אדם גוזר במספריים כרטיס אשראי (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
שנה חדשה, התחלה חדשה: לא חייבים לגזור, אבל לדעת מתי זאת קנייה נכונה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

בהשראת האיחולים לשנה החדשה ורשימת ההחלטות שכל אחד בטוח עשה בימים האחרונים (שאותן נתחיל ליישם כמובן רק אחרי סוכות, נכון?), הכנתי גם אני רשימת המלצות בתחום כלכלת המשפחה. היא מיועדת לכל אלו מכם שהחליטו שהשנה הם באמת רוצים לעשות שינוי אמיתי כדי לבזבז פחות ולחסוך יותר, ובדרך זו להתחיל לצאת סוף סוך מהמינוס. אז הנה ההמלצות שלי, חלקן ממש פרקטיות ופשוטות ליישום, חלקן קשורות לשינוי בדפוסי ההתנהגות שלנו. הכניסו למועדפים וסמנו לכל אורך השנה מה כבר ביצעתם:

1. שנו גישה. כידוע, כל שינוי מתחיל בראש. גם בכלכלת המשפחה זה כך ולכבוד השנה החדשה אני ממליצה שתתחילו לחשוב קצת אחרת. על מנת לעשות זאת תשאלו את עצמכם שאלות, ענו עליהן בכנות ולעומק, ובחנו את רמת שביעות רצונכם מהתשובות: מה הם המניעים האמיתיים לדפוסי הצריכה שלכם? האם הם עדיין מתאימים לכם? מה היה סדר העדיפויות שלכם בחיים עד כה? האם הוא עדיין נכון לכם? האם אתם חושבים ופועלים למען המחר ולא רק למען היום? האם הדשא של השכן אכן ירוק יותר או שהדשא שלכם דווקא ירוק מספיק בשבילכם? אחרי שמהרהרים בשאלות ובתשובות האלו מספיק זמן, תראו שתתחילו אט-אט לשנות את דפוסי החשיבה שלכם בעניינים הקשורים לצרכנות והתנהלות כלכלית. בהמשך, במאמץ לא רב, זה יתורגם גם למעשים.

2. הימנעו משופינג. אתם יודעים בדיוק לאיזה סוג של קניות אני מתכוונת. כל אותן רכישות שאחרי כמה ימים חשבנו לעצמנו (ורק לעצמנו, כי לא העזנו לשתף זאת עם אף אחד) שהן היו ממש מיותרות, שחבל שקנינו, סתם התפתינו ברגע אחד של חוסר מחשבה ובעיקר בשל הרגל צרכני מושרש. אז בתחום הזה, ורק בתחום הזה, תרשו לעצמכם לדחות את הקנייה, להתעצל לצאת מהבית או לפתוח את המחשב ולהוציא את כרטיס האשראי, ופשוט אל תקנו! אני מודעת היטב לכך שבפועל זה לא כזה פשוט, ושעבור רובנו קניות הפכו כבר מזמן לפיצוי, לתחליף לתרפיה ולבילוי. אבל אחרי שתעשו את תרגילי שינוי הגישה הנ"ל ואם תוסיפו לזה את המאמץ והזמן ששופינג מצריך, אולי תחליטו שיותר קל ואפילו כיף להימנע. אגב זה בדיוק כמו בגמילה מעישון, בה המפתח הוא לא לעשן. תחת המלצת "ההימנעות" אוסיף גם הימנעות מהתנהגויות אחרות שעלולות לעלות לנו לא מעט כסף כגון נהיגה עם סלולרי ביד, חניה במקום אסור, ותשלום חשבונות באיחור.

דבי קצב 2 (צילום: הילה לוצקי שפירא)
שאלו את עצמכם שאלות קשות שקשורות לשינוי גישה. דבי קצב | צילום: הילה לוצקי שפירא

3. אל תחכו שהכסף יבוא אליכם. בימים אלו של חוסר יציבות תעסוקתית ומשכורות שאינן גדלות בכלל, ואם כן אז לא באותו קצב בו עולה יוקר המחייה, חובה על כל אחד לקחת אחריות אישית לעתידו המקצועי וגם למקורות ההכנסה שלו. מהתקרבנות והאשמה של אחרים (הבוס, בן/בת הזוג, הילדים) לא יוצא שום דבר שאפשר לקנות איתו משהו. האינטרנט והשינויים בשוק התעסוקה והצריכה שחלו וחלים בעקבות ההתפתחויות הטכנולוגיות, פותחים שער ענק ליזמות, בכל גיל ובכל תחום. אני לא מציעה שכולם יתפטרו מעבודותיהם כשכירים ויהפכו לעצמאיים, אלא שתתחילו לבדוק אילו אופציות שמתאימות לכם מציע "העולם החדש", אם זה יישום שיפורים בעבודה שיקפיצו את מעמדכם (והכנסתכם) אצל המעסיק, או אפשרויות להכנסה נוספת, פסיבית או עתידית שאינה קשורה למעסיק ושניתן לעשותה במקביל. ואחרי שתבדקו, תתחילו לעשות, אט-אט ובקטנה.

_OBJ

4. סדרו סוף סוף את הניירת. מניסיוני, הן האישי והן המקצועי, סידור ניירת סולל ומקל את הדרך לשאר העשייה של כלכלת המשפחה. איך עושים זאת נכון? לחצו כאן למדריך שלי בנושא.

5. התמקחו. בזמן שאתם מסדרים את הניירת, עברו על חשבונות מספקים, השוו לקודמים, ובררו מולם במידה ויש טעויות או עליות מחירים, ונסו להוציא מהם דיל שווה יותר.

6. השוו מחירים. כשאתם ניגשים לקנות משהו חדש וגדול או שילווה אתכם לאורך זמן, החל מגאדג'טים ורהיטים עבור במתנות וצעצועים וכלה בביטוחים – תבדקו מחירים בחנויות שונות. זה אולי יקח לכם זמן, אבל יכול לחסוך לכם מאות שקלים.

7. תבינו את תלוש המשכורת שלכם. בדקו את תלוש המשכורת שלכם בכל חודש ובקשו הסברים ממנהלי השכר לגבי כל דבר שאינו מובן לכם. ייתכן שתמצאו טעויות ואפילו דברים שניתן לשנות ואפילו לבטל.

8. שמרו קבלות. בקשו ושמרו קבלות וחשבוניות על כל קנייה, גם עבור אלו עליהן שילמתן במזומן, ורשמו את אלו אשר עבורן לא קיבלתם חשבונית. זה הרגל שיעזור לכם מאוד אם תחליטו שאתם כן מתחילים לנהל תקציב.

הכותבת, דבי קצב, היא יועצת לתכנון כלכלי אישי ומומחית לכלכלת המשפחה. להרשמה למפגשים הקבוצתיים של דבי בנושא לחצו כאן

>> כבר עשיתם לייק לעמוד הפייסבוק שלנו?

 >> ביטוח מכשירי חשמל: כדאי לעשות או לא?

לכל הטורים של דבי קצב