שלושה אחים שותים מיץ תפוזים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מנחשים מי הבכור בתמונה? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
בעולם הבישול יש חוק שנקרא 'אפקט הפנקייק הראשון', שאומר שהפנקייק הראשון לעולם יהיה הכי פחות מוצלח מכולם, והמשפט 'פעם שלישית גלידה' גם הוא בא לומר שאם ננסה שוב ושוב נצליח יותר, אך מחקר חדש מגלה לנו שילדים אינם פנקייקים או גלידות, ושלמעשה הילד הראשון לעולם יהיה המוצלח שבחבורה המשפחתית.

 >> לעמוד פייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

גנים טובים יותר?

במסגרת המחקר, שמתואר במאמר 'הורות אסטרטגית' ופורסם בכתב העת של המחלקה האמריקנית הלאומית לחקר כלכלי, הגיעו צמד הכלכלנים ג'וזף הוץ וחואן פנטאנו למסקנה שאלה ההורים שעושים את ההבדל בין הילדים. לאחר שבחנו כ-3,522 ילדים ואת הוריהם, הם מצאו כי בעוד בילד הראשון ההורים נוטים להיות קפדנים יותר ועסוקים בכללים, משמעת והמהות ההורית שלהם, בילדים הבאים כל הדברים הללו מתרופפים וחלקם אפילו מתפוגגים. 33.8 אחוזים מהאמהות מעידות כי ילדן הבכור הוא אחד התלמידים הטובים בכיתה, ורק 1.8 מהבכורים נתפסים כהכי פחות טובים בכיתה על ידי הוריהם. "אנחנו מוצאים שהשפעת סדר הלידה על הביצועים של הילדים בבית הספר היא עניין מתמשך", נכתב במאמר. "האחוזים הולכים ויורדים בילד השני, השלישי והרביעי. נחוץ לנו מחקר נוסף על מנת לשלול השפעות נוספות, כמו הבדלים במצב הכלכלי וטכנולוגיה, אך אנו מאמינים כי התוצאות מראות שלסדר הלידה יש השפעה גדולה על ההצלחה בלימודים".

עוד ב-mako בית ומשפחה:

הצוות טוען שהורים פשוט עושים לילדיהם הבאים חיים קלים, ושכל עבודת ההורות הקשה מתמקדת בילד הראשון ובהישגיו. הילד הזה זוכה פעמיים: גם בהורים טובים יותר וגם בציונים טובים. הילדים הראשונים מציגים גם איי.קיו גבוה יותר, ונחשבים ליותר מוצלחים בעיני הוריהם. לכלכלנים יש כמה תאוריות לנושא, שמעורר את חמת הקוראים, בעיקר אלה שאינם ילדים ראשונים:

  1. ילדים שנולדים ראשונים נהנים מיותר זמן איכות ותשומת לב מההורים, כי אין צורך לחלוקת קשב הורית עם עוד ילדים.
  2. יש תיאוריה גנטית פופולרית, על פיה הילדים הבכורים זוכים לקבל את המטען הגנטי המשובח ביותר.
  3. יש הורים שמפסיקים להביא ילדים ברגע שאחד מהם מתגלה כבעייתי. תאוריה זו אומרת שזה לא שהאחים יותר בעייתיים אלא שלא נבדקו במסגרת המחקר הורים שהפסיקו לעשות ילדים אחרי הילד הראשון כי הוא היה קשה מדי, אלא רק משפחות עם מספר אחים.
  4. אחת הדרכים הכי טובות ללמוד היא להעביר ידע לאחרים. אחים גדולים זוכים ללמד את אחיהם הצעירים, ובכך מחזקים יכולות רבות.
  5. משברים משפחתיים כמו גירושים מתרחשים לרוב לאחר השנים הקריטיות של הילד הראשון, ועל כן הוא סובל הכי פחות מהשפעה על לימודיו והצלחתו, ומקבל יותר זמן יציבות והורות מושקעת.
  6. הורים טריים חוששים לקלקל את הילד, קוראים ספרי הורות והולכים למומחים. בילד השני והשלישי זה כבר כמעט לא קורה.