הורים לפעוטות יודעים שבין גילאי שנתיים עד ארבע יעמדו בפניהם לפחות שלושה אתגרי גמילה: ממוצץ, בקבוק וחיתולים. הסדר משתנה מילד לילד, אך בדרך כלל הגמילה מחיתולים היא הראשונה. הזמן האידאלי להוציא את המבצע לפועל הוא בדיוק עכשיו - בקיץ. המשמעות היא, שלהוצאות הקיץ הגבוהות גם ככה, מתלווה עלות נוספת – זו של הגמילה, ולכן, חשוב להבין מהן העלויות ההכרחיות הכרוכות בגמילה ועל מה אפשר לוותר.

ילדה יושבת על סיר (צילום: Maya23K, Istock)
חיתולי גמילה? למה לא חיתולים רגילים?! | צילום: Maya23K, Istock

קודם כל, חשוב לדעת שהמפתח לגמילה מוצלחת הוא לא הציוד הנדרש אלא התזמון, התהליך והסבלנות של ההורים. עם זאת, ישנם מספר מוצרים הנחוצים לתחילת תהליך הגמילה, אשר ישמשו את הילד גם בחודשים אחר כך. לאחר התייעצות עם מיכל דליות, הרכבתי את רשימת הציוד, כולל מחירים ממוצעים.

קנו תחתונים פשוטים

בדרך כלל, עיקר תהליך הגמילה נמשך כחודש ואפילו פחות, אך משתנה בין ילד לילד. ישנם ילדים שלוקח להם יותר זמן להיגמל בלילה ויש לקחת זאת בחשבון, או שקל להם יותר לעשות פיפי בסיר, אך קקי הם מעדיפים לעשות בחיתול עוד תקופה ארוכה אחר כך. הגמילה מקקי אמורה להסתיים שבוע אחרי הגמילה מפיפי, אך המציאות כיום היא שילדים רבים מתעקשים על עשיית קקי רק בחיתול גם חצי שנה אחרי. הסיבה לכך בדרך כלל קשורה ללחץ וכעס של ההורים. לכן, הורים יקרים, שדרו להם סבלנות ורוגע!

החישובים שלי כאן מתייחסים לעלויות של החודש הראשון, בו החלטתם שהגיע הזמן לגמול את הילד ולהתחיל בתהליך. כאמור, רוב הילדים, יצליחו בתהליך כבר בחודש זה (אבל גם אם לא, אל תשכחו להיות סבלניים. זה הכי חשוב).

ותרו מראש על השקעה בתחתונים ממותגים או יפים במיוחד, כי סביר להניח שתזרקו לפח כמה וכמה מהם, אז חבל. מספיק לקנות שתיים-שלוש חבילות של 3-5 תחתונים (עלות ממוצעת לאריזה של שלושה הוא 16 שקל). ואם בנושא בגדים עסקינן, מומלץ להצטייד גם בכמה זוגות מכנסיים  נוספים, כי אם התחתון מתלכלך, אז סביר שגם המכנס לא יישאר ללא פגע. בחנויות הזולות ניתן למצוא מכנסיים קצרים לפעוטות ב-10-15 שקלים.

פריטי חובה בתהליך הגמילה הינם סיר (20 שקל) וישבנון (69 שקל). אל תשכחו גם מגן מזרן במידה והפעוט כבר ישן במיטה רגילה ולא במיטת תינוק שבה גם כך יש כזה (15 שקל).

ומה קורה בלילה, אתם שואלים? ובכן, בהמלצת מיכל דליות, ואני חייבת לציין שגם מנסיוני האישי כאמא, אפשר ורצוי להסתפק בחיתולים רגילים לגמרי. אין כל שוני מהותי בין חיתולים רגילים לחיתולי גמילה, מלבד המחיר הגבוה יותר של אלו האחרונים. פעוט אשר עבר את גמילת-היום באופן יפה, אמור לצלוח את גמילת-הלילה באופן חלק למדי גם תוך מספר שבועות. כאמור, ישנם לא מעט ילדים שזה לוקח להם יותר זמן, וצריך גם לקחת את זה בחשבון. למי שמתעקש בכל זאת להשתמש בחיתולי גמילה, קחו בחשבון שתצטרכו לפחות שתי חבילות בחודש אחד, שכן כל חבילה מכילה רק 15-17 חיתולים, ועלותה כ-27 שקלים בממוצע.

למרות שהדעות חלוקות בעניין, יש מצדדים רבים למנהג של לקיחת הפעוט לשירותים לפני שאנו ההורים שוכבים לישון בעצמנו, כאקט של יצירת תחושת הצלחה אצל הילד. כאשר הוא קם יבש בבוקר, נוצרת לו מוטיבציה גבוהה יותר להמשיך בתהליך. וכמובן, ככל שהתהליך קצר יותר, ההוצאות שלנו נמוכות יותר כי אין צורך יותר להוסיף חיתולים לעגלת הקניות.

מתי עולות ההוצאות?

ההוצאות על גמילה מתחילות לטפס כאשר קיימת אצלנו ההורים ציפייה שאחרי שבוע של עבודה מאומצת הילד יהיה גמול, ואם זה לא קורה, אנו נלחצים ומאבדים סבלנות. אז אנו מתחילים לחפש אמצעי עזר לגמילה, שרובם מיותרים לחלוטין, כמו סיר בצבע אחר עם קישוט ועם לחצני צלילים, חיתולי גמילה וכו'. יש אפילו המשתמשים בהבטחות למתנות מול הילד (אם תעשה פיפי בסיר, אקנה לך צעצוע).

מיכל דליות (צילום: אלדד רפאלי)
רצוי לקנות ספרים במקרה של קושי | צילום: אלדד רפאלי

לדברי דליות, לספרים ולסרטים שמתמקדים בנושא הגמילה מחיתולים, יש מקום על המדף של ילדינו, אך בעיקר כתמריץ לאחר תחילת הגמילה או במקרה של קושי, ולא כהקדמה לתהליך. רוב הספרים והסרטים הינם משעשעים מאוד, והילדים נהנים מהם גם אחרי שהם גמולים לגמרי (איזה ילד לא מצחקק כשהוא שומע בטלוויזיה מילים כמו "טוסיק", "קקי" ו"פיפי"?). מחיריהם של הספרים והקלטות הקלאסיים נעים בין 20-25 שקלים.

יש עוד הוצאות סביב נושא הגמילה, אם ממש רוצים (אך ממש לא מוכרחים): סדנת גמילה בכ-150 שקל למפגש קבוצתי יחיד, סירים ניידים ומתקפלים ב-100 שקל, סדיניות מיוחדות ועוד.

אגב, הוצאות הגמילה על ילד שני והלאה הינן זניחות לחלוטין, שכן הציוד הבסיסי כבר נמצא בבית, ואם העברתם אותו הלאה אז זה הזמן לבקשו חזרה. אגב, לא רק ההוצאות זניחות, אלא גם משך זמן הגמילה, הן מתוקף נסיוננו כהורים וגם עקב רצונו של האח הצעיר להידמות לאחיו הגדול, היוצר מוטיבציה להצליח.

לסיכום, הוצאות הגמילה יסתכמו בכ-270 שקל אם תחליטו לבחור בחבילת גמילה סטנדרטית – דהיינו כזו הכוללת רק את הפריטים הבסיסיים שפרטתי בכתבה, כולל ספר ודיסק. בהשוואה, חבילת גמילה יקרה יותר תעלה לכם 430 שקל, שכן היא תכלול גם חיתולי גמילה ועוד מוצרים נלווים כמו סירים מיוחדים. סכום זה הוא נכון כמובן רק במידה ולא תשתוללו בגזרת התחתונים והמכנסיים ותחפשו את הפריטים הבסיסיים בחנויות המוזלות.

המחירים בכתבה נכונים למועד הכתיבה ונלקחו מאתר השוואת המחירים "פעוטות" ומחנות "תינוקי" בהוד השרון

הכותבת, דבי קצב, היא יועצת לתכנון כלכלי אישי ומומחית לכלכלת המשפחה

>> לכל כתבות הצרכנות
>> בקרוב: חיים הכט ממשיך לחפש אנשי מקצוע צדיקים - התכנית יצאת צדיק חוזרת בעונה חדשה, יום שני 9.7 ב- 21:00 בערוץ 2.

>> בטור הקודם: כמה החופש הגדול עולה להורים?
גמילה מחיתולים: המדריך השלם