מושב אחורי שולט (צילום: jupiter images)
מתי מגיעים? לפעמים זה מרגיש כמו נצח | צילום: jupiter images

כל הורה יודע שילדים מתקשים בנסיעות ארוכות. רובנו זוכרים את זה מילדות. הכיסא מגביל, החגורה שורטת, האח הקטן מציק, ההורים משוחחים ביניהם שיחת מבוגרים משמימה ומהחלון רואים רק עננים, שמיים ועוד עננים. בסקר גדול שערכה יצרנית הרכב "פז'ו" ובו השתתפו מעל 2,000 הורים בריטיים, נמצא שמרבית הילדים מתחילים לייבב על מר גורלם במושב האחורי אחרי 31 דקות נסיעה בממוצע.

ממצא נוסף שעלה מהסקר הוא שמרבית ההורים הודו כי הם נהנים יותר להיות ברכב כשילדיהם אינם נוכחים בו, וסובלים מאוד כשנאלצים להעביר עם הילדים נסיעה ארוכה.

משקרים לילדים לגבי זמן הנסיעה

על פי המחקר, רוב הילדים יתחילו להראות סימנים של עצבנות אחרי 29 דקות של נסיעה ממוצעת, ואם לא יהיה מענה מצד ההורים, בדקה ה-31 כבר יתפתחו בכי ועצבים ותצוץ הטרוניה הידועה: "נו, מתי מגיעים?".

החוקרים גם מצאו כי 55 אחוזים מההורים מאבדים את העשתונות  וצועקים על ילדיהם בנסיעות ארוכות, ו-42 אחוזים הודו בפה מלא שרק המחשבה על בילוי זמן משותף עם ילדיהם באותו רכב גורמת להם לעצבנות, רגזנות וכעס. 60 אחוזים מההורים הודו שהם נוהגים לשקר לילדיהם לגבי זמני הנסיעה הצפויים על מנת לנסות למנוע עימותים, ו-75 אחוזים הודו שהם נוהגים לשחד את ילדיהם בממתקים ומשקאות ממותקים כדי להשתיק את ילדיהם.

"נצלו את הנסיעה לזמן איכות"

"מדובר בזמן משפחתי מבוזבז", אומרת פרופסור טניה ביירון, פסיכולוגית מומחית להתפתחות ילדים על תוצאות המחקר. "ילדים בגילאים הצעירים מאוד זקוקים לבילוי בקרב המשפחה ויש דרכים פשוטות להוריד לחץ מההורים ולהפוך את הנסיעות לבילוי איכותי.

"בקיץ יש הרבה נסיעות ארוכות, והנסיעה היא חלק מיציאה לנופש וכדאי שגם היא תהיה מהנה. חבל להתחיל את החופשה באקורד צורם. במקום לתת לילדים להתבשל בתוך עצמם מתוך שיעמום, תחשבו צעד אחד קדימה, ותציעו להם הסחות דעת ופעילויות. ישנן ערכות רבות לילדים המיועדות לרכב, מספרים דרך דיסקים, משחקים מגנטיים ועוד. אפשר לשחק יחד משחקי נסיעה שונים, לשיר שירים, ובאמת לבלות יחד".

מדובר בתופעה גלובלית, וכהוכחה לכך אפשר לציין את הספר-דיסק "להקשיב לרוח – שירים שנסעו וחזרו" שיצא לאחרונה ומציע פתרון איכותי לצרה. הספר, מאת ענבל דיסקין, עם שירים שהולחנו על ידי שלמה גרוניך, עובדו על ידי עידו קגן ומשתתפים בו גם אוהד שרגאי, ויקי בר-אל ומנשה נוי, עוסק כולו בנסיעה ברכב, מבוקר ועד ערב. כך יכולים הילדים להביט בציורים ולדפדף בזמן שהם מקשיבים לשירים שעוסקים בדיוק-בדיוק בחוויה שאותה הם עוברים, ולהיות עסוקים ומאושרים במקום לשאול שוב ושוב: "מתי מגיעים?!". צפו בקטע מתוך הדיסק:

>> מדריך: איך תחסכו בהוצאות החופש הגדול?