צופים בטלוויזיה (צילום: vesilvio, GettyImages IL)
נמאס לך להישאר ערה כל הלילה בגלל הבייבי? כמה טיפים | צילום: vesilvio, GettyImages IL
התינוק שלכם חצה את גיל חמישה חודשים אבל מתעורר בכל שעה עגולה בלילה? או במקרה "הטוב יותר" כל שלוש שעות? טוב שבאתם. אתם בטח תוהים אם הוא רעב, או קר לו, או חם לו, או האם החיתול שלו רטוב והאם הוא סתם במצב רוח עצוב. ובכן, על חלק מהשאלות תקבלו תשובה ברורה כבר בכניסה לחדר (תריחו את החיתול, תחושות את הטמפרטורה בחדר וכן הלאה), אבל יש שאלה אחת שהיא תמיד צצה בכל דיון על שנת לילה של קטנטנים: האם הוא קם כי הוא רעב או שמא פיתח תלות להירדם רק עם בקבוק?

שלי פורפר-רוזן, מטפלת ומדריכת הורים מוסמכת בגישת אדלר, וקרן פורפר תזונאית ילדים נותנות לכם כמה דגשים חשובים בעניין. שימו לב: הטיפים הבאים רלוונטיים לתינוקות מעל גיל חמישה חודשים, להם  יש את היכולות הפיזיולוגית להירדם באופן עצמאי וללא תלות.

בקבוק/הנקה הם לא חלק מטקס שינה

"כיום אנו יודעים שרוב התינוקות ופעוטות שנרדמים עם בקבוק לרוב יקומו גם באמצע הלילה כדי לאכול ולא תמיד רק מצורך לאכול אלא גם מתוך תלות", אומרת פורפר-רוזן. "לכן, חשוב מאד להבדיל בין צורך של התינוק לאכול לבין תלות שהוא מפתח בבקבוק כדי להירדם. תינוקות מעל גיל חמישה חודשים שנרדמים בעזרת הבקבוק או ההנקה הם לרוב תינוקות שיקומו כל שעה או שעתיים בלילה וידרשו הנקה או בקבוק כשהם לאו דווקא רעבים. הסיבה לכך היא שהם מחפשים בדיוק את אותו הגורם שעזר להם להירדם בתחילת הערב ולא ידעו לחזור לישון בכוחות עצמם כשהם מקיצים לרגע, מבחינתם מה שעזר להם צריך להיות שם גם כשהם מתעוררים ולו לשנייה וחצי, וכשהוא לא שם - הם לרוב יתחילו לבכות כדי לקבל אותו".

אז מה עושים? "הפרידו בין טקס השינה להאכלה. זיכרו: האכלה היא לא חלק מטקס השינה! תנו להם לאכול באור בסלון והכניסו אותם ערים למיטה. שימו לב שהכוונה היא לתינוקות מעל גיל חמישה חודשים.

האכלה מתוך צורך או הרגל בלילה

כאמור, תינוק שנרדם בעזרת הנקה או בקבוק ירבה לקום בלילה, גם מתוך תלות ולא רק מתוך צורך לאכול - לכן דעו להבדיל מתי זה צורך ומתי זה הנקה. קרן פורפר דיאטנית קלינית המתמקצעת בתחום ילדים מסבירה: "תינוק שנולד בריא ללא בעיה פיזיולוגית ועם רפלקסים בליעה תקינים  נולד גם עם מנגנוני רעב ושובע תקינים, מה שגורם לו לווסת את כמויות האכילה שלהן הוא זקוק במהלך 24 שעות.

קרן פורפר תזונאית ילדים (צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי)
קרן פורפר תזונאית ילדים | צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי
כאשר התינוק גדל ומתחיל לאכול גם מוצקים במהלך היום - אין הכרח לאכילה בלילה. שלב זה תלוי כמובן בתינוק, במשקלו ובהרגליו ולכן מומלץ להתייעץ על כך באופן אישי עם תזונאית ילדים בהתאם לגיל ומשקל הילד".

יש לשים לב מתי תינוק מתעורר מתוך רעב וצורך פיזיולוגי אמיתי ומתי הבקבוק או ההנקה משמשים להרגעה ולא לצרכים האמיתיים של התינוק.

דוגמה לכך היא אצל תינוקות שכבר החלו לאכול מוצקים ויש סדר יום באכילה עם מרווחים של 4-5 שעות בזמני האכילה במהלך היום, אך בלילה הם מתעוררים כל שעתיים לאכול. סביר להניח שלא מדובר ברעב לילי. 

עם זאת, יש גם תינוקות אשר משלימים את האכילה במהלך הלילה ובהתאם לכך יאכלו פחות טוב במשך היום. במקרה כזה, צריך לשנות הרגלי אכילה, ומומלץ להתייעץ בנושא. חשוב לזכור שהלילה מיועד לשינה ולא להשלמת ארוחות. "עם זאת, במידה ויש בעיה פיזיולוגית או לחילופין בעיית אכילה או משקל שבאות לידי ביטוי בחוסר עלייה מספקת במשקל – יש לעשות בירור מעמיק ובהתאם לכך ההמלצות יכולות להשתנות" אומרת קרן.

שלי פורפר-רוזן (צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי)
שלי פורפר-רוזן מטפלת ומדריכת הורים | צילום: תומר ושחר צלמים, צילום ביתי
"אבל הם לא אוכלים, הם שותים רק מים": "לתינוקות ולפעוטות שקמים 'רק' למים בבקבוק, אני ממליצה להחליף להם את בקבוק המים בכוס מותאמת לגילם עם פיה קטנה. כדי שהיכולת לחזור לישון לא תהיה תלויה בבקבוק וכדי שהם ידעו לעשות לבדם", אומרת פורפר-רוזן. "לרוב גם תבחינו שמהכוס הם לא ירצו לשתות וכך תוכלו לחזק את השערתכם שאכן הייתה פה תלות בקבוק".

אז איך כן תרגיעו אותם ותעזרו להם להירדם?

סביר להניח שהם ימשיכו לקום בהתחלה מתוך הרגל , לכן אם זיהתם שהם לא רעבים, חבקו אותם. הרגיעו בכל פעם כשהם בוכים. תגידו להם:  "עכשיו לילה – ישנים. בבוקר באור - אוכלים" תתמידו בכך שבוע-שבועיים והקימות מההרגל יהיו מאחוריכם ויהיו רק קימות לאוכל מתוך צורך. 

אז אחרי שהתייעצתם והבנתם מתי ילדכם אכן רעב ומתי זו תלות, תזכרו שכדי לשנות הרגלים אתם צריכים לסמוך עליהם שהם יכולים ומסוגלים להירדם בכוחות עצמם ולסמוך עליכם, ההורים שלהם, שאתם יכולים להיות שם עבורם להרגיע ולחבק ולהראות להם שהם מסוגלים – כי רק אתם ההורים יכולים!

עוד במשפחה:

>> איך מלמדים פעוט להירדם לבד?
>> 8 סוגי סקס שכל זוג נשוי מכיר (ועושה)
>> קופי פייסט: הילדים שהם שיבוט של הוריהם