גננת, אם הילד שלי פספס - תפקידך לנקות אותו!
אחת לשבוע לפחות עולה פוסט לרשת של הורה מזועזע, מלווה בתמונה של פעוט מזוהם בצואה על גופו משום ש"פספס" בגן עירייה, ולא היה מי שינקה אותו. מה אומר על זה משרד החינוך, מה חושבות הגננות, מה אומרים ההורים ומה המומחית ממליצה. הכנה לגן עירייה

אוטוטו זה קורה – הקטנטנים מסיימים את החממה של הגן הפרטי ועוברים ל"גן של גדולים". להורים זה אומר הרבה מאוד דברים: מחיסכון כספי אדיר ועד חשש אמיתי למה שקורה שם, בג'ונגל של הגדולים – בו יש רק שתי סייעות (במקרה הטוב), והרבה מאוד ילדים שצריכים חום, אהבה, חיבוקים נשיקות וכן, גם שלפעמים עוד ינגבו להם את הטוסיק כשבורח להם.
העובדה שטרם ההחלטה על חינוך חינם מגיל 3 נושאים מרכזיים ואקוטיים לא נלקחו בחשבון כדוגמת מספר אנשי הצוות לעומת מספר הילדים בגן נדונה רבות אך עדיין לא נמצא לכך פתרון הולם. כמעט מדי שבוע עולה ברשת פוסט זועם (לעתים גם משותף עם תמונות גרפיות בהחלט) של פעוט עצוב עם צואה על ידיו, שההורה התבקש לבוא לאסוף את הקטן שברח לו. כמובן שלא מדובר בתופעה גורפת בכל הגנים, אך זה קורה בשלל מקומות שונים.
מה עושים עם זה? מה חושבות האמהות, מה דעתה של המומחית וחשוב ביותר – מהי האג'נדה של משרד החינוך בנושא.
ילד אמור להישאר מלוכלך עד שהוריו יגיעו?
עדי היא אמא אחת מני רבות שקיבלה שיחת טלפון כזאת הביתה. "הילדה שלי הייתה בגן חצי פרטי וחצי עירוני, למרות שהייתה גמולה ובבית כלל לא פספסה, בגן זה קרה לה המון. היא פחדת ללכת לשירותים שם", היא כותבת בקבוצת מאמאזון בפייסבוק. "קראו לי כל יום כמעט. באחת הפעמים, בתי 'פספסה' וכשבעלי נכנס לקחת אותה הגננת אמרה 'הנה, אתה רואה עכשיו היא 'פספסה'. הילדה שלי ישבה זמן מה עם קקי בתחתונים והגננת לא טרחה להחליף לה. מאז החלפנו לגן אחר הגננת מקבלת את זה באהבה ולא כועסת ולא קוראת לנו כשהיא מפספסת גם אם זה קורה יום אחרי יום".
גם דקלה הייתה שם. "לבן שלי זה קרה פעמיים בגן. בפעם הראשונה לא ניקו אותו והוא חיכה שנבוא מהעבודה. הגשתי תלונה חריפה לאגף החינוך, שגיבה אותי באופן מלא ואפילו התקשרו לאחר מספר ימים לוודא שהכול בסדר ואותה סייעת כבר לא עובדת בגן הזה. בפעם השנייה הן כבר ניקו אותו. מאז הוא התאקלם והכול בסדר. קורה לכל ילד שהוא מפספס, ויש בגדי החלפה ומגבונים בתיק. מי שלא נוח לה שתעבוד במקום אחר".
כרם, גננת בהווה ואמא, מבינה את המצב אך מודעת למציאות. "הגנים של היום (חובה, טרום חובה, וטרום טרום) אינם מוכנים מבחינת ציוד להחליף לילד שהתלכלך. אין מקלחת, אין שידת החתלה, אין פרטיות, ואני בטוחה שאף אחת לא הייתה רוצה שירחצו את הטוסיק של הילד שלה בכיור כשעוד 35 ילדים רוחצים שם ידיים (רק תחשבו על המחלות שהם יכולים לקבל...). מעבר לעובדה, שאם הסייעת או הגננת נמצאות עם הילד, זה אומר שרק זוג עיניים אחד משגיח על 34 ילדים קטנים.

אבל לא כולן מבינות את המצב כפי שהוא. רותי, גננת לשעבר, מספרת כי מנסיונה, חייבים תמיד להיות בגן בגדים להחלפה. "אין סיבה לטרטר את ההורים באמצע היום בשביל דבר כזה. הילדים מופקדים בשעות האלה אצל הגננת וכל תפקידה הוא לדאוג גם לזה ברגישות ובתבונה". גם קרן, אמא וגננת לשעבר, מחזקת את דבריה. "גננת שיכולה להרשות לעצמה להשאיר את אחד הילדים בגן שלה מושפל ומלוכלך בצד עד שיבואו להחליף לו, לא ראויה לתפקיד. אלו היסודות בעבודה עם ילדים מי שלא מסוגלת שתבחר לעצמה מקצוע אחר".
יכול לפגוע בתחושת הערך העצמי של הילד
דפנה גרייס, מאמנת ומדריכת הורים ובעלת עמוד הפייסבוק "גמילה מחיתולים – המקום לשאול ולהתייעץ", מציינת שזהו נושא שחוזר ונידון לא מעט, ולעובדה שיש בגן עירוני ילד שאינו לגמרי גמול, יש השלכות לא פשוטות. "ממה שאני רואה בכל הגנים יש מדיניות שבתחילת שנה בגני טט"ח הגננות והסייעות כולן מתבקשות להחליף ולסייע למי שלא גמול, ואחרי סוכות זה נגמר והן לא אמורות יותר לתמוך. חלקן עומדות על זה וקוראות להורים וחלקן נותנות תקופת חסד, ואחרות יתמכו כל השנה, הדבר תלוי בעיקר ברצון הטוב של הגננות".

תגובת משרד החינוך
"ממשרד החינוך נמסר, כי אין להתנות קבלתם של ילדים בלתי גמולים בגילאי 3, בקבלתם לגן. על פי מדיניות משרד החינוך יש לסייע לילדים בלתי גמולים להיגמל באופן הדרגתי תוך בניית תוכנית משותפת בין הגן לבין ההורים. כמו כן, המשרד הרחיב את הייעוץ להורים שילדיהם לא נגמלו עד כניסתם לגן, במטרה לעודד תהליך גמילה ולהגיע לסיומו במהרה".