בשבוע שעבר קיבל א' מחיפה שיחת טלפון שאף אחד לא רוצה לקבל: "בנך עבר התעללות בגן".

א' רשם את בנו לגן מוצלח ונחשב באחת משכונותיה הטובות של חיפה. הורים שילדיהם התחנכו בו מכנים אותו "ויצ"ו לפרוטקציונרים". לדבריהם, מדובר בגן שהורים עומדים בתור כדי להתקבל אליו.

ההילה הזו לא הועילה כשא' והורים נוספים הוזמנו על ידי מנהלת הגן לשיחה שבה סופר להם שהגננת מושעית. למחרת היום, הוא ואשתו ערכו שיחה נוספת, הפעם עם בת השירות, שכפי שהתברר הייתה זו שהעלתה טענות קשות כנגד הגננת, שנבדקות בימים אלה על ידי המשטרה.

"זה כלל אלימות פיזית ונפשית", משחזר א' את מה שתואר בפניו. "על פי הטענות, הגננת הייתה מרימה אותו מהחולצה מאחור ואחר כך הטיחה לתוך הגן על רצפה ומזרונים ועוד. היא הרימה את הבן שלי כמו גור כלבים והטיחה אותו מרחק רב. הוא בסך הכל בן שלוש וחצי. היא השאירה אותו זמן רב לבד סגור בארגז החול בחום. גם בתוך הגן היא השאירה אותו לבד בחדר בעונש ולפי מה שהבנתי הוא עבר גם התעללות רגשית. היא הייתה מנשקת אותו בשפתיים וזה הפריע לנו. ניסינו לדבר איתה לא פעם אך זה לא הפריע לה. הוא חזר הביתה ואמר שהגננת אמרה שיש לו  'שפתיים ורודות ויפות'". 

א' הוא לא היחיד שמתאר מקרי אלימות בגן. "הילדה שלי נכנסה לויצו ב 2013 כשהייתה בת שנה. כשהיא הייתה בתינוקיה היה מצוין, ולא היו לי שום תלונות", מספרת אלינור, שבתה הייתה בעבר בגן. "הבעיה התחילה כשהיא עברה לקבוצת הגדולים. זה התחיל בצעקות על ילדים. היינו מגיעים לגן ורואים את הגננת עומדת ומנערת ילדים. היא הייתה משפילה את הבת שלי ברמה שלבת שלי הייתה עם חרדה מאנשים וחרדה מגן. היא לא הייתה צועקת אלא צווחות ברמה אגרסיבית אובססיבית. הייתה משאירה את הילדים  עם טיטול מלוכלך במשך יום שלם, מעליבה אותם, נותנת עונשים בחול ובשמש".

לא מעט גננות, במיוחד בגנים הפרטיים, עוזרים ושותפים מלאים בתהליך הגמילה לקראת גני העירייה השונים אך הגננת בויצו לא הסכימה לעזור להורים. "זה שלב רגיש מאוד בגיל הילד. היא צעקה  עלינו ההורים: 'תגמלו בקיץ לא אצלי'", אומרת אלינור.

ניסיתם להתלונן?
"התלוננו בהחלט אצל מנהלת המעון שמשום מה כל הזמן חיפתה עליה. פנינו לויצו ישראל. פנינו לויצו העולמית. לא עשו כלום. אמרו שזה בסדר מכיוון שהיא ותיקה. בויצו אם יש  תלונה, לא בודקים, אלא מזמינים הורים לפגישה, מבקשים שיחתמו על עצומה, הסכם של כל הורי הגן שהכל בסדר עם הגננת ואם ההורים מתנגדים אומרים להם שיש גנים אחרים והם לא חייבים להישאר בגן הזה. ההורים שבויים בידי המוסד, מפחדים שיתנכלו עליהם. לכן בלית ברירה חותמים ומסכימים כי מפחדים להיות תקועים ללא פתרון".

השעיה קצרה

נטע, אמא נוספת ששני ילדיה היו בגן החל משנת 2015, טוענת שמדובר בבעיית התנהגות שחוזרת על עצמה.

כשראתה את התנהגותה של הגננת היא פנתה למשרד התמ"ת. הגננת הושעתה, ולאחר מספר ימים חזרה לתפקידה.

שנה לאחר מכן, נטע השאירה את בתה בגן, מתוך תקווה שהדברים ישתנו לאחר השעיית הגננת אך המציאות טפחה על פניה. "בתי חוותה השפלה, קללות, צעקות. דחיפות", היא מספרת. "עברנו טראומה. הילדים שלי היו צריכים שיקום נפשי. אני אשת חינוך, תואר שני, ואני לא מבינה איך האמנתי שאחרי השעיה היא תהיה בסדר".

בעקבות שיחה של נטע עם א', היא הגישה תלונה במשטרה נגד הגננת.

מויצו נמסר בתגובה: "המקרה הובא לראשונה לידיעת הארגון על ידי הורה לאחר שפנתה אליו בת שירות לאומי שסיימה לאחרונה את שנת ההתנדבות שלה במעון. מרגע היוודע הנושא, הוא נבדק מיידית על פי נהלי ויצו ודווח לכל הגורמים הנדרשים על פי חוק. המטפלת הושעתה מיידית מתפקידה, ואנו ממתינים כעת לממצאי חקירת המשטרה כדי לקבוע אם הדיווח אכן נכון.

"ויצו מפעילה מנגנוני פיקוח רבים כדי להבטיח את רווחתם ושלומם של הפעוטות והצוותים במעונותיה ומשקיעה משאבים מרובים במיון, הכשרות והתאמת הצוותים לעבודה במעונות – כל זאת תחת מדיניות של אפס סובלנות לכל התנהלות שאינה הולמת. ויצו תפעל על פי הנחיות המשטרה בנושא ותמשיך לשרת נאמנה את משפחות המעון".

ממשטרת ישראל נמסר: "עם קבלת התלונה לפני מספר ימים, נפתחה חקירה אשר עדיין נמצאת בראשיתה. חקירת ילדים מטבעה רגישה ומתבצעת על ידי חוקרים מיוחדים מטעם משרד הרווחה.

מטבע הדברים איננו מפרטים אודות חקירות מתנהלות, אולם נציין כי משטרת ישראל תמשיך לחקור את המקרה במטרה להגיע לחקר האמת".