תינוק עם אייפד
מצאו הקשרים בין מה שהם צופים בו לבין העולם האמיתי (אילוסטרציה)
מסכים. הם בכל מקום. אנחנו שומעים בחשש על הנזק שהם עושים לילדינו הצעירים, אך מתקשים לנתק את האף מן המסך ממנו קיבלנו את המסר על מנת לעשות עם זה משהו. החיים המודרניים מספקים לנו אתגרים חדשים, והקושי שבלא לחשוף את הילד לטלוויזיה או לאייפד גדל עמו ועם חוסר הזמן שלנו. מחקר חדש מכיר במציאות ומנסה למצוא איך כן ניתן לשלב את המסכים בחייהם של הפעוטות באופן שלא יזיק להם, ואולי אף יועיל במעט.

>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

"הילדים גדלים לעולם הזה"

ההמלצות החדשות, שהופיעו בכתב העת הרפואי פדיאטריקס, מתבססות על שלל מחקרים שנערכו בנושא בשנים האחרונות. זהו אחד הנושאים החמים ביותר בתחום, וההתמקדות של החוקרים והמומחים היא בפעוטות ממש, גיל אפס עד שלוש. המלצות האקדמיה האמריקנית לרפואה קבעו זה מכבר שילדים בני פחות משנתיים לא צריכים להיות חשופים למסכים בכלל, אך זהו גזר דין מורכב עבור מרבית ההורים, בייחוד אלה שיש להם ילדים גדולים יותר. "המציאות היא שהילדים היום גדלים לתוך עולם טכנולוגי", אומרת החוקרת רייצ'ל בר, עובדת סוציאלית מאוניברסיטת ג'ורג'יה. "בעולם האמיתי ילדים מתחת לגיל שנתיים רואים בממוצע כמעט שעה של טלוויזיה ביום. בערך 40 אחוזים מהם משתמשים גם בסמארטפונים ואייפונים לצפייה, ובין גיל שנתיים לארבע כבר מדובר בשעה וחצי, ומספר הפעוטות שהשתמשו במכשירים הניידים עולה לשמונים אחוז".

בסקירת המחקרים הרבים הגיעו החוקרים למסקנה שלא כל תכני הטלוויזיה הופכים את המח הצעיר לפירה. "למעשה", אומרת בר, "המחקרים מוכיחים כי המדיה הזו יכולה להיות כלי לימודי בעל השפעה קריטית, שמסייע מאוד. צריך לקחת בחשבון שני דברים: מהו התוכן הנצפה, ובאיזו סיטואציה זה נעשה".

עוד ב-mako בית ומשפחה:

החוקרים מציעים במאמר עצות פרקטית להורים והמטפלים שחיים בעולם האמיתי, כאלה שיוכלו להתייחס אליהן יותר ממה שניתן להם בעבר:

1. צריך להגביל את זמן המסכים, ולזכור שילדים לומדים הכי טוב מזמן של אחד על אחד עם מבוגרים.

2. כאשר ילדים צופים, הורים צריכים להיות נוכחים. אפשר לדבר על מה שמופיע על המסך, כפי שעושים עם ספר.

3. כאשר מכבים את המסך, ההורים יכולים למצוא קשרים בין הדברים שנצפו לבין העולם האמיתי, בין אם נראו שם מילים חדשות, צבעים, מספרים או תבניות אחרות.

4. חשוב שהתוכן בו נותנים לילד לצפות יבחר ויהיה מתאים לגיל.

5. אל תפעילו טלוויזיה ברקע. זמן המסכים צריך להיות מכוון. הוכח מחקרית כי הסחת הדעת ברקע תעכב את למידתו והתפתחותו של הילד.

6. להגביל שימוש במסכים אצל המבוגרים בנוכחות הילדים. מחקרים מראים כי ככל שההורה השתמש יותר במסך בזמן ארוחה משפחתית, כך ילדיו התנהגו פחות יפה סביב השולחן.

7. כדאי לנתק את השינה ואת האכילה מהטלוויזיה. מחקרים מראים שילדים שצפו בטלוויזיה בשעתיים לפני השינה התקשו יותר להירדם, ואכילה מול הטלוויזיה ידועה כמקושרת להשמנת יתר.

תינוק עם אייפד
ילדים מתחת לגיל שנתיים רואים בממוצע כמעט שעה של טלוויזיה ביום (אילוסטרציה)

"יש היום המון תכנים לפעוטות, ערוצים שלמים, כמו בייבי ולולי, מכוונים רק אליהם", אומרת המלווה ההתפתחותית מאיה האוזר. "יש שם תכניות מקסימות שמלמדות על צבעים וצורות, מאכלים, ויש המון שירי ילדים יפים עם אנימציה יפה. ראיתי גם תכניות שבהן ממש מראים להורים איך לשחק עם הפעוט, שזה נפלא. אלה תכנים מושקעים שמתייחסים בכבוד אל ההורה והילד וניתן היה לעשות בהם שימוש מושכל, אבל כמובן שהבעיה היא שלהורים אין פנאי, וכדי להתפנות לעשות דברים הם נאלצים להשאיר את הילד לבדו מול המסך לכמה זמן שאפשר. אני ממליצה להורים לחכות כמה שאפשר עם התכנים הללו, ולזכור שכל המסכים הם אותו הדבר. זה לא שונה אם הילד יישב בעגלה עם הטלפון של אמא, או בסלון מול הטלוויזיה. כל זמן מסך צריך להיספר, וההורים צריכים להיות מודעים לעניין".