יש דברים שזוגות במערכות יחסים ארוכות טווח לוקחים כמובן מאליו, כמו השינה המשותפת, דבר שמקבל תשומת לב מיוחדת בעיקר במובן השלילי – כשאחד מבני הזוג נוחר, גונב את השמיכה או מפריע לשני לישון בצורה כלשהי. אך אסופת מחקרים אחרונה חושפת את הצד היפה של המיטה הזוגית: מתברר שזוג שישן יחד בעצם משפר את הבריאות האישית, מוריד סיכויים למחלות לב ומעלה את הצ'אנס לחיות יותר ולהמשיך לישון כפיות עוד שנים רבות קדימה.

זוג ישן (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
חיבוקים בשינה משפיעים אפילו טוב יותר על הבריאות שלנו | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

שינה היא פעילות יומיומית משותפת של בני הזוג

המחקרים האחרונים, פרי עבודה של כחמש שנים שמגיעה מאוניברסיטת פיטסבורג בארה"ב, אף מציעים שהשינה הזוגית היא הסיבה לכך שנשואים, ובייחוד נשים בתוך נישואים ארוכי טווח, נוטים לחיות שנים רבות יותר. הממצא המשמעותי ביותר שעולה משורת המחקרים מראה שרמות הורמון הקורטיזול, הורמון הדחק, נמוכות יותר אצל אנשים הישנים עם בן הזוג, כנראה בגלל תחושת ביטחון והגנה גדולה יותר אותה הם חווים. תקופות ארוכות בהן הקורטיזול מופרש במינונים גבוהים הוכחו כבר כגורם מזרז לדלקות, מחלות לב, דיכאון וכשלים חיסוניים.

"שינה היא דבר קריטי מבחינה בריאותית", מזכירה וונדי טרוקסל, החוקרת הראשית בסדרת המחקרים שהחלה בשנת 2007, פרופסור לפסיכיאטריה ופסיכולוגיה באוניברסיטת פיטסבורג. "יש המון מחקרים שמראים שזוגות נשואים טובים חיים יותר שנים, מאושרים יותר ובריאים יותר מחבריהם. במקביל אנו יודעים עד כמה שינה היא משמעותית לתפקוד ואף לזוגיות, וזו למעשה פעילות משותפת יומיומית של בני הזוג. הקשר בין שני הדברים מתבקש בעיניי, ולכן יצאתי לחקור אותו. חוץ מהירידה ברמות הקורטיזול מצאנו גם עליה בהורמון האוקסיטוצין שמעורר תחושה טובה של קרבה ואהבה. כמו כן, במחקר שנערך על נשים בלבד מצאנו שנשים בזוגיות ארוכת טווח נרדמות מהר יותר וקמות פחות בלילה, ואיכות השינה שלהן פשוט טובה יותר".

הורמון האוקסיטוצין, אותו 'הורמון אהבה' המופרש אצל אמהות שבאות במגע עם תינוקן, לרוב ידוע כחומר שמשתחרר בעת פעילות מינית, אך נמצא שהוא משתחרר גם מחיבוקים וקרבה במיטה, משיחות קטנות לתוך הלילה ושאר קוצי-מוצי.

"שחרור האוקסיטוצין ללא מין תלוי בהאם הזוג מאושר או לא", מסביר ד"ר דויד המילטון מצוות המחקר. "האושר שבלהיות קרוב לאדם אהוב ישחרר את ההורמון, וההורמון הזה, שהוא בריא ונעים מאוד, רק גדל וגדל: משהשתחרר הוא יגרום לאדם לדרוש עוד קרבה ומגע, ועוד, ועוד. יש בו אפילו אפילו אפקט התמכרותי. הוא מצויין למערכת העיכול, מוריד עצבנות, משפר דלקות, ואף מוריד את הסיכויים ללקות בסרטן ובמחלות לב".

במחקר נוסף, קטן יותר, שנערך לאחרונה באוניברסיטת צפון קרוליינה התבקשו 59 נשים נשואות לנהל יומן שינה בו הן סופרות את כמות החיבוקים שקיבלו במשך תקופה מסויימת, ובמקביל נמדדו רמות האוקסיטוצין בדמן. לאלה שקיבלו הכי הרבה חיבוקים היה בדם הכי הרבה אוקסיטוצין, לחץ דם נמוך במיוחד ודופק נמוך יותר מלאחרות.

"למרות שלא מעט תלונות בזוגיות קשורות למיטה, ואפילו ספציפית לשינה, כדאי ליישר הדורים ולמצוא פתרונות, כי השינה המשותפת היא נכס בריאותי של ממש", מציין ד"ר המילטון. "כמו כן, גם אם יש בעיות כמו נחירה והפסקות שינה, שינה עם בן זוג אוהב יכולה להציל חיים, לגרום לאדם האחר לטפל בעצמו בזמן ולהעניק לו תמיכה".

>> את רוצה סקס, הוא עייף מדי: על מה בני זוג רבים במיטה?