אמא מחבקת ומנשקת ילד (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"לא תמיד העניין קשור בכמה זמן איכות יש לילד עם ההורה" | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
״את מי אתה אוהב יותר, את אמא או את אבא?״ היו שואלים פעם כל הדודים המעצבנים. כיום רוב האנשים יודעים שמדובר בשאלה שלא עושה טוב לאיש, אבל השאלה לא מתה. מדי פעם היא מתפתלת לה באחורי מוחו של כל הורה, ופעמים רבות התשובה לה ברורה כשמש. יש המון ילדים שיש להם הורה אחד מועדף, שמקבל את קבלת הפנים המלבבת יותר, שלו קוראים בשעת קושי ומקשיבים לו יותר. איימי מורין, יועצת הורים המתמחה בנושאי משמעת וחינוך, החליטה לעזור להורים הפחות מועדפים, ולהציג בפניהם חמש סיבות לכך שהם מסתפקים במקום השני העשויות לעודד אותם ולתת להם כלים לשנות את המצב. 

אולי אין ביניכם התאמת מזג

״ההלימה בין המזג של ילד והורה הוא המפתח להתנהגות טובה. אם הילד הוא גוש של אנרגיה מתפרצת, הטמפרמנט שלו יעבוד טוב יותר עם הורה שהוא כמותו, ויודע להתרוצץ ולהתאבק איתו, בניגוד להורה שיעדיף לשחק משחקי קופסה בשקט. ההכרה בחוסר התאמה בין המזג של הילד לזה של ההורה יכולה לעזור להורה להבין מה קורה ביחסים. ברגע שמבינים באילו איזורים אין התאמה אפשר למצוא אסטרטגיות כדי להתגבר על המכשולים הללו, וזה עשוי להיות צעד ענק שיגרום לילד להתייחס לשני ההורים באופן שווה״.

אולי אחד ההורים טוב יותר בלחלק הוראות

״ישנן דרכים רבות לחלק לילד הוראות, חלק אפקטיביות מאחרות. הורה אחד יכול לדבר בקיצור, בישירות ובפשטות, והאחר לבקש יפה ובנימוס: ״אתה רוצה לאסוף עכשיו את הצעצועים?״ הדרך השניה לא נוטה לעבוד היטב. אם הילד מקשיב יותר להורה השני ונוטה לעשות כדבריו, כדאי לשים לב לאופן שבו מחלקים הוראות, להבדלים קטנים בטון ובבחירת המילים. כדאי לתת כל פעם הוראה אחת, לדבר בפשטות ובבהירות ולא לסיים בסימן שאלה. 

דיכאון אחרי לידה גברים (צילום:  THINKSTOCK)
אין זוג הורים שהחינוך והסבלנות שלהם זהים וזה בסדר | צילום: THINKSTOCK

אולי החוקים והעונשים שלכם שונים מדי

״אין זוג הורים שהחינוך והסבלנות שלהם זהים וזה בסדר, אבל חשוב לוודא שהציפיות דומות, והגבולות גם. אם החוקים של ההורים שונים באופן דרסטי, כדאי לשבת עם בן הזוג וליצור רשימה של חוקים שמסכימים עליה, אחרת אחד ההורים עשוי לוותר במקומות שהשני מעניש בהם, מה שיהפוך אוטומטית את אחד ההורים להורה הרע, הקשוח והפחות אהוד.  

אולי אחד ההורים מדבר יותר מדי

״ההורה שמדבר יותר הוא לא תמיד המחנך הטוב יותר. פעמים רבות האדם שחוזר שוב ושוב על בקשות והוראות שונות הוא זה שהילדים מפסיקים להקשיב לו ולציית לדבריו. אם אומרים ״שב בשקט״ כל הזמן, ושוב ושוב ״תפסיק לתופף על השולחן״, הילד בשלב מסויים מפסיק להקשיב. ההורה שידע לדבר בבירור ולבקש משהו רק כשזה חשוב, יזכה בתשומת הלב של הילד״. 

_OBJ

אולי הילד קרוב יותר רגשית להורה אחד

״הקרבה שהילד מרגיש להורה מאוד משמעותית לסבירות שהוא יקשיב לו ולהוראות שלו, ויכבד את גבולותיו וחוקיו. כפי שרוב העובדים מתאמצים יותר כשיש להם בוס אותו הם מעריכים, הילד יעבוד קשה כדי לרצות הורה שהוא מעריץ. לא תמיד העניין קשור בכמה זמן איכות יש לילד עם ההורה. כמות זמן האיכות היא העניין. כך קורה מצב מתסכל בו הורה שנשאר עם הילד בחינוך ביתי זוכה לא פעם לפחות קשב וכבוד מאשר הורה שעובד כל היום אבל בערב יושב ומשחק עם הילד משחקים אחד-על-אחד".

>> כך תעזרו למתבגרת שלכם לאהוב את עצמה