מור דרור, אימא לילדה בת שנתיים בגן בחולון בו נחשף אתמול לראשונה ב-N12 חשד להתעללות בילדים בגן, התמודדה עם התקפי זעם ממושכים של בתה שלא היה להם כל הסבר. כשברקע פרשת ההתעללות ב"גן טולי" ברמלה, היא החליטה לבדוק את הנעשה בגן של בתה. בתחילה, בעלת הגן ניסתה לשכנע אותה לרדת מהעניין אבל לאחר מכן דרור גילתה שכל הסרטונים נמחקו מהדיסק הקשיח. היא לא ויתרה והצליחה לשחזר את הצילומים ואז גילתה את הזוועה.

"אני זו שחשדתי וגיליתי את הפרשה", היא מספרת בשיחה עם mako. "חשדתי בצוות כשהבת שלי התחילה לחזור הביתה עם התקף של התמוטטות עצבים. היא לא רצתה לבוא אליי, היא לא רצתה ללכת לאבא שלה שהוא כל עולמה. היא לא הסכימה לאכול ולא הייתה רגועה, ואני מכירה את הבת שלי. אין סיכוי שהיא תתנהג כך בלי שום סיבה".

"כשראיתי שלמעלה מחודש וחצי היא חוזרת הביתה עצבנית ולא רגועה", היא מספרת בכאב, "החלטתי להרים את הכפפה. לא יכולתי לשבת בשקט כל עוד מדובר בילדה שלי והחלטתי ללכת לגן. התקשרתי לגננת וביקשתי לראות את המצלמות".

איך היא הגיבה?
"היא נהייתה לחוצה. היא לא האמינה שאני אנחת למחרת עם בחור שמתעסק במצלמות ואדרוש לראות את הסרטונים. היא וכל צוות הגן היו מבוהלות. הבחור אמר שהדיסק הקשיח עליו היו שמורים כל הסרטונים, תקול לגמרי. לא ויתרתי, הרגשתי וחשדתי עוד יותר שמסתירים ממני משהו. אמרתי לעצמי שהגעתי לבאר ולא אשתה ממנה? אין סיכוי".

למחרת בבוקר הגיעה שוב דרור לגן ודרשה פעם נוספת את המצלמות כדי ללכת למעבדה ולנסות לשחזר את הנתונים. "היא ניסתה לשכנע אותי לרדת מזה אבל לא הסכמתי. אחר כך סיפרו לי שהיא קבעה באותו יום עם טכנאי שהיה אמור לקחת לה את המצלמות. בנס ניצלנו, ראיתי את הסרטונים והאמת תצא לאור. ידעתי שאם איש מחשבים לא יוכל אז במעבדה יצליחו".

איך הרגשת כשצפית בסרטונים?
"קשה לצפות בכל ההטחות, הזוועות, האלימות, שהילדים חסרי הישע האלו עוברים. כביכול ראיתי את סדר היום אבל הבעיה שלא עושים איתם כלום בגן. אין יצירות, אין משחקים עכשיו אני מבינה למה הילדה שלי לא מדברת, אף אחד לא מדבר איתה, אף אחד לא מתקשר איתה, אף אחד לא משחק איתה הילדה שמונה שעות מסתובבת סביב עצמה בלי מעש. כשצריכים לאכול סייעת מרימה אותם מהכיסא, כאילו הם בובות".

דרור ראתה את הסרטונים לראשונה ביום שלישי שעבר, אך החליטה לא ליידע את כל ההורים אלא שיתפה רק לכמה חברות. "ישבתי ועברתי על כל הסרטונים. כדי לבדוק שאני לא עושה מזבוב פיל. כשהתיישבתי וראיתי את הסרטונים הזדעזעתי. כשאספתי מספיק חומר, רצינו כמה הורים להתייעץ עם עורך דין, להבין איך לפעול ומה לעשות".

"ביום חמישי בגן חגגו את סוף השנה וההורים קנו לצוות מתנות. לא כל ההורים ידעו ועכשיו הם אוכלים את עצמם. שלחו מתנות, שיבחו את הצוות. והנה עכשיו נפלה הפצצה וההורים הבינו שאין מה לשבח צוות שעשה לילדים שלנו רק רע".


"זוהי ילדה ראשונה שלי, חשבתי שאני שומרת עליה ומגינה עליה", מספרת יוליה יולזרי, אמא לילדה בגן. "זה נפל עלינו ממש כמו פצצה, אנחנו חושבים שאנחנו בסיוט. אני אמא  חרדתית לילדים שלי ולא האמנתי שאצפה ואראה את הזוועות האלו".

יוליה לא לבד. שלומית גולן, היא אם נוספת לילד בגן שהכירה את אחת הסייעות לפני חמש שנים כשעבדו יחד במספרה. "יש לי הרבה רגשות אשם, דפקו לי סכין בגב. חשבתי שהסייעת חברה טובה. סמכתי על מישהי שהייתה אמורה להיות חברה. אני בהלם ממה שראיתי. אין לי מילים לכאב הגדול שאני חווה ומרגישה".

עו"ד עדי כרמלי (צילום: יח"צ)
צילום: יח"צ

ההורים שפנו אל עו"ד עדי כרמלי, המייצג אף את הורי "גן טולי" ברמלה, בחנו את הסרטונים וגילו לתדהמתם מקרים של אלימות שהופגנה כלפי הילדים ובכללה בחלק מהמקרים העובדת הטיחה את הילדים אל המזרן, סטרה להם, דחפה אותם בחוזקה והרימה אותם כחפץ לכל דבר. מהסרטונים עלה חשד לגבי חמש מעובדות הגן שהיו מעורבות לכאורה באירועים החמורים. 

אתמול, לאחר שצפו בסרטונים, הגיעו הורים לתחנת המשטרה והגישו תלונות בחשד להתעללות ואלימות פיזית כלפי הילדים. הבוקר התייצבו שש הסייעות החשודות לדיון בהארכת מעצר. המשטרה תבקש להאריך את מעצרן עד תום החקירה.

על רקע פרשיות ההתעללות האחרונות, שר החינוך ח"כ יואב גלנט פנה לשר הרווחה, ח"כ איציק שמולי בבקשה להעביר את האחריות על מוסדות החינוך לגיל הרך תחת משרדו במקום משרד העבודה והרווחה. "בתור אב לילדים, כל אירוע זעזע אותי עמוקות", כתב בבקשה. המתווה שהוצג: אחריות מיידית על המעונות והמשפחתונים המסובסדים – והרחבתה תוך שנתיים.

ח״כ אופיר כץ שמתכוון להגיש ביום ראשון הקרוב הצעת חוק להחמרת הענישה למתעלל/ת בחסר ישע התייחס אתמול לפרסומים וקרא לתמוך בהצעת החוק. "לצערי, אנחנו נחשפים לעוד פרשה של אלימות כלפי פעוטות. התופעה הזו פשוט חייבת להפסק. כל מי שמתעללת או תוקפת פעוט מקומה בכלא. אם לא נעשה צעד אנחנו נמשיך לראות מקרים כאלו, הצעת החוק שלי קובעת- לא עוד עבודות שירות, לא קנסות ולא מאסר על תנאי, מי שמתעללת ביקרים לנו- תשב בכלא. לא פחות מכך".

במקביל פרקליטות מחוז מרכז הגישה ביום ראשון כתב אישום חמור נגד 4 סייעות ב"משפחתון של טולי" ברמלה, בגין ריבוי עבירות של התעללות בקטין ותקיפת קטין על ידי אחראי. כתב האישום מגיע אחרי פרסום התיעוד שבו נראות הסייעות מתעללות לכאורה בפעוטות שהיו תחת חסותן והסערה שהוא גרם. 

 

עו"ד ששי גז המייצג את בעלת הגן מסר בתגובה: "החשדות בדבר התעללות של מי מעובדות הגן בילדים נפלו עליה כרעם ביום בהיר. מרשתי גננת מוכרת ואהובה בעיר מגוריה מזה 20 שנים. מעולם לא הובא בפניה מידע, מצד מי מן ההורים, בדבר התנהגות בלתי הולמת מצד עובדות הגן. מרשתי, אשר כואבת את כאבם של ההורים, מסרה גרסה מפורטת במשטרת ישראל על מנת להגיע לחקר האמת".

עורך דין איתי כהן המייצג את אחת הסייעות מסר בתגובה: "מרשתי מכחישה את העבירות המיוחסות לה ולא נקטה בכל אלימות כלפי ילדי הגן, מרשתי טיפלה בילדים במסירות רבה, ביתה הקטנה אף היא ילדת הגן, כך שלא יעלה על הדעת שהיא תשים את ביתה במקום שבו ננקטת אלימות כלפי ילדים ואם הייתה מרשתי נחשפת לאלימות כלשהי בגן היא היתה מדווחת מיידית למשטרה".

עורך דין שי שורר המייצג שתיים מהסייעות מסר בתגובה: "אני מגנה כל התעללות בחסרי ישע ובפרט בילדים תמימים בגיל הרך. הסיעות שאותן אני מייצג אין להם דבר וחצי דבר באירוע הנטען, ולראיה בחרו לשים את ילדיהן בגן הזה. בשולי הדברים אך לא בשולי החשיבות במנותק מהפרשה, לטעמי יש להסדיר ברשיון בהכשרה ובפיקוח סיעות של גנים".