אין תמונה
אמנם הוא גיבור על, אבל לילדים שלכם הוא לא עושה כל כך טוב

לא מעט ילדים מתעוררים בבכי באמצע הלילה מחלום רע. לרוב הם חוזרים לישון, ובבוקר לא זוכרים דבר מהחוויה שעברה עליהם בשנתם. אבל ילדים, בדיוק כמונו, מעבדים בלילה את האירועים שחוו ביום, וכך קורה שבין חלומות בהשתתפות הדודה, סבתא, או ילדי הגן, לא מעט ילדים חולמים גם על הסרטים המצויירים שראו באותו יום, ומחקר אמריקני חדש מצא שתכנים טלוויזיוניים אהובים כמו באטמן, פוקימון ובאגס באני עשויים להיות אחראיים לסיוטים בקרב ילדים קטנים.

גם אלימות שמוצגת כבדיחה לא מומלצת

המחקר, שנערך במכון לחקר ילדים בסיאטל מצא שילדים בין גילאי 3-5 חווים יותר סיוטים, עייפות במשך היום וקושי בהתעוררות אם צפו בתכניות ילדים המכילות אלימות או פיזיות רבה, ובכלל אם צפו בטלוויזיה בסמוך לשעת השינה.

"אלה רק שלוש דוגמאות לתוכניות מהסוג המלא באקשן ואלימות", מבהירה מישל גאריסון, החוקרת הראשית. "לא מצאנו הבדל בין אלימות של בדיחות 'סלפסטיק' כמו בבאגס באני לבין אלימות ריאליסטית כמו בבאטמן. התוצאה, מבחינת הפגיעה באיכות השינה, הייתה זהה. בנוסף, לנוכחות המבוגר בזמן הצפייה לא הייתה כל השפעה על התוצאות, לכאן או לכאן. המלצתנו להורים, בעקבות המחקר, היא למתן את כמויות האלימות להן הילדים נחשפים, ולא לתת להם לראות טלוויזיה אחרי שבע בערב".

תוציאו את הטלוויזיה מהחדר של הילד

צוות המחקר ראיין 612 משפחות עם ילדים קטנים וביקש מההורים לנהל יומני צפייה בטלוויזיה ובסרטים במחשב, על מנת לדעת בדיוק במה צפו הילדים, מתי ולכמה זמן, במשך שבוע. בנוסף, קיבלו החוקרים מההורים מידע על הרגלי השינה של הילדים ובעיות שינה מהן הם סובלים, כמו הירדמות, התעוררות בלילה, חלומות רעים, קושי להתעורר ועייפות במשך היום.

התוצאות המשוקללות הראו שבממוצע כל ילד בילה 73 דקות יומיות מול הטלוויזיה או המחשב, כש-14 דקות מתוכן היו אחרי שבע בערב. 18 אחוזים מההורים דיווחו על בעיות שינה אצל הילדים. מהנתונים עלה שיש קשר בין תוכן אלים וצפייה מאוחרת בטלוויזיה לבין איכות השינה בגיל הרך. הילדים שבחדרם הותקנה טלוויזיה, 10 אחוזים מהמשתתפים בסקר, צפו בה זמן רב יותר, כ-40 דקות יותר בכל יום, בממוצע, וסבלו, בהתאמה, מיותר סיוטים, קשיים בהרדמות ועייפות בשעות היום.

"שגרת ערב טובה עוזרת לילדים להירגע לקראת הלילה. שגרה כזאת תכלול זמן איכות עם הילד. שיחה על היום שעבר עליו, קריאה של ספר איכותי וחיובי, כל דבר שנותן טון מרגיע יעזור לילד בהירדמות", מסבירה ד"ר קרול רוזן, רופאת ילדים. "מאידך, צפייה פאסיבית בטלוויזיה, בתכנים מלאי אקשן וריגוש מקשה על ההירדמות, ולא פעם האלימות הזאת עשויה להיטוות לתוך חלומות הילד ולהבהיל אותו בשנתו, מה שעשוי ליצור בעיות שינה מגוונות שמורידות בכמות ואיכות השינה משמעותית. כיום כבר ידוע לכולם שלמחסור בשינה יש השפעות קשות על בריאות הילד, פיזית ונפשית, ולכן על ההורים לקחת את הדברים לתשומת לבם".

>> סמואל ל. ג'קסון מקריא: "לך לישון, קיבינימט"