפטן הוק האיום, ושל חנוך רוזן, איש הגומי, שמעלה תהייה האם הוא לא באמת פיטר פן, כי לא נראה שהתבגר במיוחד ב-22 השנים שעברו.

כמו גדולים: אריק איינשטיין שר "אדון שוקו"

שנת יציאה: 1991
בהשתתפות: אריק אינשטיין, צבי שיסל, מוני מושונוב, יוני רכטר, יהודית רביץ ועוד.
מה בתוכנית: כנראה שמדובר בקלטת הילדים הישראלית האהובה ביותר אי פעם: אריק איינשטיין שר שירים נפלאים, מדבר עם ילדים ועושה שטויות עם שיסל ומושונוב. אין בקלטת שירים 'סתם', אך ורק שירים מנצחים כמו 'אדון שוקו', 'גברת עם סלים', 'במדינת הגמדים', 'מה עושות האיילות בלילות', ועוד המון. ולמי שלא הספיק לו, יש גם את 'כמו גדולים 2'.
במבחן הזמן: מדובר בקלטת אדירה ומצחיקה לכל המשפחה שרק מדגישה כמה חבל שאריק איינשטיין לא מרבה לצאת מהבית. הדבר המעיק היחידי הוא הפרסומות ה'סמויות' לאין ספור מוצרים צרכניים.

דגדוגים: צילי וגילי עושות שמח

http://www.youtube.com/watch?v=aCkGSZa4VRw

שנת יציאה: 1994
בהשתתפות: רמי ברוך, שושיק שני, ליאת אחירון.
מה בתוכנית: אחת הקלטות היותר מצליחות של ממציאת השטוזים ומלכת הילדים דתיה בן דור מגישה כמה מהאהובים שבשיריה, אותם אנו מכירים מהתוכנית 'פרפר נחמד', כמו 'שמח במטבח', 'ילדה אחת ומטריה אחת' ו'מצעד הפיג'מות', ואורזת אותן במעטפת של חגיגת יומולדת שמחה לבוב דיגי, שעורך לעצמו מסיבת הפתעה מתחת למיטה של הילדה שני. האורחים של דיגי הם גיבורי שירי הילדים מהתקופה שלפני דתיה: השפן הקטן, צילי וגילי, יונתן הקטן והסבתא של אפרים. עוד קלטות אהובות של בן דור: "מחסן השטוזים של דתיה", "שירי משחק", "הגוגונים".
במבחן הזמן: למרות ההפקה הלא מאוד עשירה, הקלטת אפקטיבית למדי, קלה לעיכול ומכילה המון שירים אהובים. מה שאולי הכי מצחיק פה אלה התלבושות של צמד הבנות צילי וגילי, עם שמלות מיני קצרצרות וגרבי ברך, שילוב שהיה כה פופולרי בשנות התשעים.

100 שירים ראשונים: אנימציה בסיסית ונעימה

שנת יציאה: 1992
בהשתתפות: נתן דטנר, ציפי שביט.
מה בתוכנית: כל שירי הילדות הישראליים שמופיעים בספר האהוב בעל אותו שם עובדו לשלוש קלטות וידיאו בהן שרים דטנר ושביט העליזים, בליווי אנימציה בסיסית ונעימה, את השירים שאף ילד לא גדל בלי להכיר אותם. מדובר בסריה של קליפים עצמאיים, קצת כמו ערוץ "הופ ילדות ישראלית". אם טי וי לקטנטנים. נוצרו באותה הסדרה קלטות נוספות בעלות פורמט זהה, עם משתתפים כמו גלי עטרי, עוזי חיטמן וחני נחמיאס, המוקדשות לחגים שונים.
במבחן הזמן: דווקא בזכות האנימציה הפרימיטיבית והשירים הנצחיים, הדיסק הזה לעולם לא יאבד רלוונטיות. התלבושות של דטנר ושביט, זה כבר סיפור אחר.

ועוד אחת שאולי תעמוד במבחן הזמן, ואולי לא:

יובל המבולבל: רגע לפני הפריצה הגדולה

שנת יציאה: 2004
בהשתתפות: יובל שם-טוב
מה בתוכנית: רגע לפני שקיבל תוכנית משלו בערוץ 'הופ' וקידם סדרת שלגונים על שמו, הוציא שם טוב, או בכינויו המוכר יותר, המבולבל, קלטת וידיאו ראשונה. בקלטת, שם התאהבו בו ילדים רבים, פוגש יובל שני ילדים שאיבדו את הוריהם, ועוזר להם, בשירים, משחקים ובלבולים למצוא את ההורים. במקביל לסדרת הטלביזיה ממשיך יובל להוציא גם סרטי דיוידי.
במבחן הזמן: מלכתחילה יובל המבולבל הינו דמות שילדים אוהבים; יש לו קול נמוך ומצחיק, הוא מדבר בחרוזים ועושה פרצופים דביליים. התכנים שהוא מייצר מגובים באנשי מקצוע טובים, ועובדה שהוא כאן כדי להישאר.

>> אהבתם? תעשו לנו לייק

>> ואם כבר נוסטלגיה: השירים המשחקים, איפה הם עכשיו?