תביעה ייצוגית נגד טבע: 5,000 הורים דורשים פיצוי בפרשת הנוטרילון
במסיבת עיתונאים שנערכה היום העידו הורים על תינוקות שאושפזו בעקבות צריכת מוצרי נוטרילון. עורכי הדין שהגישו לפני כמה ימים בקשה לתובענה ייצוגית בשם אלפי הורים דרשו ממשרד הבריאות להקים ועדת בדיקה לפרשה. משרד הבריאות: היינו הראשונים בעולם להרחיב את הריקול

עורכי הדין יעקב דוידוביץ' וליאור להב, שהגישו לאחרונה בקשה לאישור תובענה ייצוגית נגד חברת טבע בפרשת הריקול של מוצרי נוטרילון, דרשו היום (ה') ממנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב להקים לאלתר ועדת בדיקה. במסיבת עיתונאים שקיימו הם הציגו עדויות של הורים ונתונים שלטענתם מצביעים על תמונה חמורה מזו שהציג משרד הבריאות. לדבריהם, הם מייצגים כחמשת אלפים הורים שמדווחים על תסמינים רפואיים חמורים אצל תינוקותיהם.
אדיר אלקובי, אבא לתינוקת בת עשרה חודשים, סיפר ל-mako על שבועות של סיוט. "הבת שלי אכלה כמות גדולה מהנוטרילון של מספרי האצווה המדוברים", אמר. "היא סבלה יותר משבוע מכאבי בטן קשים. הגענו למיון, היא הייתה ערה יומיים. נתנו לה נוזלים ומשככי כאבים, וזה לא עזר. שוחררנו, חזרנו שוב למיון, ובסוף היא אושפזה".
אלקובי תיאר גם תחושת חוסר אונים מול המערכת. "כתבתי למשרד הבריאות בכל הערוצים האפשריים – התעלמות מוחלטת", אמר. "מדובר פה בתינוקות. גם בבית החולים הייתה לי תחושה שמנסים לטשטש. הגענו עם ילדה מיובשת שצורחת מכאבי בטן, והרופאה מעלה אפשרות של אוזניים ושיניים. על מה את מדברת?"
אלקובי לא היחיד שמתאר פגיעה בתינוקות. במסיבת עיתונאים שנערכה היום העידו הורים נוספים. יעל בן עמי סיפרה כי בנה סבל מהרעלת מזון ואושפז במשך יומיים. "יש לי רגשי אשם", אמרה. "אמרו לי שנוטרילון יותר קליל לבטן, אבל אני כבר לא מכירה את הילד. הוא פשוט השתנה". מריאור שוחט העידה כי תינוקתה לא הפסיקה לצרוח במשך חודשיים, ורק כשהפסיקו להאכיל אותה בנוטרילון חל שיפור משמעותי.
ירין שמעון, שמרכזת קבוצות וואטסאפ של הורים נפגעים, הציגה במסיבת העיתונאים נתונים מסקר שערכה בקרב אלף הורים. מתוכם 569 דיווחו על אי-שקט, 315 על שלשולים, 178 על הקאות ו-73 על חום ותופעות נוספות. "הילדים שלנו אינם משחקים", אמרה. "אנחנו דורשים להוריד את כל מוצרי נוטרילון מהמדפים".
פיצוי של 20 אלף שקל לכל הורה
הבקשה לאישור התובענה הייצוגית הוגשה בגין נזק רפואי חולף. ההורים דורשים פיצוי של כ-20 אלף שקל לאדם, בדומה לפיצויים הנהוגים בתביעות נפגעי תאונות דרכים עבור כאב, סבל ופגיעה באוטונומיה. עורכי הדין ציינו כי מקרים של נזק לצמיתות יטופלו בתביעות נפרדות.
עו"ד דוידוביץ' מתח ביקורת חריפה על החברה. "טבע ניסתה כבר מההתחלה למזער את האירוע ולהעניק מס שפתיים בדמות שוברים לאותו מוצר שכלול בו רעלן", אמר. עו"ד להב הוסיף כי "טבע פעלה לגמד אירוע חמור שהוביל לכך שהורים האכילו במו ידיהם את התינוקות שלהם במזון מורעל".
להב ציין כי גם בצרפת חוקרים השלטונות מקרי מוות של שני תינוקות בקשר לריקול של מזון תינוקות. שם מדובר בחברת נסטלה, אך ככל הנראה מדובר באותו כשל – אצל יצרן סיני שסיפק חומצות שומן ליצרנים באירופה.
עורכי הדין קראו למשרד הבריאות לקבל אחריות ולא להותיר את הטיפול בפרשה בזירה המשפטית בלבד. בין השאלות שלטענתם על ועדת הבדיקה לבחון: אילו אמצעי זהירות טבע לא נקטה, מהם הנזקים הרפואיים של רעלן הצרוליד, מדוע נמשך שיווק חלק מהמוצרים גם לאחר הודעת ההשבה הראשונה, ומהו ההיקף הממשי של הנפגעים בישראל.
משרד הבריאות הרחיב בימים האחרונים את הריקול לסדרות מסוימות של נוטרילון שלב 1 ונוטרילון AR, בשל חשש להימצאות רעלן בשם צרוליד (Cereulide). מקור הרעלן, לפי הפרסומים, בחומצת שומן מסוג ARA שסיפק ספק חיצוני.
מחברת טבע נמסר כי התביעה טרם התקבלה בנוטרילון, וכי לאחר קבלתה תלמד החברה את הטענות ותשיב כמקובל בבית המשפט. החברה הדגישה כי אין השפעה בישראל על מוצרי שלב 2, וכי אין להקיש מהאיסופים באירופה על אלה שבישראל מכיוון שמדובר במוצרים שונים. לדברי טבע, כל מוצרי נוטרילון שנמצאים כעת על המדפים בטוחים לשימוש. בנוגע לפיצוי, החברה מסרה כי היא בוחנת חלופות ובכללן זיכוי, וכי בשלב זה ניתן לבצע החלפה או לקבל שובר בהתאם להנחיות הקמעונאי בנקודת המכירה.
ממשרד הביראות נמסר: אירוע הריקול שהתבצע בישראל הוא חלק מאירועי ריקול גלובליים המתבצעים במקביל בעשרות מדינות, וזאת בשל חשיפה לרעלן, שלגביו לא נקבע בעולם ובישראל רגולציה מחייבת.
הריקול הגלובלי חל על מספר גדול של יצרניות תמ״ל מרכזיות בעולם, בהן נסטלה, נוטרישה (דנון), לקטליס והוגנדורף.
משרד הבריאות פרסם הודעה לציבור בשקיפות מלאה והנחה להימנע מצריכת מוצרים שנכללו בריקול, ככל שנרכשו. אף שחברת טבע ישראל התייחסה לשמונה אצוות, המשרד הורה על הרחבת האיסוף ל-21 אצוות שהן כלל האצוות המכילות חומצת שומן שיוצרה על ידי הספק של אצוות השמן הפגומות, אך שלא הכילו רמות חריגות של הרעלן צרוליד, וזאת מתוך נקיטת זהירות מונעת ומחויבות עליונה לשמירה על בריאות הציבור.
משרד הבריאות הישראלי היה הראשון בעולם להרחיב את הריקול אחרי קביעת הרף החדש של efsa, הסוכנות האירופאית לבטיחות מזון, שנקטה במקדם בטיחות מחמיר במיוחד עבור צרולידים על מנת להגדיר רמה מקסימלית מותרת בתמ"לים. עשרות מדינות נוספות ביצעו בהמשך הרחבה דומה.
משרד הבריאות פועל באופן שוטף להבטחת בטיחות המזון ובפרט בטיחות תרכובות מזון לתינוקות. מדובר באירוע בו הנחיות רגולטוריות בכל העולם מתעדכנות כתגובה לסיכון החדש, ועל כן המשרד נקט באמצעים מיידים של פיקוח ובירור המקרה מול היבואנים והיצרנים בישראל תוך הרחבת הבדיקות בהתאם להתפתחויות בשטח.
בקביעת רמות סף מקסימליות למזהמים שונים במזון, ובכלל זאת לצרוליד, ובמיוחד במזון לתינוקות, ננקטת גישה מדעית ורגולטורית מחמירה שלוקחת בחשבון מקדמי בטיחות שנועדו לצמצם ככל הניתן את הסיכון לבריאות הציבור מהחשיפה למזהמים מזיקים. ערכי הצרוליד שנמצאו היו גבוהים מערכי הסף של efsa וחרגו מסף הסבילות שמתאפשר, ועל כן נעשה הריקול.
בדומה למחלות שלשולים והקאות רבות הנגרמות על ידי מחוללים שונים והרעלות מזון, ברובם המכריע של המקרים התסמינים חולפים מעצמם באופן מלא תוך 6-24 שעות גם ללא כל התערבות רפואית וללא צורך בטיפול ייעודי. עם זאת, במקרים חמורים ונדירים בהם התסמינים ממושכים ובעצימות גבוהה, ובדומה להתנהלות הנדרשת במצבים של מזהמים אחרים הגורמים להרעלת מזון בתינוקות, יש לפנות באופן מידי להערכה ולטיפול רפואי על מנת למנוע סיבוכים שונים.
כמקובל באירועים מסוג זה, משרד הבריאות ממשיך לנטר את ההתפתחויות בעולם, ומבצע דיגום של מוצרים נוספים בישראל, מנתח תוצאות בזמן אמת ומחייב את החברות להציג ניהול סיכונים ומסמכים תומכים בהתאם לדרישות.
משרד הבריאות ממשיך לעקוב אחר הנושא ויעדכן את הציבור ככל שידרש.