משפחה הודית (צילום: beemore, Istock)
פחות ילדים, יותר כסף | צילום: beemore, Istock
רשויות הבריאות בהודו מצאו דרך מקורית לבלום את קצב הגידול המהיר של האוכלוסייה: בני זוג שידחו את הולדת ילדם בשנתיים מיום חתונתם, יזכו לתגמול כספי בסך 5000 רופי (500 שקלים); כך פורסם באתר האינטרנט של הגרדיאן הבריטי.

אוכלוסיית הודו עומדת כיום על 1.2 ביליון איש והצפי לשנת 2050 הוא 1.53 ביליון. מדי שנה נולדים יותר מ-27 מיליון ילדים במדינה, וכמחצית מהאוכלוסייה היא מתחת לגיל 25. על פי הערכות, הודו תהפוך להיות המדינה הצפופה ביותר בעולם בשנה זאת ותעקוף את שכנתה סין מבחינת פיצוץ האוכלוסין. הדאגה הגדולה של ראשי המדינה: התדלדלות משאבי המדינה, בהם שתייה ומזון.

המטרה: שני ילדים לכל משפחה

הפרויקט הניסיוני רשם הצלחה באזור "מהרשטרה" שבמערב הודו, ועתה מנסות הרשויות להרחיב אותו לאזורים נוספים. הפרויקט כאמור מציע לזוגות תגמול של 5000 רופי לדחיית הולדת ילדם שנתיים מיום החתונה, כאשר על כל שנה נוספת הם יקבלו 2500 רופי נוספים. בתחילת הפרויקט נרשמו 977 זוגות, אבל המספר טיפס במהרה ל-2366.

באזור שבו נוסתה התוכנית, נישאים 25 אלף זוגות בשנה, מתוכם 80 אחוז ילדו בשנה הראשונה לנישואים. בינתיים, רק 155 זוגות זנחו את הכסף לטובת הולדת ילדים.
המענקים יינתנו בחודש אוגוסט, ומשפחות שמשתתפות בפרויקט זכאיות לקבל ייעוץ לתכנון המשפחה וקונדומים בחינם.

הנשיא שעומד בראש מנהל האוכלוסין, טוען שהודו לא יכולה להרשות לעצמה משפחות גדולות, ושמחובתה לשאוף לאפס אחוזי גידול אוכלוסין."אנחנו מרגישים ששני ילדים זה צורך, אבל השלישי לא הכרחי. טוב יותר שהמשפחות ישלטו בגודלן", הוא אומר. "הבאת ילדים אינה משפרת את המצב הכלכלי. נהפוך הוא, היא מעמידה אותם תחת לחץ פיננסי גדול, וחושפת אותם לתת תזונה, מחלות, ולחוסר יכולת לקנות תרופות ובגדים".

משפחות מרובות ילדים מקובלות בהודו ונובעות בין היתר משיעורי התמותה גבוהים בקרב תינוקות. גם ההעדפה להולדת בנים היא סיבה לילודה גבוהה, שכן אנשים בעלי בנות ממשיכים לנסות עד שיגיעו לבואו המיוחל של הבן. "חינוך טוב יותר ושיעור תמותה שנמצא בירידה מביאה אנשים לקחת חלק בפרויקט", מסביר נשיא המנהל. הודו לא תוכל לעולם לאמץ את מדיניות הסינים, הוא טוען, כיוון שמוסד המשפחה הוא בעל חשיבות גדולה בקרב הכפריים, וההודים לא ישתפו פעולה.

מדיניות הגבלת הילודה בהודו רחוקה מלהיות עקבית. נהרו-ראש הממשלה הראשון של הודו אחרי קבלת העצמאות חשב שאוכלוסייה גדולה היא נכס עבור מדינה ענייה. זה לא מנע את ייסודה של תוכנית הגבלת הילודה ב-1952 המעודדת שימוש באמצעי מניעה, תוכנית שלא הצליחה במיוחד. בשנות ה-70 בתקופתה של אינדירה גנדי הודו יושמה מדיניות קשוחה שחייבה עיקור גברים בעלי שני ילדים או יותר. המדיניות נזנחה כשגנדי עזבה, ואז הייתה שלטת מדיניות מתונה יותר של עידוד לשני ילדים לכל משפחה.

לעומת הודו, בסין דווקא משחררים מעט את החבל: בשבוע שעבר נמסר לבני זוג בשנגחאי כי הם יכולים לממש חלון הזדמנות חד פעמי ולהגדיל את המשפחה למרות המדיניות של ילד אחד הנהוגה אצלם. הצעד התקבל כתגובה לתהליך שעובר על העיר, שכולל אוכלוסייה מזדקנת, דבר שמוביל לירידה משמעותית בשיעורה בשנים האחרונות.