פרשת חטיפתו של איתן בירן לישראל משלבת בתוכה דרמה משפחתית קורעת לב עם סרט פעולה כשסבו הטיס אותו לישראל במטוס פרטי ששכר מראש. אבל המקום שבו יוכרע גורלו של איתן בן החמש הוא בבית המשפט.

העיתון האיטלקי לה רפובליקה פרסם כי משטרת פאביה פתחה בחקירה נגד שמואל פלג, הסב מצד האם שהביא לארץ את הילד איתן בירן, בגין מה שהיא מכנה חטיפה בנסיבות מחמירות. עורכת הדין כריסטינה פאני, המייצגת את איה בירן, הדודה מצד אביו והאפוטרופוס המשפטי של איתן, נכנסה הבוקר לבית המשפט כדי "לשוחח עם השופטת ולהפעיל את אמנת האג הבין-לאומית", שמתמקדת בהיבטי המשפט הבין-לאומי בנושא ילדים.

פלג עומד בסכנה של אישום פלילי גם בישראל. לכאורה, ניתן יהיה להגיב נגדו כתב אישום בגין חטיפה. העונש המקסימלי בישראל על עבירה כזו יכול להגיע לעד 20 שנות מאסר.

כפי שפרסמנו הבוקר (ב') שמואל פלג החזיק בדרכון הישראלי של איתן, שהיה גם בעל אזרחות איטלקית, וכך הצליח להוציא את הילד מהמדינה. את הדרכון הישראלי היה אמור להחזיר לדודתו של איתן, איה בירן, עד ה-30 לאוגוסט, על פי החלטת בית המשפט, אבל הדבר מעולם לא נעשה.

אולם האם פלג באמת יצליח לחמוק מעימות משפטי ולגדל את איתן בישראל ללא הפרעה? הסיכוי לכך נמוך.

מבחינה משפטית, השאלה המרכזית היא האם אכן מדובר בחטיפה כהגדרתה בחוק או אולי דווקא פעולה חוקית ולגיטימית, ולאיזה בית משפט קיימת הסמכות לדון באפוטרופסות על איתן. מלבד שאלת האפוטרופסות עצמה, ישנם גם כספים גדולים שעתידים להתקבל כפיצוי בגין אסון הרכבל – ומי שיהיה אפוטרופוס על איתן ישלוט בכספים המוערכים במיליונים רבים.

עו"ד הדין אלינור ליבוביץ', המתמחה בדיני אפוטרופסות ומשמורת, מסבירה שעל פי אמנת האג, שישראל ואיטליה חתומות עליה, הרחקתו או אי החזרתו של ילד תיחשב כחטיפה כאשר היא מהווה הפרת זכויות המשמורת המוענקות לאדם, למוסד, או לכל גוף אחר, על פי דין המדינה שבה היה מקום מגוריו הרגיל של הקטין סמוך לפני הרחקתו. "האמנה חלה על כל ילד שמקום מגוריו הרגיל היה במדינה, בסמוך להפרה של זכויות המשמורת, והיא מפסיקה לחול בהגיעו של הילד לגיל 16", מסבירה עו"ד ליבוביץ'.

מלשון החוק עולה שמקום מגוריו הקבוע של איתן היה באיטליה – שם הוריו שהו, למדו ועבדו – אפילו אם הוריו התכוונו לחזור לארץ (כפי שטוענת משפחתו בישראל). הבאתו לארץ מאחורי גבם של כל הנוגעים בדבר – מנוגדת לאמנה.

עוד מסבירה ליבוביץ' שכיוון שלדודתו של איתן מצד אביו, הוענקו זכויות משמרות, לפחות באופן זמני, לקיחתו ממנה להחזרתו לארץ היא פעולה שנעשתה לכאורה שלא כדין, ובניגוד לאמנת האג.

"אמנם החוק קובע כי עצם העובדה שניתנה במדינה המקורית (איטליה) החלטה בעניין משמורת שראויה להכרה באותה מדינה, לא תשמש כנימוק לסרב להחזרת ילד על פי האמנה, אך רשויותיה השיפוטיות או המנהליות של מדינת ישראל רשאיות להתחשב בנימוקים לאותה החלטה בבואן להפעיל את אמנת האג", מבהירה ליבוביץ'.

גבול איטליה שוויץ (צילום: 
Mike Dotta, shutterstock)
גבול איטליה שוויץ | צילום: Mike Dotta, shutterstock

גם שאלת מיקומו של המשפט עולה שוב ושוב בשיח על מצבו של איתן. אולם ליבוביץ' מסבירה שאין קשר בין השאלה היכן תידון האפוטרופסות על איתן לבין התוצאה. "ייתכן מצב בו הדיון יתקיים בבית המשפט באיטליה ולא בבית המשפט לענייני משפחה בישראל, אך בית המשפט באיטליה יכריע כי מקום מגוריו הקבוע של איתן הוא בישראל".

אפשרות אחרת היא שבית המשפט באיטליה יקבע כי האפוטרופסות על איתן תיוותר אצל אחות אביו באיטליה, ואזי לקרובי המשפחה הישראלים יינתנו רק זכויות ביקור. סביר להניח שבמצב כזה הביקורים עמו יהיו תחת פיקוח הדוק, בהתחשב במה שקרה ברגע שביקר אותו הסב.

הילד נשאר רק במקרים קיצוניים

אתמול כבר ניתנה חוות דעת משפטית על ידי היועץ המשפטי לממשלה, לפי אכן מדובר בחטיפה על פי אמנת האג.

עו"ד אלינור ליבוביץ' (צילום: צילום עצמי)
עו"ד אלינור ליבוביץ' | צילום: צילום עצמי

"חשוב לציין כי הסיכויים להותיר את איתן בארץ אינם גבוהים, לנוכח העובדה שהסייגים להחזרת ילד חטוף למדינה המקורית מדברים רק על מקרים קיצוניים של סכנה לשלומו הנפשי או הבריאותי של הילד אם יוחזר למדינה שממנה נחטף", אומרת עו"ד ליבוביץ'. "זה ככל הנראה לא המקרה, שכן נראה כי איתן קיבל טיפול מיטיב אצל דודתו, זכה לטיפולים רפואיים ופסיכולוגיים מסוגים שונים וודאי שלא נשקפת סכנה לחייו או לשלומו".

להערכתה, על אף המלחמה שצפויה להילחם משפחת פלג, לרשויות הישראליות לא תהיה ברירה אלא לכבד את האמנה ולהחזיר את איתן לאיטליה. שם, ככל הנראה, ידונו השאלות הרלוונטיות הנוגעות לשאלה מי יגדל אותו והיכן.