אמא ובן (צילום: ValuaVitaly, Istock)
האמהות הודו שהן מצ'פרות את הבנים יותר | צילום: ValuaVitaly, Istock

איפה כל ה"גירל פאואר" שהעולם הציע לנו בעשורים האחרונים? נראה שאחוות הנשים המדוברת עובדת קצת פחות ברמה המשפחתית; סקר נרחב שערך אתר ההורות הבריטי "נטמאמס", בו השתתפו 2,500 אמהות, מצא שאמהות מעדיפות את הבנים שלהן, ומתייחסות אליהם בצורה טובה יותר מאשר אל הבנות.

מפנקות את הבנים הרבה יותר

בסקר נמצא שכאשר הבנים שובבים או לא ממושמעים, האמהות מוצאות את ההתנהגות שלהם משעשעת. כשהבנות עושות את אותו הדבר, האמהות מגדירות את זה כהתנהגות חוצפנית. אחת מחמש אמהות הודתה שכאשר הבן מתנהג בצורה שלא מוצאת חן בעיניה היא מתעלמת מכך, אך כאשר הבת מתנהגת בצורה כזו, היא ננזפת.

הסקר מראה גם שאמהות נוטות להיות ביקורתיות פי שניים כלפי בנותיהן מאשר כלפי הבנים. 55 אחוז גם הודו שהן מרגישות קרבה גדולה יותר אל בניהן. עוד נמצא שאמהות העניקו לבנים תארים כמו "מצחיק", "חברותי"
ו"מתמסר", ואילו הבנות זכו לכינויים "רצינית", "נואשת לאישורים" ו"נוטה להתפרצויות".

למרות שיותר ממחצית מהאמהות היו מודעות לאפליה, 90 אחוז הודו שהן מקפחות את הבנות. כ-50 אחוז מהאמהות הגדירו את הבן כ"ילד של אמא", ו-35 אחוז אמרו שבתן היא "ילדה של אבא". שבעה אחוזים מהאמהות הודו שהן נותנות לבנים יותר פרסים, פינוקים וממתקים מאשר לבנות.

שהילדה תשחק ברכבות והילד בבובות

קריסי דאף, פסיכולוגית שייעצה לעורכי הסקר, אמרה שהתוצאות של התנהגות מפלה על בסיס מגדרי יכולה להשפיע על הילדים בטווח הארוך, ובייחוד על הבנות. "נשים גם כך נוטות לחוש רגשי אשמה וחוסר שביעות רצון מצד ההורים, וזה נמשך גם בבגרותן. התנהגות לא שיוויונית מצד ההורה יכולה לגרום לילדה לבקר את עצמה הרבה יותר מכפי שצריך, ולפחד לעשות טעויות כשהיא נכנסת לסביבה שהיא לא שוויונית מיסודה".

מייסדת אתר נטמאמס, שיבון פריגארד: "כאם לשתי בנות ובן, אני יודעת כמה קשה להתייחס לכל הילדים באופן שווה. הסקר בא להעלות את הנושא למודעות, בתקווה שאמהות ישברו את מעגל האפליה המגדרית, שמתחילה כבר בתוך הבית.
"אני ממליצה לתת לבנות לשחק ברכבות וקוביות, ולהציע לבנים לשחק בבובות ובכלי מטבח. כמו כן, כדאי לתת לבנות להתמודד עם משימות ולא לבוא לעזרתן כשהן מתוסכלות, כדי שיפתחו עצמאות ואמונה ביכולותיהן".

העדפה לא הוגנת

"לא בטוח שמדובר בביקורתיות יתר מצד הנשים כלפי הבנות שלהן", אומר צחי נטר, פסיכולוג התפתחותי. "מאז שנות השלושים של המאה הקודמת נערכו מחקרים בנושא, והמסקנה היא שמדובר בחלק מתפיסה סטריאוטיפית חברתית רחבה.

"זה חלק מאותה תפיסה דוגמטית שמתחילה בקניית בגדי תינוקות כחולים לבנים וורודים לבנות, ומגיעה עד להתנהגויות שהסביבה מאפשרת יותר לבנים מאשר לבנות, כמו קללות ומכות. זה מגדיר לילדים מה מותר ומה אסור מבחינת הסביבה, ואלה דפוסים שקשה לשבור. זה לא הוגן, וזה מעניק לבנות פחות הזדמנויות להשיג שוויון בחברה".

>> מה יותר קשה לגדל - בן או בת?