האם יש סיכוי לכלה וחמות לחיות זו לצד זו באושר, או לפחות להסתדר בלי לחוות חיכוכים וכעסים? לפי ספר חדש שיצא בבריטניה בשם What do you want from me? Learning to get on with in-laws, ("מה את רוצה ממני? איך להסתדר עם המחותנים שלך") – התשובה היא בהחלט לא.

גבר מטופל באמו- מה החמות לא תגיד לך (צילום: Nikada, Istock)
אמא שלו מתקשה להיפרד. חמות וגבר-צעצוע | צילום: Nikada, Istock

פלונטר רגשי סבוך גם אצל בני הזוג

ד"ר טרי אפטר, פסיכולוגית ומורה בקולג' בריטי ומומחית ליחסים, מפרסמת ספר חדש שבודק לעומק את מערכת היחסים המורכבת מכולן.
המסקנה של החוקרת: לא משנה כמה מאמצים יושקעו בקשר כלה - חמות, סביר להניח שהן ימצאו את עצמן בסוג של פלונטר רגשי, שעלול להשפיע גם על מערכת היחסים הזוגית.

לצורך המחקר ערכה ד"ר אפטר ראיונות אישיים וזוגיים; למעלה מ- 200 אנשים נשואים, ובנוסף להם - 49 זוגות.
הממצאים: יותר משני שליש מהנשים דיווחו כי הן סובלות מלחצים ביחסים עם אמו של בן הזוג.
בספר מתייחסת ד"ר אפטר לסוגיות מוכרות כמו השפעת החמות על הקשר הזוגי של בנה, על מי מוטלת האשמה או האחריות בכינון היחסים עם כלתה, ומה המחויבויות ההדדיות של הכלה והחמות זו כלפי זו.
לפי הספר, המקור לכל הבעיות הוא יחסה של החמות לתא המשפחתי החדש שיצא בנה; המיתוס לפיו מבוגרים מתנתקים מהוריהם בחייהם הבוגרים, לא בהכרח נכון.

ד"ר אפטר מוכיחה כי השפעת ההורים על ילדיהם גם לאחר החתונה, היא משמעותית ביותר, ומכאן שהמקום שלהם בתא המשפחתי החדש נותר גדול מאוד.
המתח נובע מהתנפצות של ציפיות של החמות-כלה ובעיקר מהפחד התהומי שאחד הצדדים יאפיל על מקומו של הצד השני בחייו של הבן.

ד"ר אפטר טוענת כי אפילו אם הכלה משתדלת לשמור על יחסים טובים עם אמו, מאמציה נידונים מראש לכשלון מסוים.
היא מסבירה כי אי הנוחות ההדדית קשורה יותר מהכל לסטריאוטיפים נשיים שקשה לנו להתנער מהם, ופחות ליחסים הספציפים בן הכלה לחמותה. "גם האם וגם האשה", היא אומרת, "נאבקות כדי להשיג את אותה הפוזיציה במשפחה- האשה הראשית".

האומנם קשר בעייתי?

אבל מותר להיות אופטימיים: "כנראה שמרגע שחמותי קיבלה את הטייטל: 'סבתא', משהו במתח בין שתינו הפשיר", אומרת ורד, נשואה פלוס שני קטנטנים ופעילה בפורום "חמותי ואני" ב"תפוז". "אין ספק שעם לידת הנכדים, היחסים בינינו התאזנו. אני לא יכולה להגיד שעכשיו אנחנו החברות הכי טובות, אבל בהחלט יש סיכוי למי שנתקלת בקשיים בתחילת הדרך".

בפורום ניתן למצוא התבטאויות כמו: "היא לא מפסיקה להיכנס לנו לוורידים" ו"היא מקלקלת לי את היחסים עם בעלי", אבל גם איים קטנים ונדירים של אידיליה משפחתית.
גם רבקה, אמא לבנים נשואים וסבתא פעילה, מספרת כי המדיניות שלה היא להביע את דעתה רק כשמדובר בנושא שחשוב לה מאוד: "לאחר שראיתי שלא תמיד מתאים שאביע את דעתי, אני משתדלת לשמור על יחסים תקינים ורגועים", היא אומרת. "בסופו של דבר מדובר במשפחה שלי - בחייו של בני ונכדיי, ולכן אני משקיעה ומטפחת גם את היחסים עם הכלות שלי".