בשני העשורים האחרונים, בהם אני משמש כרופא פוריות, חל שינוי משמעותי בתחום הפוריות. לצד שינויים חברתיים משמעותיים שמתקיימים, הטכנולוגיה מתפתחת ומקדמת, וכל אלו מאפשרים לנשים לבחור לממש את האימהות שלהן גם בשלבים יחסית מאוחרים בחייהן, תופעה שהייתה יחסית בשוליים לפני כן. כיום, הן אפילו יכולות לעשות זאת לאחר שהקפיאו ביציות בתחילת שנות ה-30 ו"עצרו את השעון" (לפחות בתחום של הזדקנות הביציות).

כל התמורות והשינויים הללו הביאו לכך שהתא המשפחתי משתנה ונוכל למצוא יותר ויותר משפחות שאינן "קלאסיות" ומורכבות בהכרח מגבר ואישה. נשים יכולות להביא ילדים לעולם באמצעות תרומת זרע, ללא נוכחות אב, או בהורות משותפת, גברים יכולים להביא ילדים באמצעות תרומת ביצית ואם פונדקאית והכל פתוח. יש אפשרויות רבות ומגוונות עבור נשים וגברים להפוך להורים.

לצד כל השינויים האלו חלה עלייה דרמטית ודרסטית בביקושים לתרומות זרע, אך לצערי ההיצע אינו בהתאם ויש מחסור תמידי בתרומות זרע של תורמים מהארץ, מה שמחייב ייבוא זרע מחו"ל. כשמדובר על ייבוא זרע מחו"ל, "כללי המשחק" שונים, מבחינת המחיר, לוחות הזמנים וכמות המנות שנשים נדרשות לרכוש בתהליך.

>> היום שבו גילינו שאנחנו אחים

בשנה האחרונה בנקי הזרע הציבוריים "נמצאים על הכוונת" מסיבות שונות ומשונות. ישנן תלונות חוזרות ונשנות על כך שאין מספיק פיקוח על התרומות ולא מתנהל מעקב אחר התורמים, מה שיכול להביא לריבוי ילדים מאותו תורם, מעקב אחר תורמים שנמצאו כנשאים למחלות נדירות שלא נבדקות באופן שיגרתי ועוד שלל תלונות שונות.

אך לשערורייה האחרונה שפורסמה התקשיתי להישאר אדיש. סדרת כתבות חשפה כי נשים, באמצעות קבוצות סודיות בפייסבוק ובאמצעות עוד דרכים שונות ויצירתיות, מאתרות אחאים (אחים למחצה) של הילדים שלהן, וזאת באמצעות שיח עם אימהות יחידניות נוספות על זהות התורם. לאחר מכן, באמצעות בדיקות DNA משוכללות, מצליחות לחשוף את זהות התורם (האנונימי!) שבאמצעות זרעו הן הפכו לאמהות.

אז נכון שלעיתים זה מאוד מפתה שהקדמה והטכנולוגיה גורמות לנו לחשוב שהכל אפשרי. אבל בל נשכח, מטרתם של הסכמים הינם שיכבדו אותם.

תגידו שלום לתורמים

תרומת הזרע שאתן בעצמכן בחרתן בה היא אנונימית ונתרמה לכן באופן אלטרואיסטי כדי שתוכלו להגשים את חלום האימהות שלכן. התנאי (כללי ההסכם שהיו ידועים לכן מראש) היה שהזרע נתרם באופן אנונימי ולעולם לא תוכלו לחשוף את זהות התורם -זהו הסדר אליו נכנסתן ביודעין. במידה ורציתן, יכולתן לבחור תרומה פתוחה, שבה ניתן לזהות בתנאים מסוימים את זהות התורם, אך בחרתן, משיקולים שלכן, בתרומה אנונימית.

אני מצר על כך שיש נשים שבחרו לפעול אחרת ובטוח ומלא תקווה שמדובר בקומץ נשים קטן ושאינו מייצג.

איזו משמעות יכולה להיות לכך במציאות בה גם ככה ישנו מחסור משמעותי בתורמים מהארץ? אני סבור שבעקבות המקרה הזה ודומיו, ישנו חשש שכמות הגברים שיסכימו לתרום זרע תקטן משמעותית. ואפשר להבין זאת בהחלט. אם תורם הזרע מבין שלא ניתן להגן על האנונימיות שלו, זהו חשש ממשי שלא בטוח שיסכים לקחת על עצמו. והתוצאה? במציאות בה גם כך ישנה מצוקה של תרומות זרע מהארץ, נשים ייאלצו להשתמש יותר ויותר בזרע מחו"ל, בפרוצדורות מורכבות ויקרות יותר, והפגיעה בסופו של דבר שקולה ל"גול עצמי".

פניתי לכמה נשים יחידניות, חלקן מטופלות שלי, לשמוע את עמדתן על המקרה:

י', בת 39, ממרכז הארץ, חובקת בת מקסימה בת 3 ובתהליך כרגע לילד נוסף. י' השתמשה בזרע תורם מהארץ. לדבריה, מדובר בשערורייה של ממש ובחוצפה לשמה של נשים שפעלו בחוסר הוגנות וחוסר מוסריות כלפי כל הצדדים: כלפי הבנק, כלפי התורם ואפילו כלפי ילדיהם, כיוון שזהות האב ידועה להן. "אני מוצאת שזה מעשה חמור, שאנחנו בסופו של דבר נשלם עליו את המחיר. זוהי הפרה בוטה ולא מוסרית של הסכם שנחתם ביום בו הן קיבלו את תרומת הזרע. כולי תקווה שמדובר בכמה נשים בודדות ולא מייצגות את כולנו". 

שאלתי גם את ג', בת 43, חובקת תאומות בנות חצי שנה, שהגיעו באמצעות תרומה מזרע תורם ישראלי: "הזמינו אותי להצטרף לקבוצה הסודית הזו ובחרתי שלא. הבנות שלי עוד קטנות ואני לא מעוניינת להתעסק בהאם יש להם אחאים במקום מסוים. כמו כן, העניין של לחשוף את התורמים לא ברור לי. כולנו ידענו שהתורמים אנונימיים, נשגב מבינתי מדוע הן בחרו לנהוג בצורה כל כך פולשנית ובצורה לא מוסרית".

א', בת 43, אמא לתינוק בן שנתיים: "האמת שאחד הדברים שהטרידו אותי היה איך אני מגינה על הבן שלי ממצב של חלילה גילוי עריות בעתיד. אז על מנת להשקיט את מחשבותיי, הלכתי ובדקתי את האפשרויות וגיליתי שבמקרים מסוימים ובאמצעות צו בית משפט יש אפשרות לחשוף את זהות התורם במידה ויש חשש לגילוי עריות. כשהבן שלי יגדל אספר לו שהוא נולד באמצעות תרומת זרע ואסביר לו שעליו לבדוק זאת במידה וייתקל באישה שגם היא הגיעה כך לעולם. ברגע שהבנתי שיש פתרונות ממשיים נרגעתי. לעולם לא הייתי חושבת לפעול כך ולחשוף את זהותו של התורם שלי, שהינו אנונימי."

הכותב הוא מומחה למיילדות, גניקולוגיה ופריון. רופא בכיר ביחידה להפריה חוץ גופית ומנהל שירות שימור פוריות בבית החולים אסף הרופא