הילה ארליך (צילום: תומר ושחר צלמים)
הרבה ילדים נשארים בבית עד גיל שנתיים לפחות, בגלל המחיר הגבוה של גני הילדים. הילה ארליך ובנה | צילום: תומר ושחר צלמים

משפחת ארשבן, אליה מגיעה סופר נני בפרק שישודר הערב, שבה לארץ מהחיים הנוחים בארה"ב והתקשתה להתרגל חזרה לשגרה החדשה-ישנה בארץ. מעבר לשפה ולתרבות, קיימים גם הבדלים בין התנאים והתמיכה בגידול ילדים בארץ לבין המציאות של הורים במדינות אחרות, ובארה"ב בפרט. אז איך נראים החיים של אמהות ישראליות באמריקה? ארבע אמהות ישראליות שגרות שם הסכימו לפתוח בפנינו את הלב ולחשוף את סדר היום שלהן, את הקשיים והיתרונות.

העסקת נני זה דבר מקובל

"בארצות הברית יש חיים נוחים: את לא עובדת יותר מדי קשה, לאנשים יש שתי מכוניות, דירות טובות ומשכורת נוחה", מספרת לנו ליבי ברגמן מבוסטון, אמא של מיכל בת ה-3.5 ושל עמית בן השלושה שבועות. "יש פה נשים עם נני שישנה אצלן בבית ומטפלת בילדים או מה שנקרא 'עזרה לאמא', שזו מישהי שאוספת את הילדים מבית הספר בארבע, מביאה אותם לחוגים ומכינה להם לאכול עד שההורים חוזרים מהעבודה".

כן, בארה"ב העסקת נני היא תופעה תרבותית רווחת, לא בכל מקום וכמובן תלוי במצב סוציו-אקונומי, אבל זה בהחלט לא עניין זר להרבה משפחות. "אמנם אני לא מכירה ישראליות שיש להן פה נני", מספרת לנו בתאל ליברמן משיקגו, אמא של אחינועם בת ה-11 חודשים, בלוגרית וחברה בקבוצת "מאמילנד גלובל", “אבל זה שכיח שלאמריקאיות יש נני ועוזרות בית - זה לגמרי עניין שבשגרה. את גם יכולה להיות אמא במשרה מלאה ועדיין לשכור עוזרת בית, זה קורה כאן. בכלל, עוזרת בית זה משהו שאת עשויה להיעזר בו גם אם את גרה בדירת כוך בניו יורק".

ואיך אפשר לדבר על החברה האמריקנית בלי לדבר על עקרות הבית הנואשות, ה"סטיי אט הום מאמז"? "אמא במשרה מלאה זה דבר מאוד מאוד שכיח פה. זה משהו במנטאליות שלהם", מסבירה אתי מניו ג'רזי, אם לשתי בנות. "יש פה אנשים שמשאירים את הילדים בבית עד גיל 5. בגיל 5  הם הולכים לבית הספר ועד אז יש כאלה ששולחים אותם לגן רק כמה פעמים בשבוע".

אחת מהדרכים להסביר את תופעת האמהות במשרה מלאה היא המחירים הגבוהים שגובים בארה"ב עבור גני ילדים. זה אולי המקום להזכיר שבארה"ב אין חופשת לידה משולמת שקבועה בחוק והאמהות נתונות לחסדיהם של המעסיקים. כך, גן הילדים הופך להכרח של ממש מגיל צעיר מאוד וכשהוא יקר – יש לכך השלכות. "הרבה ילדים נשארים בבית עד גיל שנתיים לפחות, בגלל המחיר הגבוה של גני הילדים", מסבירה הילה ארליך ממרילנד, אמא לבן 3. "תחשבי שאת משלמת בסביבות 2,000 דולר לחודש לגן ילדים לתינוק ובנוסף את צריכה להביא את האוכל עבורו. זה משהו שאין בארץ". וכמה עולה מטפלת? מסתבר שגם זה לא עסק זול, שנע בסביבות ה-1,000 דולר לחודש.

אולם עבור אמהות ישראליות גם היעזרות בבייבי סיטר יכולה להיות כרוכה במאמץ וחששות. "יש כל כך הרבה סיפורים מפחידים באמריקה שאת מפחדת להשאיר את הילד עם כל אחד", מסבירה ליברמן, "למצוא את הבייבי סיטר זה אתגר לא פשוט וגם אם מצאת אותה – עדיין יש פערי שפה ואת מפחדת שלא תביני את חומרת המצב אם משהו יקרה. כדי להימנע מכל זה - אנחנו פשוט עושות תורנויות בין החברות הישראליות".

בתאל ואבינועם (צילום: תומר ושחר צלמים)
למצוא בייביסיטר זה אתגר לא פשוט. בתאל ליברמן ובתה אחינועם | צילום: תומר ושחר צלמים

תכנון "פליי-דייט" שבועיים מראש

המחיר הגבוה של גני הילדים, מגיע עם יתרון בצורת היערכות טובה למצב בו שני ההורים עובדים במשרה מלאה. המוכנות הזו כוללת שעות פעילות ארוכות וגם גמישות. "את יכולה לרשום את הילדה ליום שלם  או לשים אותה בגן לארבע או חמש שעות או רק לכמה ימים בשבוע – הכל לפי הצרכים שלך וכמובן שהמחיר משתנה בהתאם", מספרת ברגמן.

ואם חשבתן על השעה שתיים או ארבע, בארה"ב גן הילדים מסתיים רק כשמסתיימת העבודה של ההורים. "הילדות שלי בגן משבע וחצי בבוקר עד שש וחצי בערב", מגלה לנו אתי. "אני עובדת מתשע עד חמש אבל לוקח לי שעה להגיע לגן שלהן. בן הזוג שלי עובד מתשע עד שש אבל קרוב לגן שלהן – אז כך או כך אנחנו אוספים אותן רק אחרי שש. בארץ היינו אוספים אותן מהגן בארבע כי לא היתה אפשרות אחרת אבל פה כל המשרות מתארכות עד השעות הללו וזה מה שמדהים: אם אישה רוצה לעבוד במשרה מלאה – הגנים ערוכים לזה". 

אתי מגלה לנו שגם בתי הספר מוכנים לשמור על הילדים שלכם משבע וחצי בבוקר עד שש בערב בתשלום נוסף וכך גם אמהות לילדים בגיל בית ספר שומרות על זמינות תעסוקתית. ההיערכות להורים עובדים לא עוצרת שם ומשפיעה על שעות העבודה של עסקים שונים. כך, למשל, מתאפשר לאמא העובדת להסתפר ולעבור מני-פדי דווקא ביום שבת או להביא את העוזרת לעבוד בסוף השבוע. “פשוט ערוכים לזה פה", מסכמת אתי. “אפילו בסופר ובחדר הכושר יש משחקיות בהן את יכולה להשאיר את הילדים. חושבים על הכל".

אבל אם כל זה נשמע לכם מפתה, ברגמן רוצה להאיר עבורכם גם את הקושי. "במילה אחת, מה שחסר כאן זה המשפחה", היא מבהירה. "כשרק הגעתי לפה היה לילה בו נזקקתי לטיפול רפואי ונאלצתי ללכת לבית החולים. הייתי עם תינוקת בת חצי שנה ולא ידעתי מה לעשות עם הילדה. אין לך משפחה לפנות אליה ולבסוף נאלצתי להעיר בשתיים בלילה שכנה שלא כל כך הכרתי - כדי שתיחלץ לעזרתי".

"אין לך פה את התמיכה והעזרה של המשפחה וזה מאוד קשה", מוסיפה בתאל ליברמן משיקגו. "האמריקאים יותר קרים וכך הישראלים הפכו להיות המשפחה שלי פה".

הקור האמריקאי הוא רק קצה הקצה של הבדלי התרבויות כי בעוד בארץ את קובעת עם אמא של ניר שהוא יבוא לשחק מחר עם הילד בלגו, בארה”ב התמונה אחרת לגמרי. "אם אני רוצה שהילדה שלי תשחק עם ילדה אחרת ב"פליי-דייט" – אני צריכה לתכנן את זה כמעט שלושה שבועות מראש!", מגלה לנו ליברמן.

ניהול לוח הזמנים של הילד משל היה מנהל פיתוח בחברה מתקדמת הוא לא דבר שייחודי רק לשיקגו. “פליי דייט זה משהו שכרוך בכתיבה של מייל רשמי, לפחות שבועיים מראש", מגלה לנו הילה ארליך ממרילנד, אמא לבן שלוש. "במייל הזה אני צריכה לספר שאני מאוד מתרגשת מהאפשרות שהילדים ישחקו יחד וכמה אני שמחה שהם יוכלו לבלות זמן אחר הצהרים. הם אחרים פה".

בנותיה של אתי מניו ג'רזי (צילום: תומר ושחר צלמים)
אמא במשרה מלאה זה דבר מאוד שכיח. בנותיה של אתי מניו ג'רזי | צילום: תומר ושחר צלמים

יש גם חופשת  חורף

אם עיקמתם את הפרצוף מתכנון הזמנים המדוקדק, יכול להיות שמיהרתם לעשות זאת. כמו לכל דבר, מסתבר שגם לו יש גם צדדים נעימים. לדוגמא, מציאת סידור לילד. כן, עם הכניסה לגן או לבית הספר בארה"ב, תקבלו רשימה של כל ימי החופש שיהיו לילדים בשנה הקרובה – גם של הימים בהם הגן סגור בגלל השתלמויות של הגננות. התכנון המוקדם מביא איתו פתרונות להורים העובדים.

"כשאת יודעת בתחילת השנה שעוד כמה חודשים תצטרכי סידור לילד את יכולה לתכנן מראש ויש פה המון פתרונות, מבייביסיטר ועד קייטנה של יום אחד", מסבירה לנו אתי. “בישראל יש המון חגים ופה יש פחות – בסביבות 10 ימי חג לאומיים בהם גם הילדים וגם ההורים בחופש, ועוד כשבוע בו הגן בחופש וההורים לא. בדרך כלל מדובר בימים שמחברים בין חג המולד לראש השנה הלועזי ואז אני לוקחת חופש מהעבודה מראש". חשוב לציין, כי בגנים היהודיים ההורים צריכים גם למצוא סידור לילדים בחגים היהודים, בעוד גני הילדים האמריקנים מסונכרנים עם לוח החופשות הלאומי.

ומה לגבי החופש הגדול? בארה"ב מדובר על חופשה שנמשכת מהשבוע הראשון של יוני עד השבוע הראשון של אוגוסט. "בדרך כלל הגנים או גופים אחרים מציעים קייטנות או מחנות בהם נשארים לישון כמעט לכל החופש ואם יש לכם כסף להוסיף – תוכלו למצוא קייטנה גם מאוגוסט עד תחילת הלימודים. אבל זה לא רק לעשירים, יש גם קייטנות זולות ב-YMCA”, מספרת אתי.

אבל פרט לאלו יש עוד חופשה שלא מכירים אצלנו: חופשת חורף של שבועיים. הורים שלא יכולים לקחת חופש מהעבודה, להיעזר במטפלת או בבייביסיטר בזמן הזה, יוכלו להיעזר בשירותיה של קייטנה גם פה.

ליבי ברגמן (צילום: תומר ושחר צלמים)
המשפחה חסרה. ליבי ברגמן ובתה מיכל | צילום: תומר ושחר צלמים

אם התרשמתם מהסידורים שיש לילדים האמריקנים בחופשים, אתם בטח סקרנים לדעת איך נראה הרגע הזה בו קמים בבוקר ומגלים שלילד יש חום. "אם הילד חולה את בדרך כלל נעזרת בבייביסיטר הקבועה שלך או במקרים אחרים, אם אפשר, עובדים מהבית. אחרת לוקחים יום חופש, אין מה לעשות", מספרת ברגמן.

"אף מקום עבודה לא מתלהב כשאת מודיעה שאת לא מגיעה היום בגלל שהילד חולה – אבל לרוב אין להם ברירה", אומרת לנו ליברמן. “מה שכן קרה לנו פה הוא שבן הזוג שלי הודיע למקום העבודה שלו שהוא לא מגיע בגלל מחלה של הילדה והם הבהירו לו שזה שהוא מודיע לא אומר שהם מאשרים את זה כך שבסוף נאלצנו למצוא סידור אחר”.

במקרה של אתי, “הסידור האחר" כולל את סבא וסבתא. “המשפחה של בן הזוג שלי חיה כאן אז אני יכולה להקפיץ את סבא וסבתא, אבל אנשים אחרים לוקחים חופש. לי יש 18 ימי חופש בשנה ולבן הזוג שלי 13 אז אפשר להסתדר".

>> איך סופר נני תעזור למשפחת אשרבן להתרגל לארץ? היום ב-21:30 היא חוזרת בפרקים חדשים

>> ואיך זה לגדל ילדים באוסטרליה?