הסוד הזה כבר מזמן יצא לאור: אמהות זה קשה. נכון, זה מתגמל, זה ממלא ומעשיר ומספק, אבל במקביל גם מתיש, מפחיד ושוחק.
סקר גדול של חברת "פורד" האמריקאית בדקה מה הם בדיוק כל אותם קשיים שהורסים לאמהות את היום-יום. בסקר השתתפו אלפיים אמהות, שדירגו את כל הקשיים. המסר הוא, איך לא: בנות, אתן לא לבד. לכל האמהות קשה.

ילדים משתוללים בבית, קושרים את אמא לספה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
או שפשוט אפשר להתעלם מהקשיים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

ובמקום הראשון: קניות בסופר עם הילדים

והנה הרשימה המלאה, מהקשה ביותר אל הקשה פחות:

1. עריכת קניות בסופר עם הילדים.
2. השכבה לעת ערב.
3. נסיעות ארוכות ברכב.
4. לגרום לילדים לאכול מאכלים בריאים.
5. לבקר עם הילדים קרובי משפחה או חברים שאין להם ילדים.
6. להיתקע עם הילדים בפקק תנועה.
7. לשרוד את ארוחות הערב ובכלל, לנהל את זמני הארוחות.
8. לבדר את הילדים בימים גשומים.
9. להכניס ילדים למכונית.
10. להלביש את הילדים בבוקר.
11. שעת האמבטיה.
12. ללכת יחד למקומות פומביים.
13. לארוז לחופשה משפחתית.
14. לצחצח את שיני הילדים.
15. לקנות לילדים בגדים.
16. לגרום לילדים לסיים לאכול.
17. עריכת מסיבת יום הולדת לילד.
18. מחלות ילדים.
19. לאכול בחוץ עם הילדים.
20. חופשה משפחתית.

למעשה, מתוארות ברשימה הנ"ל כמעט כל המשימות ההוריות, שמזמנות עימותים ומשחקי כוחות שעלולים להגיע למלחמות התשה ממש.

מפתיע לגלות כי הקניות השבועיות לקחו את המקום הראשון; כנראה שמדובר באחת החוויות היותר טראומטיות עבור הורים, כאשר הילד משתטח על הרצפה לאחר שאינו מקבל מיידית את מה שרצה. גם נושא האוכל מופיע פעמים רבות, ומתבטא תחילה בניסיון להאכיל את הילד במזון בריא ובהמשך ברצון להאכיל אותו באופן כללי.
על פי תוצאות הסקר, האמהות דיווחו שמאורעות אלה מותירים אותן במתח לפחות שלוש פעמים ביום בממוצע, ואחת מכל עשרים הודתה שהיא חשה סטרס בכל דקה בכל יום.
40 אחוז מהאמהות אמרו שהקושי המרכזי עבורן הוא לעמוד בלוחות הזמנים של היום העומד לפניהן. "להיות הורה זה דבר שבודק תמידית את גבולות הסבלנות", אמר נציג פורד, "אך ישנם רגעים שמקשים באופן מיוחד, וסיטואציות שמשאירות תחושה קשה יותר מאחרות".

"תזכירו לעצמכן שאתן עושות כמיטב יכולתכן"

אמא וילדים במכונית (צילום: SW Productions, GettyImages IL)
תודו שגם אתן חוששות לפני כל נסיעה ארוכה | צילום: SW Productions, GettyImages IL
"אמהות נמצאות תחת מכבש לחצים קבוע להיות 'סופראמא'," מסבירה דליה בן גלים, מנהלת המכון לסקרים שניהל את הסקר. "אלה שעובדות חשות אשמה על שאינן מבלות די זמן עם ילדיהן, ואלה שלא עובדות חשות אשמה על שאינן מכניסות כסף. הלחץ הכלכלי כיום גדול ומשפיע מאוד על התחושות האמהיות".

אבל נרשמו גם רגעי אור במחקר: 41 אחוז מהאמהות שנסקרו הודו שהסטרס סביב ההורות, ודווקא האירועים הקשים הללו מצליחים להחדיר בהם מוטיבציה ואדרנלין, ובסופו של דבר גורמים להן סיפוק על שעמדו במשימה.
הנתון הכי חמוד ונוגע ללב שעולה מכל הסקר הזה הוא ש-82 אחוז מאותן אמהות קשות יום הצהירו שכל הקושי, המתח והעומס נשכחים ברגע אל מול חיוך או חיבוק אחד קטן מהילד האהוב שלהן.

"כל הקשיים אותם חוות האמהות נובעים רק מרגשות אשמה", מפרשת ד"ר ליאת ברש, פסיכותרפיסטית ומטפלת משפחתית. "כמו שבהתקפי חרדה צריך לנטרל את גורם החרדה, פה צריך להוריד את החשש של האם לא להיות אמא טובה דיה, והיום כבר מדובר על להיות ההורים הכי טובים שיש בעולם.
"ככל שהפנטזיה של האם לגבי הורות יותר גבוהה ופחות תואמת מציאות, כך עולה הנוקשות והחרדה ביום יום. אני עוזרת לעצמי בעניין זה בכך שאני אומרת שאני עושה את כל שביכולתי. כל עוד ההורה עושה הכי טוב לזמן ולמקום, חבל להסתובב עם רגשות אשמה. בראיית זמן של עוד כמה שנים, רק הילד יוכל לספר אם היה לו טוב או לא. ההצלחה בלהיות הורה היא לפתח יכולות התמודדות, ואחריות עצמית כלפי הילדים, וגם למידה מטעויות – על מה להתעקש ועל מה לא. אם למשל הילד לא רוצה דג ובא לו שניצל, שיאכל את השניצל. חשוב לזכור לשים את הדגש במקומות הנכונים ולהבין מה רוצים להשיג בטווח הארוך".

>> רוצים קושי אחד פחות? אולי כדאי שתעבדו מהבית