א', כיום בן 28, תושבת דרום הארץ, היתה בת 18 כאשר הכירה צעיר מוסלמי מהנגב. הרומן ביניהם פרח והם החליטו להינשא, ו-א' החליטה בעצת בעלה להתאסלם כדי שבני משפחתה יקבלו אותה.

ילדה כועסת בין שני הורים (צילום: kutay tanir, Istock)
בית המשפט יכריע בסוגיה בקרוב (אילוסטרציה) | צילום: kutay tanir, Istock

השניים התגוררו באחת הערים בדרום ובמרוצת השנים נולדו להם ארבעה ילדים. נישואיהם ידעו עליות ומורדות, אבל בחודשים האחרונים הם עלו על שרטון. לטענתה של א', בעלה המוסלמי נהג להכות אותה ובמשך תקופה ארוכה התעלל בה ובילדיה. לדבריה, מנע ממנה לצאת מהבית ולבלות עם חברות או בני משפחתה וכלא אותה.

גדלו כמוסלמים אבל בעצם יהודים?

באחד הימים, כאשר בעלה יצא לעבודה, א' ניצלה זאת וברחה מהבית עם ארבעת ילדיהם. היא הגיעה לתחנת המשטרה בעיר מגוריהם ושם הגישה נגדו תלונה. משם עברה למעון לנשים מוכות, בו היא שוהה עם ילדיה הקטנים. כמו כן, ניגשה האישה למשרד הפנים והחליפה את הלאום שלה ליהודייה.

כעבור כמה ימים הגיע הבעל לתחנת המשטרה לדווח על כך שאשתו ברחה מהבית וחטפה את ילדיהם. השוטרים עצרו אותו במקום בגין תקיפת אשתו וילדיו, והוגש נגדו כתב אישום חמור ביותר לבית המשפט המחוזי בבאר שבע.

במקביל, הגישה האישה תביעה לבית המשפט לענייני משפחה בדרום, במסגרתה דרשה שילדיה יישארו בחזקתה ויזכו לקבל חינוך יהודי ולא מוסלמי. לדבריה, ילדיה יהודים לכל דבר ועניין, ואסור להם להיות בחזקת בעלה שייתן להם חינוך מוסלמי.

הבעל, באמצעות עורכי דינו אבי ויוחאי פרץ, טוען כי יש לחנך את ילדיו על פי האסלאם שכן הם גדלו כמוסלמים, וביקש שהילדים יועברו לחזקתו המלאה.

בית המשפט יצטרך להכריע בקרוב בסוגיה המורכבת איזה חינוך יקבלו הילדים - יהודי או מוסלמי.

"ההכרעה: איזו תרבות דומיננטית יותר"

"סכסוכי משמורת בין בני זוג הם מהסכסוכים המורכבים ביותר בתחום דיני המשפחה", אומר עו"ד גיל שחף,  מומחה לדיני משפחה. "סכסוכים שכאלה משלבים אמוציות רבות, שהרי כל קביעה כזו או אחרת משליכה על הגדרתם של ההורים כבני אדם, כי מעצם טבענו וכחברה אנו מגדירים עצמנו בין היתר באמצעות ילדינו והיכולת שלנו להיות הורים טובים ומעורבים. סכסוכים שכאלה מוכרעים על ידי הערכאות השיפוטיות ואלו נעזרות בגורמי מקצוע בכמה רמות, החל מפקידי הסעד העובדים בקהילה וכלה במתאמים הוריים, ומומחים לבחינת מסוגלות הורית.

"הסכסוך הזה הוא מורכב מאין כמוהו. הסכסוך אינו רק על מקום מגורים, או מי יהיה ההורה המשמורן, אלא נסוב סביב השאלה איזו דת תהיה דומיננטית, ובעיקר איזו תרבות תהיה דומיננטית. האם הילדים יתחנכו לאור דת האיסלם או לאור הדת היהודית, או שמא ניתן להמשיך ולגדל הילדים על ברכי שתי הדתות?

"בית המשפט כמובן שאינו יכול להתקדם ולו צעד אחד בהכרעה בסכסוך בלא גורמי מקצוע. בית המשפט במקרה דנא ידרוש חוות דעת מנומקות, כאשר בוחנים פרמטרים רבים, ביניהם מה הילדים מכירים טוב יותר מבחינת שפה, תרבות, מקום מגורים, כיצד הם מתמודדים עם שינויים, היכן יהיה להם עתיד טוב יותר ועם מי, כמו כן, תיבחן השאלה מי יוכל הכי טוב להכיל את הצד השני ולקבלו מבלי לפגוע בילדים".

עו"ד גיל שחף, הוא מומחה בדיני משפחה ומנהל פורום מזונות וחלוקת רכוש בפרקליטיIL.

זקוקים לייעוץ משפטי? היכנסו עכשיו והתייעצו עם עורך דין בחינם

>> גירושים פיקטיביים: הדרך לחמוק מחובות?