חשבתם, התלבטתם, תכננתם ולבסוף החלטתם - השנה נוסעים עם הילדים לחו"ל. כבר הזמנתם כרטיסים, מלונות, ההתרגשות גואה ויחד איתה החששות: איך נוסעים עם הילדים? איך שומרים על שפיות שלהם ושלכם? איך מעסיקים אותם? איך עוברים את הטיסה? ועוד ועוד. אז הנה טיפים שיעזרו לכם לצלוח את החופשה בחו"ל בשלום.

>> לעמוד פייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

סוד התכנון מראש

1. כשמתכננים טיול עם ילדים צעירים, מאוד חשוב לתכנן אותו לפרטיו, ולוותר ככל האפשר על חשיבה בנוסח: "נמצא מה לעשות כשנגיע לשם". עם ילדים צעירים לא כדאי להשאיר מקום לספונטניות. שבו ותכננו היטב מה תעשו בכל יום. קחו בחשבון את גילאי הילדים, את הטמפרמנט שלהם, את הקשיים של כל אחד מהם ואת העדפותיהם, ותכננו את הטיול שלכם על פי נתונים אלו. למשפחה עם ילדים אנרגטיים, פעלתניים וצעירים בגיל לא יתאים טיול מוזיאונים, לדוגמא. עם ילדים שחווים בחילות והקאות בנסיעות לא כדאי לתכנן טיול שמורכב מנסיעות רבות וממושכות.

2. אם היעד שלכם היא ארץ שעלולה להיות גשומה גם בקיץ התכוננו לזה וצרו תכנית חלופית מה לעשות במקרה שיירד גשם או שלג.

3. כדאי מאוד לשכור בית או וילה ולטייל טיולי כוכב של יום. כך הקטנים מקבלים תחושה של בית וקביעות, ואפשר לחזור בצהריים לישון בבית.

4. רצוי כמה שאפשר להמעיט בנסיעות ארוכות, מפני שילדים צעירים מאבדים את סבלנותם במהירות.

אמא וילדה במטוס (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
שבו עם הילדים בבית וספרו להם על הנסיעה המתוכננת (אילוסטרציה) | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

5. בתכנון לוחות הזמנים של הטיול, קחו בחשבון שפע של עצירות.

6. שבו עם הילדים, ספרו להם על הנסיעה המתוכננת, היכנסו למחשב והראו להם היכן תהיו, היכן תשנו. שתפו אותם מה מתוכנן בכל יום. זה יצור אצלם ציפייה והתרגשות וגם יכין אותם טוב יותר לשינוי שעומד לקרות בקרוב - הנסיעה.

7. ערכו תיאום ציפיות מראש, קודם כל, בינכם לבין עצמכם. חופשה עם ילדים היא כל דבר פרט למנוחה וכדאי להכיר בזה ולהנמיך ציפיות. אחר כך עשו זאת עם הילדים, ותאמו ציפיות מהי ההתנהגות שנדרשת מהם. אל תגידו "התנהגו יפה", אלא הגדירו בדיוק לאיזו התנהגות אתם מצפים מהם, מה כן מותר לעשות ומה לא.

עוד כתבות בערוץ בית ומשפחה:

הטיסה

8. הלבישו את הילדים בבגדים נוחים לטיסה, לא בג'ינסים לוחצים או בחולצות צמודות.

9. ילדים אוהבים לסחוב דברים. הרבה ילדים אוהבים לקחת איתם את התיק שלהם, בו הם אורזים ספרים, צעצועים, דפים וצבעים ועוד. לכו על זה ותנו לכל אחד תיק קטן, אבל דעו שייתכן ובסוף תהיו אתם אלה שיסחבו את התיקים. כדאי לתת להם תיקים שניתן לסחוב על הגב.

10. הביאו חטיפים ארוזים מהבית, כדי שהילדים יוכלו לנשנש בטיסה. כדאי להימנע משוקולד שעלול להימס וללכלך את הבגדים, ומחטיפים דביקים.

תינוק עם פסים צוחק בעגלה בצ'ק אין (צילום: dbabbage, Istock)
טסים עם תינוק? הימנעו מנסיעות ארוכות | צילום: dbabbage, Istock

11. קנו צעצועים קטנים וזולים ושלפו אותם במהלך הטיסה. ילדים מחבבים מאד לוחות ציור מגנטיים, מכוניות קטנות, דומינו, וקלפים. קנו דברים שאתם יודעים שלא יהיה אכפת לכם אם יתקלקלו או יאבדו.

12. הביאו חוברות עבודה וצביעה עם עפרונות צבעוניים וטושים. חוברות עם דפים נתלשים עדיפות, כי קל יותר לחלק אותן בין הילדים.

13. הביאו איתכם שקיות ניילון כדי שתוכלו לאסוף את המגשים של האוכל. אין ספק שהילדים שלכם יסיימו לאכול וירצו לצאת מהמושבים שלהם הרבה לפני שהדיילת תעבור לאסוף את המגשים, ולעיתים זה לוקח המון זמן עד שמפנים את המגשים. כך תוכלו לאסוף את המגשים ולדחוף אותם אל מתחת למושב עד שיבואו לאסוף אותם.

נסיעות עם הילדים

14. אל תבנו על הרדיו המקומי. קחו אתכם דיסקים, אייפון, אייפוד, או דיסק און קי עם סיפורים ומנגינות קלאסיות לילדים, או הכינו דיסקים של שירים שאהובים עליכם ועליהם.

15. הכינו שקיות נייר באוטו למקרה של הקאות.

16. הכינו נייר טואלט ומגבונים שיהיו באוטו. תמיד צריך אותם.

17. אל תיסעו לחוצים. קחו מספיק זמן עבור כל נסיעה ותכננו אותה. עשו עצירות תכופות כמה שניתן לפיפי/ארטיק או סתם חילוץ עצמות לכולם. אם לא נוסעים לחוצים ונערכים לכך נפשית, מגלים שהעצירות האלו באמת נחמדות ומרעננות גם אותנו המבוגרים.

18. עוד בבית הכינו "ערכות נסיעה" לילדים. אפשר לקנות אותן בחנויות אבל אפשר בהחלט להכין אותן בבית על פי טעמו הספציפי של כל ילד. ישנם משחקי יצירה לילדים שבאים בתוך מזוודות פלסטיק קשיחות. כדאי לשמור את אותן אריזות - הן יכולות לשמש אתכן נהדר בערכות הנסיעה שלכם. ואם אין לכם, גם שקית עם ריצ'רץ יכולה לשרת אתכם נאמנה. בדקו עם כל ילד מה הוא רוצה שיהיה בערכת הנסיעה שלו ומלאו אותה כרצונו: טושים ודפים, משחק קלפים, חיות מפלסטיק, קוביה הונגרית, אבירים ודינוזאורים, בובה עם אביזרים ועוד ועוד. דאגו לפני כל נסיעה לבדוק את ערכת הנסיעה ולרענן את מה שיש בה. יופי של דרך להעסיק את הילדים בדרך.

משפחה בבריכה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
ודאו היטב כי המלון שבחרתם ידידותי לילדים (אילוסטרציה) | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

19. בזמן הנסיעה אפשר לשחק משחקים שמיוחדים רק לאירוע הזה. לדוגמא: כן-לא-שחור-לבן,  למצוא חיה באות שאומרים, למצוא שיר שמתחיל באות שאומרים ועוד ועוד. משחק חביב על הילדים הוא לספור את כל המכוניות הלבנות/שחורות/צהובות שעוברות לידכם בחמש הדקות הקרובות ולעשות תחרות בין הילדים מי מוצא הכי הרבה מאלו.

20. קחו איתכם חטיפים, אוכל ושתייה לדרך ותנו להם מדי פעם. זה יכול להעסיק אותם לכמה דקות ולהרגיע קצת את הרוחות.

21. הצטיידו מראש בכריות קטנות ושמיכות כדי להנעים את הנסיעה עד כמה שניתן, בעיקר אם הם יבחרו לנמנם קצת.

השהות במלון

22. כדאי לבחור מלון שבו תימצאו במשך כל ימי החופשה ולא תיאלצו להחליפו כל כמה ימים. החלפת מלונות תכופה עלולה לשגע את הילדים ולהקשות עליהם מאוד.

23. ודאו היטב כי המלון שבחרתם ידידותי לילדים. בחרו מלון שמציע בריכה, מתקני שעשועים, חדר משחקים וכדומה.

24. אם אתם נוסעים בקיץ, ודאו שבחדר יש מזגן. זה לא מובן מאליו בחו"ל, שלא כמו בארץ.

25. ברוב המקומות אין הימצאות של מציל בבריכות ובים. שימו לב, והשגיחו היטב על הילדים.

26. הקפידו על כללי זהירות ושננו אותם גם לילדים, לפי הגילאים שלהם. אחד הכללים הברורים הוא, שאין ללכת עם אף אדם זר. הכירו להם פינות מרכזיות במלון ותדרכו אותם מה לעשות במקרה והם אינם מוצאים אתכם.

27. שימו לב, ארוחות הבוקר במלונות בחו"ל אינן דומות לארוחות הישראליות, ועלולות להיות מאכזבות. בדקו היטב מה המלון מציע, ייתכן וכדאי יהיה לאכול מחוצה לו, לפי טעמכם.

קרן יטיב היא יועצת משפחתית בכירה, בעלים של מרכז הפיל הצבעוני-המרכז לטיפול במשפחה