כשנולדים הילדים, בני הזוג משנים את הסטטוס שלהם מזוגיות למשפחה, כאשר הטיפול והדאגה לילדים תופס זמן ניכר באורח החיים החדש. לעיתים, הזוגיות והאינטימיות נדחקת הצידה ואין ממש פניות לשיחות עומק, בעיקר כשהילדים קטנים. כשבני זוג מגיעים לגיל השלישי והילדים עוזבים את הבית הם נשארים לבד, רק שניהם. מדובר בסיטואציה חדשה, שעל פניו יכולה להיות מאד משחררת עבור הזוג. אבל, כמו כל שינוי, בטח שינוי גדול כמו זה, עלול להיגרם משבר בזוגיות.

בגלל שהילדים מותירים מאחוריהם להקמה של משפחה משלהם צצה פתאום האינטימיות שאולי בני הזוג כבר הספיקו לשכוח וכעת הם נדרשים לחדש אותה. יש ציפייה כעת לשיפור באיכות החיים, אבל לא תמיד זה קורה. האישה בשלב זה של חייה לרוב מושקעת בפעילויות חברתיות, הולכת לחוגים, פעילויות ספורטיביות, העשרה ותחביבים. בעוד הגבר מגיע לבית רק, וגברים לא אוהבים להיות לבד, ולא מחונכים להיות לבד.

הגבר מצפה לתשומת לב מהאישה אבל היא כבר בעיסוקיה. היא מפנה זמן ללכת לסרט עם הנכדים או משקיעה בהכנת ארוחת ערב גדולה לכל המשפחה ואין לה סבלנות שבן זוגה יתחיל בפרצופים לא מפרגנים. כך נוצרת זוגיות בה היוצרות התחלפו, כעת הגבר תלוי באישה.

חמישה טיפים איך לחזור לזוגיות ולשמר אותה-

  1. העמיקו את התקשורת ביניכם – כדי לבנות את הזוגיות ואת החיים המשותפים החדשים אתם חייבים לחדש תקשורת עמוקה המבוססת על שיחות שבהן כל אחד משתף בתחושותיו. החיו את חיי החברה המשותפים וערכו פעילויות יחד כזוג, החל בצעידות יומיות משותפות, חוג או תחביב משותף, בילוי קבוע במסעדה וניהול שיחות נפש.
  2. חדשו את ההיכרות ביניכם – בשלב זה של החיים, תתפלאו לשמוע שישנם בני זוג שמגלים לראשונה דברים שלא ידעו על בני זוגם, זאת אף על פי שהם כבר 30 שנה יחד, כי הם אף פעם לא באמת קיימו שיחות עמוקות וגלויות. שוחחו על החיים שעברו, משקעי עבר שהציקו, הצעות לאיך יכולתם לעשות משהו אחרת. השיחות וההיכרות המחודשת תביא אתכם לתובנות חדשות, התקרבות הדדית ולהרחבת המכנה המשותף.
  3. העצמת הגבר – כן, צריך לעבוד יחד על ההעצמה של הגבר בזוגיות. הגבר חווה שינוי מהותי עם היציאה לפנסיה. זהו יחד את החולשות ואמצו כלים ודרכי חשיבה ופעולה שיובילו את הגבר לעצמאות. כשהתובנה היא משותפת ויש איחוד מטרה, הרגשת השייכות והקרבה בין בני הזוג גדלה משמעותית.
  4. הכנסת משמעות חדשה לחיים – זה הרי ידוע שאושר ומשמעות כרוכים יחד. לזוג יש אתגר משותף והוא להעניק לחייהם משמעות ומטרה שלשמה הם חיים יחד. זה יכול להתבטא בחלוקת תפקידים חדשה בבית, במסגרת אחריות שונה מבעבר או בשותפות משמעותית חדשה.
  5. בחרו בחיוביות – הסתכלו על השינויים באור חיובי. עכשיו כשאתם לבד אבל יחד, יש לכם את האפשרות להכיר זה את זה, ללמוד איך עוברים יחד את הגיל השלישי בכייף ובהתחדשות. זו הזדמנות נהדרת להיפתח, ללמוד דברים חדשים, לתקן הרגלים שכבר לא משרתים אתכם ולחזק את המערכת הזוגית שלכם. תזכרו שזה אף פעם לא מאוחר לתקן, גם בגיל מבוגר.

הכותבת היא ד"ר אורית ארבל, יועצת זוגית ומחברת הספר "להתאהב מחדש"